Преглед на Ѕвездената фотографија за обновување: Дали функционира? (Резултати од тестот)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Обновување на ѕвездени фотографии

Ефективност: можете да ги вратите вашите слики, видеа или аудио датотеки Цена: 49,99 долари годишно (ограничен бесплатен пробен период) Лесност за користење: Релативно едноставен за користење, може да биде комплициран за почетници Поддршка: Основна датотека за помош, достапна преку е-пошта, разговор во живо, телефон

Резиме

Stellar Photo Recovery е алатка за обновување податоци наменета првенствено за фотографи и други медиумски професионалци. Може да скенира низа типови на датотечни системи со различни големини за избришани датотеки и поддржува скенирање на големи волумени од 2 ТБ во големина.

За жал, вистинското враќање на датотеките е неконзистентно, бидејќи некои датотеки што се скенираат и откриените не се обновуваат правилно. Работи адекватно ако ви треба само основна функција за враќање на бришење, но не е дизајнирана за посложени ситуации за обновување. Како што можете да видите од тестирањето на сценариото подолу, само еден тест за обновување од три беше успешен.

Сепак, обновувањето на податоците честопати се погодува или пропушта. Затоа, предлагаме прво да го испробате бесплатниот софтвер за обновување податоци како PhotoRec и Recuva. Ако не успеат да ги вратат вашите датотеки, одете на Stellar Photo Recovery, но не заборавајте да започнете со пробната верзија пред да купите.

Што ми се допаѓа : Поддржете враќање на широк опсег на медиуми типови. Прегледајте медиумски датотеки пред обновување (JPEG, PNG, MP4, MOV, MP3). Бесплатниот пробен период овозможува скенирање за избришаниза приспособениот тип на датотека што го додадов.

За жал, ова не беше поуспешно од претходниот обид. Ми беа претставени 423 датотеки од по 32 KB - вистинскиот број на датотеки идентификувани при моето прво скенирање, но големината на датотеката беше премногу мала и конзистентна за да биде точна.

Но, по изненадувачките резултати на првиот обид за обновување, вредеше да се тестира за да се види што всушност ќе излезе софтверот во Windows кога ќе ги повратам. Подеднакво изненадувачки, излезот испадна дека е токму она што беше прикажано во резултатите од скенирањето, но ниту една од датотеките не беше употреблива и ја даде истата порака за грешка во Photoshop како порано.

Во интерес на темелност, отидов назад и повторно ги изврши истите чекори, но овој пат избирајќи го записот Локален диск за мемориската картичка наместо записот за отстранлив диск. Поради некоја причина, ова ми даде малку поинаков процес на скенирање. Овој пат правилно ги идентификуваше постоечките датотеки на мемориската картичка, како што ќе забележите во разликата помеѓу двете слики од екранот во редот „Пронајдени ставки“.

За жал, и покрај малку поинаквиот интерфејс и метод на лансирање, ова скенирање не беше поуспешно од првото. Наместо тоа, едноставно ги најде истите бескорисни 32KB .NEF-датотеки од претходниот обид како дополнување на постоечките датотеки.

На крајот, принуден сум да заклучам дека Stellar Photo Recovery не е многу доброза враќање на форматираните мемориски картички.

Забелешка на JP: Дефинитивно е разочарувачки да се види дека Photo Recovery 7 страда во овој тест за изведба. Всушност, прочитав неколку други вистински прегледи на Stellar Phoenix Photo Recovery (најчесто постари верзии), а многу од нив исто така истакнуваат дека програмата не е добра во враќањето на векторските слики и RAW-датотеките од камерата. Спенсер Кокс ја прегледа програмата во PhotographyLife, изјавувајќи дека постарата верзија на Stellar Photo Recovery очајно не успеала да ги врати сликите од неговиот Nikon D800e. Тој потоа го ажурираше својот преглед неодамна, наведувајќи дека верзијата 7.0 го решила проблемот и сега работи добро. Од сликите од екранот што ги објави, се чини дека ја користел верзијата за Mac на Photo Recovery 7, што ме наведува да верувам дека верзијата на Windows допрва треба да се подобрува.

Тест 2: Избришана папка на надворешен USB-диск

Овој тест беше релативно едноставен. Овој уред за палец од 16 GB се користи веќе некое време, и додадов тест папка со неколку JPEG фотографии, некои датотеки со слики NEF RAW и неколку видеа од мојата мачка Juniper.

