Како да додадете текстура во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Додавањето текстура може да го доведе вашето уметничко дело на следното ниво. Не зборувам само за позадинска слика со одредена текстура. Секако, тоа е една работа што можете да ја направите, но во Adobe Illustrator, можете да додавате векторски текстури и од панелот Swatches.

Во ова упатство, ќе ви покажам три различни начини за додавање текстура на вашиот објект во Adobe Illustrator.

Забелешка: сликите од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или другите верзии може да изгледаат поинаку.

Ќе ја користам истата слика во текот на упатството за да можете да ги видите различните резултати создадени на различни начини.

Ова е вектор, така што делот може да се одвои. Исто така, би било добра идеја да ги одделите боите во различни слоеви ако не сакате да ја додадете текстурата на целата слика.

Брз совет: Можеби ќе треба да го направите дејството Залепи на место неколку пати во текот на процесот, можете да ја користите кратенката на тастатурата Команда (или Ctrl за Windows) + Shift + V за залепување на место.

Метод 1: Преклопување на текстурата

Тоа е најлесниот метод за додавање текстура на слика во заднина бидејќи сè што треба да направите е да поставите слика и да го промените нејзиниот режим на мешање.

Чекор 1: Создадете нов слој, ставете и вметнете слика со текстура на новиот слој.

На пример, ќе ја вклопам оваа слика со текстура за да ја додадаммалку текстура на сината област.

Чекор 2: Наредете ја сликата над сината боја и под зелената боја. Ако претходно сте ја одвоиле бојата, едноставно повлечете го зелениот слој над слојот на сликата на панелот Слоеви.

Треба да изгледа вака.

Чекор 3: Изберете го слојот на сликата, одете на панелот Својства > Изглед , кликнете Непроѕирност, и изберете режим на мешање.

Можете да испробате неколку за да видите кој ви се допаѓа најдобро. Мислам дека Soft Light изгледа добро овде.

Чекор 4: Копирајте го синиот слој и залепете го на слојот на сликата. Сината мора да биде на врвот на сликата.

Изберете ја сликата и сината боја и притиснете ја кратенката на тастатурата Command + 7 за да направите маска за клипинг.

Чекор 4 е изборен ако ја применувате текстурата на целата слика.

Метод 2: Додавање ефекти

Ова е најлесниот начин да додадете текстура на објекти бидејќи има некои претходно поставени ефекти на текстура (од Photoshop Effects) кои можете да ги користите во Adobe Illustrator .

Бидејќи веќе додадовме текстура во водата (сина област), сега ајде да ги користиме претходно поставените ефекти за да додадеме текстура на зелениот дел.

Чекор 1: Изберете го објектот на кој сакате да додадете текстура. Во овој случај, ќе изберам сè на зелениот слој со кликнување на целниот круг.

Чекор 2: Одете во надземното мени Ефект > Текстура и изберете една од текстурите од опцијата. Постојат шест текстури од кои можете да изберете.

На пример, избрав Мозаични плочки и изгледа вака.

Знам, не е многу природно, па следниот чекор е да ја прилагодите текстурата.

Чекор 3: Прилагодете ги поставките за текстура. Не постои строг стандард за вредноста на секоја поставка, па во основа, само ќе ги поместувате лизгачите додека не добиете задоволителен резултат.

Мислам дека засега изгледа добро.

Можете и да ја намалите непроѕирноста за подобро да ја измешате текстурата.

Метод 3: Примероци со текстура

Можете да најдете неколку векторски примероци на текстура од панелот Swatches .

Чекор 1: Отворете го панелот Swatches од надземното мени Window > Swatches .

Чекор 2: Кликнете на менито Swatch Libraries > Shares > Basic Graphics > Основни графички_текстури .

Ќе отвори посебен панел за примерок на текстура.

Чекор 3: Изберете го објектот на кој сакате да му додадете текстура и изберете текстура од примерокот на текстура.

Текстурата што ја избравте ќе се прикаже на панелот Swatches.

Можете да изберете режим на мешање или да ја намалите непроѕирноста за подобро да ја споите текстурата.

Совет: Можете да ги уредувате овие текстури бидејќи се векторски обрасци. Кликнете двапати на текстурата што ја избравте на панелот Swatchesи ќе можете да ја промените нејзината големина, боја, итн.

Па, кој ефект ви се допаѓа подобро?

Завиткување

Можете лесно да додадете текстура на вашиот дизајн користејќи кој било од горенаведените методи. Јас би рекол дека методот 1 е покомплициран, но можете да ја добиете саканата текстура со избирање на вистинската слика. Методите 2 и 3 бараат малку прилагодување, значење, прилагодување на поставките.

Искрено, секогаш ги мешам методите и сум прилично задоволен од резултатите. Се надеваме дека ова упатство ќе ви помогне да додадете текстури и на вашиот дизајн!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.