Што е клучна рамка во уредувањето видео? (објаснето)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Содржина

Клучна рамка е едноставно одредена/доделена рамка од корисникот. Самата дефиниција е прилично едноставна, бидејќи нејзиното значење е јасно видливо во неговото име. Сепак, и покрај едноставната дефиниција, употребата на клучни рамки може да биде многу сложена и да варира од софтвер до софтвер.

Додека може да има цела книга напишана за клучните рамки и секоја пермутација на употребата низ креативниот софтвер достапни, денес ќе бидеме ласерски фокусирани на илустрација на некои од специфичната употреба и основните основи во Adobe Premiere Pro.

До крајот на оваа статија, ќе разберете што е клучна рамка во уредувањето видео и како можете да ги користите во Premiere Pro за да создадете динамичен зум за снимка/клип.

Што се клучни рамки?

Како што е наведено погоре, Клучна рамка е рамка за видео/филм што е избрана или назначена за специфична манипулација или промена. Само по себе, тоа е прилично лесно и едноставно, но употребата на повеќе клучни кадри на еден ефект/атрибут или променлива може да биде неизмерно моќна и влијателна.

Зошто да користите повеќе клучни рамки?

Кога поврзувате повеќе клучни кадри, вашите креативни можности во даден клип или серија клипови (ако вгнездувате, на пример) се практично неограничени - со тоа што вашата имагинација е еден од единствените ограничувачки фактори во однос на примената и ефективно користење на клучни рамки.

На пример, да речеме дека имате клипкои би сакале да ги зумирате, но направете го тоа за многу краток или брз временски период, користејќи две клучни кадри, можете лесно да го постигнете овој ефект. Ако треба да го направите ова само со една клучна рамка, ова е познато како Статична клучна рамка бидејќи не се прави Интерполација на рамка помеѓу овие две различни точки од времето на видеото.

Во суштина Интерполација на рамки значи дека вашиот софтвер за уредување видео автоматски го прилагодува/анимира дадениот ефект за вас помеѓу вашите две (или повеќе) клучни кадри. Овде зборуваме конкретно за атрибути за движење/скала на рамката, но повторно, можете да користите клучни кадри речиси на сè во Premiere Pro, дури и на аудио.

Иако да се задржиме на основите и основните работи, денес исклучиво ќе се фокусираме на клучните кадри за видео.

Каде да поставувам и манипулирам со клучни рамки?

Постојат многу области каде што можете да поставувате и манипулирате со клучните кадри, но најчестата и најчесто користена во Premiere Pro ќе биде картичката Контроли за ефекти на левата страна од главниот прозорец. Можеби не се прикажува стандардно, затоа не заборавајте да кликнете директно на клип во вашата временска линија за да ја активирате промената во левиот прозорец на мониторот за да се прикаже.

Откако ќе го направите тоа, треба да видите нешто слично овде:

За целите на оваа илустрација, ја заматив содржината на делото што го работам, а вие ќе забележи дека „Gaussian Blur“ефектот се применува нашироко на клипот што го избрав и не користи клучни рамки .

Ајде да кликнеме на паѓачката стрелка и да го прошириме табот Motion и да видиме каде нè води тоа.

Како што можете да видите, сега има колона од Икони за „штоперица“ што се појавија лево од сите достапни атрибути на движење што може да се модифицираат за овој клип. Исто така, ќе забележите дека стандардната скала сè уште е зачувана на „100.0“.

Имајте предвид и дека има временски прозорец лево од овие променливи и поставки. Овој временски прозорец конкретно одговара на должината на клипот што сте го избрале, а не на вкупната должина на временската линија. И тука ќе можете да ги гледате, па дури и да манипулирате со вашите клучни кадри.

Ајде сега да ја префрлиме главата за репродукција во прозорецот на клучните кадри до средината на клипот, бидејќи тука би сакале нашето зумирање да биде завршено. Откако го направивме тоа, ајде сега да кликнеме на иконата на стоперката веднаш лево од атрибутот „Скала“.

Ако сте го направиле правилно, сега треба да видите нешто како ова:

Ако вашиот екран изгледа како погоре, честитки, штотуку го создадовте вашето прво видео клучна рамка во Premiere Pro! Но, чекај, нема промена на скалата? Не грижете се, ова е нормално, ние штотуку создадовме единствена „Статична“ клучна рамка и допрва треба да ги измениме нашите вредности, па нормално дека сè уште ништо не е променето.