Јас „случајно“ го избришав и го активирав истиот протокол за тестирање како и на првиот тест. Дискот беше откриен правилно откако го приклучив и го направив скенирањето лесно да започне.

Се чинеше дека сè функционира правилно и ги најде сите датотеки што ги вклучив во мојата тест папка за време на скенирањетопроцес – како и неколку дополнителни мистериозни NEF-датотеки.

Проверката на резултатите од процесот на обновување ми покажа сличен сет на извлечени JPEG прегледи во папката NEF, иако овој пат сите датотеки освен една може да се отвори и прочита со Photoshop.

Видео-датотеките работеа правилно без проблем. Генерално, тоа е прилично добра стапка на успех и бескрајно подобро од тестот за препишаната мемориска картичка. Сега на последниот тест!

Забелешка на JP: Всушност не сум толку изненаден што Stellar Photo Recovery го помина вашето тестирање. Затоа што ако не е така, нема никаква причина компанијата да ја направи програмата комерцијална. Постојат десетици алатки за отбришање таму на пазарот кои можат да ја завршат работата, честопати бесплатно. Една од заслугите што ги покажува Stellar Phoenix, според мое скромно мислење, е неговата супериорна способност за преглед на пронајдените датотеки, особено видео и аудио датотеки - што ќе го направи процесот на идентификација на датотеката релативно лесен. Досега не најдов никакви бесплатни програми способни да го постигнат ова.

Тест 3: Избришана папка на внатрешниот диск

По успехот на тестот за USB-дискови со палец, имав големи надежи за резултатите од овој конечен процес на опоравување. Скенирањето на целиот диск од 500 GB за сите типови датотеки е бавен процес, и покрај фактот што имам диск со цврста состојба, кој во суштина е уред за палецот со висок капацитет. Тоа е предмет на многу повеќе случајни читањаи пишува, сепак, што би можело да предизвика ситуација поблиску до неуспешниот тест на мемориската картичка.

За жал, иако е можно да се скенираат одредени делови од дискот врз основа на нивниот број на сектор, нема начин едноставно да ја прашате програмата да ги проверам најновите избришани датотеки, па морав да го скенирам целиот диск. Ова генерира многу некорисни резултати, како што се слики од целиот веб што беа во моите привремени интернет-датотеки и редовно се бришат без мое внесување.

Овој метод на скенирање, исто така, не обезбедува проценето завршување време, иако тоа може едноставно да се должи на фактот дека овој диск е најголемиот што го скенирав.

Соредувањето низ резултатите траеше извесно време, но на крајот успеав да ги најдам датотеките што ги сакав за да зачувате со користење на областа „Изгубени папки“ во делот „Избришана листа“. Секоја датотека што ја избришав беше наведена, но ниту една од нив не можеше правилно да се врати. Бизарно, некои од JPEG-датотеките се чинеше дека се заменети со други датотеки од моите датотеки за време на интернетот.

По втор неуспешен тест, принуден сум да заклучам дека Photo Recovery 7 најдобро се користи како едноставна „ Undelete' функционира во екстремно ограничен сет на околности, наместо како целосно решение за обновување податоци.

Забелешка на JP: Го имам истиот заклучок по тестирањето на Stellar Photo Recovery на Mac. Прво на сите, за разлика од другите програми за обновување што нудатрежим за брзо скенирање, Stellar Phoenix има само еден режим на скенирање, односно длабоко скенирање. Затоа, тоа е болка едноставно да се чека да заврши скенирањето. На пример, на мојот Mac со 500 GB SSD, ќе бидат потребни 5 часа за да се заврши скенирањето (скриншот подолу). Мојот Mac може да изгори да ја извршува програмата толку долго, бидејќи процесорот е премногу искористен од апликацијата. И да, мојот MacBook pro се прегрее. Така, однапред го прекинав скенирањето со надеж дека ќе добијам брз преглед на неговата изведба. Првиот впечаток што го имам е дека многу непотребни слики се пронајдени и наведени, што го отежнува лоцирањето на оние што сакав да ги видам и повратам (иако најдов некои). Исто така, забележав дека сите имиња на датотеки се ресетирани да бидат случајни цифри.

