Mailbird наспроти Outlook: Кој е подобар за вас?

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Се проценува дека 98,4% од компјутерските корисници ја проверуваат својата е-пошта секој ден. Тоа значи дека на сите им е потребна добра апликација за е-пошта - онаа која ви помага да управувате, да ја наоѓате и да одговорите на вашата е-пошта со малку труд.

Не се бара цела е-пошта што ја добиваме, така што ни треба помош за сортирање на важни пораки од билтени, несакана пошта и шеми за фишинг. Значи, кој клиент за е-пошта е најдобар за вас? Ајде да погледнеме во две популарни опции: Mailbird и Outlook.

Mailbird е лесен за користење-клиент за е-пошта со минималистички изглед и интерфејс без одвлекување. Во моментов е достапна само за Windows - верзијата за Mac е во фаза на работа. Апликацијата се интегрира со тони календари, менаџери со задачи и други апликации, но нема сеопфатно пребарување, правила за филтрирање пораки и други напредни функции. Конечно, Mailbird е победник на нашиот најдобар клиент за е-пошта за Windows. Можете да го прочитате овој опширен преглед на Mailbird од мојот колега.

Outlook е дел од пакетот Microsoft Office и е добро интегриран со другите апликации на Microsoft. Вклучува апликација за календар, но нема некои популарни функции за е-пошта, како што е комбинирано сандаче. Достапно е за Windows, Mac, iOS и Android. Достапна е и веб-верзија.

1. Поддржани платформи

Mailbird е достапна само за Windows. Неговите програмери моментално работат на нова верзија за Mac, која би требало да биде достапна наскоро. Outlook едостапни и за Windows, Mac, iOS и Android. Има и веб-апликација.

Победник : Outlook е достапен буквално секаде каде што ви треба: на десктоп, мобилни уреди и на интернет.

2. Лесно Поставување

Е-пошта зависи од сложените поставки за е-пошта, вклучувајќи ги поставките и протоколите на серверот. За среќа, многу клиенти на е-пошта сега го прават најголемиот дел од напорната работа за вас. Да претпоставиме дека сте го инсталирале Outlook како дел од претплата на Microsoft 365. Во тој случај, таа веќе ја знае вашата адреса на е-пошта и ќе понуди да ја постави за вас. Последната фаза од поставувањето е ветре. Само изберете го распоредот на е-пошта што го претпочитате.

Со Outlook, можеби нема ни да треба да го правите тоа. Ако сте го инсталирале Outlook како дел од претплата на Microsoft 365, тој веќе ја знае вашата адреса на е-пошта и ќе понуди да ја постави за вас. Неколку кликнувања на глувчето ќе ја потврдат вашата адреса и ќе постават сè за вас.

Победник : Врзи. И двете програми вообичаено бараат само адреса за е-пошта и лозинка пред автоматски да ги откријат и конфигурираат другите поставки. Претплатниците на Microsoft 365 дури и не треба да го внесуваат своето име или адреса на е-пошта при поставувањето на Outlook.

3. Кориснички интерфејс

Интерфејсот на Mailbird е чист и модерен. Таа има за цел да ги минимизира одвлекувањата со намалување на бројот на копчиња и други елементи. Можете да го прилагодите неговиот изглед користејќи теми, да им дадете малку олеснување на вашите очиТемен режим и користете стандардни копчиња за кратенки на Gmail.

Тоа ви помага брзо да работите низ вашето сандаче користејќи функции како „Одложување“, што ја отстранува е-поштата од вашето сандаче до идниот датум и време што ќе ги дефинира корисникот. Сепак, не можете да закажете испраќање нова е-пошта во иднина.

Outlook го има познатиот изглед на апликација на Microsoft, вклучувајќи лента со панделки со заеднички функции на горниот дел од прозорецот. Не е потребен пристапот на Mailbird за елиминирање на одвлекувањата бидејќи тоа е поцврста апликација со дополнителни функции.

Можете да користите гестови за брзо работење преку вашето сандаче. На пример, на Mac, поминете со два прста надесно ќе ја архивирате пораката, додека лизгањето со два прста налево ќе ја означи. Алтернативно, кога го движите курсорот на глувчето над пораката, се појавуваат мали икони кои ви дозволуваат да ја избришете, архивирате или означите е-поштата.

Outlook исто така нуди богат екосистем на додатоци. Тие ви дозволуваат да додавате повеќе функции во апликацијата, како што се превод, емотикони, дополнителна безбедност и интеграција со други услуги и апликации.

