Преглед на WhiteSmoke: Дали оваа алатка навистина вреди во 2022 година?

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

WhiteSmoke

Ефективност: не ги опфаќа сите грешки Цена: Desktop Premium $79,95/година Лесност за користење: еден клик корекции, без екстензии на прелистувачот Поддршка: видео упатства, база на знаење, систем за издавање билети

Резиме

WhiteSmoke ги идентификува правописните грешки според контекстот и ги посочува проблемите со граматиката кога го пишувате или залепувате текстот во веб или десктоп апликација и кликнете на едно копче. Тоа значи дека вашиот текст не се проверува додека пишувате како што е со другите апликации. Покрај тоа, екстензии на прелистувач и мобилни апликации се недостапни.

За жал, апликацијата можеби нема да ги открие сите ваши грешки. Верзиите за Mac и онлајн пропуштија неколку сериозни грешки. Иако неодамна ажурираната верзија на Виндоус ги коригираше, исто така најде грешки каде што не постоеше. Понатаму, нејзината проверка за плагијат е бавна, не може да обработи долги документи и нуди премногу лажни позитиви за да биде исплатлива.

Овие проблеми, поврзани со фактот дека нема бесплатен план или бесплатен пробен период, го прават тоа тешко ми е да препорачам WhiteSmoke. Минималната претплата е за цела година, што дури и го прави скапо тестирањето, додека дури и бесплатниот план на Grammarly нуди посигурни резултати кога се проверуваат и правописот и граматиката.

Што ми се допаѓа : Јасни се грешки прикажана над секоја грешка. Корекции со еден клик.

Што не ми се допаѓа : Нема бесплатен план или пробен период.

Ефективност: 3.5/5

WhiteSmoke ве предупредува за многу правописни и граматички проблеми, но не ги опфаќа сите. Иако нуди проверка на плагијат, само многу кратки документи може да се проверат во разумно време, а повеќето хитови се чини дека се лажни позитиви.

Цена: 4/5

Никој не би го нарекол WhiteSmoke евтин, но чини околу половина од цената на претплатата на Grammarly Premium. Мојата жалба е што не можете да го пробате софтверот без да платите цела година однапред. Нема пократки планови, бесплатни планови или бесплатни проби.

Лесност за користење: 3.5/5

За разлика од другите граматички проверки, нема екстензии на веб-прелистувачи за White Smoke. Тоа значи дека нема да ви го проверува правописот додека пишувате, освен ако не користите веб или десктоп апликација. Откако ќе бидете таму, предлозите се ставаат над секоја грешка и може да се направат корекции со еден клик.

Поддршка: 4/5

Официјалната веб-локација нуди многу туторијални видеа. Поддршката може да се контактира преку онлајн систем за билети (телефонската поддршка е исто така достапна за претплатниците на WhiteSmoke Desktop Business), а обезбедена е и база на знаење што може да се пребарува.

Алтернативи на WhiteSmoke

 • Grammarly го проверува вашиот текст за точност, јасност, испорака, ангажираност и плагијат преку десктоп апликации (кои поддржуваат Microsoft Word) и прелистувач приклучоци (кои поддржуваат Google Docs). Прочитајте го нашето целоснопреглед.
 • ProWritingAid е сличен проверувач на граматика кој исто така поддржува Scrivener. Прочитајте го нашиот целосен преглед.
 • Ginger Grammar Checker ќе ги провери вашиот правопис и граматика на интернет, вашиот Windows или Mac компјутер и вашиот уред со iOS или Android. Прочитајте го нашиот детален преглед.
 • StyleWriter 4 е граматички проверувач за Microsoft Word.
 • Hemingway Editor е бесплатна веб-апликација дизајнирана да ви помогне направете го вашиот текст почитлив.
 • Hemingway Editor 3.0 е новата десктоп верзија на Hemingway за Mac и Windows.
 • По истекот на рокот (бесплатно за лична употреба) ги идентификува потенцијалните грешки и нуди предлози за вашето пишување.

Заклучок

За да прикажете професионална слика, не можете да си дозволите да испраќате е-пошта или документи кои содржат правопис и граматички грешки. За жал, може да биде предизвик да ги забележите во вашето пишување, па затоа ви треба втор пар очи. WhiteSmoke може да помогне. Во споредба со другите граматички проверки што ги тестирав пред години, тој функционира многу добро. Но, како се одржува во споредба со водечките апликации денес?