Тестирање на верзијата за Mac на мојот MacBook Pro, само 11% скенирани по половина час

Stellar Phoenix Photo Recovery премногу ги троши системските ресурси на мојот Mac

Софтверот за обновување фотографии всушност најде некои слики што ги избришав .

Причини зад моите рејтинзи на прегледи

Ефективност: 3.5/5

Како исклучително основна функција за „отповикување“ за отстранливи дискови, оваа програма е соодветна . Можев да ги повратам неодамна избришаните датотеки за време на само еден од моите три тестови, и тоа беше наједноставниот. Не можев да ги вратам медиумските датотеки од форматирана мемориска картичка за време на првиот тест, како и последниот тест на уредот за примарна употребане успеав да ги вратам датотеките што ги избришав само еден час претходно.

Цена: 3/5

Со 49,99 долари годишно, Stellar Phoenix Photo Recovery не е најскапата програма за обновување податоци на пазарот, но исто така не е и најевтината. Има многу ограничена употреба, и дефинитивно можете да најдете подобра вредност за вашите пари во програма што ги обновува сите видови податоци, не само медиумски датотеки.

Лесност за користење: 3/5

Додека вршите едноставна функција за враќање на бришење на надворешен уред за складирање, процесот е релативно мазен и едноставен. Но, ако се најдете во покомплицирана ситуација, како што направив со тестот за мемориска картичка, ќе ви требаат силна компјутерска писменост и вештини за решавање проблеми за правилно да ја разберете ситуацијата.

Поддршка: 3.5/5

Поддршката во рамките на програмата се наоѓа во основна датотека за помош, но таа е ограничена на едноставно опишување на функциите на секој аспект од програмата, а не на вистинското решавање проблеми. Проверката на Ѕвездената страница за обновување податоци за повеќе информации ми обезбеди збир на лошо напишани статии кои често беа застарени. Дополнителните статии од базата на знаење не беа многу корисни.

ЈП исто така контактираше со нивниот тим за поддршка преку телефон, е-пошта и разговор во живо. Тој повика два броја наведени на веб-страницата на Stellar Phoenix. Тој откри дека бројот +1 877 кој се наоѓа на горниот десен агол е всушност за враќање на податоцитеуслуги,

а вистинскиот број за поддршка може да се најде на веб-страницата за поддршка.

Сите три канали за поддршка одговорија на прашањата на JP, но нивната корисност треба дополнително да се процени бидејќи тој сè уште го чека одговорот по е-пошта.

Алтернативи на Ѕвездената слика Обнова

Recuva Pro (само за Windows)

За 19,95 долари, Recuva Pro прави се што може да направи Stellar Photo Recovery – и повеќе. Не сте ограничени само на враќање на медиумските датотеки и можете длабоко да ги скенирате вашите медиуми за складирање за траги од датотеки што веќе се препишани. Сè уште не ви е гарантиран успех во закрепнувањето, а корисничкиот интерфејс дефинитивно остава многу да се посакува, но вреди да се погледне. Има и малку поограничена бесплатна опција што може да ги врати вашите датотеки!

[заштитена е-пошта] Uneraser (само за Windows)

Не сум имал шанса да лично го користам овој софтвер, но изгледа дека вреди да се проба. Доволно урнебесно, тој го поддржува дури и античкиот интерфејс на командната линија DOS, иако ги поддржува и најновите верзии на Windows. Има бесплатна верзија и верзија Pro за 39,99 долари, иако бесплатната верзија ви овозможува само скенирање и враќање на една датотека по сесија.

R-Studio за Mac

R-Studio Mac обезбедува посеопфатен и попријатен сет на алатки за работа со оштетени дискови и избришани датотеки. Тоа е повеќескапо од Stellar Photo Recovery, но ви овозможува да обновите секаков тип на датотека и има многу бесплатни дополнителни алатки за управување со диск и податоци во комплет со вашето купување.

Најдете повеќе бесплатни или платени алтернативи во нашите прегледни прегледи тука:

  • Најдобар софтвер за обновување податоци за Windows
  • Најдобар софтвер за обновување податоци на Mac

Заклучок

Ако барате робусно решение за обновување на медиумите, Stellar Photo Recovery не е најдобрата достапна опција. Ако барате едноставна функција за „отповикување“ што ќе ви овозможи да ги вратите датотеките што сте ги избришале случајно од вашите надворешни уреди, тогаш овој софтвер ќе ја заврши работата - под услов да спречите вашиот уред да пишува повеќе податоци пред да добиете можност да го користите.

