6 бесплатни и платени алтернативи на Windows Mail во 2022 година

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Скоро секој има адреса на е-пошта. Можеби претпочитате испраќање и примање пошта користејќи компјутерска програма наместо да се најавувате на веб-локација во прелистувач. Windows Mail е апликацијата со која започнуваат многу корисници на компјутери. Иако е едноставно, тоа е сè што им треба на повеќето случајни корисници.

Но, не секој е „случаен“ корисник на е-пошта. Некои од нас добиваат десетици пораки дневно и управуваат со се поголема архива од илјадници. Дали тоа звучи како тебе? Повеќето алатки за е-пошта за пакување не се способни да сортираат по таков обем.

Во оваа статија, ќе ве запознаеме со неколку алтернативи на Windows Mail. Тие нудат многу различни пристапи за решавање на проблемот со е-поштата - и еден од нив може да биде совршен за вас.

Windows Mail: Брз преглед

Да започнеме со разгледување на Windows Mail. Што може да направи добро, и каде паѓа?

Кои се силните страни на Windows Mail?

Лесност при поставување

Повеќето клиенти за е-пошта го олеснуваат нивниот првичен процес на поставување овие денови, а Windows Mail не е исклучок. Кога првпат ќе ја отворите апликацијата, од вас ќе биде побарано да додадете сметка. Можете да изберете од списокот на популарни даватели на е-пошта, а потоа да се најавите користејќи ја вашата адреса за е-пошта и лозинка. Последниот чекор е да го напишете вашето име. Сите други поставки се откриваат автоматски.

Трошоци

Цената е втора предност на поштата. Бесплатен е и е претходно инсталиран на Windows 10.

Што се WindowsСлабости на поштата?

Организација & засилувач; Управување

Лесно е да се заглавите со е-пошта. Секојдневно пристигнуваат десетици или повеќе, а треба да се справиме и со десетици илјади архивирани пораки. Пошта нуди помалку функции за управување со е-пошта од другите апликации.

Папките ви дозволуваат да додавате структура во вашата архива, додека знаменцата ви дозволуваат да означите важни пораки или оние на кои треба да преземете нешто. Ознаките не се поддржани; не се ниту правилата за е-пошта, кои автоматски дејствуваат на е-поштата во зависност од критериумите што ги дефинирате.

Можете да пребарувате е-пораки што содржат одреден збор или фраза. Достапни се и посложени пребарувања со додавање на термини за пребарување. Неколку примери се „ sent:today “ и „ subject:microsoft “. Сепак, не можете да зачувате пребарување за идна употреба.

Безбедност и приватност

Пошта автоматски ќе ја проверува дојдовната пошта за несакани пораки и ќе ги премести во посебна папка. Можете и рачно да и кажете на апликацијата дали пораката е спам или не.

Некои клиенти за е-пошта стандардно блокираат далечински слики како безбедносна мерка, но Mail не. Овие слики може да ги користат спамери за да утврдат дали сте ја прегледале пораката. Со тоа се потврдува дали вашата адреса за е-пошта е вистинска, што потенцијално ќе доведе до повеќе спам. Исто така, не нуди шифрирање на е-пошта, функција која осигурува дека само наменетиот примач може да отвори чувствителнае-пошта.

Интеграции

Поштата нуди мала интеграција со апликации и услуги од трети страни, што е клучна карактеристика на другите клиенти за е-пошта. Тоа оди дотаму што поставувате врски до календарот на Windows, контактите и списокот со задачи на дното на лентата за навигација.

Многу апликации ви дозволуваат да прикажувате податоци од апликации и услуги од трети страни, како на пр. Evernote и испратете е-пошта до календарот или менаџерот за задачи по ваш избор. Некои ви дозволуваат да додавате дополнителни функции, вклучително и интеграција, користејќи приклучоци. Поштата не прави ништо од ова.

Најдобри алтернативи на Windows Mail

1. Microsoft Outlook

Outlook вклучува многу функции што и недостасуваат на Mail. Ако користите Microsoft Office, тој е веќе инсталиран на вашиот компјутер. Инаку, тоа е прилично скапо.

Outlook е достапен за Windows, Mac, iOS и Android. Може да се купи целосно од продавницата на Microsoft за 139,99 долари. Вклучен е и во претплата на Microsoft 365 од 69 долари/годишно.

Outlook одговара на изгледот и чувството на другите апликации на Office. Ќе забележите лента со лента која вклучува копчиња за заеднички карактеристики. Нуди понапредно пребарување, вклучително и зачувување на пребарувањата како паметни папки и правила што може да се конфигурираат што автоматски делуваат на вашите е-пошта.

Календарите, контактите и задачите се вклучени во апликацијата и има цврста интеграција со другите Office апликации. Богатиот екосистем на додатоци ви овозможува да додавате новисе одликува и се интегрира со апликации и услуги од трети страни.

Ја филтрира непотребната пошта и ги блокира сликите од далечина. Outlook поддржува и шифрирање на е-пошта, но само за претплатниците на Microsoft 365 кои ја користат верзијата на Windows.

2. Thunderbird

Mozilla Thunderbird е бесплатна апликација која многу се совпаѓа со карактеристиките на Outlook. Неговиот интерфејс изгледа застарен, што може да исклучи некои корисници.

Thunderbird е бесплатен и со отворен код. Достапно е за Mac, Windows и Linux.

Сè што кажав погоре за Outlook се однесува на Thunderbird. Нуди моќни правила за автоматизација, напредно пребарување и паметни папки. Тој скенира за спам и блокира слики од далечина. Додаток ви овозможува да ја шифрирате поштата. Достапни се широк спектар на други додатоци кои додаваат функции и се интегрираат со услуги од трети страни. Тоа е веројатно најдобриот бесплатен клиент за е-пошта достапен за Windows.

