Si të bëni kopje rezervë të telefonit Android përpara rivendosjes së fabrikës (4 këshilla)

 • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

Një rivendosje në gjendje fabrike do ta kthejë telefonin tuaj Android në të njëjtën gjendje në të cilën ishte kur e bleve. Ju gjithmonë dëshironi të kryeni një rivendosje në gjendje fabrike përpara se të shisni telefonin tuaj dhe rivendosjet mund të zgjidhin një sërë problemesh. Por shikoni përpara se të hidheni! Rivendosja e telefonit tuaj fshin të gjitha informacionet tuaja personale. Sigurohuni që së pari të bëni kopje rezervë të të dhënave tuaja!

Ne mbajmë një sërë informacionesh të vlefshme në telefonat tanë, duke përfshirë kontaktet, takimet, fotot, shënimet dhe më shumë. Rezervimi i rregullt i telefonit është një ide e mirë.

Problemi? Si ta bëni këtë nuk është gjithmonë e qartë. Një pjesë e arsyes është se nuk ka telefon standard Android. Ato janë bërë nga prodhues të ndryshëm, ekzekutojnë versione të ndryshme të Android dhe paketojnë aplikacione të ndryshme. Mënyra se si krijoni kopje rezervë të telefonit tuaj mund të jetë e ndryshme nga mënyra se si përdoruesit e tjerë të Android bëjnë kopje rezervë të tyre.

Pra, në këtë artikull, ne do të mbulojmë një sërë mënyrash për ta bërë atë rezervë. Ne do t'ju tregojmë se si të përdorni veçoritë e Android dhe të mbulojmë një sërë aplikacionesh rezervë të palëve të treta.

1. Si të bëni kopje rezervë duke përdorur aplikacionet e Google & Shërbimet

Google ofron disa metoda zyrtare për të rezervuar telefonin tuaj. Ato përshkruhen shkurtimisht në faqet mbështetëse të Google. Këto metoda nuk janë të disponueshme në të gjitha pajisjet—disa u prezantuan me Android 9. Për më tepër, detajet ndryshojnë nga telefoni në telefon, si p.sh. ku saktësisht do t'i gjeni veçoritë në aplikacionin Cilësimet.

Për shembull,detaje të mjaftueshme për t'u dukur mirë në ekran. Fotografitë që janë 16 megapiksel ose më të vogla dhe videot 1080p ose më të vogla do të lihen ashtu siç janë.

Mund të zgjidhni të mos zvogëloni fotografitë tuaja, por do të kufizoheni nga sasia e hapësirës që keni disponueshme në Google Drive. Google aktualisht ofron 25 GB falas.

Ja se si të siguroheni që fotot tuaja të ruhen në renë kompjuterike:

 • Hap Google Photos
 • Gjeni butonin e menysë në pjesën e sipërme majtas të ekranit, më pas prekni atë
 • Zgjidhni Cilësimet
 • Sigurohuni që Rizervoni & sinkronizimi është i aktivizuar

Google Play Music dhe Spotify

Rezervimi thjeshtohet nëse përdorni një shërbim transmetimi si Google Play Music ose Spotify në vend të duke mbajtur bibliotekën tuaj muzikore. Kjo për shkak se muzika që dëgjoni ruhet në serverët e ofruesit dhe kopjohet vetëm përkohësisht në pajisjen tuaj. Pas rivendosjes së telefonit tuaj, thjesht identifikohuni përsëri në llogarinë tuaj.

Muzika e Google Play madje mund të rezervojë koleksionin tuaj personal të muzikës. Ju mund të ngarkoni 50,000 këngë falas dhe t'i dëgjoni ato nga çdo kompjuter ose pajisje. Për ta bërë këtë, mund të përdorni një shfletues uebi në kompjuterin tuaj Windows ose Mac. Hapat janë paraqitur në Mbështetjen e Google.

Dokumentet, Fletët dhe Diapozitivat e Google

Kemi parë tashmë se "Disku i Google" është një mënyrë e përshtatshme për të rezervuar skedarët nga pajisjen tuaj Android, por nëse përdorni aplikacionet e produktivitetit të Google,ato do të ruhen aty automatikisht.