Нема систем за следење што ги следи вашите неодамна избришани датотеки, што може да го направи обновувањето дури и само неколку датотеки долг процес на големи количини. Ако сте заинтересирани да работите само со мали количини на надворешно складирање, ова е брзо и функционално решение, но има и други програми за обновување кои обезбедуваат посеопфатни функции.

Обидете се со Stellar Photo Recovery

Значи, дали ви е корисен овој преглед на Ѕвездената фотографија за обновување? Дали програмата работи за вас? Оставете коментар подолу.

датотеки.

Што не ми се допаѓа : Неколку главни проблеми со обновувањето на датотеките. На корисничкиот интерфејс му треба работа. Неконзистентен процес на скенирање.

3.3 Добијте Stellar Photo Recovery

Што прави Stellar Photo Recovery?

Софтверот е дизајниран за обновување медиумски датотеки што имаат се избришани, без разлика дали преку едноставна команда за случајно бришење или преку процес на форматирање. Може да опорави широк опсег на типови медиуми, вклучувајќи фотографии, аудио и видео датотеки, но не обезбедува други опции за обновување датотеки.

Дали е безбеден Stellar Photo Recovery?

Апсолутно е безбеден за користење, бидејќи единствениот пат кога комуницира со вашиот датотечен систем е кога го скенира вашиот медиум за складирање и ги запишува обновените датотеки на дискот. Нема никакви можности за бришење датотеки или на друг начин уредување на вашиот датотечен систем, така што можете безбедно да го користите во сите ситуации.

Датотеката за инсталирање и самите програмски датотеки поминуваат проверки и од Microsoft Security Essentials и Malwarebytes Anti-Malware. Процесот на инсталација е едноставен и транспарентен и не се обидува да инсталира несакан софтвер или рекламен софтвер од трета страна.

Дали Stellar Photo Recovery е бесплатно?

Целосно карактеристиките на софтверот не се бесплатни, иако можете да го преземете софтверот и да ги скенирате вашите медиуми за складирање за избришани датотеки пред да одлучите дали да го купите или не. За да ги вратите сите датотеки што ќе ги најдете, виемора да купите клуч за регистрација. Видете ги најновите цени овде.

Колку долго трае скенирањето со Stellar Photo Recovery?

Поради природата на враќањето на податоците, должината на скенирањето обично зависи од тоа колку е голем медиумот за складирање и колку се оштетени податоците. Мемориска картичка од 8 GB може да се скенира многу побрзо од хард диск од 500 GB, дури и ако е диск со цврста состојба (SSD) како оној што го користам во мојот компјутер за тестирање. Скенирањето стандарден хард диск (HDD) базиран на послужавник од 500 GB би било многу побавно, но само затоа што брзината на читање на податоците на тврдиот диск е исто така помала.

Скенирање на мојата мемориска картичка Class 10 8GB (FAT32) поврзана преку Читачот на картички USB 2.0 во просек траеше 9 минути, иако тоа варираше за минута или две во зависност од типовите на датотеки за кои се скенира. Скенирањето на мојот Kingston SSD (NTFS) од 500 GB за сите можни типови датотеки траеше 55 минути, додека скенирањето на 16 GB отстранлив USB драјв за палец (FAT32) поврзан на USB 3.0 приклучок за истите типови датотеки траеше помалку од 5 минути.

Зошто да ми верувате за овој преглед

Моето име е Томас Болд. Работам со различни типови на дигитални медиуми повеќе од 10 години во мојата кариера како дигитален графички дизајнер и како фотограф, а за компјутерите сум активно заинтересиран повеќе од 20 години.

Јас имав несреќни проблеми со губење на податоци во минатото, и јас експериментирав со голем број наразлични опции за обновување на датотеки за да ги зачувам моите изгубени податоци. Понекогаш овие напори беа успешни, а понекогаш не беа, но процесот ми даде темелно разбирање на компјутерските датотечни системи, и кога тие работат правилно и кога развиваат проблеми со складирање и загуба на податоци.

Јас не добиле никаков вид посебно внимание или компензација од Stellar Data Recovery за да ја напише оваа рецензија и тие немаа никакво влијание врз исходот од тестовите или содржината на прегледот.

