Çfarë janë proxies në modifikimin e videos? (Shpjegohet shpejt)

  • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

Proxies janë përafrime të transkoduara të skedarëve origjinalë të kamerës që gjenerohen zakonisht me një rezolucion shumë më të ulët se materiali burimor (megjithëse jo gjithmonë) dhe përdoren për një sërë arsyesh në rrjedhat e punës pas prodhimit.

3>

Ndërsa ka shumë pozitive për të gjeneruar dhe punuar me proxy, ka pothuajse një numër të barabartë negative për të punuar në flukse pune vetëm me përfaqësues.

Deri në fund të këtij artikulli, do të keni një zotërim të fortë mbi të gjitha të mirat dhe të këqijat, dhe në fund do të dini nëse ato janë të përshtatshme për ju dhe rrjedhën tuaj të punës/imazhit pas prodhimit.

Për çfarë përdoren proxies?

Proxies nuk janë të reja në botën e redaktimit të videove, por sigurisht që janë më të përhapura në rrjedhat e punës pas prodhimit sot se kurrë. Transkodimi në një formë ose mënyrë ka qenë prej kohësh mënyra për të marrë një rezolutë dhe/ose format skedari në një formë të pajtueshme për një sistem të veçantë redaktimi.

Arsyeja kryesore për krijimin e përfaqësuesve është të sigurohet ose arrini redaktimin në kohë reale të medias burimore. Shpesh nuk është e mundur që sistemet e redaktimit (ose kompjuterët me të cilët punojnë) të trajtojnë skedarët e papërpunuar të kamerës me rezolucion të plotë. Dhe herë të tjera, formati i skedarit thjesht nuk është i pajtueshëm me sistemin operativ, apo edhe me vetë softuerin e redaktimit jo-linear (NLE).

Pse duhet të gjeneroj proxies?

Ndonjëherë skedarët e papërpunuar të kamerës transkodohen përpararedaktimi në mënyrë që të gjitha mediat të ndajnë një atribut specifik të dëshiruar të përbashkët, si p.sh. marrja e të gjithave pamjet në 29,97 fps nga 23,98 fps).

Ose nëse nuk kërkoni një shpejtësi të përbashkët të kuadrove, shpesh madhësia/rezolucion i kuadrit është thjesht shumë i lartë për VFX për t'u aplikuar me një ritëm me kosto efektive, kështu që master raw skedarët, të themi se një skedar 8K R3D transkodohen në diçka më pak masive, si rezolucioni 2K ose 4K.

Për ta bërë këtë, skedarët jo vetëm që janë më të lehtë për t'u punuar në gazetat editoriale dhe VFX, por vetë skedarët transmetohen dhe shkëmbehen më lehtë dhe më shpejt midis shitësve dhe redaktuesve.

Për më tepër, hapësira ruajtëse mund të kursehet nga të dyja palët – kostoja e së cilës mund të rritet shpejt, edhe sot pasi shumica e materialeve të papërpunuara të kamerës mund të jenë masive, veçanërisht në rezolucion më të lartë si 8K.

Unë gjeneroj proxy?

Në të kaluarën, të gjitha këto metoda dhe mjete trajtoheshin tradicionalisht në NLE ose homologët e tyre si Media Encoder (për Premiere Pro) dhe Kompresori (për Final Cut 7/X). Vetë procesi kërkonte tepër kohë dhe nëse nuk përgatitej në mënyrë të përsosur, mund të rezultonte në proxy që ishin vetë të papajtueshëm, duke çuar në post-produksion të mëtejshëm dhevonesat editoriale/VFX.

Në ditët e sotme, ka disa zgjidhje të ndryshme harduerike dhe softuerike që kanë depërtuar në botën e postproduksionit dhe kanë ndryshuar këtë metodë arkaike për mirë, për kënaqësinë e krijuesve kudo.

Shumë kamera profesionale tani ofrojnë opsionin për të regjistruar proxies në të njëjtën kohë së bashku me skedarët origjinalë të kamerës . Dhe ndërsa kjo mund të jetë jashtëzakonisht e dobishme, është e rëndësishme të theksohet se ky opsion do të rrisë shumë përdorimin e të dhënave në median e ruajtjes së kamerës suaj.