Победник : Тај. Овие апликации имаат интерфејси што ќе им се допаднат на различни луѓе. Mailbird ќе одговара на оние кои претпочитаат поедноставна апликација која нуди чист интерфејс со помалку одвлекување на вниманието. Outlook нуди широк спектар на функции на приспособливи ленти привлечни за оние кои сакаат да извлечат максимумна нивниот клиент за е-пошта.

4. Организација & Менаџмент

Се проценува дека секој ден се испраќаат околу 269 милијарди е-пошта. Одамна поминаа деновите кога едноставно можевте да читате и да одговарате на е-пошта. Сега треба ефикасно да ги организираме, управуваме и наоѓаме.

Методот на Mailbird за организирање на е-пошта е познатата папка. Само повлечете ја секоја порака во соодветната папка - не е можна автоматизација.

Функцијата за пребарување на апликацијата е исто така сосема основна и го бара терминот за пребарување каде било во е-поштата. На пример, кога пребарувате за „ subject:security “, Mailbird не го ограничува пребарувањето само на полето Subject, туку и на телото на е-поштата.

Outlook нуди и папки и категории, кои во основа се ознаки како „Семејство“, „Пријатели“, „Тим“ или „Патување“. Можете рачно да преместите порака во папка или да доделите категорија. Можете исто така да побарате Outlook да го прави тоа автоматски користејќи Правила.

Можете да користите правила за да ги идентификувате е-пораките по кои сакате да дејствувате користејќи сложени критериуми, а потоа да извршите една или повеќе дејства на нив. Тие вклучуваат:

 • Преместување, копирање или бришење порака
 • Поставете категорија
 • Пропратете ја пораката
 • Пушти звук
 • Прикажи известување
 • И многу повеќе

Функцијата за пребарување на Outlook е исто така пософистицирана. На пример, пребарувањето за „subject:welcome“ покажува само е-пошта во тековната папка ако нејзиното поле за тема го содржи зборот„добредојде“. Не го пребарува телото на е-поштата.

Детално објаснување за критериумите за пребарување може да најдете во Поддршка на Microsoft. Имајте предвид дека се додава нова лента за пребарување кога има активно пребарување. Овие икони може да се користат за да се подобри вашето пребарување. На пример, иконата Напредно ви овозможува да ги дефинирате критериумите за пребарување на ист начин како што креирате Правила .

Можете да зачувате пребарување како паметна папка користејќи го Зачувај пребарување<Копче 4> на лентата Зачувај. Кога ќе го направите тоа, ќе се креира нова папка на дното од списокот Паметни папки. Кога ќе го направите тоа, ќе се создаде нова папка на дното од списокот Паметни папки .

Победник : Outlook. Ви овозможува да ги организирате пораките по папки или категории, да ги организирате автоматски користејќи Правила и да нудите моќно пребарување и паметни папки.

5. Безбедносни карактеристики

Е-поштата е небезбедна по дизајн. Кога ќе испратите некому е-пошта, пораката може да биде пренесена преку неколку сервери за пошта во обичен текст. Никогаш не испраќајте чувствителни информации на овој начин.

Е-пораките што ги добивате исто така може да претставуваат безбедносен ризик. Тие може да содржат малициозен софтвер, спам или фишинг напад од хакер кој се обидува да добие лични информации.

Вашата е-пошта може да се провери за безбедносни ризици пред да пристигне во сандачето на клиентот за е-пошта. Се потпирам на Gmail за отстранување на спам, напади на фишинг и малициозен софтвер. Одвреме-навреме ја проверувам мојата папка со спамвреме е да се осигурате дека нема погрешно поставени оригинални пораки.

Mailbird го прави истото. Претпоставува дека вашиот провајдер на е-пошта најверојатно проверува безбедносни ризици, па затоа не нуди сопствен проверувач на спам. За повеќето од нас, тоа е во ред. Но, ако ви треба апликација за е-пошта што проверува за спам, подобро ќе ви биде со Outlook.

Outlook автоматски проверува дали има спам и го става во папката Несакана е-пошта. Ако стави е-пошта во погрешна папка, можете рачно да ја отфрлите со означување на пораката Junk или Not Junk .

Двете програми го оневозможуваат вчитувањето на оддалечените слики . Ова се слики зачувани на интернет наместо во е-пошта. Тие можат да ги користат спамери за да следат дали сте читале порака или не. Гледањето слики, исто така, може да им потврди дека вашата адреса на е-пошта е оригинална, што доведува до дополнителни спам.

Во Outlook, на врвот на пораката се прикажува предупредување кога ќе се случи ова: „За да се заштити вашата приватност, некои слики во оваа порака не беа преземени“. Ако знаете дека пораката е од доверлив испраќач, кликнувањето на копчето Преземи слики ќе ги прикаже.