Windows, Mac и онлајн апликациите се достапни (но ниту една за мобилните). Според официјалната веб-страница на WhiteSmoke, најновата верзија за 2020 година е веќе достапна за корисниците на Windows и наскоро доаѓа на Mac. За да ја проверите вашата работа кога пишувате онлајн, ќе мора да ја користите онлајн апликацијата на компанијата. За разлика од другитеграматички проверки, екстензии на прелистувач не се достапни.

Бев изненаден кога дознав дека нема бесплатен план или пробен период. За да ја пробам апликацијата, морав да платам цела година однапред. Можете да заштедите пари ако сакате само да користите WhiteSmoke онлајн, но сакав да го тестирам и на работната површина, па купив претплата за Desktop Premium. Достапен е и бизнис план кој додава телефонска поддршка и продолжена гаранција.

Еве ги цените на претплатата:

 • WhiteSmoke Web (59,95$/годишно) работи со сите прелистувачи и обезбедува Проверка на граматика, проверка на плагијати и преведувач.
 • WhiteSmoke Desktop Premium (79,95$/година) работи со сите прелистувачи, Windows и Mac и додава инстант лекторирање со еден клик и интеграција со сите платформи за пишување преку копче.
 • WhiteSmoke Desktop Business (137,95$/годишно) додава телефонска поддршка и продолжена гаранција за преземање.

Овие цени се наведени како 50% попуст. Не е јасно дали тоа е маркетинг стратегија, попуст за плаќање една година однапред (во моментов не постои начин да се плати за пократок период) или ограничена понуда. Е-пошта што ја добив од нив го прави да звучи како второто.

Минималната претплата е годишна. Нема екстензии на прелистувачот. Нема мобилни апликации.3.8 Земете WhiteSmoke

Зошто да ми верувате за овој преглед на WhiteSmoke?

Како некој што заработува со пишување, знам дека точноста е од суштинско значење - а тоа вклучува користење на правилен правопис и граматика. Како дел од мојот работен тек, сè што пишувам го извршувам преку квалитетна граматичка проверка.

Повеќе од една година, ја користам бесплатната верзија на Grammarly и сум многу задоволен со неа. Сè уште не сум се претплатил на нивниот Premium план. WhiteSmoke's е околу половина од цената, па затоа сакам да видам дали е остварлива алтернатива. Бидејќи тие не нудат бесплатен пробен период, купив годишна лиценца за Desktop Premium за целосна цена.

Потоа ги тестирав верзиите на софтверот преку Интернет, Windows и Mac. Верзијата на Windows е ажурирана. Сепак, тековната верзија на Mac е стара и не е оптимизирана за неодамнешните верзии на macOS, па морав да ги променам моите безбедносни поставки за да ја инсталирам. Наскоро се очекува ажурирање.

Преглед на WhiteSmoke: Што има за вас?

WhiteSmoke е сè за да го поправите вашето пишување. Ќе ги наведам неговите карактеристики во следните четири делови. Во секоја потсекција, ќе истражувам што нуди апликацијата, а потоа ќе го споделам моето мислење.

1. Проверете го правописот и граматиката на работната површина

Кога го отворате WhiteSmoke на Mac за прв пат, се отвора примерок документ кој содржи кратки упатства икорекции на примероци. Апликацијата изгледа прилично застарена, но ова е постарата верзија. Во оваа статија ќе го тестирам и WhiteSmoke за Windows.

Корекциите се кодирани во боја - претпоставувам црвено за правопис, зелено за граматика и сино за читливост (не сум сигурен околу сивата боја). Еден или два предлози се напишани над секоја грешка, за разлика од другите граматички апликации кои не ги прикажуваат корекциите додека не лебдите над зборот. Ми се допаѓа. Со кликнување на предлог се заменува грешката.

Како и Ginger Grammar Checker, не постои начин да се отворат или зачуваат документите; копирањето и залепувањето е единствениот начин да внесувате текст во и од апликацијата. Го залепив текстот од Google Doc што го користев за оценување на други граматички проверки, но резултатот беше нечитлив.

Наместо тоа го залепив како текст со многу подобри резултати. За разлика од другите граматички проверки, тој не го проверува текстот додека не притиснете копче.

Откако ќе кликнете на „Провери текст“, се прикажуваат неколку грешки. Апликацијата идентификува правописни грешки засновани на контекст, но не толку успешно како другите граматички проверувачи.

На пример, „грешка“ е идентификувана дека треба да се коригира, но таа е единствената граматичка проверка што ја имам се користи што не сугерира правилен правопис, што е „грешка“. И како и Ginger Grammar Checker, не ми недостасува што го користев правописот во ОК за „извини“. Исто така, пропушти дека „сцената“ е погрешно напишана во контекст.