 • Google Docs është një përpunues teksti popullor, bashkëpunues, në linjë që mund të hapë, modifikojë dhe ruajë dokumentet e Microsoft Word. Është vlerësuar me 4,3 yje në "Dyqanin e Google Play" dhe është falas.
 • Fletët e Google është një fletëllogaritëse bashkëpunuese në internet që mund të funksionojë me skedarët e Microsoft Excel. Është vlerësuar me 4,3 yje në "Dyqanin e Google Play" dhe është falas.
 • Google Slides është një aplikacion bashkëpunimi, prezantimesh në internet, i pajtueshëm me Microsoft PowerPoint. Është vlerësuar me 4,2 yje në Google Play Store dhe është falas.

4. Si të kryeni një rivendosje në gjendje fabrike

Tani që keni rezervuar telefonin tuaj, mund të kryeni një rivendosje në gjendje fabrike. Hapat janë të thjeshtë; mund t'i gjeni në Mbështetjen e Google.

Ja se si ta bëni këtë:

 • Hap Cilësimet dhe lundroni te Rezervimi & rivendosni
 • Trokitni lehtë mbi Rivendosja e të dhënave të fabrikës
 • Trokitni lehtë mbi Rivendosni
 • Në ekranin e konfirmimit, prekni Fshi Gjithçka ose Fshi të gjitha

Telefoni juaj do të rikthehet në të njëjtën gjendje si kur e keni blerë. Të dhënat tuaja do të zhduken; hapi juaj i ardhshëm është ta rivendosni atë. Mënyra se si ta bëni këtë varet nga metoda që keni përdorur për të rezervuar telefonin tuaj. Në shumë raste, ne i përshkruam ato hapa më lart.

disa telefona vendosin cilësimet e rezervimit në faqen kryesore, ndërsa të tjerë i vendosin nën Personal. Seksioni mund të quhet "Backup", "Backup & rivendosje, ose "Rezervimi & Rivendos.” Paraqitja e cilësimeve mund të ndryshojë nga telefoni në telefon. Mund t'ju duhet të përdorni pak sens të përbashkët ose të kërkoni përreth për të gjetur veçorinë e rezervimit.

Më në fund, disa metoda nuk i rezervojnë të gjitha të dhënat tuaja. Unë rekomandoj përdorimin e një kombinimi—për shembull, përdorni Backup & Rivendosni aplikacionin, më pas kopjoni skedarët në kompjuterin tuaj. Ki parasysh se disa aplikacione të palëve të treta që nuk janë të Google mund të mos jenë në gjendje të rezervojnë cilësimet dhe të dhënat e tyre në këtë mënyrë. Nëse keni dyshime, kontaktoni zhvilluesin.

Rezervimi i Android & Rivendos

Le të fillojmë me aplikacionin rezervë që është ndërtuar pikërisht në Android. Është përfshirë në shumë pajisje Android që përdorin versionet e fundit të Android, megjithëse disa prodhues (përfshirë Samsung dhe LG) ofrojnë të tyren. Ne do t'i mbulojmë ato në seksionin tjetër.

Sipas mbështetjes së Google, aplikacioni rezervon të dhënat dhe cilësimet e mëposhtme:

 • Kontaktet e Google
 • Kalendari Google
 • Mesazhet me tekst (SMS, jo MMS)
 • Rrjetet Wi-Fi dhe fjalëkalimet
 • Wallpapers
 • Cilësimet e Gmail
 • Aplikacionet
 • Cilësimet e ekranit, duke përfshirë ndriçimin dhe gjumin
 • Cilësimet e gjuhës, duke përfshirë pajisjet hyrëse
 • Cilësimet e datës dhe orës

Çfarë mungon? Siç e përmenda, cilësimet dhe të dhënat për disa të tretaaplikacionet e partive mund të mos rezervohen. Për më tepër, fotografitë dhe skedarët nuk rezervohen nga ky aplikacion, kështu që ne do të mbulojmë disa mënyra se si mund ta bëni këtë më poshtë.

Ja se si të bëni kopje rezervë të telefonit tuaj Android duke përdorur Rezervimin & Rivendos:

 • Hap Cilësimet, më pas lundroni te Rezervimi & rivendosni
 • Trokitni lehtë mbi Rezervo të dhënat e mia, më pas aktivizoni çelësin Rezervo të dhënat e mia
 • Zgjidhni llogarinë e Google për të rezervuar
 • Aktivizo çelësin Rivendosja automatike
 • Trokitni lehtë mbi llogarinë tuaj të Google, më pas kontrolloni çdo aplikacion dhe shërbim që dëshironi të rezervoni

Pas rivendosja e fabrikës, ja se si të rivendosni të dhënat dhe cilësimet tuaja:

 • Gjatë procedurës së konfigurimit, do të pyeteni nëse dëshironi të kopjoni llogaritë, aplikacionet dhe të dhënat tuaja nga një pajisje tjetër. Thuaj Jo faleminderit
 • Identifikohu në llogarinë tënde të Google. Ndiqni kërkesat e mëposhtme
 • Do t'ju pyesë nëse dëshironi të rivendosni rezervimin e fundit. Kur të ndodhë, trokitni lehtë mbi Tjetër

Pajisja juaj më pas do të restaurohet.