Во меѓувреме, JP го тестираше Stellar Обнова на фотографии за Mac на неговиот MacBook Pro. Тој ќе ги сподели своите наоди на верзијата за Mac, вклучувајќи го и неговото искуство со контактирање со тимот за поддршка на Stellar Phoenix преку телефон, разговор во живо и е-пошта.

Покрај тоа, за да се тестира колку е ефективно Stellar Photo Recovery во враќањето на пронајдените датотеки за време на бесплатното пробно скенирање, купивме клуч за регистрација и ја активиравме целосната верзија за да го оцениме квалитетот на обновувањето на датотеката (што се покажа дека е малку разочарувачки). Еве ја потврдата:

Одблизу на Stellar Photo Recovery

На прв поглед, софтверот за обновување фотографии изгледа како модерна, добро дизајнирана програма која обрнува внимание на корисничкиот интерфејс . Има неколку едноставни избори кои ги покриваат главните функции на програмата и корисни совети за алатки кои ја објаснуваат секоја опција кога ќе го поместите курсорот над секое копче.

Работите почнуваат да добиваатмалку повеќе збунувачки кога всушност почнувате да работите со софтверот. Во списокот на дискови прикажани подолу, диференцијацијата помеѓу локален диск и физички диск го означува типот на скенирање што ќе се спроведе - едно засновано на постоечката структура на датотеката (локален диск) или скенирање сектор по сектор на уредот (физички Диск) – иако не е веднаш јасно кој е.

Оваа конфузија се надополнува со фактот што Stellar Phoenix Photo Recovery мисли дека имам хард диск (ненасловен) 750 GB, како што е наведено во Физичкиот диск дел – но немам инсталирано ниту еден, и никогаш не сум поседувал диск со таа специфична големина.

Уште позбунувачки, всушност ми дозволи да го скенирам мистериозниот диск и најде слики за кои знам дека ми припаѓаат мене! Сам го направив овој компјутер и знам дека нема инсталирано таков диск, но има фотографија што ја направив од роговиден гребен во резултатите од скенирањето.

Ова не е баш најдобриот почеток, но ајде да поминете низ процесот на тестирање за да видите колку добро функционира за време на операциите за обновување на вистински медиум за складирање.

Ѕвездено обновување фотографии: нашите резултати од тестот

За среќа за мене и моите податоци, обично сум убава внимателен со тоа како се справувам со складирањето на датотеките и резервните копии. Ми требаше тешка лекција за да ја ценам вредноста на резервните копии, но дозволивте да ви се случи такво нешто само еднаш.

За да реплицирате некои одсценарија каде што би сакале да користите Photo Recovery, составив три различни тестови:

  1. Полуполна мемориска картичка на камерата која претходно била форматирана;
  2. Папка полн со медиуми што беа избришани од надворешен USB драјв со палец;
  3. И слична папка избришана од внатрешниот уред на мојот компјутер.

Тест 1: Мемориска картичка со препишана камера

Работењето со многу различни, но со сличен изглед мемориски картички може да го олесни случајното реформатирање и започнување на снимање со погрешна. Ова е најтешкиот тест на софтверот за обновување податоци, бидејќи бара пребарување повеќе од само наводно празен простор за складирање.

Користев мемориска картичка од 8 GB од мојот стар Nikon D80 DSLR што имаше 427 фотографии на неа, користејќи приближно половина од расположливиот простор за складирање. Пред овој последен круг на користење, картичката беше исполнета со фотографии кои ги префрлив на мојот компјутер, а потоа беше повторно форматирана со помош на менијата на екранот на камерата.

Едноставно пуштете ја картичката во мојот читач на картички Kingston беше сè што беше потребно за Stellar Photo Recovery да го идентификува и да ми ја претстави опцијата да започнам со скенирање.

Stellar Photo Recovery успеа да пронајде вкупно 850 датотеки, иако тоа се брои 427-те кои во моментов треба да се на картичката. Скенирањето низ наводно празниот простор за складирање ги пронајде преостанатите 423 датотеки, од кои некои беа одкрајот на минатата година. Се чини дека ниту еден од просторот за складирање што беше препишан со нови фотографии не можеше да има постари податоци извлечени од него, иако помоќниот софтвер за обновување можеби ќе може да го стори тоа.

