Што е Slug во Adobe InDesign? (Брзо објаснето)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

И покрај тоа што е модерна апликација за распоред на страници, InDesign сè уште е неизбежно исполнет со жаргон од светот на наборувањето - дури и кога термините немаат многу смисла во тековната употреба. Ова понекогаш може да го направи учењето на InDesign малку повеќе збунувачки отколку што треба да биде, но веројатно има одреден шарм во тоа.

Клучни средства за носење

  • slug , исто така познат како slug area, е дел за печатење околу надворешните рабови на документот InDesign .
  • Шлагот се користи за низа намени, вклучително и регистрациони знаци, ленти за примероци во боја, информации за исечени матрици, а понекогаш и за давање инструкции на операторот на машината за печатење.
  • Секогаш погрижете се да се консултирате со вашиот печатач и да ги следите неговите насоки за делот за голтки, во спротивно може да го расипете вашиот печатење.
  • Повеќето проекти за печатење никогаш нема да бараат употреба на областа за голтки.

Што е Slug во InDesign?

Од причини кои се надвор од моите лингвистички моќи, терминот „slug“ е изненадувачки вообичаен во светот на наборен и печатење.

Надвор од InDesign, може да се однесува или на приказна во весник, на парче олово што се користи за вметнување празни места меѓу параграфите во машина за печатење во стар стил, на едно парче олово за печатење што содржи цела линија на текст, па дури и дел од адреса на веб-локација.

Кога се користи во модерен работен тек на печатење документи, slug се однесува на област на крајните надворешни рабовина документ за печатење на InDesign.

Површината на голтка се печати, но се отсекува за време на процесот на отсекување на страницата заедно со областа за испуштање, оставајќи го документот во неговите конечни димензии, исто така познат како документот „Големина на трим.“ Значи не, не е исто како и крварење во InDesign.

Поставување на димензиите на Slug Area во InDesign

Ако сакате да додадете област на Slug во вашиот InDesign документ, наједноставниот начин да го направите тоа е да ги поставите соодветните димензии додека креирате нов документ.

Во прозорецот Новиот документ , погледнете внимателно и ќе го забележите делот што може да се прошири означен Bleed and Slug. Кликнете на насловот за да го проширите делот целосно, и ќе видите неколку полиња за внесување текст што ви дозволуваат да ја одредите големината на областа за голтка за вашиот нов документ.

За разлика од поставките за крварење на документите, димензиите на slug стандардно не се подеднакво поврзани , но можете да ги овозможите поврзаните димензии со кликнување на малата икона „врска со синџир“ на десниот раб на прозорецот (прикажано подолу).

Ако веќе сте го создале вашиот документ и треба да додадете област за голтка, не е доцна. Отворете го менито Датотека и изберете Поставување документ . Можете исто така да ја користите кратенката на тастатурата Command + Опција + P (користете Ctrl + Alt + P ако користите компјутер).

InDesign ќе го отвори прозорецот Поставување документи (изненадување,изненадување), што ви дава пристап до сите исти поставки што се достапни за време на процесот на креирање нов документ. Можеби ќе треба да го проширите делот Bleed and Slug ако веќе не сте конфигурирале област за крварење.

Зошто да ја користите областа за голтка?

Областа за голтки има многу намени, но најчесто тоа го користи персоналот во вашата печатница наместо како дел од нивниот внатрешен процес на предпечатење. Освен ако немате многу добра причина да го користите, генерално е подобро да го оставите сам просторот за голтки.

Персоналот во печатарските продавници треба да се справи со многу тешки прашања (и тешки луѓе), и подобро е да не се додава на нивниот обем на работа непотребно.

Некои дизајнери препорачуваат користење на областа за голтки како место за обезбедување белешки и коментари за преглед на клиентот.

Иако ова е креативна употреба на областа за голтки, ако работите на проект за печатење, може случајно да ја вклучите областа за голтка додека го испраќате финалниот документ за проверка, што може да предизвика одредена конфузија и да го одложи вашето проект.

Ако навистина ви треба метод за повратни информации на екранот, форматот PDF веќе има системи за додавање прибелешки и белешки на клиентот. Подобро е да се навикнете да ги користите соодветните алатки од самиот почеток и да ја оставите областа за голтка за наменетата употреба.

ЧПП

Уште од најраните денови на подвижниот тип, печатењето отсекогаш било малку мистериознопредмет. Дигиталното печатење само ги направи работите уште покомплексни! Еве некои од најчесто поставуваните прашања за голтката во InDesign.

Каде е Slug во InDesign?

Кога го гледате вашиот документ во главниот прозорец на документот, областа за голтка ќе биде видлива само ако користите режими на екран Normal и Slug . Нормалниот режимот на екран ќе прикаже сина контура, додека режимот Slug на екранот ќе ја прикаже областа за печатење. Областа за голтка воопшто нема да се прикаже ниту во режимите на екранот Преглед и Крварење .

Режимот Нормален екран ја прикажува областа за голтка како сина контура, во овој случај, 2 инчи на надворешниот раб на документот

Можете да кружите помеѓу режимите на екранот користејќи го копчето Режим на екран на дното на Алатките панелот, или можете да го отворите менито Преглед , да го изберете подменито Режим на екран и да го изберете соодветниот режим на екран.

Која е разликата помеѓу Bleed и Slug?

Површината за испуштање е мал простор за печатење (обично само 0,125” или приближно 3 мм широк) што се протега надвор од рабовите на документот.

Современите процеси на печатење обично печатат документи на поголема големина на хартија од потребната, која потоа се намалува до конечната „големина на дотерување“.

Бидејќи процесот на отсекување има маргина на грешка, областа за крварење гарантира дека сите графички елементицелосно да се прошири до рабовите на документот по отсекувањето. Ако не користите област за крварење, малите варијации во поставувањето на сечилото може да предизвикаат појава на неотпечатени рабови на хартија во финалниот производ.

Површината на голтка исто така се печати и подоцна се отсекува заедно со делот за крвавење, но голтката обично содржи технички податоци или упатства за печатење.

Завршен збор

Тоа е речиси сè што треба да се знае за областа на голтка во InDesign, како и за поширокиот свет на печатење. Запомнете дека за повеќето од вашите проекти, веројатно нема да морате да ја користите областа за голтки, но тоа не значи дека треба да се користи за комуникација со клиентите.

Среќен Индизајн!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.