Како да направите коцка во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Коцка? Дали навлегуваме во 3D дизајн? Секогаш кога луѓето ме прашуваа дали можам да направам 3Д дизајн претходно, мојот одговор секогаш беше: НЕ! Со малку страв.

Но, бидејќи го пробав 3D ефектот во Adobe Illustrator пред неколку години, дознав дека всушност не е толку тешко. Се разбира, зборувам за некои основни дизајни со 3D изглед. Иако графичкиот дизајн е претежно 2D, соработката со некои 3D ефекти може да направи нешто прилично кул.

Патем, кој вели дека коцката мора да биде 3Д? Може да биде и 2D и не треба да го користите 3D ефектот ако не се чувствувате удобно со него.

Во ова упатство, ќе научите два како да направите 2D и 3D коцка во Adobe Illustrator.

Ајде да нурнеме!

Како да направите коцка во Adobe Illustrator (2D и 3D)

Во зависност од ефектот што сакате да го создадете, можете да направите коцка да се вклопи во вашиот 2D графички дизајн или 3D стил користејќи го Extrude & Ефект на откос.

Забелешка: сите слики од екранот се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2021 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Изработка на 2D коцка

Чекор 1: Изберете ја Алатката за полигон од лентата со алатки. Обично, тоа е во истото мени како алатката правоаголник.

Кликнете на уметничката табла за да направите 6-стран многуаголник.

Чекор 2: Изберете го полигонот и ротирајте го за 330 степени. Можете да го ротирате рачно или двоен клик на алатката Ротирај за да внесететочната вредност на аголот.

Можете и да го размерите многуаголникот за да го направите поголем или помал. Кликнете и повлечете на кој било агол од полето за ограничување и држете го копчето Shift за да се размери пропорционално.

Чекор 3: Изберете ја Алатката за сегмент на линија (\) од лентата со алатки.

Кликнете на долната точка на прицврстување на многуаголникот и повлечете линија од таму до центарот. Ако вашиот паметен водич е вклучен, ќе се покаже кога ќе стигнете до центарот.

Повторете го истиот чекор за другите два агли за да ги поврзете линиите со центарот и ќе видите коцка.

Чекор 4: Изберете ги сите (полигонот и линиите) и изберете ја Алатката за градење форми (Shift+M) од лентата со алатки.

Кликнете на трите површини на коцката.

Тие ќе станат форми наместо линии. Можете да ги одвоите за да проверите дали формите се изградени.

Ставете ги повторно заедно откако ќе се уверите дека формите се формирани и дека сте готови. Сега можете да додадете бои на вашата коцка!

Совет: Откако ќе додадете бои, препорачувам да го групирате објектот заедно ако сакате да се движите наоколу.

Не е баш ефектот што го барате? Можете исто така да направите коцка со повеќе 3D изглед со помош на 3D ефект.

Правење 3D коцка

Чекор 1: Изберете ја алатката Rectangle Tool (M) од лентата со алатки, држете го копчето Shift за да нацртате квадрат.

Чекор 2: Соизбраниот квадрат, одете во менито над глава и изберете Ефект > 3D > Екструдирај & Наклон .

Ќе се прикаже прозорец со 3D Extrude and Bevel Options. Да, може да изгледа збунувачки, но всушност, не е толку комплицирано. Не заборавајте да го штиклирате полето Преглед за да ги видите промените и процесот додека менувате.

Ќе ги разгледам опциите овде за правење 3Д коцка, во основа, ќе ја приспособиме само Позицијата , Длабочината на екструдирање, и Површинско опции за осветлување.

Позицијата треба да биде прилично лесна за разбирање, ја покажува перспективата на тоа како сакате да ја видите 3D формата, можете да изберете опција од опциите за позиција, да го прилагодите аголот од вредноста кутија или рачно поместете ја формата на оската за да ги промените позициите.

Extrude Depth ја одредува длабочината на објектот. Со едноставни зборови, колку е оддалечена бојата на засенчување (во овој случај црна) од (квадратната) површина?

На пример, стандардната вредност беше 50 pt (можете да видите како изгледа од сликата на екранот погоре), сега ја зголемувам вредноста на 100 pt, и изгледа „подлабоко“ и повеќе 3D.

Постојат различни опции за Surface од кои можете да изберете, а ќе има и различни опции за прилагодување на осветлувањето и стилот.

Обичниот ефект на коцка е направен од Пластично засенчување , што прави објектот да ја рефлектира светлината и создава сјаен ефект. Кога ќе изберетестил на површина, можете соодветно да го прилагодите осветлувањето. Можете исто така да ја промените бојата на засенчување за подобро да се совпадне.

Кликнете OK кога сте задоволни со тоа како изгледа. Тоа е тоа! Не е толку комплицирано да се направи 3Д објект.

Можете да ја промените бојата, да додадете или отстраните удар.

Ако сакате детално објаснување за правење 3D објекти, можеби ќе сакате да истражувате и да пробате различни опции за секоја поставка.

Заклучок

Всушност, тоа е прилично јасен избор А или Б. Ако сакате да направите 2Д коцка, користете ја алатката полигон, алатката за линии и алатката за градење форми. Ако сакате да создадете пореална коцка во 3D стил, изберете Extrude & Коси ефект. Може да биде покомплицирано отколку да направите 2Д коцка, само одвојте време да ги истражите опциите и стиловите.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.