Pse WiFi im vazhdon të shkëputet? (4 shkaqe të mundshme)

  • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

Pothuajse të gjithë ne jemi të varur nga lidhjet Wi-Fi në një formë ose në një tjetër. Ne lidhim laptopët, desktopët, telefonat dhe tabletët tanë me një rrjet pa tel. Ndonjëherë ne i anashkalojmë pajisjet e tjera, si televizorët inteligjentë, sistemet e lojërave, sistemet e sigurisë, Alexas dhe më shumë.

Kur Wi-Fi ynë bie për arsye të panjohura, mund të jetë e kuptueshme zhgënjyese. Ky zhgënjim mund të intensifikohet kur humbni punën ose komunikimet me zë/video në mes të një takimi të rëndësishëm.

Nëse Wi-Fi juaj ndalon, do t'ju duhet të bëni disa zgjidhje. Natyra e gjerë e kësaj çështjeje do të thotë që ju duhet të shikoni disa gjëra për të arritur në fund të saj. Le të hidhemi menjëherë dhe të fillojmë të kuptojmë pse Wi-Fi juaj vazhdon të shkëputet.

Zgjidhja e problemeve me Wi-Fi tuaj

Gjurmimi dhe zgjidhja e problemeve të një lidhjeje Wi-Fi mund të jetë zhgënjyese. Pse? Sepse ka shumë gjëra që mund të shkojnë keq. Përvoja dhe njohuria shpesh mund t'ju drejtojnë drejt zgjidhjeve më të mundshme, por nuk është gjithmonë kështu.

Prandaj shpesh është më mirë të filloni duke eliminuar fillimisht gjërat që ne e dimë se nuk janë shkaku. Citimi i vjetër i Sherlock Holmes është i vërtetë këtu:

“Pasi të eliminoni të pamundurën, çfarëdo që mbetet, pavarësisht sa e pamundur, duhet të jetë e vërteta.”

Le të shohim si mund ta përdorim këtë logjikë për të zgjidhur misterin e lidhjes suaj të shpejtë Wi-Fi.

Zonat e mundshme tëShqetësimi

Ka katër fusha kryesore shqetësuese që duhet t'i shqyrtojmë. Nëse mund t'i përjashtojmë të gjitha, përveç njërit prej tyre, atëherë jemi më afër gjetjes së fajtorit. Këto zona janë pajisja juaj, ruteri juaj me valë, modemi juaj (nëse nuk është i integruar në ruterin tuaj) dhe shërbimi juaj i internetit. Duke eliminuar këto mundësi, ne do të arrijmë tek zgjidhja jonë më shpejt.

Gjëja e parë dhe më e lehtë për t'u përjashtuar është pajisja juaj. A ka pasur pajisja juaj një problem të ngjashëm në ndonjë rrjet tjetër Wi-Fi? Nëse nuk e dini, mund të shkoni gjithmonë në shtëpinë, kafenenë ose bibliotekën e një shoku dhe ta provoni atje.

Nëse pajisja në fjalë është një desktop, nuk mund ta bëni këtë. Një gjë që mund të bëni është të shihni nëse kompjuterët e tjerë në rrjet kanë të njëjtin problem. Është e mundur që kompjuteri ose pajisja juaj të ketë një lloj problemi të përputhshmërisë me rrjetin tuaj. Megjithatë, nëse pajisjet e tjera gjithashtu nuk mund të lidhen me Wi-Fi, mund të thoni me siguri se pajisja juaj nuk është burimi i problemit.

Nëse e keni përjashtuar pajisjen ose kompjuterin tuaj, keni ngushtuar problemi deri te ruteri/modemi ose ISP-ja juaj. Provimi i një ruteri tjetër me lidhjen tuaj të internetit është një mënyrë e shkëlqyer për të përcaktuar nëse problemi është ruteri. Natyrisht, ne zakonisht nuk kemi një ruter rezervë të shtrirë përreth për të provuar. Ju mund të huazoni një nga miku ose fqinji juaj dhe ta provoni në internet, por kjo mund të jetë një sherr.

Këtu është një vend tjetër kufilloni. Shikoni dritat në ruterin tuaj. Ata mund t'ju tregojnë shumë për mënyrën se si funksionon. Mund t'ju duhet t'i referoheni manualit tuaj të përdoruesit ose të kërkoni informacionin në internet për të përcaktuar se çfarë kuptimi kanë për një model të caktuar.

