Како да го стабилизирате видеото во Final Cut Pro (Брз водич)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Освен ако вашите видео снимки не се снимени со голема грижа, на крајот ќе се најдете како уредувате клипови кои имаат мало тресење, нишање или превртување на камерата.

Да се ​​претпостави дека не било намерно - на пр. снимка од гледна точка на некој што трча од див бивол - сето тоа прекумерно движење на камерата може суптилно да го одвлекува вниманието и да направи вашиот филм да се чувствува невешт.

По една деценија монтажа на филмови, научив дека стабилизацијата е малку како корекција на боја. Тоа е чекор во процесот на монтажа на филмови што треба да се навикнете да го правите бидејќи ќе им даде суптилно, но значително попрофесионално чувство на вашите филмови.

И – добри вести! – Final Cut Pro обезбедува одлични алатки за да се олесни стабилизацијата. Во оваа статија, ќе ви ги покажам и основните и некои напредни совети.

Key Takeaways

  • Скратете го вашиот клип на она што сакате да се стабилизира.
  • Кликнете на клипот и изберете Stabilization во Инспектор .
  • Префрлете се помеѓу Методи за стабилизација и приспособете ги нивните поставки по потреба.

Стабилност во три едноставни чекори

Користењето на алатките за стабилизација на Final Cut Pro е доволно едноставно, но има неколку работи што треба да ги имате на ум пред да започнете.

Прво , кога Final Cut Pro анализира клип за стабилизација, тоа го прави на целиот клип. Значи, може да помогне вашите клипови веќе да се исечат до должината што ја сакате или -ако само сакате да стабилизирате опсег во клипот - поделете го клипот за да можете да го стабилизирате само делот што го сакате.

Второ , Final Cut Pro го анализира целиот клип за да открие што е намерно движење, а што е само несигурна работа со камерата или незначителен удар што сакате да го измазнете.

Затоа, ако има дел од вашиот клип што има многу или ненадејни движења на камерата, можеби ќе биде подобро да го одделите тој дел од клипот и да го анализирате одделно.

Имајќи ги на ум тие точки, еве ги трите чекори за да станете стабилни:

Чекор 1: Изберете го клипот во вашиот Времеплов што го сакате да се стабилизирате.

Чекор 2: Проверете дали сте на картичката Video својства во Inspector како што е прикажано со зелената стрелка во скриншот подолу.

Чекор 3 : Кликнете на полето за избор веднаш до „Стабилизација“, како што е прикажано со црвената стрелка на сликата од екранот погоре.

И сега Final Cut Pro почнува да работи. Кратките клипови ќе се анализираат побрзо, а подолгите не толку брзо. Но, сè додека ги гледате зборовите „анализа за доминантно движење“ во долниот лев агол на прозорецот на вашиот прегледувач (видете ја црвената стрелка на сликата подолу), ќе знаете дека Final Cut Pro се уште работи на тоа .

Кога ќе заврши, можете да го пуштите клипот и треба да забележите подобрување. Но, со отштиклирање и повторно штиклирање на полето „Стабилизација“ во Инспектор можете дагледајте го со и без ефектот на стабилизација на Final Cut Pro.

Дотерување на поставките за методот

Автоматската стабилизација на Final Cut Pro е генерално прилично добра, но малото менување на неговите параметри често може да го подобри исходот.

Веднаш под „Стабилизација“ во Инспектор има поставка означена како Метод . Кои поставки се под ова зависат од тоа кој Метод сте го избрале.

Final Cut Pro стандардно е „автоматско“, што само значи дека избира помеѓу другите две опции, InertiaCam и SmoothCam во зависност од тоа што мисли дека ќе изгледа најдобро.

InertiaCam

Методот InertiaCam претпоставува дека вашата камера веќе има намерно движење или ротирање или зумирање. На пример, возите покрај див бивол додека камерата се тркала.

Кога е избрана InertiaCam, Final Cut Pro открива што е тоа „доминантно движење“, а потоа претпоставува кое било друго движење е нестабилност што сакате да ја отстраните.

Кога ќе изберете InertiaCam, опциите подолу ќе изгледаат вака:

Поставката Smoothing е мерка за само колку стабилизација сакате Final Cut Pro да направиш.

