Зошто мојата WiFi постојано се исклучува? (4 можни причини)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Речиси сите сме зависни од Wi-Fi конекциите во една или друга форма. Ние ги поврзуваме нашите лаптопи, десктоп компјутери, телефони и таблети на безжична мрежа. Понекогаш ги занемаруваме другите уреди, како што се паметните телевизори, системите за игри, безбедносните системи, Alexas и друго.

Кога ни паѓа Wi-Fi од непознати причини, тоа може да биде разбирливо фрустрирачко. Таа фрустрација може да се интензивира кога ќе ја изгубите работата или гласовната/видео комуникацијата среде важен состанок.

Ако вашиот Wi-Fi престане, ќе треба да решите некои проблеми. Широката природа на ова прашање значи дека ќе треба да погледнете неколку работи за да дојдете до крај. Ајде да скокнеме веднаш и да започнеме да дознаваме зошто вашиот Wi-Fi постојано се исклучува.

Решавање проблеми со вашиот Wi-Fi

Следењето и решавањето проблеми со поврзувањето со Wi-Fi може да биде фрустрирачко. Зошто? Затоа што има многу работи кои би можеле да тргнат наопаку. Искуството и знаењето честопати можат да ве упатат на најверојатните решенија, но тоа не е секогаш случај.

Затоа, често е најдобро да започнете со прво отстранување на работите за кои знаеме дека не се причина. Овде важи стариот цитат на Шерлок Холмс:

„Штом ќе го елиминирате невозможното, што и да остане, без разлика колку е неверојатно, мора да биде вистина.“

Ајде да видиме како можеме да ја искористиме оваа логика за да ја решиме мистеријата на вашата бесплатна Wi-Fi врска.

Можни области наЗагриженост

Постојат четири главни области на загриженост што треба да ги провериме. Ако можеме да ги исклучиме сите освен еден од нив, тогаш сме поблиску до наоѓање на виновникот. Тие области се вашиот уред, вашиот безжичен рутер, вашиот модем (ако не е вграден во вашиот рутер) и вашата интернет услуга. Со елиминирање на овие можности, побрзо ќе дојдеме до нашето решение.

Првата и најлесна работа што треба да се исклучи е вашиот уред. Дали вашиот уред имал сличен проблем на која било друга Wi-Fi мрежа? Ако не знаете, секогаш можете да отидете во куќата на пријател, кафуле или библиотека и да ги тестирате таму.

Ако предметниот уред е десктоп, не можете да го направите тоа. Едно нешто што можете да направите е да видите дали другите компјутери на мрежата го имаат истиот проблем. Можно е вашиот компјутер или уред да има некаков вид проблем со компатибилноста со вашата мрежа. Меѓутоа, ако и другите гаџети не можат да се поврзат на Wi-Fi, можете безбедно да кажете дека вашиот уред не е изворот на проблемот.

Ако сте ја исклучиле можноста за вашиот уред или компјутер, сте го стесниле проблемот се сведува на вашиот рутер/модем или интернет провајдер. Испробувањето на друг рутер со вашата интернет конекција е одличен начин да се утврди дали проблемот е рутерот. Очигледно, ние обично немаме резервен рутер за тестирање. Може да позајмите еден од вашиот пријател или сосед и да го испробате на вашиот интернет, но тоа може да биде мака.

Еве уште едно место започеток. Погледнете ги светлата на вашиот рутер. Тие може да ви кажат многу за тоа како функционира. Можеби ќе треба да се повикате на вашето упатство за употреба или да ги побарате информациите на интернет за да одредите што тие значат за одреден модел.

Барем треба да видите некои светла што трепкаат што покажуваат дека податоците се пренесуваат или примаат. Црвените светла обично се лоши; без светла на сите се дефинитивно лоши. Ако се чини дека рутерот работи, продолжете и проверете го вашиот ISP следно.

Во овој момент, обидете се да се поврзете директно на интернет со мрежен кабел. Земете лаптоп и поврзете го директно со модемот или модемот/рутерот. Ако работи додека е поврзан со кабел, тогаш ќе знаете дека проблемот не лежи во вашата интернет услуга. Ако го имате истиот проблем, постои голема шанса да е проблемот со вашата интернет услуга.

За да потврдите дека интернет услугата е погрешна, погледнете ги светлата на вашиот рутер/модем. Ако видите дека светилката за интернет не е вклучена или е црвена (консултирајте се со документацијата за рутер/модем за да одредите што точно покажуваат тие светла), тогаш вашата услуга е прекината.

Со правење комбинација на тестирање во овие различни области, конечно ќе го намалиме проблемот. Откако ќе одредите дали се работи за уредот, модемот, рутерот или интернет провајдерот, тогаш можете да нурнете подлабоко во можните главоболки за тој конкретен дел од опремата. Ајде да погледнеме некои од повеќетозаеднички за секој.

1. Уред

Проблемите со Wi-Fi што се јавуваат од вашиот телефон, компјутер или таблет може да доаѓаат од многу различни области. Но, ако вашата Wi-Fi конекција работи, а потоа одеднаш падне, има неколку работи што треба да ги погледнете. Првата е поставката за заштеда на енергија.

Повеќето уреди имаат режим за заштеда на батерија. Тие често се конфигурираат. Wi-Fi е една од вообичаените карактеристики што може да се исклучи бидејќи троши многу енергија од батеријата. Ако вашиот уред е неактивен некое време, веројатно ќе го исклучи вашиот Wi-Fi - а понекогаш, кога ќе го користите повторно, не се вклучува веднаш. Има одредено задоцнување во времето потребно за повторно поврзување; ќе изгледа како да не работи вашиот Wi-Fi.