Do të grumbulloni të dhëna shumë më shpejt sesa do të bënit ndryshe sepse po kapni çdo shkrepje dy herë. Një herë në formatin standard të papërpunuar të kamerës dhe tjetra në përfaqësuesin e zgjedhjes suaj (p.sh. ProRes ose DNx).

Dëshironi një udhëzues të shpejtë dhe të thjeshtë si video për të gjeneruar proxy? Kjo më poshtë bën një punë të shkëlqyeshme për të shpjeguar se si t'i gjeneroni ato lehtësisht në Premiere Pro:

Çfarë ndodh nëse Kamera ime nuk gjeneron proxies?

Kur kamera nuk e ofron këtë opsion, disponohen edhe disa zgjidhje të tjera harduerike. Një nga zgjidhjet më mbresëlënëse dhe më të fundit ofrohet nga Frame.io , i titulluar Kamera në renë kompjuterike, ose shkurt C2C .

Kjo risi e re bën pikërisht ashtu siç thotë. Duke përdorur pajisje të pajtueshme (më shumë informacion mund të gjeni këtu në lidhje me kërkesat e harduerit) gjenerohen përfaqësues të saktë të kodit kohor në grupdhe u dërgua menjëherë në re.

Nga atje proxies mund të drejtohen kudo që të jetë e nevojshme, qoftë te producentët, studion, apo edhe redaktorët e videove apo shtëpitë VFX që kërkojnë të kenë një fillim në punën e tyre.

Për të qenë të sigurt, kjo metodë mund të jetë e paarritshme për shumë të pavarur ose fillestarë, por është e rëndësishme të theksohet se kjo teknologji është ende e re dhe ka të ngjarë të bëhet më e aksesueshme, e përhapur kudo dhe e përballueshme me kalimin e kohës.

Pse nuk duhet ta përdor Proxy?

Ka disa arsye pse përfaqësuesit përfaqësues mund të paraqesin probleme.

E para është se procesi i rilidhjes dhe i rilidhjes me origjinalet e papërpunuara të kamerës ndonjëherë mund të jetë i vështirë ose pothuajse i pamundur në varësi të natyrës së përfaqësuesve që përdoren dhe mënyrës se si u krijuan përfaqësuesit.

Për shembull, nëse emrat e skedarëve, shpejtësia e kuadrove ose atributet e tjera thelbësore nuk përputhen me burimet origjinale të kamerës, shpesh procesi i rilidhjes në fazën Redaktimi në internet mund të jetë mjaft i vështirë, ose më keq, e pamundur të bëhet pa rigjurmuar manualisht dhe pa kërkuar me dorë skedarët e burimit që përputhen.

Të thuash se kjo do të jetë një dhimbje koke, është një nënvlerësim i përmasave të mëdha.

Përfaqësuesit e krijuar keq shpesh mund të shkaktojnë më shumë probleme sesa vlejnë , kështu që është praktikë e mirë të testoni rrjedhën e punës përpara se të futeni shumë thellë në modifikimin tuaj. Përndryshe, ju mund të qëndroni për disa ditë dhe netë të gjata për të gjetur rrugën tuaj për t'u kthyerpërpunon kamerën dhe në fund printoni produktet tuaja përfundimtare.

Përveç kësaj, proxies në thelb nuk janë me cilësi të lartë dhe nuk kanë informacionin e plotë të gjerësisë gjeografike dhe hapësirës së ngjyrave që do të kenë skedarët e papërpunuar.

Megjithatë kjo mund të mos jetë shqetësuese për ju, veçanërisht nëse nuk po kërkoni të bëni punë jashtë sistemit tuaj NLE dhe nuk po ndërlidheni me jashtë VFX/gradimit të ngjyrave ose nuk ia kaloni sekuencën një redaktuesi përfundimtar/online .

Nëse po ruani gjithçka në sistemin tuaj, dhe vetëm tuajin, ka të ngjarë që nuk do të keni nevojë të shqetësoheni për shqetësimet e cilësisë së proxies dhe thjesht mund t'i gjeneroni ato sipas dëshirës tuaj - d.m.th. trajtimi për ju në kohë reale.

