Зошто интернетот е бавен на еден компјутер, но брз на друг?

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Постојат многу фактори кои можат да влијаат на вашата брзина на интернет. Некои од тие проблеми може привремено да се манифестираат на вашиот локален компјутер, на вашиот прекинувач или рутер, па дури и на вашиот интернет провајдер.

Јас сум Арон, технолог и адвокат со речиси две децении искуство во работа со и околу технологијата. Го споделувам моето искуство со надеж дека ќе можете брзо и ефикасно да ги решите вашите проблематични технолошки проблеми.

Во оваа статија, ќе ја разгледам мојата методологија за решавање проблеми и некои од вообичаените причини за проблеми со брзината на интернет.

Клучни средства за преземање

  • Некои проблеми со интернетот можеби не се локални или не може да се адресираат од вас.
  • Секогаш треба да решавате проблеми со бавните причини за интернет пред да преземете дополнителни чекори; тоа е брзо и лесно и може да ве спаси од фрустрација.
  • Ако имате проблем со интернет конекцијата, префрлете ги врските.
  • Алтернативно, можете да ги рестартирате компјутерот и рутерот за да се обидете да ги решите проблемите со брзината на интернетот.

Како да решавате проблеми

Сакам да ја погледнете оваа слика, која е дијаграм на типична модерна топологија на домашна мрежа.

Она што ќе го видите е многу вообичаени уреди поврзани со рутер (обично преку Wi-Fi или етернет кабел) кој потоа пренесува податоци до и од давател на интернет услуги или интернет провајдер. Провајдерот потоа пренесува информации до и од други сервери, кои ги хостираат веб-локациите и содржината што ги консумирате наинтернет.

Вклучив и паметен телефон на мобилна врска. Понекогаш вашите уреди нема да бидат поврзани со вашата домашна мрежа и тоа е исто така важна разлика што треба да се направи.

Дијаграмот и архитектурата се значително препоедноставување. Тоа е корисно за општо решавање проблеми. Разберете дека има само толку многу што можете да направите за да ги решите проблемите и дека ќе можете да ги откриете проблемите со перформансите само со она што можете да го допрете.

Нацртав пурпурна линија со точки за да разграничам што можете и што не можете да поправите. Сè што е лево од таа линија, можеш. Сè што е десно од таа линија, веројатно не можете.

Ќе сакате да преземете неколку чекори за да ги решите проблемите. Ги наведов по редоследот по кој би ви препорачал да ги внесете. Прво…

Откријте дали е веб-страницата

Ако една веб-локација се вчитува бавно, посетете друга. Дали и тоа полека се вчитува? Ако не, тогаш тоа може да биде само веб-страницата што се обидувате да ја посетите. Нема ништо што можете да направите за тоа додека сопственикот на веб-локацијата не го реши проблемот.

Ако двете веб-локации се вчитуваат бавно, ќе сакате да извршите и тест за брзина на мрежата. Двата главни тестови за брзина се speedtest.net и fast.com .

Брзо ќе можете да сфатите дали е проблем со веб-локација. Алтернативно и потехнички, тоа може да биде и проблем со решавање на доменот како кога Cloudflare извади големи делови од интернет во јуни 2022 година.

Ако сте навистина заинтересирани за длабоко нурнување во тоа како се случило тоа, ова видео на YouTube прави одлична работа објаснувајќи детално.

Во овој момент, можете да исклучите еден сет на проблеми со еден компјутер. Ако ги достигнете очекуваните брзини, тогаш тоа е веб-страницата, а не вашиот компјутер, мрежа или интернет провајдер. Треба само да почекате.

Ако тестот за брзина исто така работи бавно, тогаш најверојатно се работи за проблем со уред, мрежа или интернет провајдер и треба...

да откриете дали се работи за уредот или мрежата

Ако еден уред работи бавно, а друг не работи, идентификувајте ги уредите. Дали се тие два компјутера на иста мрежа? Дали еден уред е на интернет конекција, а другиот се поврзува преку мобилна врска?

Ако се обидете да посетите веб-локација со два компјутери на иста мрежа (т.е.: иста конекција со рутер преку Wi-Fi или етернет кабел) и едниот е бавен, додека другиот не е, веројатно е проблем со компјутерот или рутерот.

Ако се обидете да посетите веб-локација со компјутер или уред на интернет конекција и друг уред на мобилна врска и еден е бавен додека другиот не е, тогаш можеби е и проблем со поврзувањето.

Како да го решите проблемот

Ќе сакате да преземете неколку чекори за да го решите проблемот. Ќе ви препорачам некои од наједноставните решенија кои не се многу технички и ќе поправат околу 99% од вашите проблеми.

