Çfarë do të thotë LUT në modifikimin e videos? (E shpjeguar)

  • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

LUT është një shkurtim për Tabelën e kërkimit . Ky term përdoret mjaft shpesh në botën e sotme të postimeve dixhitale dhe para/prodhimit, por nëse do të pyesni dikë në këtë fushë, do të habiteni kur të zbuloni se kaq pak e kuptojnë vërtet se çfarë do të thotë termi.

Megjithatë, në thelb, dhe veçanërisht në lidhje me redaktimin e videos, një LUT është një mjet për të përkthyer ngjyrat dhe hapësirat e ngjyrave, nga njëra në tjetrën.

Çështjet kryesore

  • LUT-të nuk janë filtra ose paracaktime ngjyrash.
  • LUT-të janë transformime teknike/shkencore të hapësirës së ngjyrave (kur përdoren siç duhet).
  • LUT-të mund të degradojnë rëndë dhe të ndikojnë negativisht në imazhin tuaj nëse përdoren në mënyrë jo të duhur.
  • LUT-të nuk janë për të gjithë dhe duhet të përdoren vetëm kur kërkohet ose dëshironi.

Cili është qëllimi i një LUT ?

Ka shumë mënyra në të cilat një LUT mund të aplikohet dhe përdoret gjatë gjithë procesit të prodhimit dhe pas prodhimit. Ne do të fokusohemi ekskluzivisht në përdorimin dhe aplikimin e tyre përmes redaktimit të videos/gradimit të ngjyrave.

Në domenin e post-prodhimit, LUT-të mund të përdoren për të simuluar përgjigjen dhe riprodhimin e ngjyrave të aksioneve të ndryshme të filmit, për të zhvendosur ngjyrën nga hapësirat RAW/LOG në HDR/SDR, dhe gjithashtu (siç janë më të zakonshmet , dhe më tepër i përdorur në mënyrë jo të duhur) për të aplikuar një pamje të njohur të Blockbuster-it të Hollivudit në filmin tuaj.

Kur përdoret si duhet, rezultatet mund të jenë mjaft të këndshme dhe të dëshirueshme, veçanërisht kur një LUT ndërtohet nga e para për njëprodhim para kohe, në tandem/koncert me Coloristin i cili do të mbikëqyrë punën përfundimtare të korrigjimit dhe vlerësimit të shfaqjes ose filmit.

Qëllimi këtu është t'i sigurojë ekipit të prodhimit/kinematografisë një LUT që mund ta ngarkojnë në kamerën (ose monitorin) e tyre për të vlerësuar më mirë se si do të duken pamjet e papërpunuara në fund. Kjo i ndihmon të gjithë të vizualizohen dhe të ndriçojnë më mirë, dhe në përgjithësi përshpejton procesin e përfundimit përmes fazave editoriale dhe të klasifikimit të ngjyrave.

LUT-të janë gjithashtu mjaft të dobishme kur trajtoni një sasi të konsiderueshme pamjesh të lidhura me Efektet Vizuale dhe shkëmbimin e fotove midis artistëve dhe kompanive të ndryshme që të gjithë përpiqen të punojnë në kornizën përfundimtare, por mund të kenë nevojë të kenë fleksibilitet për të kaloni midis pamjeve RAW dhe "të përfunduara" në fluturim.

Çfarë informacioni ruhet në një LUT?

Informacioni i ruajtur në një LUT varet kryesisht nga sasia e hartës transformuese të ngjyrave dhe hartës së tonit që aplikohet dhe shkruhet kështu në Tabelën e kërkimit.

Me fjalë të tjera, nëse nuk po modifikoni hartën e ngjyrave, por vetëm po rregulloni kthesat e përgjithshme tone, atëherë nuk do të shihni (ose nuk duhet) ndonjë ndryshim në ngjyrë kur shikoni paraprakisht dhe aplikoni LUT qoftë në kamerën apo në paketën tuaj të redaktimit/ngjyrave.

Ata janë thjesht kontejnerë dhe ruajnë vetëm atë që është modifikuar ose përkthyer.

Vini re se LUT-të janë mjaft të thjeshta (edhe nëse atomund të jetë jashtëzakonisht i fuqishëm) dhe mos dhe nuk mund të akomodojë asgjë që bëhet përmes modifikimeve dytësore/të izoluara të ngjyrave (qoftë përmes PowerWindows ose Qualifiers ose diku tjetër) dhe nuk do të ruajë asnjë reduktim të zhurmës ose efekte të tjera postare optike.

Thënë thjesht, ato janë menduar të jenë një indeks i vlerave të ngjyrës dhe dritës, i cili më pas aplikohet në burimin e papërpunuar dhe ky transformim dhe përkthim që ata bëjnë pasqyron përfundimisht ndryshimet/modifikimet që janë specifikuar drejtpërdrejt brenda LUT, dhe asgjë më shumë.