Megjithatë, nuk duhet të bëni kurrë një dalje përfundimtare bazuar vetëm në skedarët tuaj proxy, pasi kjo mund të çojë në një humbje masive të cilësisë në daljen përfundimtare.

Pse? Për shkak se skedarët proxy janë tashmë të ngjeshur thelbësisht dhe nëse do t'i kompresoni më tej përsëri në daljen përfundimtare, pavarësisht nga kodeku juaj (pa humbje ose jo), do të hidhni më shumë detaje dhe informacione të imazhit, dhe do të krijojë një produkt përfundimtar që është i mbushur me objekte kompresimi, breza dhe më shumë.

Me pak fjalë, duhet të shkoni në rrugën e rilidhjes/rilidhjes me skedarët tuaj të papërpunuar të kamerës përpara daljes përfundimtare sa herë që përdorni media përfaqësuese, pavarësisht nga cilësia në të cilën mund të jenë.

Të bësh ndryshe është një mëkat i rëndë ndaj punës së palodhshme dhe përpjekjes së palodhshme që shkoi për të marrë këto imazhe burimi me rezolucion të lartë që po trajton. Dhe kjo është një mënyrë e sigurt për të mos u punësuar më kurrë në këtë industri.

Çfarë ndodh nëse nuk dua të gjeneroj proxies, por ende dua funksionalitet riprodhimi dhe redaktimi në kohë reale?

Nëse opsionet e mësipërme janë shumë të shtrenjta, kërkojnë shumë kohë, ose thjesht dëshironi të punoni me skedarët origjinalë të kamerës dhe të bëni redaktim menjëherë, ekziston një mënyrë relativisht e thjeshtë për ta bërë këtë në NLE që keni zgjedhur .

Mund të mos funksionojë gjithmonë, veçanërisht nëse pamjet që po trajtoni janë thjesht shumë intensive ose me të dhëna të rënda për kompjuterin tuaj për të vazhduar me të, por ia vlen ta provoni nëse nuk jeni të interesuar të punoni me skedarët proxy në tubacionin tuaj të imazhit pas prodhimit.

Së pari, krijoni një afat kohor të ri dhe vendosni rezolucionin tuaj të kronologjisë në diçka si 1920×1080 (ose çfarëdo rezolucioni që sistemi juaj zakonisht trajton mirë).

Më pas vendosni të gjitha mediat burimore me rezolucion të lartë në këtë sekuencë. NLE juaj ka të ngjarë t'ju pyesë nëse dëshironi të ndryshoni rezolucionin e sekuencës tuaj për t'u përshtatur, sigurohuni që të zgjidhni "Jo".

Në këtë pikë filmimi juaj ka të ngjarë të duket sikur është i zmadhuar dhe përgjithësisht i gabuar, megjithatë, rregullimi i kësaj është i lehtë. Thjesht zgjidhni të gjitha mediat në sekuencë dhe ndryshoni madhësinë e tyre në mënyrë të njëtrajtshme në mënyrë që tani të mund të shihni të plotëkornizë në pamjen paraprake/monitorin e programit.

Në Premiere Pro, kjo është e lehtë për t'u bërë. Thjesht mund të zgjidhni të gjitha pamjet, dhe më pas të klikoni me të djathtën në çdo klip në vijën kohore, zgjidhni “Vendosni në madhësinë e kornizës” ( duke pasur kujdes që të mos zgjidhni “Scale to Frame Size” , ky opsion tingëllon i ngjashëm, por është i pakthyeshëm/i modifikueshëm më vonë ).

Shihni pamjen e ekranit këtu dhe vini re se sa në mënyrë të rrezikshme mbyllen këto dy opsione së bashku:

Tani të gjitha pamjet tuaja 8K duhet të shfaqen saktë në kuadrin 1920×1080. Megjithatë, mund të vini re se riprodhimi nuk është përmirësuar ende shumë (megjithëse ka të ngjarë të shihni akoma përmirësim të lehtë këtu kundrejt redaktimit në një sekuencë origjinale 8K).

Më pas, duhet të shkoni te monitori i programit, dhe klikoni në menunë rënëse pikërisht poshtë monitorit të programit. Si parazgjedhje duhet të thotë "Full". Nga këtu mund të zgjidhni një shumëllojshmëri opsionesh rezolucioni të riprodhimit, nga gjysma, në tremujorin, në një të tetën, në një të gjashtëmbëdhjetën.