Граматиката е малкупогоди-и-промаши исто така. Правилно сугерира „наоди“ да се замени со „пронајден“ или „најди“, но пропушта дека „помалку грешки“ треба да бидат „помалку грешки“. Грешките може да се коригираат една по една или сите одеднаш со кликнување на копчето „Примени промени“.

Апликацијата исто така има помалку мислење за интерпункцијата отколку Grammarly, но има повеќе грешки од другата граматика апликации што ги тестирав (со исклучок на Grammarly).

WhiteSmoke треба да работи и во која било друга апликација со користење на копче за пристап. Само ставете го курсорот во ставот што сакате да го проверите, а потоа притиснете F2. Тоа копче за кратенка не може да се смени во верзијата за Mac - и за жал, воопшто не работеше на мојот iMac.

Според базата на знаење на WhiteSmoke, тоа се должи на некомпатибилност со macOS 10.9 Mavericks и подоцна . Базата на знаење вели дека софтверскиот тим работи на решавање на проблемот. Во меѓувреме, единствениот начин да ја проверите граматиката на работната површина на Mac е со копирање и вметнување во апликацијата на WhiteSmoke.

Апликацијата за Windows изгледа слично, иако помалку застарена. За разлика од верзијата за Mac, WhiteSmoke предлага промени во сопствената копија на компанијата, што може да укаже дека е подобро да проверува за грешки. Меѓутоа, со поблиска проверка, тие предлози се бесмислени.

„Можете и директно да пишувате на интерфејсот WhiteSmoke“ не е подобрување на „Можете и директно да пишувате во интерфејсот WhiteSmoke“ и предложи„кликнете Примени“ или „кликнав Примени“ резултираат со лоша граматика каде што оригиналното „кликнете Примени“ беше точна.

Залепив во мојот тест документ и веднаш забележав дека сè уште сугерира „стрелка“ за „грешка .“ Сепак, овој пат има ветувачка „Повеќе…“ која нуди дополнителни предлози: „ред“, „феро“, „феро“ и за среќа, „грешка“.

Овој пат и двете „сцена ” и „помалку“ се успешно поправени.

Официјалната веб-страница покажува дека верзијата на Windows е најсовремената верзија на WhiteSmoke, така што подобрите перформанси не се изненадувачки и многу добредојдени .

Мое мислење: WhiteSmoke открива правописни и граматички грешки во вашиот документ, но не секогаш сите. Виндоус верзијата на апликацијата коригираше повеќе грешки, но имаше и лажни позитиви. Сметам дека другите проверки на граматика се поконзистентни, точни и корисни.

2. Проверете го правописот и граматиката онлајн

WhiteSmoke нема да ја провери вашата граматика додека пишувате онлајн, но можете да копирате и залепите вашиот текст во нивната веб-апликација. Тоа е значителен недостаток во споредба со другите граматички проверки кои даваат предлози додека пишувате на веб-страниците.

Затоа, го копирав и залепив текстот од е-поштата што ја користев при тестирањето на Ginger Grammar Checker и добив мешани резултати.

WhiteSmoke избра погрешен правопис на „Здраво“ и сакаше да додаде запирка на крајот од редот, но го остави мојот погрешен правопис на„Џон“. Со реченицата „Се надевам дека си добро“, ја откри очигледната грешка во правописот. Сепак, пропушти дека „хоп“ не е точен во контекст. Целосно ја промаши граматичката грешка со „Ние правиме“ и не успеа да ги исправи „денес“ и „Добро дојдо“.

Мое мислење: Неможноста на WhiteSmoke да ги провери мојот правопис и граматика во место на веб-страница е непријатност и не се споредува добро со другите граматички проверки што нудат додатоци за прелистувачи. Дури и кога копирам и залепувам некој текст во веб-апликацијата, корекциите не се толку сигурни како некои други апликации.

3. Обезбедете речник и речник

Досега, не сум беше особено импресиониран од WhiteSmoke. Тоа се смени кога ги најдов неговиот речник и речник.

Без кликнување на картичката Речник на горниот дел од екранот, можев да пристапам до многу ресурси од главниот прозорец, барем на десктоп верзијата. Кога кликнав на збор, се појави скокачко мени кое нуди:

 • објаснување на зборот (иако секој збор што го тестирав не даваше резултати)
 • примери како да се користи зборот
 • збир на придавки или прилози кои вообичаено се користат за збогатување на зборот
 • листа на синоними од речник
 • речничката дефиниција на зборот

При кликнување на синоним, оригиналниот збор беше заменет во текстот, иако не можев да го поништам дејството користејќи кратенка на тастатура или внесување во менито намојот Mac.

