Како да креирате симетрични цртежи во PaintTool SAI

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Да се ​​направи симетричен дизајн во PaintTool Sai е лесно! Со помош на Симетричен линијар можете да креирате симетрични цртежи во рок од два клика. Можете исто така да копирате и залепите и да ги користите опциите за трансформација reflect за да го постигнете истиот ефект.

Моето име е Елијана. Имам диплома за ликовни уметности во илустрација и користам PaintTool SAI повеќе од седум години. Знам сè што треба да се знае за PaintTool SAI, а наскоро и вие.

Во овој пост, ќе ви покажам како да ги користите опциите за трансформација Symmetric линџер и Reflect на PaintTool SAI за да го креирате вашиот симетричен цртеж, без главоболка.

Ајде да навлеземе во тоа!

Key Takeaways

  • PaintTool SAI Symmetric Ruler ви овозможува да креирате симетрични цртежи со еден клик.
  • Држете Ctrl и Alt за да го уредите вашиот симетричен линијар.
  • Користете ги опциите за трансформација за да креирате симетрични цртежи со одраз на вашиот дизајн хоризонтално или вертикално.
  • Користете ја кратенката на тастатурата Ctrl + R за да го прикажете/сокриете вашиот линијар. Алтернативно, користете Владетелот > Прикажи/Скриј владетел во горната лента со мени.
  • Користете ја кратенката на тастатурата Ctrl + A за да ги изберете сите.
  • Користете ја кратенката на тастатурата Ctrl + T да се трансформира. Алтернативно, користете ја алатката Премести .
  • Користете ја кратенката на тастатурата Ctrl + D за да го поништите изборот. Алтернативнокористете Избор > Поништете го изборот .
  • Користете ја кратенката на тастатурата Ctrl + C за да копирате избор. Алтернативно, користете Уреди > Копирај .
  • Користете ја кратенката на тастатурата Ctrl + V за да залепите избор. Алтернативно, користете Уреди > Вметни .

Креирајте симетрични цртежи користејќи го симетричниот линијар

Најлесниот начин да креирате симетричен цртеж во PaintTool SAI е со користење на Симетричен линијар. PaintTool SAI Symmetry Ruler беше воведен во верзија 2 од софтверот. Сместено во менито Слој , им овозможува на корисниците да прават симетрични цртежи долж оската што може да се уредува.

Еве како да го користите симетричниот линијар во PaintTool SAI:

Чекор 1: Отворете нов документ во PaintTool SAI.

Чекор 2: Лоцирајте го менито Layer .

Чекор 3: Кликнете на Icon Ова ќе биде оската на која ќе се рефлектира вашиот симетричен цртеж. За да го уредите овој линијар, следете ги чекорите подолу:

Чекор 4: Држете Ctrl на тастатурата за да го преместите вашиот симетричен линијар околу платното.

Чекор 5: Држете Alt на тастатурата за да кликнете и повлечете за да го промените аголот на оската на вашиот симетричен линијар.

Чекор 6: Кликнете на Молив, четка, маркер, или на другалатка и изберете ја саканата големина и боја на ударот. За овој пример, јас го користам Молив на 10px .

Чекор 7: Цртај. Ќе ги видите вашите линии рефлектирани на другата страна на вашиот симетричен линијар.

Како да го уредите симетричниот линијар во PaintTool SAI за да создадете радијална симетрија

Друга одлична карактеристика на Симетричниот линијар во PaintTool SAI е способноста да се создаде радијална симетрија со повеќе поделби. Ако уживате во цртање мандали, оваа функција е совршена!

Следете ги чекорите подолу за да користите радијална симетрија и поделби во PaintTool SAI

Чекор 1: Отворете нов документ на PaintTool SAI.

Чекор 2: Кликнете на иконата Perspective Rulers и изберете Нов симетричен владетел .

Чекор 3: Кликнете двапати на Слој со симетричен линијар во Слој Панел . Ова ќе го отвори Дијалогот за својства на слојот .

Чекор 4: Во Својството на слојот на симетричен линијар менито можете да го преименувате вашиот слој, како и да уредувате поделби. За овој пример, ќе додадам 5 поделби. Слободно додадете онолку колку што сакате, до 20.

Чекор 5: Кликнете OK или притиснете Enter на вашата тастатура.

Сега ќе видите како се појавува вашиот нов симетричен линијар.

Чекор 6: Држете Ctrl на тастатурата за да се движите вашиот симетричен линијар околу платното.

Чекор 7: Држете Alt на тастатурата за да кликнете и влечете за да го промените аголот на оската на вашиот симетричен линијар.

Чекор 8: Кликнете на Молив, четка, маркер, или друга алатка и изберете ја саканата големина и боја на ударот. За овој пример, ја користам Четката на 6px .

Последен чекор: Цртајте!

Како да се користи Transform за да се создаде симетричен цртеж во PaintTool SAI

Можете да ги користите и Transform и Reflect за да креирајте симетричен ефект на цртање во PaintTool SAI. Еве како.

Чекор 1: Отворете нов документ во PaintTool SAI.

Чекор 2: Нацртајте ја првата половина од цртежот што би сакаат да се рефлектираат. Во овој случај цртам цвет.

Чекор 3: Изберете го вашиот цртеж користејќи ја алатката Избери или кратенката на тастатурата за „Избери ги сите“ Ctrl + A .

Чекор 4: Копирајте го вашиот избор користејќи ја кратенката на тастатурата Ctrl + C, или алтернативно користете Уреди > Копирај .

Чекор 5: Залепете го вашиот избор користејќи ја кратенката на тастатурата Ctrl + V или алтернативно користете Уреди > Вметни .

Вашиот избор сега ќе се залепи во нов слој.

Чекор 6: Користете ја кратенката на тастатурата за Transform Ctrl + T за да го отворите менито Transform .

Чекор 7: Кликнете на Обратна хоризонтална , или Обратна вертикална за превртувањевашиот избор.

Чекор 8: Поставете го вашиот избор додека не постигнете кохезивен симетричен дизајн.

Уживајте!

Завршни мисли

Креирањето симетрични цртежи во PaintTool SAI е лесно со 2 кликања со Симетричниот линијар . Можете и да го користите Трансформирајте опции со Обратно вертикално и Обратно хоризонтално за да се постигне сличен ефект.

Можете да си играте и со опциите за симетричен линијар за да создадете радијална симетрија со повеќе поделби. Само не заборавајте да го отштиклирате полето Симетрија на линии .

Кој владетел во PaintTool SAI е вашиот омилен? Која ја користите најмногу? Дозволете ми да знам во коментарите подолу!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.