Како да го поправите кога Windows 10 случајно замрзнува

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Работите на задача или само го прелистувате вашиот компјутер. Одеднаш, вашиот компјутер замрзнува. Ако вашиот компјутер е инаку здрав, постои можност Windows 10 да е виновникот.

Ова не мора да биде така. Можете да проверите дали има други проблеми што го мачат Windows. Меѓутоа, ако е така, овој напис ќе разгледа неколку методи за да се реши проблемот.

Симптоми/Преглед на проблем

Падувањето, случајното замрзнување и прегревањето на хардверот се неколку проблеми што можат да резултат на ажурирање на вашиот компјутер на најновиот Windows 10.

Дополнително, по неодамнешното ажурирање на Windows 10, падовите станаа почести. Пред да доживеете уште едно фрустрирачко замрзнување, обидете се со следните поправки подолу за да го решите проблемот.

Основни поправки: Хардвер

Најлесно е да проверите дали целиот ваш хардвер работи правилно, особено ако сте некој што користи многу периферни уреди (глувци, тастатури, USB, итн.). Ако вашиот компјутер се прегрее или вашите делови се стари, најдобро е да започнете со проверка на вашиот хардвер.

Чекор 1: Исклучете го глувчето, тастатурата, звучниците и кој било друг хардвер поврзан на вашиот PC.

Чекор 2: Рестартирајте го компјутерот и проверете дали сè уште е проблем замрзнувањето

Основни поправки: софтвер

Ако хардверот не е проблемот, постои можност некој софтвер од трета страна да е виновникот. За да ја елиминирате оваа можност, деинсталирајте нов софтвер што може да бидепредизвикувајќи проблем.

Чекор 1: Отворете го контролниот панел од лентата за пребарување на Windows

Чекор 2: Изберете Деинсталирање програма во Програми.

Чекор 3: Подредете ја листата на програми според датумот на нивната инсталација. Потоа пронајдете ги програмите што сакате да ги деинсталирате, кликнете со десното копче на нив и кликнете на деинсталирање.

Проверете дали има малициозен софтвер

Инфициран компјутер може да предизвика и забавување или замрзнување на вашиот компјутер . За да бидете сигурни дека вашиот компјутер не е заразен, можете да извршите антивирусна програма за да проверите дали има малициозен софтвер. Достапни се многу опции. Вашиот компјутер може да има дури и еден вграден, но ако е истечен или не работи добро, можете да проверите некој софтвер против малициозен софтвер од трети страни.

Windows 10 доаѓа со свој заштитен ѕид и антивирусен систем познат како Windows Defender . Можете да извршите брзо скенирање или целосно скенирање со отворање на Windows Defender и потоа кликнете на Windows Security и брзо скенирање/целосно скенирање.

Оневозможи го вашиот антивирус

Не сите антивирусни софтвери се креирани еднакви. Некаде непотребни оптоварувања на вашиот компјутер и предизвикуваат чести падови. McAfee, кој е претходно инсталиран на многу компјутери, е познат по ова. Можете да го оневозможите стартувањето на вашиот антивирус преку управувачот со задачи за да видите дали тоа помага да се спречи замрзнување на Windows 10.

Чекор 1 : Отворете го Управувачот со задачи преку лентата за пребарување на Windows.

Чекор 2: Одете на стартување, потоа пронајдете го вашиот антивирус и оневозможететоа.

Ослободете простор на компјутерот

Вашиот компјутер може да има проблем да работи ако вашиот хард диск е полн. Избришете ги дополнителните датотеки и деинсталирајте ги програмите што не ви се потребни.

Обично можете да најдете дополнителни датотеки во папката „Преземања“ или дури и во „Контролен панел“.

Можете и да користите програма за чистење на компјутер, како што е CleanMyPC, која автоматски ќе ги отстрани системските непотребни и дупликати датотеки за вас.

Напредни поправки

1. Инсталирајте го најновото Windows Update

Проверете за да направите бидете сигурни дека вашата верзија на Windows е ажурирана. Постара верзија може да има грешки и негативно да влијае на перформансите на вашиот компјутер.

Чекор 1: Најдете го делот „Провери за ажурирања“ во Поставки преку лентата за пребарување на Windows.

Чекор 2 : Проверете дали има ажурирања. Инсталирајте ги кога ќе најдете ажурирања.

2. Ресетирање на Netsh Winsock

Друго потенцијално решение е да се обидете да го ресетирате мрежниот адаптер за да видите дали тоа ќе помогне.

Чекор 1: Отворете „Command Prompt“ од лентата за пребарување на Windows.

Чекор 2: Извршете ја командата, „netsh winsock reset“ .

Чекор 3: Рестартирајте го вашиот компјутер.