Сега,пред да го сториме тоа, ајде да продолжиме и да ја префрлиме главата за репродукција во временскиот прозорец на клучните кадри оставени до почетокот на нашиот клип. Откако ќе го направите тоа, продолжи и кликнете на иконата сега сина (активна) стоперица до атрибутот Scale.

Сега треба да видите две клучни рамки како што е:

Но, чекај, велиш, сè уште нема никакви промени во скалата/зумирањето и сега не сум ни блиску до средната клучна рамка. Повторно, лесно и брзо скокање преку ова копче што се гледа подолу, треба веднаш да ни помогне да се вратиме на средната клучна рамка за да можеме да го прилагодиме зумот.

Кога ќе го направите тоа, ќе ја видите главата за репродукција скокнете до средната клучна рамка и сега ќе можете да ги приспособите вредностите за атрибутот скала за да го добиете саканиот ефект на зумирање/скала на вашиот клип како вака:

Честитки, сега успешно сте го додаде вашиот прв дигитален динамичен зум на вашиот клип користејќи динамични клучни кадри! Знаев дека можеш да го направиш тоа. Што е тоа што велиш? Дали сакате да го завршите клипот на почетната должина на зумирањето? Нема проблем, тоа е лесно сега кога ги имаме поставените други клучни рамки.

Едноставно влечете ја репродукцијата во прозорецот на клучните кадри надесно колку што може. Откако ќе стигнеме, ајде да пробаме друг метод за генерирање на оваа конечна динамична клучна рамка.

Иако секогаш можете да ја користите стандардната икона на стоперката лево од дадениот атрибут, а исто така можете (откако ќе генерирате примарна keyframe) генерира втора динамикаклучна рамка со менување на дадените вредности на атрибутот, тука е сместено ова копче „Додај/Отстрани клучна рамка“ веднаш помеѓу стрелките за навигација на клучните кадри.

Бидејќи ја имаме нашата репродукција на крајот од клипот каде што би сакале, кликнете на копчето „Додај/Отстрани клучна рамка“ сега за да ја генерираме последната клучна рамка. Откако ќе го направите тоа, приспособете ја конечната вредност на клучните кадри назад на „100.0“.

Откако ќе го направите, вашиот последен динамичен зум за овој клип треба да изгледа вака:

Честитки, снимката сега е завршена и научивте многу за тоа како да поставувате и применувате динамични клучни кадри! Ќе забележите и дека графиката за централната клучна рамка е променета и стана целосно засенчена/пополнета сега. Ова означува дека има клучна рамка на двете страни од неа, и зад и пред неа во времето.

Кога би ја елиминирале првата клучна рамка, таа би изгледала вака:

Ја гледате ли разликата? Ако не, споредете ги последните неколку екрани за да видите како се менувала страната на дијамантот што ја симболизира вашата клучна рамка во последните неколку чекори.

Ова засенчување е корисно, особено кога имате работа со вистинско море од клучни кадри и кога навигирате или работите на клучни кадри кои не се лесно видливи (особено кога сте зумирани многу далеку на прозорец за временска линија на клучни рамки).

Постојат случаи каде што треба да правите клучни кадри од рамка по рамка, но тоае прилично напреден и високо специјализиран, така што не треба да се грижите за тоа сега. Меѓутоа, сега кога знаете како да се движите низ прозорецот со клучни кадри и лесно да ги генерирате, овие основи може да се применат на кој било ефект со кој сакате да манипулирате во текот на траењето на секој даден видео клип.

Како да преместам клучна рамка што веќе сум ја направил? .

Едноставно поместете ја главата за репродукција до точката каде што сакате да ја преместите клучната рамка. Во нашиот случај овде би сакале кадарот да достигне скала „150“ во првата четвртина од прикажувањето на клипот. Така, ќе ја преместиме нашата игра тука. Имајте предвид дека вредностите на скалата ќе се прилагодуваат автоматски како што гледате подолу, ова е нормално.

ние? Сакаме да достигнеме „150“ порано, а зумирањето до „100“ да потрае многу подолго и да биде подраматично во последните три четвртини од прикажувањето на овој клип.