Општо земено, колку повеќе, толку подобро, но само додека не забележите дека сликата ќе почне да изгледа малку искривена. Запомнете, има многу фенси математика зад овој ефект, но сепак тоа е само математика. Треба да одлучите кога е доволно математикадоволно.

Ако Режим на статив е опција, тој нема да биде сив како што е на сликата од екранот погоре. Причината поради која е посивено во мојот пример е тоа што мојот фотоапарат (намерно) се движи додека возам покрај биволот кој си го чеша вратот на кутрата Тојота.

Но, ако се обидував да ја држам камерата апсолутно мирна, само да снимам каква било акција што се случува пред неа, дури и ако тоа вклучува тава или зумирање, Final Cut Pro би го сфатил тоа излезете и дајте ми ја опцијата Tripod Mode.

Со избраниот режим на статив, кадарот нема да се движи. Воопшто. Final Cut Pro ќе направи се што е потребна математика за да се увери во тоа. Понекогаш ефектот е неверојатен, а резултатот е едноставно совршен. Други времиња завршува со чувство на малку принуден.

За среќа, можете само да го вклучите и исклучите режимот на статив и да видите кој исход ви се допаѓа повеќе.

SmoothCam

SmoothCam е наменета за поместување/следење снимки каде што се движи самата камера – како во моето фотографирање со биволи. (Лош избор на зборови, знам, но знаете што мислам...).

Кога ќе изберете Smoothcam, следните опции се појавуваат во Inspector :

Трите поставки - Превод , Ротација и Скала - најдобро може да се сметаат како серија од оски во 3D простор. Ако тоа е тежок концепт да се опфати, размислете за тоа на следниов начин:

Ако се движи лево,десно, горе или долу што не изгледа, обидете се да ја промените поставката Непречено преведување .

Ако вашето движење е ротација околу центарот на вашата слика и тоа не изгледа како што треба, обидете се да го промените поставката Ротација мазна .

А ако начинот на кој вашата снимка зумира или одзумира од дејството не изгледа стабилно, обидете се да ја промените поставката Scale Smooth .

Ќе треба да си играте со овие. Моја претпоставка е дека повеќето снимки се комбинација од три различни оски, па... со среќа.

Но, запомнете, ако ниту еден од горенаведените измени не функционира, обидете се да го поделите вашиот клип на различни сегменти и да видите дали еден сет на поставки работи подобро на еден дел од клипот.

Проблемот со празното место

Кога ја гледате стабилизираната снимка, внимавајте на празното место во аглите на клипот. Кога оригиналниот клип има „премногу“ движење, стабилизирањето на клипот може да ги создаде овие простори.

Ако ви помага да разберете зошто, размислете за кадар каде што вашиот фотоапарат се врти напред-назад од 3 до 9 часот. Сега замислете дека се обидувате да го стабилизирате ударот, веројатно напладне. Како што секој 3 часот и 9 часот се исправи за да изгледа како да е снимен на пладне, веројатно ќе создаде празен простор во аглите.

За да се ослободите од празните места, можете да ги намалите параметрите за измазнување, но ова веројатно ќе заврши само со намалување на ефектот што го сакате -да се стабилизира ударот.

Вообичаено, треба да ги исечете рабовите на кадарот – што во суштина се зумира додека празните места не се исклучат од екранот. Но, ако снимката е навистина жива, ова може да бара многу зумирање, што потенцијално ќе го уништи составот на вашата снимка.

Иако најдоброто решение е веројатно да се јавите на одделот за кинематографија и да им кажете дека треба да направат уште една работа, тоа веројатно не е можност за повеќето од нас.

Следното најдобро решение веројатно ќе биде балансирање на двете горенаведени техники, имајќи предвид дека откако Final Cut Pro ќе ја заврши својата математика, дотерувањето од таму е уметност, а не наука.

Финални стабилизирачки мисли

Ве охрабрувам да се обидете да ја „стабилизирате“ секоја снимка во вашиот следен филм, само за да видите какви снимки Final Cut Pro може веднаш да поправи и какви снимки прават малку повеќе дотерување.

На крајот, уверен сум дека брзо ќе ја сфатите вредноста на дури умерена или повремена стабилизација, а вашите филмови ќе почнат да изгледаат одлично!

И, ве молам, известете ми дали оваа статија ви помогна или ако имате предлози да ја подобрите. Сите коментари - особено конструктивна критика - се корисни! Ви благодариме.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.