Што се прокси во видео монтажата? (Брзо објаснето)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Прокси-те се транскодирани приближувања на оригиналните датотеки со необработени камери кои вообичаено се генерираат со многу пониска резолуција од изворниот материјал (иако не секогаш) и се користат од мноштво причини во работните текови по продукцијата.

3>

Иако има многу позитивни страни за генерирање и работа со прокси, има речиси еднаков број на негативни работи во работни текови само за прокси. .

За што се користат прокси?

Прокси-те не се нови во светот на уредувањето видео, но тие се секако поприсутни во работните процеси по продукција денес од кога било. Транскодирањето во некоја форма или мода одамна е начин да се добие резолуција и/или формат на датотека во компатибилна форма за одреден систем за уредување.

Примарната причина за создавање на прокси е да се обезбеди или да постигнете уредување на изворниот медиум во реално време. Честопати не е изводливо системите за уредување (или компјутерите на кои работат) да ракуваат со необработени датотеки со камера со целосна резолуција. И други времиња, форматот на датотеката едноставно не е компатибилен со оперативниот систем, па дури и со самиот софтвер за нелинеарно уредување (NLE).

Зошто треба да генерирам прокси?

Понекогаш фајловите од камерата необработени се транскодираат предуредување со цел да се натераат сите медиуми да споделат специфичен посакуван заеднички атрибут, како што е целната стапка на слики што се совпаѓа со конечните спецификации за испорачување потребни за дистрибуција или за некои други специфични уредувачки барања низ целата линија за сликање/уредување (на пр. добивање на сите снимка до 29,97 fps од 23,98 fps).

Или ако не барате заедничка стапка на слики, честопати големината/резолуцијата на рамката е едноставно превисока за VFX да се примени со рентабилна стапка, така што главниот суров датотеките, на пример, 8K R3D-датотека се транскодираат на нешто помалку масивно, како 2K или 4K резолуција.

При ова, датотеките не само што се полесни за работа во уредувачките и VFX цевките, туку самите датотеки полесно и побрзо се пренесуваат и разменуваат помеѓу продавачите и уредниците.

Дополнително, просторот за складирање може да се заштеди од двете страни - чија цена може брзо да се зголеми, дури и денес бидејќи повеќето материјали за фотоапарат може да бидат огромни, особено при повисоки резолуции како 8K.

Дали генерирам прокси?

Во минатото, сите овие методи и средства традиционално се ракуваа во NLE или нивните колеги како Media Encoder (за Premiere Pro) и Compressor (за Final Cut 7/X). Самиот процес одземаше неверојатно време, и ако не се подготви совршено, може да резултира со прокси кои самите беа некомпатибилни, што ќе доведе до понатамошно постпродукција иуредувачки/VFX доцнења.

Во денешно време, постојат неколку различни хардверски и софтверски решенија кои се пробија во постпродукцискиот свет и го променија овој архаичен метод на подобро, на големо задоволство на креативците насекаде.

Многу професионални камери сега нудат опција за снимање на прокси истовремено заедно со оригиналните фотоапарати необработени датотеки . И иако ова може да биде неизмерно корисно, важно е да се забележи дека оваа опција во голема мера ќе го зголеми користењето податоци на медиумот за складирање на вашата камера.

Ќе акумулирате податоци многу побрзо отколку инаку бидејќи ја снимате секоја снимка двапати. Еднаш во стандарден необработен формат на камерата, а другата во прокси по ваш избор (пр. ProRes или DNx).

Сакате брз и лесен водич за видео за генерирање прокси? Ова подолу прави одлична работа за објаснување како лесно да ги генерирате во Premiere Pro:

Што ако мојата камера не генерира прокси?

Кога камерата не ја нуди оваа опција, достапни се и неколку други хардверски решенија. Едно од најимпресивните и најсовремени решенија го нуди Frame.io , со наслов Camera to Cloud или скратено C2C .

Оваа нова иновација прави токму како што вели. Со користење на компатибилен хардвер (повеќе информации може да најдете овде во врска со барањата за хардвер) се генерираат точни прокси за временскиот код на сетоти веднаш испрати до облакот.

Оттаму, проксите може да се пренасочат каде и да е потребно, без разлика дали се работи за продуценти, студио, па дури и уредници на видео или VFX куќи кои сакаат да започнат со својата работа.