Kopjo dhe ngjit skedarët në kompjuterin tuaj manualisht duke përdorur USB

Mund të lidhni telefonin tuaj Android me kompjuterin tuaj dhe të transferoni skedarë sikur të ishte një flash disk USB. Vini re se kjo nuk do të rezervojë gjithçka. Ai funksionon me çdo gjë të ruajtur si skedarë, të tilla si foto, muzikë dhe dokumente, por jo me informacionin e ruajtur në bazat e të dhënave. Kjo do të thotë që kontaktet, regjistrat e telefonatave, aplikacionet dhe më shumë nuk do të rezervohen.

Kjo funksionon si me Mac ashtu edhe me Windows. Në një Mac? Së pari do t'ju duhet të instaloni Android File Transfer. Ja çfarë duhet ta bëni këtë:

 • Shkyçni telefonin tuaj. Nëse është hera e parë që e lidhni telefonin me Mac-in tuaj, hapni "Transferimin e skedarëve Android" (kjo do të ndodhë automatikisht në të ardhmen)
 • Lidheni telefonin tuaj nëpërmjet kabllos USB
 • Zgjidhni Skedari Transferoni nga mesazhi kërcyes në telefonin tuaj (mund t'ju duhet të tërhiqni shiritin e njoftimeve në pajisjet më të vjetra)
 • Kur dritarja e transferimit të skedarëve hapet automatikisht në kompjuterin tuaj, përdorni atë për të tërhequr dhe lëshuar skedarët që dëshironi të rezervoni
 • Nxirrni dhe shkëputni telefonin tuaj

Shënim: Disa dosje që duhet të rezervoni përfshijnë DCIM (fotot tuaja), Shkarkimet, Filmat, Muzikën, Fotot, Tonet e ziles , Video.

Sinkronizoni të dhënat me llogarinë tuaj të Google

Google ofron gjithashtu një mënyrë manuale për sinkronizimin e të dhënave tuaja me llogarinë tuaj të Google.

 • Hap Cilësimet dhe lundroni te Llogaria Google
 • Zgjidhni Google

Këtu do të gjeni një listë të llojeve të të dhënave që mund të sinkronizoni me llogarinë tuaj të Google. Ato përfshijnë:

 • Të dhënat e aplikacionit
 • Kalendari
 • Kontaktet
 • Disku
 • Gmail

Çdo artikull do të shfaqë datën dhe kohën kur është sinkronizuar për herë të fundit. Më pas mund t'i sinkronizoni artikujt manualisht duke trokitur në secilin prej tyre.

Rezervoni skedarët tuaj duke përdorur aplikacionin Google Drive

Skedarët dhe dokumentet e ruajtura në GoogleAplikacioni i Drive ruhet automatikisht në renë kompjuterike. Kopjimi i skedarëve tuaj atje është një alternativë e përshtatshme për kopjimin e tyre në kompjuterin tuaj, siç e trajtuam më lart.

Ja se si ta bëni këtë:

 • Hap Google Drive në pajisjen tuaj Android
 • Trokitni lehtë mbi ikonën Shto . Zgjidhni Ngarko, më pas Ngarko skedarët
 • Zgjidhni skedarët që dëshironi të rezervoni, më pas prekni U krye
 • Skedarët tuaj do të transferohen

Disa aplikacione të palëve të treta, si WhatsApp, mund të konfigurohen për të rezervuar automatikisht të dhënat e tyre në Google Drive. Këtu janë udhëzimet e WhatsApp se si ta bëni këtë.

2. Si të bëni kopje rezervë duke përdorur aplikacione të palëve të treta

Asnjë nga aplikacionet e Google nuk do të rezervojë të gjithë pajisjen tuaj në një hap. Megjithatë, ju mund të afroheni duke përdorur një kombinim të metodave që trajtuam më sipër. Aplikacionet e palëve të treta janë një çantë e përzier. Disa mund të rezervojnë gjithçka me një klik të vetëm, ndërsa të tjerët rezervojnë vetëm lloje të kufizuara të dhënash.