Të paktën duhet të shihni disa drita vezulluese që tregojnë se të dhënat po transmetohen ose merren. Dritat e kuqe zakonisht janë të këqija; asnjë drita fare është padyshim e keqe. Nëse ruteri duket se po funksionon, vazhdoni dhe kontrolloni më pas ISP-në tuaj.

Në këtë pikë, provoni të lidheni drejtpërdrejt me internetin me një kabllo rrjeti. Merrni një laptop dhe lidheni drejtpërdrejt me modemin ose modemin/ruterin. Nëse funksionon ndërsa lidhet me kabllo, atëherë do ta dini se problemi nuk qëndron te shërbimi juaj i internetit. Nëse keni të njëjtin problem, ka shumë mundësi që shërbimi juaj i internetit të jetë problem.

Për të verifikuar që shërbimi i internetit është në gabim, shikoni dritat në ruterin/modemin tuaj. Nëse shihni që drita e internetit nuk është ndezur ose është e kuqe (konsultohuni me dokumentacionin e ruterit/modemit për të përcaktuar saktësisht se çfarë tregojnë ato drita), atëherë shërbimi juaj po ndërpritet.

Duke bërë një kombinim testimi në këto fusha të ndryshme, më në fund do ta ngushtojmë problemin. Pasi të përcaktoni nëse është pajisja, modemi, ruteri ose ISP-ja, atëherë mund të zhyteni më thellë në dhimbjet e mundshme të kokës për atë pjesë të veçantë të pajisjes. Le të shohim disa nga mëe zakonshme për secilin.

1. Pajisja

Problemet me Wi-Fi që ndodhin nga telefoni, kompjuteri ose tableti juaj mund të vijnë nga shumë zona të ndryshme. Por nëse lidhja juaj Wi-Fi funksionon dhe më pas bie papritur, ka disa gjëra për t'u parë. E para janë cilësimet e kursimit të energjisë.

Shumica e pajisjeve kanë një modalitet të kursimit të baterisë. Ato shpesh janë të konfigurueshme. Wi-Fi është një nga veçoritë e zakonshme që mund të fiket sepse harxhon shumë bateri. Nëse pajisja juaj është joaktive për një kohë, ka të ngjarë të fikë Wi-Fi-në tuaj - dhe ndonjëherë, kur shkoni ta përdorni përsëri, nuk ndizet menjëherë. Ka pak vonesë në kohën që duhet për t'u rilidhur; do të duket sikur Wi-Fi juaj nuk po funksionon.

Mund të kontrolloni nëse është ky problemi duke gjetur dhe çaktivizuar çdo modalitet të kursimit të energjisë. Nëse funksionon pas kësaj, atëherë ju jeni gati për të shkuar.

Nëse modaliteti i kursimit të energjisë nuk duket se po e prish lidhjen dhe pajisja ose laptopi juaj ka një përshtatës Wi-Fi me dy breza , provoni të kaloni në brezin tjetër—nga 5 GHz në 2,4 GHz. Nëse nuk shihni ndonjë problem, atëherë mund të jetë që përshtatësi juaj po shkon keq. Mund të jetë gjithashtu që nuk mund të merrni një sinjal të mirë në vendndodhjen tuaj. Ndërsa brezi 5 GHz mund të jetë më i shpejtë, brezi 2,4 GHz transmeton më larg dhe përmes pengesave më mirë.

Një problem i zakonshëm, veçanërisht me laptopët, është përshtatësi Wi-Fi. Shumica e laptopëve vijnë me një Wi- të integruar të bërë me çmim të ulëtPërshtatës Fi. Ato dëmtohen lehtësisht nga përdorimi i ashpër. Ndonjëherë, ata thjesht dështojnë vetë. Mënyra më e lehtë për të kontrolluar është të blini një përshtatës të lirë USB Wi-Fi. Ato janë në dispozicion për nën 30 dollarë; Të kesh një rezervë pranë do t'ju ndihmojë të testoni pajisjet sa herë që të keni nevojë.

Thjesht lidhni përshtatësin USB Wi-Fi në laptop dhe lejojeni të instalojë softuerin e nevojshëm. Pasi të funksionojë dhe të funksionojë, nëse nuk e shihni më problemin, do të dini se është një përshtatës Wi-Fi i dëmtuar. Mund të përdorni ose përshtatësin USB ose të blini një të ri për të rregulluar problemin.

2. Ruteri Wi-Fi

Nëse duket se problemi është ruteri juaj me valë, ka disa nga gjërat për të provuar. E para është të rindizni ruterin tuaj. Nëse nuk e keni rifilluar për një kohë, kjo zgjidhje e thjeshtë mund të rregullojë gjithçka. Ju gjithashtu duhet të shihni nëse firmware-i juaj është i përditësuar. Një nga këto dy zgjidhje mund t'ju kthejë në biznes.

