Зошто не можам да избришам во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Постојат неколку начини за бришење во Adobe Illustrator: сечење, сечење маска итн. Но, дозволете ми да погодам, зборувате за алатката за бришење? Те чувствувам. Алатката за бришење во Illustrator не работи исто како алатката за бришење во Photoshop.

Во Photoshop, алатката за бришење може да направи многу, од чистење линии на скици до отстранување на позадини на слики. Не велам дека Алатката за бришење во Illustrator не е толку добра, само има различен фокус, повеќе ориентирана кон векторски дизајн.

Кога ја користите алатката за бришење за да отстраните нешто во Illustrator, областа што ја чистите ќе стане посебни патеки или форми. Со други зборови, можете да ја разгледате и неговата функција како разделувачки патеки/облици.

Може да звучи малку збунувачки без примери. Не грижете се. Во оваа статија, ќе најдете пет причини зошто не можете да го избришете и како да го решите овој проблем со неколку вообичаени примери.

Пред да ги бараме решенијата, ајде да ги дознаеме причините!

Проблемот не може да се избрише во Adobe Illustrator

Кога ќе ја изберете алатката за бришење подготвена да избрише нешто, кога ќе го поместите курсорот на врвот на објектот што сакате да го избришете, ако видите оваа мала икона овде, Ух-О! Не е добро.

Причината зошто не можете да бришете во Adobe Illustrator може да биде следнава. Ќе најдете соодветно решение за секоја причина.

Забелешка: сликите од екранот се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2021 Mac. Windowsили други верзии може да изгледаат поинаку.

Причина # 1: Се обидувате да избришете нешто на растерска слика

За разлика од Photoshop, можете да избришете позадина на сликата или било што на слика, алатката за бришење во Illustrator не работи исто. Не можете да избришете на растерска слика.

Решение: Clipping Mask или Photoshop

Идеално и најдобро решение е да отидете на Photoshop и да ја избришете областа на сликата од која сакате да се ослободите бидејќи Illustrator нема алатка за отстранување на пиксели од растерски слики.

Не сте корисник на Photoshop? Можете да ја користите алатката за пенкало за да ја изберете областа што сакате да ја задржите и потоа да креирате маска за клипинг за да ја отстраните несаканата област. Работи добро за отстранување на позадината на сликата, но ако сакате да задржите повеќе објекти на сликата, може да биде комплицирано.

Брз пример. Сакам да го избришам тоа половина јаболко, а останатото да го задржам. Значи, првиот чекор е да ја користам алатката за пенкало за да ги одберам останатите јаболка што ќе ги задржам.

Следниот чекор е да се направи маска за клипинг. Половина јаболко го нема, но и другата област што не ја избрав ја нема.

Затоа реков, може да биде комплицирано. Ако имате едноставна позадина како оваа, едноставно креирајте правоаголник (за позадина) и користете ја алатката за капкалка за да изберете иста боја за позадината.

Причина бр. 2: не сте создале преглед на текст

Ова еверојатно она што го гледате кога ја користите алатката тип за додавање текст без да го оцртувате текстот.

Нема да можете да ја користите Алатката за бришење за да ја уредувате бидејќи не можете да избришете жив текст во Illustrator.

Решение: Создадете преглед на текст

Можете или директно да го избришете текстот или да го оцртувате, а потоа да ја користите алатката за бришење. Ако едноставно сакате да избришете одреден знак, најлесниот начин да го направите тоа е да ја користите алатката Type Tool за да го изберете и избришете директно од полето за текст во живо.

Ако инсистирате да ја користите алатката за бришење или се обидувате да избришете дел од текстот наместо цел, можете прво да креирате преглед на текст, а потоа да ја изберете Алатката за бришење за да ги отстраните несаканите области на текст. Кога ќе ја изберете Алатката за бришење со исцртан текст, ќе ги видите гумата за бришење и точките за прицврстување на текстот.

Всушност, тоа е добар начин да се направат специјални текстуални ефекти бидејќи можете слободно да ги уредувате точките за прицврстување.

Причина бр. 3: не сте ја вградиле (векторската) слика

Ако преземате сток вектори на интернет, проверете дали сте ја вградиле сликата кога ќе ги ставите во Illustrator. Сите слики што не се првично создадени во Adobe Illustrator се сметаат за вградени слики (датотеки).

Кредит на слика: Vecteezy

Кога ќе поставите датотека во Illustrator, ќе видите дека има две вкрстени линии на граничното поле. Ако го видите ова поле со крст, нема да може да ја користите алатката за бришење.

Решение: Вградете ја (векторската) слика

Ќе можете да ја уредувате сликата само ако е вектор и е вградена. Затоа треба да ја вметнете сликата кога ќе ја ставите во Illustrator. Ќе ја видите опцијата Вградување на панелот Својства > Брзи дејства > Вгради .

Направете го ова дејство, повторно изберете ја алатката за бришење и ќе можете да ја избришете.

Причина бр. 4: Вашиот објект е заклучен

Претпоставувам дека веќе знаете дека заклучените објекти не можат да се уредуваат. Истото правило важи и за бришење. Во основа не можете да направите ништо на заклучен предмет.

Решение: отклучете го објектот

Одете во надземното мени и изберете Објект > Отклучи ги сите . Сега можете да ја користите алатката за бришење, но објектот мора да биде вектор. Областите (патеките) што ги отстранувате, ќе ја разделат оригиналната форма, но сепак можете да ги уредувате точките за прицврстување на новите форми.

Причина #5: Се обидувате да уредите симбол

Очигледно, не можете да избришете ниту симбол, дури ни симболите од самиот Illustrator. Знам дека реков дека не можете директно да уредувате слики што не се создадени во Illustrator, но ова е од Illustrator.

Те чувствувам затоа што мислев на истото кога првпат се обидов да уредам симбол. За среќа, можете да го направите тоа со една едноставна акција.

Решение: Направете го вектор

Прво, проверете дали објектот есимбол. Отворете го панелот Симболи од надземното мени Прозорец > Симболи . Ако е симбол, со среќа, едноставно кликнете со десното копче на него и изберете Скрши врска до симболот и можете да го уредите.

Заклучок

Изгледа дека алатката за бришење во Adobe Illustrator речиси функционира добро само кога објектот има точки за прицврстување. Ја видовте таа шема? Значи, кога повторно ќе наидете на овој проблем, првото нешто што треба да направите е да проверите дали објектот што го бришете е вектор.

Се надевам дека решенијата што ги наведов погоре ќе го решат вашиот проблем со бришење. Доколку имате нови наоди и решенија, слободно споделете:)

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.