3. Mailbird

Не секој има потреба од исцрпна листа на функции. Mailbird нуди минимален, атрактивен интерфејс кој е лесен за користење. Го освои нашиот најдобар клиент за е-пошта за Windows преглед. Проверете го нашиот целосен преглед на Mailbird за да дознаете повеќе.

Mailbird моментално е достапен само за Windows. Достапно е за 79 долари како еднократно купување од официјалната веб-локација или годишна претплата од 39 долари.

Како и Windows Mail, Mailbird изоставува многу од функциите вклучени во Outlook и Thunderbird. Сепак, тоа е многупокорисна апликација од стандардниот клиент за е-пошта на Windows. Mailbird има за цел ефикасност, особено кога го обработува вашето сандаче. Одложување крие е-пошта додека не сте подготвени да се справите со тоа, додека Испрати подоцна ви овозможува да закажете појдовна пошта. Основната интеграција е достапна за тони апликации и услуги од трети страни.

Но, нема правила за автоматско организирање на вашата е-пошта и не можете да вршите напредни барања за пребарување.

4. eM Клиентот

eM Client исто така нуди непречен интерфејс, но успева да вклучи голем дел од функционалноста што ја наоѓате во Outlook и Thunderbird. Тоа детално го покриваме во нашиот целосен преглед на eM Client.

eM Client е достапен за Windows и Mac. Чини 49,95 долари (или 119,95 долари со доживотни надградби) од официјалната веб-страница.

Како Mailbird, eM Client нуди елегантен, модерен интерфејс и можност за одложување или закажување е-пошта. Но, тоа оди многу подалеку, нудејќи многу функции од понапредни клиенти за е-пошта.

Ќе најдете напредни папки за пребарување и пребарување. Можете да користите правила за автоматизација, иако тие се поограничени од она што можете да го постигнете со Outlook и Thunderbird. Поддржано е филтрирање на спам и шифрирање на е-пошта. Апликацијата автоматски ги блокира далечинските слики. eM Client интегрира календари, задачи и контакти во апликацијата. Сепак, не можете да го проширите сетот на функции на апликацијата со помош на додатоци.

5. Поштенско сандаче

Завршуваме со два клиенти за е-пошта кои ја жртвуваат леснотијата на користење во корист на сирова моќ. Првиот од нив е PostBox.

Поштенското сандаче е достапно за Windows и Mac. Можете да се претплатите за 29 $/годишно или да го купите директно од официјалната веб-страница за 59 $.

Поштенското сандаче е многу конфигурирано. Можете да отворите неколку е-пораки одеднаш во неговиот интерфејс со јазичиња. Уникатната брза лента ви овозможува брзо да дејствувате на е-пошта со кликнување на глувчето. Можете да додавате експериментални функции преку Postbox Labs.

Тоа ви овозможува брзо да пристапите до вашите најважни папки со тоа што ќе ги направите омилени. Можете исто така да започнете со појдовни е-пошта со користење на шаблони. Функцијата за напредно пребарување на Postbox вклучува датотеки и слики. Поддржано е и шифрирање.

6. The Bat!

Лилјакот! е моќен клиент за е-пошта фокусиран на безбедноста кој доаѓа со крива на учење. Посебно се фокусира на шифрирањето и ги поддржува протоколите PGP, GnuPG и S/MIME.

Лилјакот! е достапна само за Windows и може да се купи од официјалната веб-страница. Лилјакот! Домот моментално чини 28,77 евра, а The Bat! Професионалното чини 35,97 евра.

Доколку сте свесни за безбедноста или се сметате за гик или моќен корисник, можеби ќе ви се допадне. Покрај шифрирањето, Лилјакот! вклучува комплексен систем за филтрирање, претплати на RSS feed, безбедно ракување со прикачените датотеки и шаблони.

Еденпример за чудната приспособливост на Лилјакот е MailTicker. Оваа функција која може да се конфигурира работи на вашиот десктоп за да ве извести за дојдовните е-пораки за кои сте особено заинтересирани. Наликува на берзански тикер и прикажува само е-пошта што одговара на прецизните критериуми што ги дефинирате.

Заклучокот

Пошта е стандардниот клиент за е-пошта за Windows. Бесплатно е, е преинсталирано на скоро сите компјутери и ги вклучува функциите што им се потребни на повеќето луѓе. Но, тоа не е доволно за да ги задоволи сите.

Ако користите Microsoft Office, ќе имате и Outlook на вашиот компјутер. Тој е цврсто интегриран со другите апликации на Office и е многу помоќен од Windows Mail. Слична бесплатна алтернатива е Mozilla Thunderbird. И двете нудат типови на функции што се потребни кога праќате е-пошта во канцелариско опкружување.

Некои корисници се повеќе загрижени за изгледот и чувството на апликацијата отколку за списокот на функции. Mailbird е стилски, минимален и користи паметен интерфејс за да ја направи поефикасна обработката на вашето сандаче. Истото го прави и eM Client, иако таа апликација ги вклучува и повеќето функции на Outlook и Thunderbird.

На другите корисници не им пречи поостра крива на учење. Всушност, тие го гледаат како разумна инвестиција за совладување на помоќна алатка. Ако сте вие, погледнете ги PostBox и The Bat!

Каков тип на корисници сте вие? Која програма за е-пошта најдобро одговара на вашите потреби и работниот тек? Ако сè уште ви требанека ви помогне да одлучите, можеби ќе ви биде корисен нашиот преглед на Најдобар клиент за е-пошта за Windows .

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.