За да бидете сигурни, овој метод може да биде недостапен за многу независни или почетници, но важно е да се напомене дека оваа технологија е сè уште нова и најверојатно ќе стане попристапна, сеприсутна и достапна како што ќе помине времето.

Зошто да не користам Прокси?

Постојат неколку причини зошто прокси-серверите може да претставуваат проблеми.

Првиот е дека процесот на повторно поврзување и повторно поврзување со оригиналите од фотоапарат необработени понекогаш може да биде тежок или речиси невозможен во зависност од природата на проксите што се користат и како се креирани проксите.

На пример, ако имињата на датотеките, стапките на слики или другите основни атрибути не се совпаѓаат со оригиналните материјали на камерата, честопати процесот на повторно поврзување во фазата Онлајн уредување може да биде доста тежок, или уште полошо, невозможно е да се направи без рачно повторно следење и рачно барање на соодветните изворни датотеки.

Да се ​​каже дека ова ќе биде главоболка, е потценување од големи размери.

Слабо генерираните прокси честопати може да предизвикаат повеќе проблеми отколку што вредат , па затоа е добра практика да го тестирате работниот тек пред да навлезете премногу длабоко во вашето уредување. Во спротивно, би можеле да бидете во неколку долги денови и ноќи за да го најдете патот назад доматеријали за фотоапарат и на крајот печатете ги вашите конечни резултати.

Настрана од ова, прокси-серверите не се инхерентно со висок квалитет и ги немаат целосните информации за географската ширина и просторот за боја што ќе ги имаат необработените датотеки.

Ова можеби не ве загрижува, сепак, особено ако не сакате да работите надвор од вашиот NLE систем и не се поврзувате со надворешен VFX/Оценување на бои или не ја пренесувате низата на завршен/онлајн уредник .

Ако чувате сè во вашиот систем, а само вашиот, веројатно нема да треба да се грижите за проблемите со квалитетот на прокси-серверите и едноставно можете да ги генерирате по ваш вкус - т.е. што и да ја намали снимката и ракување за вас во реално време.

Сепак, никогаш не треба да правите финален излез само врз основа на вашите прокси-датотеки, бидејќи тоа може да доведе до огромно губење на квалитетот на конечниот излез.

Зошто? Бидејќи прокси-датотеките се веќе значително компресирани и ако сакате дополнително да ги компресирате повторно на конечниот излез, без оглед на вашиот кодек (без загуба или не), ќе отфрлите уште повеќе детали и информации за сликата, и ќе создаде финален производ кој е полн со артефакти за компресија, ленти и многу повеќе.

Накратко, мора да одите по патот на повторно поврзување/поврзување со вашите необработени датотеки од камерата пред конечниот излез секогаш кога користите прокси медиум, без оглед на квалитетот во кој може да се.

Да се ​​постапи поинаку е тежок грев против напорната работа и неуморниот напор што се вложија во стекнувањето на овие изворни слики со висока резолуција со кои ракувате. И тоа е сигурен начин никогаш повеќе да не се вработите во оваа индустрија.

Што ако не сакам да генерирам прокси, но сепак сакам функционалност за репродукција и уредување во реално време?

Ако горенаведените опции се премногу скапи, одземаат премногу време, или едноставно сакате да работите со оригиналните датотеки за фотографирање и веднаш да ги уредувате, постои релативно едноставен начин да го направите тоа во вашиот NLE по избор .

Можеби нема секогаш да работи, особено ако снимката со која ракувате е едноставно премногу интензивна или тешка за податоци за компјутерот да не може да ја следи, но вреди да се обидете ако не сте заинтересирани да работите со прокси-датотеки во вашиот цевковод за сликање после производство.

Прво, креирајте нова временска линија и поставете ја резолуцијата на вашата временска линија на нешто како 1920×1080 (или која било резолуција што вашиот систем вообичаено добро се справува).

Потоа поставете ги сите изворни медиуми со висока резолуција во оваа низа. Вашиот NLE најверојатно ќе ве праша дали сакате да ја промените резолуцијата на вашата секвенца за да се совпадне, не заборавајте да изберете „Не“.

Во овој момент вашата снимка најверојатно ќе изгледа како да е зумирана и генерално погрешна, сепак, поправката на ова е лесно. Едноставно изберете ги сите медиуми во низата и променете ја големината подеднакво, така што сега ќе можете да ја видите целатарамка во мониторот за преглед/програма.