Lloje të ndryshme LUT-sh

Siç u tha më lart, ka shumë lloje të ndryshme LUT-sh. Shumica e lexuesve janë padyshim të njohur me LUT-të që përdoren për të aplikuar pamje filmike të njohura në filmat e tyre. Largësia juaj me këto LUT do të ndryshojë në varësi të cilësisë së LUT-ve që po përdorni (ose blini) dhe gjithashtu nga mënyra në të cilën po i aplikoni këto LUT dhe nga cilësia e pamjeve burimore ku po aplikoni LUT.

Një nga përdorimet më të rëndësishme të LUT-ve është "Trego LUT" që mund të tingëllojë si e njëjta gjë si më sipër, por në të vërtetë është gjithçka tjetër veçse. Këtu ndryshimi kryesor është se një Colorist i certifikuar ka punuar së bashku me Kinematografin dhe ata kanë bërë përpjekje të konsiderueshme për të punuar dhe testuar LUT-në e tyre për t'u siguruar që ajo po funksionon siç dëshirojnë për kushtet që ata parashikojnë në xhirime, dhe shpesh krijojnë njëdisa variante për të gjitha llojet e ndriçimit dhe kushtet e ditës.

Një tjetër lloj LUT i përdorur shpesh dhe mjaft i zakonshëm (dhe ai që shpesh përdoret në mënyrë jo të duhur) është Emulation Stock Film LUT. Ju padyshim që keni parë një numër të madh prej tyre, dhe përsëri, kilometrazhi juaj mund të ndryshojë në mënyrën se si ato funksionojnë ose jo, por përsëri gjithçka varet nga cilësia e ndërtimit dhe mënyrat dhe rendi i funksionimit në aplikimin e LUT-ve që dikton se sa mirë performojnë dhe nëse po sakrifikoni apo jo cilësinë e imazhit.

Ka gjithashtu LUT 1D kundrejt 3D, por nuk duhet të shqetësoheni shumë për dallimet e tyre nëse nuk po kërkoni të krijoni një nga tuajat. Ndoshta ne do të mbulojmë këtë proces dhe të mirat dhe të këqijat në një artikull të ardhshëm, por aktualisht, ai tejkalon shtrirjen e këtij artikulli hyrës dhe thjesht mund t'ju ngatërrojë më shumë sesa t'ju informojë përpara se të kapni bazat e LUT-ve.

Kur të përdoren LUT-et

LUT-të mund të përdoren në çdo moment në kohë dhe nuk janë gjithashtu shkatërruese (me kusht që të mos i jepni/eksportoni me ato të aplikuara).

Siç u tha më lart, LUT-të përdoren shpesh në set dhe në kamera, apo edhe në një monitor prodhimi (megjithëse ato nuk duhet të dyfishohen kurrë, kini kujdes që të mos e bëni këtë). Nëse janë kështu, këto LUT zakonisht kalohen në fazat e pas-prodhimit dhe aplikohen në klipet në NLE, dhe/ose Colorsuite.

Nëse ato nuk përdoren që në fillim,ato gjithashtu mund të përdoren shpesh për të marrë një pamje të përafërt ose për të transformuar nga hapësira RAW/LOG në NLE (p.sh. R3D RAW në Rec.709).

Dhe ato mund të aplikohen më tej dhe të përdoren në Colorsuite për efekte të ndryshme, qoftë duke përdorur ACES ose ndonjë hapësirë ​​tjetër ngjyrash, ose për të imituar një stok filmi analog të dëshiruar Kodak/Fuji.

Ka shumë përdorime të duhura dhe të dëshirueshme të LUT-ve, dhe sigurisht më shumë sesa kemi hapësirë ​​për të renditur dhe numëruar këtu, por ka po aq përdorime të pahijshme gjithashtu.

Kur jo për të përdorur LUT-et

Nëse ju ndodh të kërkoni në internet për LUT-të, do të gjeni pa ndryshim një det artistësh dhe avokatësh për përdorimin e tyre, dhe pothuajse po aq kritikues dhe urrejtës të ashpër të LUT-ve. Për të qenë plotësisht i sinqertë, në përgjithësi jam një adhurues i kampit të fundit, megjithëse kur është e nevojshme dhe zbatohet siç duhet, unë bashkohem me kampin e mëparshëm me gjithë zemër.

Përgjithësisht është një rrugë shumë e dobët dhe joprofesionale për të grumbulluar dhe përdorur LUT të shumta krijuese dhe për të vlerësuar më tej këto transformime ngjyrash. Humbja e cilësisë që do të përjetoni dhe shtypja e rëndë e vlerave të ngjyrës dhe shkëlqimit do të jenë krejtësisht të tmerrshme nëse e bëni këtë.

Përdorimi i LUT-ve për të ndjekur nota të caktuara të filmit (jo njësoj si aksionet e filmit) është gjithashtu një ide e keqe, pavarësisht nga fakti se kaq shumë njerëz e bëjnë këtë dhe paguajnë një çmim të drejtë për këto "dukje".