Ниту една апликација не вклучува вградена антивирусна програма, ниту треба да биде се очекува да. Сите реномирани антивирусни софтвери ќе ја проверуваат вашата е-пошта за вируси.

Победник : Outlook автоматски ќе ја провери вашата е-пошта за спам. Ако вашиот давател на е-пошта веќего прави ова за вас, тогаш која било програма ќе биде соодветна.

6. Интеграции

Mailbird се интегрира со огромен број апликации и услуги. Официјалната веб-локација наведува неколку календари, менаџери со задачи и апликации за пораки што може да се поврзат:

 • Календар на Google
 • Whatsapp
 • Dropbox
 • Twitter
 • Evernote
 • Facebook
 • To Do
 • Slack
 • Google Docs
 • WeChat
 • Weibo
 • И повеќе

Овие апликации и услуги ќе бидат прикажани во нова картичка во Mailbird. Сепак, ова се прави преку вградена веб-страница, така што понудената интеграција не е толку длабока како некои други клиенти за е-пошта.

Outlook е цврсто интегриран во Microsoft Office и нуди свој календар, контакти, задачи и модули за белешки. Може да се креираат споделени календари. Инстант пораки, телефонски повици и видео повици може да се иницираат од апликацијата.

Овие модули се целосно опремени; тие вклучуваат потсетници, повторливи состаноци и задачи. Кога гледате порака, можете да креирате состаноци, состаноци и задачи што се поврзуваат со оригиналната порака. Можете исто така да доделите приоритети и да поставите датуми за следење.

Кога користите други апликации на Office, како што се Word и Excel, документот може да се испрати како прилог од апликацијата.

Поради популарноста на Outlook, другите компании работат напорно за да го интегрираат со своите услуги. Брзо пребарување на Google за„Интеграцијата на Outlook“ покажува дека Salesforce, Zapier, Asana, Monday.com, Insightly, Goto.com и други сите нудат интеграција на Outlook.

Победник : Вратете се. Mailbird нуди интеграција со голем број услуги, иако интеграцијата не е длабока. Outlook добро се интегрира со другите апликации на Microsoft; услугите и апликациите од трети страни работат напорно за да додадат интеграција на Outlook.

7. Цени & Вредност

Можете да купите Mailbird Personal целосно за 79 долари или да се претплатите за 39 долари годишно. Деловната претплата е малку поскапа. Масовните нарачки се со попуст.

Outlook е достапен како еднократно купување од 139,99 УСД од Microsoft Store. Вклучено е и во претплата на Microsoft 365 од 69 долари годишно. Тоа го прави 77% поскап од Mailbird. Сепак, земете во предвид дека претплатата на Microsoft 365 ви дава повеќе од обичен клиент за е-пошта. Добивате и Word, Excel, Powerpoint, OneNote и терабајт простор во облакот.

Победник : Врзи. Ќе плаќате помалку за Mailbird, но ќе добиете цел пакет апликации со претплата на Microsoft.

Конечната пресуда

Секому му е потребен клиент за е-пошта - оној што не ви дозволува само да читате и одговарајте на е-пошта, но и ги организира и ве заштитува од безбедносни закани. Mailbird и Outlook се солидни избори. Тие се со разумни цени и лесно се поставуваат.

Mailbird моментално е само од интересна корисниците на Windows. Во иднина ќе биде достапна верзија за Mac. Ќе им одговара на корисниците кои претпочитаат фокус и едноставност наместо океан од карактеристики. Привлечно е и не се обидува да направи повеќе од она што им е потребно на повеќето корисници. Чини 79 долари како еднократно купување или 39 УСД како годишна претплата.

Спротивно на тоа, Microsoft Outlook се фокусира на моќни функции. Достапно е и на Mac и мобилни уреди. Ако сте корисник на Microsoft Office, тој е веќе инсталиран на вашиот компјутер.

Нуди поголема моќ и опции за конфигурација од Mailbird и добро работи со другите апликации на Microsoft. Услугите од трети страни работат напорно за да обезбедат чисто интегрирање со нивните понуди. Чини 139,99 долари целосно и е вклучена во претплата на Microsoft 365 од 69 долари/годишно.

Каков вид на корисник сте вие? Дали претпочитате да работите преку вашето сандаче со минимум напор или да трошите време на конфигурирање на клиентот за е-пошта за да ги задоволи вашите детални потреби? Пред да донесете конечна одлука, поминете извесно време оценувајќи го бесплатниот пробен период за секоја апликација. Тие не се вашите единствени опции.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.