Значи, наместо да генерираме нова клучна рамка, едноставно ќе кликнеме на средната клучна рамка (тука можете да видите дека е избрана и означена со сино). А потоа само повлечете гоклучната рамка налево и пријдете на вертикалната сина линија што се протега од полето за репродукција.

Клучната кадарка треба да се „прилепува“ додека се приближувате до неа (претпоставувајќи дека имате овозможено откинување) и тоа ќе ви го даде најдобриот прецизен потег на рамката без да треба да го проширите/скалирате опсегот на самиот прозорец на временската линија на клучните кадри.

Штом ќе се заврши, вашиот завршен динамичен зум треба да изгледа вака:

Добра практика е да се префрлите низ целосниот потег на клучната рамка за да се осигурате дека атрибутите на скалата се во склад со вашите наменети поставки. Откако ќе го направите тоа и ќе потврдите дека вашите динамични клучни кадри се асови, имам одлични вести, официјално знаете како да поставите и манипулирате со динамични клучни кадри!

Чекај, што? Случајно направивте дузина дополнителни и тоа ви го загрозува целиот кадар и се чини дека не можете да се ослободите од нив. Без пот.

Се сеќавате ли на копчето „Додај/Отстрани клучна рамка“ безбедно вгнездено помеѓу стрелките за навигација што ги сретнавме погоре? Едноставно поминете низ една по една и отстранете ги погрешните динамички клучни кадри користејќи ги стрелките за навигација, притоа внимавајќи да не ги избришете клучните кадри што сакате да ги задржите.

Ако има дел од нив што повеќе би сакале да го исфрлите со едно ударно копче за бришење, тоа може да се направи и, едноставно кликнете на негативниот простор над или под низата што сакате да ја отстраните , и повлечете го курсорот за да ја ласо лошата серија вака:

Откако ќе го изберете изборот, едноставно притиснете го копчето за бришење и отстранете ги уништените работи. Истиот принцип се протега на кој било број клучни кадри, едноставно изберете го и избришете го, или со копчето „Додај/Отстрани“ или само со притискање на бришење.

Ако во кој било момент претпочитате да избришете сè и да започнете од нула и тоа е лесно, само притиснете ја иконата „стоперица“ што ја кликнавме за да ја овозможиме првата клучна рамка и треба да ви се претстави прозорец како овој:

Едноставно притиснете „Ок“ и вие може да започне одново ако треба, или ако случајно ја погодите оваа икона за стоперката, не грижете се, едноставно притиснете „Откажи“ и вашите клучни кадри сепак ќе бидат таму, токму таму каде што сте ги оставиле.

Вреди забележувајќи исто така дека можете да преместите група клучни кадри со истиот метод како погоре, едноставно со нивно лазорање и групирање како порано. Ова може да биде неизмерно корисно, особено ако ефектот на клучната рамка изгледа одлично, но во погрешен временски распон во клипот.

Едноставно земете го сетот и преместете го нагоре или низводно додека клипот не изгледа како што би сакале. И така!

Завршни мисли

Сега кога имате цврста контрола на основите и основната функционалност и користењето на динамичните клучни кадри, подготвени сте прво да се нурнете во бесконечното царство на креативни можности што ве очекуваат.

Клучните рамки сами по себе се лудо поедноставени, барем во однос на тоа штотие се, но како што можете јасно да видите, употребата и манипулацијата со нив може да бидат доста сложени, а оваа операција што ја избравме да ја илустрираме овде е една која е релативно едноставна. Кривата на учење од овде може да се прошири експоненцијално, или не, сето тоа зависи од тоа кои ефекти или атрибути или функции се задолжени за извршување на клучните кадри.

Сепак, останува фактот дека сега сте запознаени и се надеваме дека ви е удобно да експериментирате со нив слободно. Оттука, можете да правите што сакате со кој било број на ефекти и исто така да примените многу од истите принципи и основи во широк спектар на софтвер и креативни апликации.

Клучните кадри се суштински дел од комплетот алатки за секој професионалец за сликање/аудио и додека интеракциите и апликациите варираат, основите научени овде многу ќе ви помогнат во било кој од вашите креативни потфати без оглед на проектот или софтверот.

Како и секогаш, кажете ни ги вашите размислувања и повратни информации во делот за коментари подолу. Дали би се согласиле дека клучните кадри се суштински дел од комплетот со алатки на професионалецот?

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.