Во Premiere Pro, ова е лесно да се направи. Можете едноставно да ги изберете сите снимки, а потоа да кликнете со десното копче на кој било клип во временската линија, изберете „Поставете ја големината на рамката“ ( водејќи сметка да не изберете „Скала до големина на рамката“ , оваа опција звучи слично, но подоцна е неповратна/променлива ).

Видете ја сликата од екранот овде и забележете колку опасно се затвораат овие две опции:

Сега целата ваша снимка од 8K треба да се прикажува правилно во рамката од 1920×1080. Сепак, може да забележите дека репродукцијата сè уште не е многу подобрена (иако веројатно сè уште треба да забележите мало подобрување овде наспроти уредувањето во природна 8K секвенца).

Следно, треба да се упатите кон мониторот на програмата. и кликнете на паѓачкото мени веднаш под мониторот на програмата. Стандардно треба да пишува „Целосно“. Од тука можете да изберете различни опции за резолуција за репродукција, од половина, до четвртина, до една осмина, до една шеснаесетина.

Како што можете да видите овде, стандардно е поставено на „Целосно“ а различните опции се достапни овде за репродукција со помала резолуција. (1/16-та може да биде сива и недостапна во вашата секвенца ако вашата изворна снимка е помала од 4K, како што можете да видите на втората слика од екранот вклучена овде.)

Овде е неопходно одредено ниво на обиди и грешки, но ако можете да ги репродуцирате и уредувате вашите фотоапарати во реално време преку овој метод, тогаш стеефикасно го заобиколи целиот работен тек на прокси во целост и избегна огромен број пречки и главоболки во процесот.

Најдобриот дел? Нема да морате повторно да се поврзувате или повторно да се поврзувате и да вршите незгодно уредување преку Интернет од вашите офлајн прокси, а можете да ги намалувате или нагоре медиумот колку што е потребно, доколку подоцна сакате да ја преместите вашата секвенца назад до 8K за конечниот излез (што е токму причината зошто никогаш не треба да ги „скалирате“ вашите снимки во HD временската линија, само „Постави“ , во спротивно овој метод на кратенка не е возможен ) .

Да бидам сигурен, овој процес може да биде малку покомплициран отколку што го поедноставувам овде, а вашата километража може да варира, но останува фактот дека овозможува највисока верност од крајот -до-крај во цевководот за сликање.

Тоа е така затоа што сечете и работите со оригиналните необработени датотеки на камерата, а не со транскодираните прокси - кои по својата природа се инфериорни во однос на главните датотеки.

Сепак, ако се неопходни прокси или едноставно нема начин да се репродуцира со необработени датотеки од камерата, тогаш сечењето со прокси може да биде најдоброто решение за вас и за вашиот работен тек на постпродукција.

Завршни мисли

Како сè во постпродукцискиот свет, прокси-серверите најдобро функционираат кога се правилно генерирани, а работниот тек е добро дизајниран. Ако и двата од овие фактори се одржуваат во текот, и повторното поврзување/поврзувањеработниот тек е многу мазен, веројатно никогаш нема да имате проблеми со вашиот конечен резултат.

Меѓутоа, има многу случаи кога прокси-серверите ќе ви откажат или едноставно не се погодни за потребите на редакцијата работен тек. Или можеби имате уред за уредување што може да се справи со четиринаесет паралелни слоеви од 8K со применети ефекти и корекција на боја, па дури и да не испушти рамка.

Повеќето луѓе сепак не се вклопуваат во втората категорија и ќе треба да најдат работен тек кој најмногу одговара на нивниот хардвер и потребите на уредувачкиот работен тек или клиентот. Поради оваа причина, прокси-серверите остануваат одлично решение и решение кое (со малку вежбање и експериментирање) може да даде искуство со уредување во реално време на системи кои инаку би биле спречени или едноставно не може да бидат во чекор со оригиналните датотеки за фотографирање.

Како и секогаш, кажете ни ги вашите размислувања и повратни информации во делот за коментари подолу. Кој е вашиот претпочитан метод за работа со прокси? Или повеќе сакате целосно да ги заобиколите и да исечете само од изворниот извор на медиум?

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.