Да го земеме за пример зборот „извини“ во мојот текст. Ми беа дадени три примери за употреба:

 • „Морам да се извинам што претходната кореспонденција не беше фактичка“, рече таа.
 • „И веќе еднаш компанијата нема да се извиниме за какви било непријатни изненадувања.“
 • „Се извинуваме за каква било сугестија за спротивното.“

Имајте предвид дека правописот на ОК е задржан во примерите. Бев заинтригиран кога открив дека се дадени сосема различни примери за употреба за правописот во САД.

Во рамките на Enrichment, ми беше кажано дека можам да ги користам прилозите „искрено“ или „скромно“ со зборот (американскиот правопис дава многу поопширен избор на прилози), а тезаурусот ги наведува синонимите „жалам“, „признавам“ и „признавам“. Речникот користи стандардни дефиниции од базата на податоци на Универзитетот Принстон.

Кога пристапував до картичката Речник, требаше да напишам збор за да го побарам. Беа прикажани записите од англискиот речник на Wordnet, англискиот речник на Wordnet и Википедија.

Мое мислење: Најдов речник и речник на WordSmoke доста добро имплементирани. Ценав да гледам дефиниции, синоними и употреби од главниот екран едноставно со кликнување на збор.

4. Проверете дали има плагијат

Според веб-страницата WhiteSmoke, проверката на плагијати на WhiteSmoke го споредува вашиот текст со „милијарди веб-страници на интернет за да се уверите дека вашиот тексте автентичен“. Неопходно е да бидете сигурни дека вашата работа е единствена, без разлика дали давате домашна задача, испраќате истражувачки труд или објавувате објава на блог.

За да ја тестирам проверката на плагијатот, залепив нацрт-копија од стара статија. Се појави порака за грешка која предупредува на ограничување на WhiteSmoke за кое не знаев: само 10.000 знаци може да се залепат во апликацијата за Windows. Тоа е загрижувачко затоа што тоа е обично само околу 1.500 зборови, така што ќе мора да проверувате долги документи еден по еден дел. Истото ограничување важи и при вметнување текст во делот Writer на апликацијата.

Затоа, го залепив текстот од пократка статија која содржи 9.690 знаци и кликнав „Провери го текстот“. Напредокот беше глацијален. Рано, забележав неколку пораки за грешка, па помислив дека можеби апликацијата паднала.

По четири часа, проверката сè уште не беше завршена, па го рестартирав компјутерот само за да бидам безбеден. Потоа, го залепив мојот тест-документ од 87 зборови одозгора во проверката на плагијатот на WhiteSmoke - онаа полна со намерни грешки.

Бев изненаден кога видов дека повеќето параграфи од мојот бесмислен документ се означени како црвено како можни прекршувања на авторските права. Еве неколку примери:

 • „Поддршката на Google Docs“ најверојатно е плагијат бидејќи е пронајдена на 16.200 страници.
 • „Преферирам слушалки што се приклучуваат“ веројатно е плагијат бидејќи е пронајдена на 6.370 страници.
 • „Пунктуација“веројатно е плагијат бидејќи е пронајден на 13.100.000 страници.

Ваквите извештаи воопшто не се корисни бидејќи вообичаените зборови и фрази не се плагијат. Со толку многу лажни позитиви, замислувам дека би било тешко да се најдат случаи на вистинско прекршување на авторските права.

Верзијата за Mac моментално не може да провери дали има плагијат, но веб-апликацијата е. Залепив документ со речиси 5.000 зборови и речиси 30.000 знаци во веб-апликацијата. За разлика од апликацијата Windows, таа ја прифати. Повторно, проверката беше бавна: не беше завршена повеќе од 23 часа подоцна.

Се обидов со пократкиот примерок на документот и ги добив истите лажни позитиви како со верзијата на Windows. Онлајн апликацијата не наведува на колку страници е пронајдена реченицата; само наведува линкови до некои од нив.

Мое мислење: WhiteSmoke го проверува вашиот текст за да види дали постои на други веб-страници. Проблемот е што не прави разлика помеѓу најчесто користените изреки и легитимните прекршувања на авторските права. Толку многу лажни позитиви се означени што можеби е повеќе работа отколку што вреди да се просее низ нив барајќи автентичен плагијат. Понатаму, се чини дека не е способен да проверува документи од повеќе од неколку стотици зборови, што го прави несоодветен за многумина корисници, вклучувајќи ги и нашите уредници SoftwareHow. Ниту Grammarly ниту ProWritingAid не страдаат од овие проблеми.

Причини зад мојот рејтинг за преглед

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.