Ако вашето решавање проблеми покажедека или вашата интернет-врска или мобилната мрежа работат подобро, тогаш можете...

1. Изберете ја подобрата мрежа

Ако интернет-врската е побрза и има Wi-Fi конекција, свртете на Wi-Fi за сите ваши уреди и поврзете се на таа мрежа.

Ако мобилната врска е побрза, исклучете го Wi-Fi за вашиот мобилен уред. Вклучете го вашиот мобилен хотспот, под претпоставка дека вашиот паметен уред и безжичниот план го поддржуваат. Следете ги упатствата за да креирате локална Wi-Fi конекција. Поврзете ги вашите немобилни уреди со таа Wi-Fi конекција.

Ако немате можности за мобилна точка на пристап, тогаш само користете го вашиот мобилен поврзан уред за да прелистувате на интернет.

За време на решавањето на проблемите, можеби сте утврдиле дека воопшто не е врската, туку дека тоа е вашиот рутер или компјутер. Ако е така...

2. Рестартирајте ги рутерот и компјутерот

Дали некогаш сте се разбудиле од целовечерен сон чувствувајќи се освежено и наполнето, подготвени да го решите денот? Тоа е она што го прави рестартирањето на вашиот компјутер. Ги исфрла привремените процеси, ја измива компјутерската меморија и привремените датотеки и дозволува ажурирање и рестартирање на услугите и апликациите.

Иако можеби сте свесни дека вашиот компјутер е компјутер, можеби не сте свесни дека и вашиот рутер е компјутер.

Исклучете го рутерот од штекерот. Одете до вашиот компјутер и рестартирајте го. Вратете се на вашиотрутер и повторно приклучете го во штекерот. Нека се подигнат и двете. Сега проверете дали проблемот е решен.

Таа комбинација, која веројатно ќе потрае неколку минути на крајот ако има ажурирања што треба да се применат, направи неколку работи. Како што е опишано погоре, им дозволува на двата уреди да ги исчистат привремените процеси. Исто така, ги ресетира мрежните адаптери на двата уреди. Ако тоа предизвикало проблеми со поврзувањето, тогаш тие може да се решат. Ако тоа не функционираше...

3. Размислете за промените што сте ги направиле

Дали неодамна инсталиравте софтвер? Дали направивте промени во мрежниот адаптер? Во двата случаи, вашите дејства или софтвер може да го изменат однесувањето на мрежата и може негативно да влијаат на брзината. Проценете дали можете или не да ги ресетирате поставките на адаптерот или дали ви треба помош околу тоа.

Мојот компјутер не добива целосна брзина на Интернет

Можеби сте забележале дека вашиот компјутер не ги добива целосните рекламирани брзини. Може да извршите тест за брзина на мрежата и наместо гигабитниот интернет што сте го купиле, добивате само, да речеме, 500 мегабити во секунда (MBPS) или половина Гигабит. Како е тоа фер?

Вашиот интернет провајдер веројатно има низа отфрлања вклучени во договорот за услуги за интернет кои ги истакнуваат сите времиња кога нема да ја добиете брзината за која плаќате.

Искрено, тие треба да повикајте ги плановите за брзина на интернет теоретски максимални под идеални услови – кои ретко, ако воопшто, постојат во реалниот живот. Ти би требалоочекувајте да добиете некаде помеѓу 50% и 75% од наведената брзина на вашиот интернет план.

Исто така, имајте предвид дека брзините на планот за интернет обично се однесуваат само на брзините на преземање. Тоа е важно за веб-локациите што ги посетувате и датотеките што сакате да ги преземете. Тие ретко се применуваат за брзини на прикачување, кои може да бидат побавни за поредоци на големина.

Вашиот интернет провајдер, исто така, обично не дава информации за вашата латентност или времето потребно за вашата порака да стигне до еден од серверите на интернет провајдерите. Ако живеете географски оддалечени од една од тие локации (да речеме, во рурална област), тогаш голема е веројатноста вашата латентност да биде висока.

Тоа материјално ќе влијае на вашата перцепирана брзина на прелистување на интернет. Поголемата латентност значи повеќе време за барање и вчитување содржина.

Заклучок

Може да биде фрустрирачки кога вашиот компјутер не работи добро како порано. Постојат неколку работи што можете да ги направите за да ги дијагностицирате и решите проблемите. Одење низ тие чекори треба да ги реши повеќето проблеми што ги имате. Ако не, тогаш можеби ќе треба да побарате дополнителна помош.

Дали имате совети за дијагностицирање проблеми со мрежата? Дозволете ми да знам во коментарите подолу!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.