3 брзи начини за замрзнување на рамката во DaVinci Resolve

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Кога уредувате видео може да има многу причини поради кои можеби ќе треба да се замрзне сликата на одредена рамка. Без разлика дали тоа е VFX или само рамка што сакате да ја прикажете, DaVinci Resolve го олесни тоа.

Моето име е Нејтан Менсер. Јас сум писател, режисер и сценски актер. Мојот влез во филмското производство беше направено преку видео монтажа, која ја започнав пред 6 години. Во текот на изминатите 6 години, многу пати се најдов себеси како замрзнувам на рамки, па со задоволство ја споделувам оваа основна вештина.

Во оваа статија ќе опфатам три различни методи за замрзнување рамка во DaVinci Resolve.

Метод 1

Чекор 1: Одете до страницата „ Уреди “ од хоризонталната лента со мени на дното на екранот.

Чекор 2: Кликнете со десното копче или за корисници на Mac, Ctrl+Click, на клипот треба да додадете рамка за замрзнување. Ова ќе отвори вертикална лента со мени надесно.

Чекор 3: Изберете „ Контроли за повторно време “ од менито. Ред од стрелки ќе се појави на клипот на временската линија.

Чекор 4: Поместете ја главата на плеерот на временската линија до точниот момент кога треба да ја замрзнете рамката. Кликнете на црната стрелка на дното на клипот за да го видите менито „Retime Controls“. Изберете „ Замрзнати рамка .“

Чекор 5: Две „ точки за брзина “ ќе се појават на клипот. За да трае рамката за замрзнување подолго, подигнете ја точката за брзина и повлечете ја надесно. За да го направите пократок, повлечете гопокажете налево.

Метод 2

Од страницата „ Уреди “, преместете ја главата на плеерот до моментот во видеото што треба да додадете рамка за замрзнување . Кликнете на иконата „ Боја “ за да го отворите работниот простор во боја. Потоа изберете „ Галерија “.

Ова ќе отвори скокачко мени. Десен-клик или Ctrl+клик, на прозорецот за преглед . Ова ќе отвори вертикално скокачко мени. Изберете „ Grab Still “ од опциите. Фотографиите ќе се појават во галеријата лево од работниот простор.

Користете ја алатката за бричење за да го исечете видеото каде што сте ја добиле фотографијата. Од галеријата, повлечете го вашиот фотограф до временската линија . Проверете дали втората половина од клипот е местото каде што сте го направиле сечењето.

Метод 3

За оваа опција, ќе започнеме од страницата „ Уреди “. Поставете ја главата на играчот на вашата временска линија каде што ви треба рамката за замрзнување за да започнете.

Изберете ја алатката „ Razor “ од опциите над временската линија. Направете исечок на главата на играчот, каде што ќе започне рамката за замрзнување. Поместете ја главата на плеерот таму каде што ви треба замрзната рамка за да заврши . Направете уште еден пресек со алатката за бричење.

Изберете ја алатката „ Избор “ од опциите над временската линија. Десен-клик на клипот или Ctrl+Click за корисници на Mac. Ова ќе отвори вертикална лента со мени. Изберете „ Промени ја брзината на клипот .“

Штиклирајте го полето за „ Замрзнете ја рамката “. Потоа,кликнете” Промени .”

Заклучок

Користењето на кој било од овие три начини е ефикасен начин за замрзнување рамка. Испробајте ги и одредете кој од нив најдобро функционира за вашиот работен тек.

Ако оваа статија ви додаде некоја вредност како уредник или ако додаде нова вештина на вашиот репертоар како уредувач на видео, тогаш известете ме со оставање коментар и додека вие се таму долу, известете ми за што би сакале да прочитате следно.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.