Siç mund ta shihni këtu, është vendosur në "Full" si parazgjedhje dhe opsionet e ndryshme janë të disponueshme këtu për riprodhim me rezolucion më të ulët. (1/16-ta mund të jetë gri dhe e padisponueshme në sekuencën tuaj nëse pamjet burimore janë më pak se 4K, siç mund ta shihni në pamjen e dytë të ekranit të përfshirë këtu.)

Këtu është i nevojshëm një nivel i provës dhe gabimit, por nëse mund t'i riprodhoni dhe modifikoni në kohë reale fotografitë e kamerës me anë të kësaj metode, atëherë ju keninë mënyrë efektive anashkaloi plotësisht të gjithë fluksin e punës së proxy dhe shmangu gjithashtu një mori pengesash dhe dhimbje koke në proces.

Pjesa më e mirë? Nuk do t'ju duhet të rilidheni ose rilidhni dhe të kryeni një modifikim të rëndë në internet nga përfaqësuesit tuaj jashtë linje, dhe mund ta zmadhoni median lart ose poshtë sipas nevojës, nëse më vonë dëshironi ta zhvendosni sekuencën tuaj përsëri në 8K për dalje përfundimtare (kjo është pikërisht arsyeja pse nuk duhet të "shkallëzoni" fotot tuaja në vijën kohore HD, vetëm "Set" , përndryshe kjo metodë e shkurtoreve nuk është e mundur ) .

Sigurisht, ky proces mund të jetë pak më i komplikuar sesa po e thjeshtoj këtu, dhe kilometrazhi juaj mund të ndryshojë, por fakti mbetet se ai mundëson besnikërinë më të lartë nga fundi -në ​​fund në tubacionin e imazhit.

Kjo ndodh sepse jeni duke prerë dhe duke punuar me skedarë origjinalë të papërpunuar të kamerës, dhe jo me përfaqësues të transkoduar – të cilët për nga natyra janë përafrime inferiore ndaj skedarëve kryesorë.

Megjithatë, nëse proxies janë të nevojshme ose thjesht nuk ka asnjë mënyrë për të riprodhuar me skedarët e papërpunuar të kamerës, atëherë prerja me përfaqësues mund të jetë zgjidhja më e mirë për ju dhe rrjedhën tuaj të punës pas prodhimit.

Mendimet përfundimtare

Ashtu si çdo gjë në botën e post-prodhimit, përfaqësuesit funksionojnë më mirë kur ato gjenerohen siç duhet dhe rrjedha e punës është e dizajnuar mirë. Nëse të dy këta faktorë mbahen gjatë gjithë kohës, dhe rilidhja/rilidhjarrjedha e punës është shumë e qetë, ka të ngjarë që nuk do të keni kurrë probleme me rezultatin tuaj përfundimtar.

Megjithatë, ka shumë raste kur proxies do t'ju dështojnë ose thjesht nuk janë të përshtatshme për nevojat e editorialit rrjedhën e punës. Ose ndoshta ju keni një pajisje modifikimi që mund të trajtojë katërmbëdhjetë shtresa paralele 8K me efekte dhe korrigjim ngjyrash të aplikuara dhe as të lëshojë një kornizë.

Shumica e njerëzve nuk përshtaten në kategorinë e fundit megjithatë dhe do të duhet të gjejnë një rrjedha e punës që i përshtatet më së miri harduerit të tyre dhe nevojave të rrjedhës së punës editoriale ose klientit. Për këtë arsye, proxies mbeten një zgjidhje e shkëlqyeshme dhe një zgjidhje që (me pak praktikë dhe eksperimentim) mund të japë një përvojë redaktimi në kohë reale në sisteme që përndryshe do të pengoheshin ose thjesht nuk do të mund të vazhdonin me skedarët origjinalë të kamerës.

Si gjithmonë, ju lutemi na tregoni mendimet dhe komentet tuaja në seksionin e komenteve më poshtë. Cila është metoda juaj e preferuar për të punuar me Proxies? Apo preferoni t'i anashkaloni ato krejtësisht dhe t'i shkurtoni vetëm nga media burimore origjinale?

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.