Како да се користи алатката Live Paint Bucket во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Содржина

Кофата за боја во живо е пригоден начин да ги обоите вашите уметнички дела ако вашето уметничко дело не е скица. Што значи, Live Paint Bucket работи само на затворени патеки или кога има мали празнини помеѓу вашите патеки.

Ако сте корисник на Photoshop, ќе ви биде многу лесно да ја користите оваа алатка бидејќи корпата за живи бои во Adobe Illustrator е во основа иста како алатката за боја во Photoshop, која ја користите за пополнување боја.

Сепак, во Adobe Illustrator, има важен чекор што треба да го направите пред да ја користите Live Paint Bucket. Мора да ја направите вашата патека или форми во групи со живи бои. Како? ќе објаснам.

Во ова упатство, ќе научите како да користите Live Paint Bucket и што да правите кога Live Paint Bucket не работи.

Ајде да започнеме!

Забелешка: сите слики од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Алатката Live Paint Bucket работи само на живи групи за боја (објекти), а групите за живи бои можат да бидат само патеки, вклучувајќи облици што се создаваат од патеки (патеки за алатки за пенкало, потези, итн.).

На пример, го создадов овој едноставен цртеж користејќи ја алатката за пенкало и четката за сликање. Сега ќе ви покажам како да ја користите Live Paint Bucket за да ја обоите.

Чекор 1: Изберете ги сите (или делот што сакате да го обоите со живата корпа за боја алатка), одете во надземното мени Објект > Live Paint > Make .

Патем, ова е важниот чекор за кој зборував претходно. Без овој чекор, вашата кофа за боја во живо нема да работи.

Чекор 2: Изберете ја алатката Live Paint Bucket на лентата со алатки или активирајте ја користејќи го копчето K на вашата тастатура.

Чекор 3: Изберете боја од панелот Swatches . На пример, ќе ја користам оваа палета што ја создадов.

Препорачувам да направите палета на бои бидејќи можете да ги притиснете копчињата со стрелки на левата и десната страна на тастатурата за да се префрлате помеѓу боите додека сликате.

Чекор 4: Започнете со сликање! Едноставно кликнете на предметите што сакате да ги пополните со боја. Ќе видите три бои. Бојата во средината е бојата што ја користите моментално, можете да ја притиснете левата стрелка за да ја изберете бојата лево (портокалова) и да ја притиснете десната стрелка за да изберете сина.

Ќе забележите некои области каде што не можете да ги пополните боите, а корпата со живи бои ќе покаже вака „знак за забрана“. Тоа е затоа што патот не е затворен.

Можете да отидете на Објект > Live Paint > Опции за празнина за да видите каде се празнините и да ги поправите.

Можете да го вклучите Откривање празнини за да видите каде се празнините и можете да изберете да ја запрете бојата на мали, средни, големи или прилагодени празнини. Секоја опција што ќе ја изберете, ќе ви го покаже бројот на празнини што ги имате.

На пример, ако виеизберете Small Gaps , тоа покажува точно каде лебдев порано.

Кликнете OK и сега треба да можете да ја користите Live Paint Bucket на неа.

Значи, ова е брзо решение кога не можете да ја користите алатката за жива корпа за боја кога тие се празнини помеѓу патеките.

Откако ќе го завршите вашето уметничко дело, можете да ја отстраните бојата на ударот или да преместувате предмети во групата Live Paint со двоен клик на објектот што сакате да го преместите. На пример, го доближив сонцето до чамецот и му додадов боја на позадина.

Можеби нема секогаш да го добивате истиот резултат како вашиот цртеж бидејќи е тешко да се пополнат сите празнини и детали со помош на Live Paint Bucket. Сепак, за боење области со затворена патека, оваа алатка е одлична.

Заклучок

Алатката Live Paint Bucket е одлична алатка за боење уметнички дела со затворена патека. Најважно е да бидете сигурни дека ги правите патеките како групи Live Paint. Кога ќе наидете на проблеми со користење на области со празнини, можете да го поправите од Опциите за празнина.

Друга одлична работа што оваа алатка може да ја направи е да создава уметност со пиксели на мрежи. Слободно би цртале на решетките, но идејата е иста - пополнување на решетките со бои. Единствената разлика е што нема да мора да ги конвертирате патеките во групи на Live Paint.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.