Еден проблем што го најдов при сортирањето преку резултатите од скенирањето беше дека нема начин да се изберат повеќе датотеки одеднаш, иако можев да вратам сè на картичката со избирање на целата папка лево. Ако сакав да обновам само 300 од 423 избришани датотеки, ќе требаше да ја одберам секоја поединечно, што брзо ќе стане досадно.

Досега работите изгледаа добро. Ги скенира моите медиуми, најде датотеки што може да се обноват и процесот на обновување беше релативно брз. Сепак, работите почнаа да одат наопаку штом ја отворив папката каде што ги зачував обновените датотеки. Избрав само неколку .NEF-датотеки (датотеки со RAW слики специфични за Никон) за да го тестирам процесот на обновување, а еве што најдов во дестинационата папка:

Секогаш кога фотографирам со мојот DSLR , снимам во режим RAW. Како што знаат повеќето фотографи, RAW-датотеките се директно депонирање на дигиталните информации од сензорот на фотоапаратот и овозможуваат многу поголема флексибилност во процесот на уредување во споредба со фотографирањето во JPEG.

Како резултат на тоа, никогаш не снимам во режим JPEG, но папката имаше повеќе JPEG-датотеки во неа отколку RAW-датотеки. Не беа наведени JPEG-датотеки во скенирањето ипроцес на обновување, а сепак тие се појавија во папката. На крајот, сфатив дека Stellar Photo Recovery всушност ги извлекува JPEG-датотеките за преглед што се вградени во NEF-датотеките, иако јас немам никаква корист од нив и тие обично се недостапни.

И покрај тоа што можев точно да ја одредам Специфичен за Nikon RAW формат за време на процесот на скенирање, ниту една од обновените датотеки не можеше да се користи. Кога се обидувавте да ги отворите обновените NEF-датотеки, Photoshop прикажа порака за грешка и не продолжи.

JPEG-датотеките исто така не можеа да се отворат со Windows Photo Viewer.

Кога се обидов да ги отворам JPEG-датотеките во Photoshop, тие сè уште не работеа.

Непотребно е да се каже дека ова беше прилично разочарувачки резултат, дури и за некој како мене кој знае дека обновувањето на податоците може бидете емотивно возење на тобоганот. За среќа, ова е само тест и не бев во никаква вистинска опасност да ги изгубам моите податоци, па можев да и пристапам на ситуацијата со мирен ум и да направам малку истражување за да откријам што може да ги предизвика овие проблеми.

По малку копање на веб-страницата на Stellar, дознав дека е можно да го научиме софтверот како да препознава нови типови на датотеки со тоа што ќе му покажеме доволно функционални примери. Иако се чинеше дека нема проблем да ги препознае моите RAW-датотеки специфични за Nikon за време на фазата на скенирање, решив да го пробам и да видам дали ќепомош.

Овој процес се ракува во делот Преференции на програмата и има неколку опции.

Ако сте посветен техничар за обновување податоци, можеби ќе можете да користете го делот „Знам како да додадам заглавие“, но не можев да имам никаква смисла.

Наместо тоа, решив да ја користам опцијата „Не знам“ и дадов 10 различни работни .NEF-датотеки за да видам што ќе се случи, ја проценив просечната големина на датотеката и кликнав на „Додај заглавие“.

И покрај тоа избрав „Додај ново заглавие“.

Отидов да го проверам списокот со формати на датотеки, и поради некоја причина, не разбирам, сите типови датотеки што беа вградени во софтверот наведоа „точна големина“, и покрај фактот што ниту еден од нив никогаш нема да биде фиксен големина. Можеби тоа е некоја нијанса на софтверот што не ја разбирам, или можеби грешка бидејќи мојот додаден запис NEF беше во списокот со просечна големина на датотеката што ја наведов наместо „точна големина“.

Го извршив процесот на скенирање на истата мемориска картичка одново, освен што почнав со користење на списокот со дискови наместо опцијата за автоматско скенирање. Оваа промена беше неопходна за да можам да пристапам до делот Напредни поставки за да го поставам да бара само датотеки со типот на датотека што штотуку го создадов. Чудно, овој пат скенирањето траеше подолго, и покрај фактот што бараше само еден тип на датотека, но тоа можеби се должи на скенирањето

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.