Можете да проверите дали е тоа проблемот со наоѓање и исклучување на кој било режим за штедење енергија. Ако работи после тоа, тогаш можете да одите.

Ако режимот за штедење енергија се чини дека не ја прекинува врската, а вашиот уред или лаптоп има адаптер за Wi-Fi со двоен опсег , обидете се да се префрлите на другиот опсег - од 5GHz на 2,4GHz. Ако не гледате никакви проблеми, тогаш можеби вашиот адаптер работи лошо. Може да биде и дека не можете да добиете добар сигнал на вашата локација. Иако опсегот од 5 GHz може да биде побрз, опсегот од 2,4 GHz подобро пренесува подалеку и низ препреки.

Чест проблем, особено со лаптопите, е адаптерот за Wi-Fi. Повеќето лаптопи доаѓаат со евтино направен вграден Wi-Fi адаптер. Тие лесно се оштетуваат од груба употреба. Понекогаш, тие едноставно не успеваат сами. Најлесен начин за проверка е да набавите евтин USB Wi-Fi адаптер. Тие се достапни за под 30 долари; ако имате резервен наоколу ќе ви помогне да ги тестирате уредите кога и да е потребно.

Само приклучете го USB-адаптерот за Wi-Fi во вашиот лаптоп и дозволете му да го инсталира потребниот софтвер. Откако ќе се вклучи и работи, ако повеќе не го гледате проблемот, ќе знаете дека се работи за разбиен адаптер за Wi-Fi. Можете или да го користите USB адаптерот или да купите нов за да го решите проблемот.

2. Wi-Fi рутер

Ако изгледа дека вашиот безжичен рутер е проблемот, има неколку на работи што треба да се пробаат. Првиот е да го рестартирате вашиот рутер. Ако не сте го рестартирале некое време, ова едноставно решение може да поправи сè. Исто така, треба да видите дали вашиот фирмвер е ажуриран. Едно од овие две решенија може да ве врати во бизнисот.

Ако рестартирањето и фирмверот немаа ефект, а имате рутер со двоен опсег, пробајте ги двата бендови и проверете дали проблемот опстојува. Ако не, тоа може да биде локацијата на вашиот рутер. Ако рутерот се наоѓа во близина на густи бетонски ѕидови или метални конструкции, може да имате мртви точки. Користењето на побавниот, но помоќен опсег од 2,4 GHz често го решава проблемот со покриеноста на Wi-Fi.

Но, рестартирањето, ажурирањата на софтверот и менувањето на опсезите на Wi-Fi може да не ви го дадат брзото решение што го барате. Исто така, треба да проверитекаблите што го поврзуваат вашиот рутер. Да претпоставиме дека мрежниот или кабелот за напојување се лабави, излитени или делумно исечени. Во тој случај, тоа би предизвикало вашиот рутер да ја изгуби врската или напојувањето наизменично.

Исто така, треба да се обидете да го преместите вашиот рутер на друга локација и да видите дали тоа ќе го реши вашиот проблем.

Друга можност: Wi-Fi мрежата е пренатрупана. Ако имате поврзани премногу уреди, некои може да бидат исклучени или периодично да ја прекинат врската. Започнете со преместување на некои уреди во другиот опсег. Ако двата опсега се преполни, можеби ќе треба да инвестирате во втор рутер или целосно да отстраните некои уреди од мрежата.

Можеби сте ненамерно смениле поставка во вашиот рутер што предизвикува проблем. Дали сте најавени на конфигурацискиот интерфејс на вашиот рутер во последно време? Постои можност несвесно да сте смениле некои поставки. Како последна опција, направете фабрички ресетирање на рутерот и проверете дали тоа прави разлика.

За да направите фабричко ресетирање ќе треба повторно да го поставите рутерот со име на мрежа и лозинка. Можеби ќе сакате да ги задржите корисничкото име и лозинката исти. Не сакате повторно да морате да ги менувате поставките за поврзување на сите ваши уреди.

Ако сите горенаведени решенија не успеат, тогаш може само да е дека вашиот рутер не успева. Ако сè уште е под гаранција, проверете кај производителот или кај вашиот интернет провајдер. Ако вашиот рутер е стар и нема гаранција,земете нов.

3. Модем

Ако вашиот модем не е вграден во вашиот рутер и се чини дека е проблемот, рестартирањето е првиот чекор. Можете да го направите тоа така што ќе го исклучите, ќе почекате неколку секунди и потоа ќе го вратите повторно. Понекогаш едноставното рестартирање ќе го расчисти проблемот. Ако не, веројатно ви треба нов модем.

4. ISP

Ако сте го стесниле проблемот на вашиот интернет провајдер, тогаш нема многу што можете да направите сами . Единственото нешто што можете да го проверите е интернет-кабелот, линијата или влакното што влегуваат во вашиот дом или канцеларија. Погрижете се да не е исечено, изнемоштено или лабаво. Ако не гледате ништо очигледно погрешно со вашиот кабел, контактирајте со вашиот добавувач и известете го што се случува. Тие ќе ви ги дадат следните чекори.

Последни совети

Исклучувањето на Wi-Fi може да биде навистина фрустрирачко. Честопати е тешко да се одреди што го предизвикува проблемот.

Тестирајте ја вашата опрема, вклучувајќи ги вашите уреди, модем/рутер и интернет провајдер, а потоа користете логика за да одредите од каде потекнува проблемот. Откако ќе имате добра идеја за тоа кој дел го предизвикува проблемот, можете да користите некои од методите што ги дадовме за да го решите.

Како и обично, ве молиме известете не доколку имате какви било прашања или коментари.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.