E kuptoj që disa mund të kundërshtojnë dhe thonë se e kam gabim, por fakti mbetet,ka të ngjarë të mos shkrepni në të njëjtën kamerë me të njëjtin ndriçim dhe lente dhe kushte në të cilat janë shkrepur këto filma, apo jo? Nëse jeni të sinqertë, përgjigjja është "jo" dhe kështu, ndërkohë që ju mund të përdorni me siguri këto LUTs "duke" dhe të merrni diçka që mund ose nuk mund të duket sikur është në të njëjtin univers, është e sigurt të supozoni se keni fituar Mos jini në vend ose as afër, përveç nëse mund të përsërisni të njëjtat cilësime/ndriçim/etj brenda kamerës siç kishin.

Milometrazhet tuaja mund të ndryshojnë, veçanërisht nëse jeni duke përdorur një aparat fotografik të klasit të Hollivudit dhe keni eksperimentuar mjaftueshëm në mënyrë që të merrni "dukjen" LUT për të performuar siç reklamohet / synohet, por unë do të vë bast se jashtëzakonisht pak do të kanë vendosmërinë dhe burimet për ta bërë këtë.

Në përgjithësi, LUT nuk duhet të aplikohen rastësisht ose nëse projekti ose pamjet nuk mund të mbështesin transformimin teknik/ngjyrë. Dhe përdorimi i tyre për të ndjekur pamjen nuk është një mënyrë profesionale për të xhiruar ose vlerësuar projektin tuaj sido që të jetë.

Pyetjet e shpeshta

Këtu janë disa pyetje të tjera që mund të keni në lidhje me LUT-et.

A janë LUT-të thjesht filtra apo paravendosje?

Jo, LUT-të janë transformime shkencore të indeksit të hapësirës së ngjyrave/ndriçimit që nuk janë të zbatueshme gjerësisht ose universalisht në mënyrën se si janë filtrat dhe paracaktimet e imazhit. Ato nuk janë shkurtore dhe sigurisht nuk janë një "plumb magjik" për filmimet tuaja.

Ngjyrosja dhe modifikimi në këtë mënyrë mundet shpeshndikojnë shumë në filmimet tuaja dhe jo në një mënyrë të mirë.

A përdorin kineastët LUT?

Profesionistët e filmit me siguri përdorin LUT, dhe shpesh në të gjitha fazat e ndryshme të proceseve të prodhimit dhe pas prodhimit. Ato përdoren më së shpeshti në kamerat dixhitale të kinemasë për të arritur një përgjigje specifike ngjyrash/tonale të stokut të filmit analog.

Çfarë softueri përdor LUT?

LUT-të përdoren dhe zbatohen përmes çdo programi kryesor NLE dhe Color Grading, madje mund t'i aplikoni ato edhe në Photoshop. Ato nuk përdoren ekskluzivisht në domenin e videos/filmit pasi janë transformime teknike/shkencore të hapësirës së ngjyrave të përdorura në një gamë të gjerë aplikacionesh përgjatë tubacionit të imazhit.

Mendimet përfundimtare

Deri tani, ju ose keni mësuar shumë rreth LUT-ve ose ndoshta jeni mërzitur me vlerësimin tim për vlerën e LUT-ve "duke". Sido që të jetë rasti, shpresoj se e kuptoni se një LUT nuk është një ilaç ose ilaç për pamjet tuaja dhe sigurisht që ato nuk janë filtra ose paracaktuara.

LUT-të, që nga gjenerimi dhe ndërtimi i tyre deri te përdorimi i tyre në të gjithë tubacionin e imazhit, komandojnë dhe kërkojnë një ekspertizë dhe mirëkuptim të madh teknik dhe shkencor në lidhje me manipulimin e ngjyrave dhe ndriçimit (dhe më shumë) për të siguruar përdorimin e duhur dhe efektiv të tyre.

Shpresojmë që kjo të mos ju largojë nga përdorimi i tyre, pasi ato janë thelbësoretë rëndësishme dhe jashtëzakonisht të fuqishme kur ndërtohen dhe përdoren siç duhet, por ato kërkojnë një sasi të mjaftueshme eksperimentimi dhe kërkimi për t'i përdorur në mënyrë efektive dhe duhet të konsiderohen si një mjet i avancuar, i nivelit master.

Sa më shumë të mësoni për LUT-të, aq më të aftë dhe më të ditur do të bëheni në përgjithësi në lidhje me klasifikimin e ngjyrave dhe shkencën e imazhit në tërësi. E cila mund të jetë një aftësi shumë e dëshirueshme në tregun e sotëm të post-prodhimit, dhe një aftësi që mund t'ju paguajë dividentë për vitet në vijim.

Si gjithmonë, ju lutemi na tregoni mendimet dhe komentet tuaja në seksionin e komenteve më poshtë. Cilat janë disa nga mënyrat në të cilat ju jepni LUT në modifikimin tuaj, shkallën e ngjyrave ose në grup? A keni pasur përvoja të këqija duke përdorur LUT si paracaktime/filtra?

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.