Nëse rindezja dhe firmware nuk kishin efekt dhe keni një ruter me dy breza, provoni të dy brezat dhe shikoni nëse problemi vazhdon. Nëse jo, mund të jetë vendndodhja e ruterit tuaj. Nëse ruteri ndodhet pranë mureve të dendura të betonit ose strukturave metalike, mund të keni pika të vdekura. Përdorimi i brezit më të ngadalshëm, por më të fuqishëm 2,4 GHz shpesh zgjidh një problem të mbulimit të Wi-Fi.

Por rindezja, përditësimet e softuerit dhe ndryshimi i brezave Wi-Fi mund të mos ju japin zgjidhjen e shpejtë që kërkoni. Ju gjithashtu duhet të kontrollonikabllot që lidhin ruterin tuaj. Supozoni se kablloja e rrjetit ose e rrymës është e lirshme, e prishur ose pjesërisht e prerë. Në këtë rast, do të shkaktonte që ruteri juaj të humbasë lidhjen ose energjinë me ndërprerje.

Duhet të provoni gjithashtu ta zhvendosni ruterin në një vend tjetër dhe të shikoni nëse kjo e zgjidh problemin tuaj.

Një mundësi tjetër: Rrjeti Wi-Fi është i mbipopulluar. Nëse keni shumë pajisje të lidhura, disa mund të ndërpriten ose të ndërpresin periodikisht lidhjen e tyre. Filloni duke lëvizur disa pajisje në brezin tjetër. Nëse të dy brezat janë të mbipopulluar, mund t'ju duhet të investoni në një ruter të dytë ose të hiqni tërësisht disa pajisje nga rrjeti.

Mund të keni ndryshuar pa dashje një cilësim në ruterin tuaj që po shkakton një problem. A keni hyrë në ndërfaqen e konfigurimit të ruterit tuaj kohët e fundit? Ka një shans që mund të keni ndryshuar pa e ditur disa cilësime. Si mjet i fundit, bëni një rivendosje të fabrikës në ruter dhe shikoni nëse kjo bën një ndryshim.

Bërja e rivendosjes së fabrikës do të kërkojë që të konfiguroni përsëri ruterin me një emër rrjeti dhe fjalëkalim. Ju mund të dëshironi të mbani emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin të njëjtë. Ju nuk dëshironi të ndryshoni përsëri cilësimet e lidhjes së të gjitha pajisjeve tuaja.

Nëse të gjitha zgjidhjet e mësipërme dështojnë, atëherë mund të jetë se routeri juaj po dështon. Nëse është ende nën garanci, kontrolloni me prodhuesin ose ISP-në tuaj. Nëse ruteri juaj është i vjetër dhe jashtë garancisë,merrni një të re.

3. Modemi

Nëse modemi juaj nuk është i integruar në ruterin tuaj dhe duket se është problemi, rinisja është hapi i parë. Ju mund ta bëni këtë duke e shkëputur nga priza, duke pritur disa sekonda dhe më pas duke e futur sërish në prizë. Ndonjëherë një rindezje e thjeshtë do ta zgjidhë problemin. Nëse jo, ju ndoshta keni nevojë për një modem të ri.

4. ISP

Nëse e keni ngushtuar problemin tek ISP-ja juaj, atëherë nuk ka shumë gjëra që mund të bëni vetë . E vetmja gjë që mund të kontrolloni është kablloja, linja ose fibra e internetit që vijnë në shtëpinë ose zyrën tuaj. Sigurohuni që të mos jetë i prerë, i gërryer ose i lirshëm. Nëse nuk shihni ndonjë gjë të gabuar me kabllon tuaj, kontaktoni ofruesin tuaj dhe njoftojini se çfarë po ndodh. Ata do t'ju japin hapat e ardhshëm.

Këshilla përfundimtare

Shkëputja e Wi-Fi mund të jetë vërtet zhgënjyese. Shpesh është e vështirë të përcaktohet se çfarë e shkakton problemin.

Testoni pajisjet tuaja, duke përfshirë pajisjet, modemin/ruterin dhe ISP-në tuaj, më pas përdorni logjikën për të përcaktuar se nga e ka origjinën problemi. Pasi të keni një ide të mirë se cila pjesë po shkakton problemin, mund të përdorni disa nga metodat që kemi ofruar për ta zgjidhur atë.

Si zakonisht, ju lutemi na tregoni nëse keni ndonjë pyetje ose komente.

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.