Softuer rezervë që funksionon në kompjuterin tuaj

MobiKin Assistant për Android (vetëm Windows) mund të menaxhojë pajisjen tuaj Android në disa mënyra dhe mund të rezervojë përmbajtjen e saj në kompjuterin tuaj me një klikim të vetëm. Është gjithashtu në gjendje të rezervojë të dhënat tuaja në mënyrë selektive nëpërmjet USB-së ose Wi-Fi.

Sigurohet një tutorial me pamje nga ekrani se si të rezervoni telefonin tuaj me softuer. Normalisht 49,95 dollarë, softueri zbritet në 29,95 dollarë në kohën e këtij shkrimi. Një provë falasështë i disponueshëm.

Coolmuster Android Assistant (Windows, Mac) duket shumë i ngjashëm me programin e MobiKin, por është pak më i lirë dhe gjithashtu i disponueshëm për përdoruesit e Mac. Ai mund të rezervojë telefonin tuaj përpara një rivendosjeje në fabrikë me një klikim dhe madje mund të jetë në gjendje të ndihmojë nëse e rivendosni atë pa kryer më parë një kopje rezervë. Përfshihet një tutorial i detajuar rezervë. Normalisht 39,95 dollarë, programi zbritet në 29,95 dollarë në kohën e këtij shkrimi.

Coolmuster Android Backup Manager (Windows, Mac) është një program tjetër nga të njëjtët zhvillues dhe ju lejon të kurseni para duke siguruar kopje rezervë me një klikim pa veçori shtesë. Normalisht 29,95 dollarë, është zbritur në 19,95 dollarë në kohën e këtij shkrimi.

TunesBro Android Manager (Windows, Mac) është një paketë veglash për përdoruesit e Android. Mund të transferojë skedarë, të bëjë kopje rezervë dhe të rivendosë, të menaxhojë përmbajtjen dhe të rrënjosë me një klik të vetëm. TuneBro është projektuar që të jetë gjithëpërfshirës dhe i lehtë për t'u përdorur, dhe ofrohet një udhëzues përdoruesi për përdorimin e tij. Versioni i Windows kushton 39,95 dollarë; versioni Mac kushton 49,95 dollarë. Ofrohet një provë falas.

ApowerManager (Windows, Mac) është një tjetër menaxher telefoni që mund të rezervojë të gjitha të dhënat në pajisjen tuaj Android nëpërmjet USB ose Wi-Fi. Mund ta blini softuerin për 59,99 dollarë (normalisht 129,90 dollarë) ose të paguani një tarifë abonimi në baza mujore ose vjetore.

Softuer rezervë që funksionon në pajisjen tuaj Android

G CloudBackup është një aplikacion rezervë shumë i vlerësuar dhe i lehtë për t'u përdorur për pajisjet Android. Ai do të rezervojë kontaktet, mesazhet, fotot, videot, muzikën, dokumentet, regjistrat e telefonatave, skedarët dhe më shumë në renë kompjuterike. Aplikacioni është vlerësuar me 4,5 yje në Google Play Store dhe është falas për t'u shkarkuar me blerjet përmes aplikacionit.

Rezervoni celularin tuaj mund të rezervojë dhe rivendosë të dhënat e telefonit në një kartë SD, Google Disku, Dropbox, OneDrive ose Yandex. Llojet e të dhënave të mbështetura përfshijnë kontaktet, mesazhet SMS dhe MMS, regjistrat e thirrjeve, cilësimet e sistemit, fjalëkalimet e Wi-Fi, kalendarët, aplikacionet, faqeshënuesit dhe historikun e shfletuesit. Aplikacioni është vlerësuar me 4,3 yje në Google Play Store dhe është falas.

Resilio Sync ju lejon të transferoni skedarët tuaj në një pajisje tjetër, kompjuterin tuaj ose cloud. Ai bën kopje rezervë të skedarëve - duke përfshirë fotot, videot, muzikën, PDF-të, dokumentet, librat - por jo përmbajtjen e bazës së të dhënave. Vlerësuar me 4,3 yje në Google Play Store, aplikacioni është falas, megjithëse nuk është përditësuar prej disa kohësh.

Super Backup & Restore do të rezervojë aplikacionet, kontaktet, mesazhet SMS, historikun e telefonatave, faqeshënuesit dhe kalendarët në një kartë SD, Gmail ose Google Drive. Aplikacioni është vlerësuar me 4,2 yje në "Dyqanin e Google Play" dhe është falas me blerjet përmes aplikacionit.

