2 брзи начини за вметнување PDF во Word (со чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Ако користите Microsoft Word за работа, можноста за вметнување PDF-датотека во документ може да биде критична. Како технолошки писател и софтверски инженер, често ја користам оваа функција.

Кога имам извештај креиран во PDF формат од друга апликација и треба да го вметнам во документ Word, со користење на оваа функција може биди штедач на време. Не сакам повторно да ги пишувам сите тие информации во Word.

За среќа, јас не морам, ниту вие. Со неколку едноставни чекори, можете лесно да го вметнете PDF-от во вашиот документ. Научете како подолу.

Брзи белешки

Постојат повеќе методи што можете да ги користите за вметнување PDF во документ Word.

Еден брз и едноставен начин е да отворете го PDF документот, изберете го целиот текст, копирајте го и потоа залепете го во Word.

Овој метод работи за одреден текст, но ако PDF-от има какво било форматирање, најверојатно ќе го изгубите; нема да изгледа правилно откако ќе го залепите во Word. Покрај тоа, можете да изгубите податоци. Поради овие причини, не го препорачуваме ова решение.

Другите методи се да ја вметнете PDF-датотеката или да ја повлечете и пуштите во документот Word. претпочитам да го вметнувам како објект; Се чувствувам како да имам поголема контрола врз тоа каде оди и како се додава. Подолу ги покриваме двата методи.

Да се ​​поврзат или да не се поврзат

Кога користите еден од методите подолу за да го вметнете вашиот PDF, ќе треба да одлучите дали сакате тој да биде поврзан соWord документот или не. Што значи тоа?

Поврзано

Поврзувањето на PDF може да биде одлично ако информациите во него се променат или ажурираат. Користењето врска е нешто како кратенка: кога ќе кликнете на иконата во документот Word, ја отворате вистинската PDF-датотека на нејзината надворешна локација.

Секоја промена што ќе ја направите во PDF ќе се појави во вашиот Word doc; нема да има потреба да го ажурирате секогаш кога ќе се промени PDF-от. Звучи одлично, нели?

Негативната страна? PDF-от не е вграден во вистинскиот Word документ. Поради ова, секогаш ќе треба да чувате копија од PDF на истата локација каде што сте ја поврзале. Ако документот Word не може да ја пронајде PDF-датотеката, не може да ја отвори и прикаже.

Неповрзана

Ако изберете да не се поврзува, Word ќе ја вгради PDF-та во Word документ. PDF ќе биде дел од документот; без разлика каде ќе го испратите, копирате или отворате, документот на Word сè уште ќе ја има PDF-датотеката внатре.

Позитивно: не мора да се грижите за испраќање на PDF и Word документот кога споделување.

Негативно: ако треба да направите ажурирања на датотеката PDF, тие нема автоматски да се појават во Word. Ќе треба да го избришете PDF од документот Word и потоа повторно да го вметнете.

Метод 1: Вметнување како објект

Методот 1 е претпочитан метод. Тој нуди голема контрола и прецизност.

Забелешка: сликите од екранот подолу сеод постара верзија на MS Word. Сепак, чекорите остануваат исти во поновите верзии на Word.

Чекор 1: Кликнете на локацијата во документот Word каде што сакате да го вметнете PDF-от.

Чекор 2: Во Microsoft Word, кликнете на картичката од менито „Вметни“.

Чекор 3: Изберете „Објект“ за да вметнете објект.

Оваа опција обично се наоѓа на горната десна страна на лентата со алатки. Во поновите верзии на Word, може да прикаже само икона со мал прозорец во делот наречен „Текст“. Поставете го курсорот над иконите за да ја идентификувате онаа означена со „Објект“.

Чекор 4: Изберете го табулаторот „Креирај од датотека“.

Штом ќе се појави прозорецот на објектот, ќе видите две јазичиња. Изберете го оној со ознака „Креирај од датотека“.

Чекор 5: Изберете ја вашата PDF-датотека.

Кликнете на копчето „Преглед“, одете до папката каде што е вашата PDF-датотека зачувани и изберете ја датотеката.

Чекор 6: Изберете ги вашите опции.

Ако сакате да го вметнете PDF-от како врска (како што беше дискутирано погоре), проверете ја „Врска до Поле за избор Датотека“.

Ако сакате датотеката да се прикажува само како икона, штиклирајте го полето за избор „Прикажи како икона“. Ќе прикаже икона што ја претставува PDF-датотеката; ако кликнете двапати на него, ќе се отвори PDF-от. Ако не го штиклирате ова поле, тој ќе го вметне целиот документ во вашиот Word документ.

Откако ќе го завршите изборот, кликнете на копчето „OK“. PDF-от ќе биде вметнат во вашиот документ. Видипримерите подолу. Сликата од левата страна го прикажува PDF-от, додека сликата од десната страна покажува само икона.

Метод 2: Повлечете и спуштете

Методот влечете и спуштете е едноставно, но има и негативна страна: немате голема контрола врз како PDF-от се вметнува.

ПДФ ќе се прекине; во зависност од верзијата на Word што ја користите, тој ќе се појави како икона или како самиот документ. Имам стара верзија на Word од 2010 година која го става целиот PDF. Меѓутоа, кога го пробав во Word 365, тој покажа само икона.

Следниве се чекорите за методот влечење и спуштање. Јас користам постара верзија на Word на машина со Windows 7, така што вашата може да изгледа поинаку. Сепак, чекорите се изведуваат на ист начин во поновите верзии на Word.

Чекор 1: Скролувајте до локацијата во документот Word каде што сакате да го вметнете PDF-от.

Чекор 2: Отворете го Windows File Explorer и одете до PDF-от што сакате да го вметнете.

Чекор 3: Изберете го PDF-от и повлечете го во документот Word.

За да ја изберете и повлечете датотеката, кликнете на PDF-от со левото копче на глувчето и задржете го, а потоа внимателно повлечете ја датотеката така што ќе биде над горниот дел од документот Word.

Штом ќе се најде на местото што го сакате, отпуштете го левото копче на глувчето и PDF-от ќе биде поставен на тоа место.

Ако наидете на какви било проблеми со начинот на PDF е претставено, секогаш можете да го избришете одdoc и повторно вметнете го.

Тоа ја завршува оваа статија за упатството. Се надевам дека ќе ви биде од помош. Како и секогаш, дозволете ми да знам дали имате какви било проблеми при обидот да вметнете PDF во документ Word.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.