Како да креирате суперскрипт во Canva (8 лесни чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Иако Canva нема специфично копче за надреден знак на платформата, можете да креирате и додавате натписи на вашата работа со создавање на две различни полиња за текст. Внесете ги информациите за надредениот текст во втората рамка, направете ја помала и преуредете ја поставеноста за да одговара над полето за текст со „нормална“ големина.

Добре дојдовте во нашата најнова објава на блог за радостите и чудата на користејќи Canva за сите ваши потреби за дизајн. Моето име е Кери, и јас сум уметник и дизајнер кој навистина сака да ги наоѓа сите техники и алатки кои им се достапни на корисниците на веб-страницата. Особено за почетниците, овие трикови за совладување техники сигурно ќе ви бидат корисни и ќе ви заштедат време во иднина!

Во овој пост, ќе објаснам што е суперскрипт и како можете да ги додадете во вашите дизајни на Canva. Во основа, оваа техника е за манипулирање со текстуални полиња и потоа нивно групирање, така што воопшто не е тешко да се научи!

Дали сте подготвени да се впуштите во неа и да научите како да креирате натписи во вашите проекти на Canva? Прекрасно. Еве ние одиме!

Key Takeaways

  • Во моментов, Canva нема копче за автоматско генерирање натписи во рамките на вашиот проект.
  • Ќе можете само да додавате натписи во текстуални полиња, а не во слики.
  • За да креирате надреден знак, ќе треба да генерирате две посебни полиња за текст и откако ќе внесете во секое, да ја смените големинатаод вториот да стане помал. Можете да ја преместите оваа помала кутија над оригиналот за да создадете ефект на надреден знак.
  • За да може полесно да продолжите со уредување и дизајнирање на вашето платно, откако ќе го креирате вашиот текст со надреден знак, групирајте ги тие поединечни кутии за текст за да можете да ги преместите во едно брзо дејство и тие ќе останат заклучени заедно.

Што е Суперскрипт и зошто да го креирате Користете го во вашите проекти

Можеби се прашувате што надписот е точно, и зошто некој би сакал да го вклучи во нивните проекти за дизајн. Па, надредениот е само текст што се појавува малку над обичниот текст .

(Ова може да предизвика сеќавање од час по математика каде што сте виделе експоненти како лебдат над броевите во различни равенки.)

Иако натписите не се користат во секој проект, тие се корисни при дизајнирање презентации, инфографики или медиуми кои вклучуваат податоци, научни или математички равенки или формули.

Во однос на дизајнирањето на платформата, во моментов, Canva нема одредено копче што автоматски ќе го претвори вашиот текст во надреден знак .

Сепак, сè уште постои лесен процес за да се добие овој ефект во вашиот текст. Исто така, важно е да се напомене дека натписите нема да можат да се додаваат на ниедна слика, само во текстуални полиња.

Како да креирате и додавате натписи на вашата работа во Canva

Како што јаснаведено претходно, иако Canva нема копче за автоматско генерирање на натписи во вашиот текст (посакувам да го направија!), навистина не е тешко да се создаде свој. Сè што треба да знаете како да направите е да креирате текстуални полиња и да ја промените нивната големина за да ја дадете илузијата на однапред направен надреден знак!

Следете ги овие чекори за да научите како да додавате претплати на вашиот текст на Canva:

Чекор 1: Вашиот прв чекор ќе биде да се најавите на Canva користејќи ги сите ингеренции што вообичаено ги користите за да се најавите на платформата. Откако ќе се појавите на почетниот екран, изберете ја големината и стилот на проектот на кој сакате да работите, без разлика дали тоа е веќе постоечко платно или целосно ново.

Чекор 2: На вашето платно , одете на левата страна на екранот до местото каде што се наоѓа главната кутија со алатки. Побарајте ја картичката што е означена како Текст и кликнете на неа. Потоа ќе бидете доведени до алатката за текст, која ќе биде вашиот главен центар за овој тип на техника.

Чекор 3: Овде можете да го изберете фонтот, големината и стилот на текстот што сакате да го вклучите. Најдобро е да изберете една од основните опции за големина (Заглавие, поднаслов или Текст на телото) што се наоѓаат во галеријата на текст.

Чекор 4: Или двоен клик по ваш избор или повлечете го и пуштете го на платно за да го креирате вашето прво поле за текст. Ќе сакате да имате две различни текстуални полиња на вашето платно за да ја направите претплатата, затоа погрижете се тоаго правите ова двапати!

Чекор 5: Кликнете внатре во полето за текст за да ја напишете вашата фраза или кој било текст што сакате да го вклучите во главната. Ова ќе биде вашето поле за текст со „вообичаена“ големина.

Чекор 6: За да ја креирате претплатата, направете го истото во второто поле за текст, само овој пат впишувајќи го текстот што сакате да биде помал и да се истакне како претплата.

Откако ќе завршите со пишување, можете да ја промените големината на второто поле за текст со кликнување на него и влечење на аглите за да го направите помал.

Чекор 7: Сега можете да го повлечете помалото поле за текст до каде што сакате да биде над првото оригинално поле за текст.

За да ги задржите овие два елементи заедно додека продолжувате да го уредувате вашиот проект, ќе сакате да ги групирате за да станат еден елемент кога сте задоволни со нивната усогласеност.

Чекор 8: За да го направите ова, означете ги двете полиња за текст истовремено со кликнување и влечење на глувчето над двете полиња. (Можете и да кликнете на едното додека го држите копчето Shift на тастатурата и последователно да кликнете на другото.)

Дополнителна лента со алатки ќе се појави на врвот на платното со опцијата за да ги „групирате“ овие елементи. Кликнете на тоа копче и отсега ќе можете да ги преместите овие две текстуални полиња како еден елемент!

Ако сакате да го одгрупирате елементот, кликнете на нив повторно, а потоа на копчето Одгрупирај што ја замени оригиналната опција Група .

Ете го! Не е премногу незгодно, а?

Завршни мисли

Без разлика дали создавате едноставен GIF што се состои од само движење на слика или ако преземате дополнителни чекори за додавање повеќе елементи и текст, создавањето GIF-а е забавно вештина за учење и може да ви даде дополнителна предност во вашето портфолио за дизајн.

Дали некогаш сте создале проект на Canva каде сте користеле натписи во вашите текстуални полиња? Дали откривте дека ова е најлесната техника за тоа? Би сакале да ги слушнеме вашите размислувања околу оваа тема, затоа ве молиме споделете ги во делот за коментари подолу!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.