Како да цртате во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Дигиталното цртање е малку поинакво од традиционалното рачно цртање на хартија. Дали е тогаш потешко? Не мора. Дефинитивно е полесно да се цртаат линии користејќи софтвер, но кога станува збор за детали и засенчување, морам да кажам дека традиционалното цртање е многу полесно.

Од друга страна, може да се каже дека дигиталното цртање е полесно бидејќи има толку многу паметни алатки што можете да ги користите за да цртате што било во Adobe Illustrator.

Во оваа статија, ќе научите како да користи различни алатки за цртање во Adobe Illustrator. Ќе ви ги покажам алатките на истиот цртеж за да можете да видите што можете да направите со секоја алатка. Искрено, секогаш користам повеќе алатки за цртање.

Ајде да видиме пример за претворање на оваа слика во цртеж. Можете да ја користите алатката за пенкало или молив за цртање на контурите и да ја користите алатката за четка за цртање детали. Ако не ви требаат прецизни контури, можете да го завршите цртежот само со помош на четките.

Ја намалив непроѕирноста на сликата за да можете подобро да ги видите линиите и потезите на цртање.

Ајде да започнеме со алатката за пенкало.

Забелешка: сите слики од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Како да цртате со помош на алатката за пенкало

Покрај тоа што создавате патеки/линии од почеток, алатката за пенкало е најдобра за следење цртеж ако сакате да црта точни контури. Следете ги чекоритеподолу за да ги исцртате цвеќињата.

Ако не сте запознаени со алатката за пенкало, имам упатство за алатки за пенкало што може да ви помогне да започнете.

Чекор 1: Изберете ја Алатката за пенкало ( P ) од лентата со алатки, променете ја бојата на пополнување во ниту една и изберете мозочен удар боја. Бојата на ударот ќе ги прикаже патеките на вашите алатки за пенкало.

Сега одлучете што прво да следите бидејќи таму ќе ја додадете почетната точка на патеката на алатката за пенкало. Претпоставете дека започнувате со цветот и цртате ливчиња еден по еден.

Чекор 2: Кликнете на работ на ливчето за да ја додадете првата точка на прицврстување. Можете да ја стартувате точката за прицврстување од каде било на ливчето. Идејата е да се следи контурата на ливчето со помош на алатката за пенкало.

Повторно кликнете на работ на ливчето за да додадете нова точка за прицврстување и повлечете ја рачката за да нацртате крива линија по обликот на ливчето.

Продолжете да додавате точки за прицврстување долж ливчето и кога ќе стигнете до крајот на ливчето, притиснете го копчето Врати или Enter на вашата тастатура за да ја запрете патеката.

Користете го истиот метод за да ги комплетирате ливчињата.

Како што можете да видите, линиите/патеките не изгледаат многу убедливо, па следниот чекор е стилизирање патеките, со други зборови, потезите.

Чекор 3: Изберете ги патеките на алатката за пенкало, одете до панелот Својства > Изглед и кликнете на опцијата Мозочен удар .

Променете го ударот Тежина и Профил .

Сега изгледа подобро, нели? Алтернативно, можете да примените и потези со четка на патеката на вашата алатка за пенкало.

Сега можете да го користите истиот метод за да го следите остатокот од сликата за да креирате цртеж или да ги испробате другите алатки подолу.

Како да цртате со помош на алатката за молив

Моливот можеби е првото нешто што ќе ви падне на ум кога зборувате за скицирање. Сепак, алатката Pencil во Adobe Illustrator не е баш како вистинскиот молив што го користиме. Во Adobe Illustrator, кога цртате со Pencil Tool, тој создава патеки со точки за прицврстување што можете да ги уредувате.

На почетокот може да биде збунувачки затоа што понекогаш кога цртате низ постоечка патека, случајно може да уредите некои точки на прицврстување што формата или линиите може целосно да се променат.

Покрај тоа, алатката со молив е лесна за разбирање и употреба.

Едноставно изберете ја Алатката за моливи од лентата со алатки или активирајте ја користејќи го копчето N и започнете со цртање.

Вака би изгледале патеките со молив кога цртате. Можете исто така да ја промените тежината и профилот на ударот како што направивте со методот на алатката за пенкало погоре.

Следната алатка за цртање е веројатно најдобрата што можете да ја користите за цртање со слободна рака во Adobe Illustrator - алатката Brush.

Како да цртате со помош на алатката за четка

Ја претпочитам алатката четка за цртање или скици со слободна рака бидејќи е пофлексибилна одмоливот, и има многу повеќе опции за мозочен удар.

Цртањето со алатката за четка е нешто слично на алатката со молив, разликата е во тоа што постојат различни типови на типови четки, а кога цртате, тоа не создава точки за прицврстување и вашите потези нема да ги променат нивните се формира случајно. Проверете како функционира.

Чекор 1: Отворете го панелот Четки од надземното мени Прозорец > Четки .

Чекор 2: Изберете ја алатката Paintbrush ( B ) од лентата со алатки и изберете тип четка од панелот Brushes .

Можете да го отворите менито Библиотеки со четки за да најдете повеќе четки.

Чекор 3: Започнете со цртање. Обично, прво би го нацртал контурите. Ако немате графички таблет, би било доста тешко да повлечете стабилни линии.

Можете да ја прилагодите големината на четката додека цртате. Притиснете ги копчињата за левата и десната заграда [ ] за да ја зголемите или намалите големината на четката.

Ако сакате да отстраните некои потези, можете да ја користите алатката за бришење за да ги избришете.

Можете да користите и некои уметнички четки како четки за акварел за пополнување бои.

Најчесто поставувани прашања

Еве повеќе основи за цртање што можеби ќе ве интересира да ги научите.

Како да цртате во Adobe Illustrator без графички таблет?

Можете лесно да цртате векторски форми без графички таблет. Алтернативно, можете да користите подлога за движење или глушец и да ја користите алатката за пенкало илиалатки за обликување за цртање форми. Меѓутоа, ако сакате да креирате цртежи во стилот на слободна рака без графички таблет, тоа е многу предизвик.

Како да цртате во Adobe Illustrator со глувче?

Користењето на глувчето за креирање форми или следење на слика е целосно изводливо. Изберете основна алатка за обликување, како што е правоаголникот или елипсата, и кликнете и повлечете за да ја нацртате формата. Можете исто така да комбинирате форми со помош на Pathfinder или Shape Builder.

Како да нацртате линија во Adobe Illustrator?

Можете да ја користите алатката Pen Tool, Brush Tool, Line Segment или Pencil алатката за цртање линии. Ако сакате да нацртате права линија, држете го копчето Shift додека цртате. Ако сакате да нацртате крива линија, можете да ги користите алатките за цртање или да ја користите алатката Curve или да ги трансформирате алатките за да искривите линија.

Како да нацртате срце во Adobe Illustrator?

Постојат различни начини да се направат различни стилови на срца, но најлесниот начин да се направи срце е да се користи алатката Anchor Point за уредување квадрат. Ако сакате да нацртате срце во стилот на слободна рака, нацртајте го со четка или молив.

Завиткување

Има многу алатки за цртање во Adobe Illustrator. Трите алатки што ги воведов во ова упатство се најчестите. Моливот е одличен за создавање на слободни форми и линии. Алатката за пенкало најдобро функционира за следење на контурите, а четката за сликање е опција за цртежи со слободна рака.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.