3. Ажурирајте ги драјверите

Застарените драјвери можат предизвикуваат и проблеми. Вообичаено, Windows сам се грижи за ажурирање на драјверите. Можете да ги ажурирате сите драјвери одеднаш со извршување на Windows Update (како што е опишано погоре); сепак, за да ажурирате поединечен драјвер, следете го методотподолу.

Чекор 1: Отворете го Управувачот со уреди од лентата за пребарување на Windows.

Чекор 2: Изберете го драјверот што сакате да го ажурирајте, кликнете со десното копче на неа и кликнете Ажурирај го драјверот. Потоа кликнете на „Автоматски пребарување за ажуриран софтвер на драјверот“ и завршете го процесот за ажурирање на драјверот.

4. Ажурирање на BIOS-от

BIOS-от е претходно инсталиран на вашиот компјутер и помага при траење операции како и подигање. Обично не треба да го ажурирате. Сепак, ова е потенцијално решение ако сè друго не функционира.

Чекор 1: Идентификувајте го вашиот производ. Ако сте изградиле сопствен компјутер, можете да го ажурирате вашиот BIOS од производителот на вашата матична плоча. Можете да отидете на нивната веб-страница, да најдете нови ажурирања за BIOS-от и да ги инсталирате. Слично на тоа, ако користите компјутер што сте го купиле, можете да го најдете бројот на вашиот производ со одење до Системски информации од лентата за пребарување на Windows.

Чекор 2: Одете на веб-страницата на производителот на вашиот компјутер и под Поддршка за корисници и побарајте BIOS-от. Преземете ја најновата верзија.

Штом ќе завршите, рестартирајте го компјутерот.

5. Проверка на системски датотеки

Можете да ја користите Проверката на системски датотеки за да проверите за каква било корупција во Windows што може да предизвика замрзнување.

Чекор 1: Отворете ја „Command Prompt“ од лентата за пребарување на Windows.

Чекор 2: напишете командата „sfc /scannow“ и притиснете enter. Скенирањето ќе потрае некое време и ќе го истакне системотпроблеми кои потоа можете да ги поправите.

6. Целосно избришете го и повторно инсталирајте го Windows

Ако ниту еден од овие методи не работи, можете да изберете целосно да го избришете вашиот компјутер и повторно да го инсталирате Windows.

Прво, погрижете се да направите резервна копија на вашите датотеки, а потоа подгответе го Windows 10 за инсталирање од флеш-уред (или инсталациски диск, ако имате диск). Ако немате бутабилна верзија на Windows, можете да научите два методи за правење една овде.

Преземете и инсталирајте Windows 10

Следете ги чекорите на Веб-страницата на Мајкрософт за преземање на алатката Windows Media Creation и преземање на Windows на USB-уред како диск со Windows. Откако ќе го имате безбедно зачувано инсталерот на Windows на вашиот USB, можете да продолжите со чекорите подолу.

Направете резервна копија од вашиот хард диск: користејќи Windows 10

Чекор 1: Пребарајте „Поставки за резервна копија“ во полето за пребарување на Windows, а потоа отворете го.

Чекор 2: Изберете Повеќе опции.

Чекор 3: Вклучете Историја на датотеки откако ќе изберете диск.

Направете резервна копија на вашиот хард диск: користејќи Minitool

Преземете и поставете Minitool Partition Wizard Free. Бесплатната верзија е доволна за оваа задача.

Чекор 1: Отворете го Minitool Partition Wizard. Изберете Copy Disk Wizard откако ќе го изберете Системскиот диск.

Чекор 2: Изберете го дискот што сакате да го копирате и оној што сакате да го напишете (хард дискот). Забележете дека ова ќе ги избрише постоечките датотеки на дискот што го иматепишување на. Следете го остатокот од процесот и кликнете Примени.

Враќање на Windows 10: Користење на Windows 10

Чекор 1: Напишете резервна копија во лентата за пребарување на Windows 10.

Чекор 2: Под поставките за резервна копија изберете Врати датотеки од тековната резервна копија. Следете ги чекорите и кликнете Започнете со резервна копија.

Повторно инсталирајте го Windows 10: Користејќи Minitool

Откако ќе го избришете вашиот диск, можете повторно инсталирајте го Windows.

Чекор 1: Поврзете го вашиот USB-уред со инсталатерот за Windows 10 на него на вашиот компјутер.

Чекор 2: Изберете ги соодветните делови од тврдиот диск (партиции) кога ќе биде побарано да изберете локација за да инсталирате Windows. Изберете го нераспределениот простор кога правите чиста инсталација на Windows 10.

Заклучок

Бавниот или замрзнат Windows 10 е секогаш досаден проблем. За среќа, ако Виндоус е виновникот, имате опции да го решите проблемот. Се надевам дека успеавте да го решите проблемот со замрзнувањето на Windows 10. Како и секогаш, коментирајте за вашето искуство со решавање на проблемот подолу.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.