Rezervimi im rezervon telefonin tuaj në një kartë SD ose në renë kompjuterike. Llojet e të dhënave të mbështetura përfshijnë aplikacionet, fotot, videot, muzikën dhe listat për luajtje, kontaktet, regjistrat e thirrjeve, faqeshënuesit, mesazhet SMS dhe MMS, kalendarët, sistemincilësimet dhe më shumë. Aplikacioni është vlerësuar me 3,9 yje në "Dyqanin e Google Play" dhe është falas me blerjet përmes aplikacionit.

Helium rezervon aplikacionet dhe të dhënat tuaja në një kartë SD ose në renë kompjuterike. Aplikacioni është vlerësuar me 3.4 yje në Google Play Store dhe është falas. Versioni i tij premium ju lejon të rezervoni në Dropbox, Box dhe Google Drive, më pas të sinkronizoni me pajisje të tjera Android.

Aplikacionet e rezervimit OEM

Disa prodhues, duke përfshirë Samsung dhe LG, ofrojnë aplikacionet e tyre rezervë. Këto funksionojnë në një mënyrë të ngjashme me aplikacionin e Google dhe gjenden gjithashtu te Cilësimet > Rezervimi .

Si shembull, ja se si funksionon aplikacioni i Samsung në telefonat Samsung:

 • Nëse nuk e keni bërë tashmë, regjistrohu për një llogari Samsung
 • Hap Cilësimet dhe lundroni te Rezervimi dhe rivendosja
 • Në seksionin Llogaria Samsung , trokitni lehtë mbi Krijoni kopje rezervë të të dhënave të mia
 • Identifikohu në llogarinë tënde Samsung
 • Kontrollo aplikacionet dhe shërbimet që dëshiron të rezervosh
 • Aktivizo çelësin Rezervimi automatik ose trokit Rezervoni tani për të kryer një kopje rezervë manuale
 • Skedarët tuaj do të rezervohen

Ja se si të rivendosni të dhënat tuaja pasi të kryeni rivendosjen e fabrikës:

 • Hap Cilësimet dhe lundroni te Rezervimi & rivendosni
 • Në seksionin Llogaria Samsung , trokitni lehtë mbi Rivendosni
 • Zgjidhni rezervimin aktual dhe më pas kontrolloni aplikacionet dhe shërbimet që dëshironi të rivendos
 • Trokitni lehtë mbi RivendosniTani

3. Si të minimizoni nevojën tuaj për kopje rezervë duke përdorur shërbimet e resë kompjuterike

Nëse e keni zakon të përdorni shërbime cloud, të dhënat tuaja tashmë jetojnë në internet, duke e bërë rezervimin më pak shqetësues. Ende ia vlen të rezervoni pajisjen tuaj, por më pak katastrofike nëse diçka shkon keq.

Nuk është çudi që aplikacionet e Google i ruajnë automatikisht të dhënat e tyre në renë kompjuterike. Kur zgjidhni aplikacione të palëve të treta, përpiquni të siguroheni që të bëjnë të njëjtën gjë. Ky është mendimi i Computerworld:

Këto ditë, kopjimi i një pajisjeje Android dhe mbajtja e të dhënave tuaja të sinkronizuara kërkon pak ose aspak përpjekje. Pjesa më e madhe e punës ndodh pa probleme dhe automatikisht, në prapaskenë - ose pa ndonjë përfshirje në emrin tuaj ose me një zgjedhje një herë kur konfiguroni telefonin tuaj për herë të parë. Dhe rivendosja e të dhënave tuaja zakonisht është po aq e thjeshtë sa hyrja në një pajisje dhe lejimi i sistemeve të Google të punojnë magjinë e tyre.

Megjithëse shumë aplikacione ruhen automatikisht në renë kompjuterike, mund t'ju duhet të kontrolloni cilësimet për t'u siguruar. Ja se si ta bëni këtë me aplikacionet e Google.

Google Photos

Google Photos është parainstaluar në shumicën e pajisjeve Android dhe është një nga mjetet më të mira të disponueshme për menaxhimin e fotografive. Aplikacioni mund të ruajë automatikisht një numër të pakufizuar fotografish në internet falas nëse përdorni opsionin "cilësi e lartë".

Kjo do të zvogëlojë madhësinë e skedarit të fotove dhe videove me rezolucion shumë të lartë duke ruajtur

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.