Најдобри апликации за список со задачи за Mac во 2022 година (краен водич)

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Животот е зафатен. Имаме обврски да жонглираме, состаноци да присуствуваме и задачи што треба да ги завршиме. Следењето на сè може да остави чувство дека вашиот мозок ќе експлодира. Затоа запишете се! Или уште подобро, инсталирајте апликација.

Списоците со задачи постојат стотици години. Тие ви помагаат да управувате со вашите задачи, време и разумност. Управувачите со софтверски задачи ги преземаат работите подалеку со појавување потсетници, разгледување на она што е важно и синхронизирање со вашиот паметен телефон.

Работите и OmniFocus се две од најмоќните менаџери за задачи за Mac кои нудат корисни функции во пакети кои се лесни за употреба. Тие имаат цена, но ветуваат дека ќе ви вратат повеќекратно со стекната продуктивност.

Ова не се единствените ваши опции. Всушност, Mac App Store е преполн со менаџери на списоци и апликации со список со задачи. Многу од нив не вредат времето што е потребно за да ги преземете. Во овој преглед, ќе ги опфатиме високо оценетите апликации кои се достојни за вашето време и внимание и ќе ви помогнеме да ја пронајдете онаа што најмногу ви одговара.

Зошто да ми верувате за овој водич?

Моето име е Адријан и имам многу работи за следење. Тоа може да биде добра работа затоа што сакам да си играм со апликации кои ми помагаат да управувам со сето тоа. Јас се користат погоре & засилувач; Понатаму во текот на 90-тите на моите лаптопи со Windows, и кога станав гик на Linux, се свртев кон Task Coach и веб-апликации како Todoist, Remember the Milk ина пример, дома, работа, телефон.

 • Луѓе , за да можете брзо да барате задачи за кои треба да разговарате со некого или задачи кои се однесуваат на одреден клиент.
 • Приоритет , за да можете да се фокусирате само на вашите најважни задачи.
 • Потребна е енергија , за да можете да изберете лесни или предизвикувачки задачи во зависност од тоа колку енергија имате имаат.
 • Потребно време , како 15m, 30m, 1h, па ако имате ограничено време, сепак можете да најдете нешто да направите.
 • Откако ќе поставите некои ознаки, можете да филтрирате која било листа за да ги прикажете само ставките означени на одреден начин. На пример, тука се задачите што можам да ги правам во секое време, а се означени со „Телефон“.

  Things поддржува и листи за проверка, што е корисно за задачи со повеќе чекори кои не се доволно значајни за да се постават како проект.

  Things нуди три карактеристики за датум:

  • When (датум на почеток). Некои задачи сè уште не можат да се започнат, па затоа не треба да ја натрупувате вашата листа со задачи. Поставката „Кога“ ќе ја скрие задачата додека не почнете да работите на неа, иако секогаш ќе можете да ја следите во делот Претстојни.
  • Краен рок (до датум). Некои задачи имаат рок и може да има последици ако го пропуштите!
  • Потсетник (известување). За оние задачи што не можете да си дозволите да ги заборавите, можете да поставите аларм за потсетник во одредено време на денот кога треба.

  Работите се дизајнирани запоединци и не ви дозволува да споделувате или доделувате задачи. Постојат мобилни верзии на апликацијата за iPhone и iPad, а синхронизацијата е сигурна.

  Со 49,99 долари, работите не се евтини, а ако ви требаат верзиите на iPhone и iPad, тоа е уште поскапо. Сметам дека вреди секој цент. Можете да прочитате повеќе од мојот целосен преглед на апликацијата Things.

  Најдобар избор за моќни корисници: OmniFocus

  OmniFocus на OmniGroup е алатка на моќни корисници за завршување на работите. Уникатните функции како контури и перспективи ви дозволуваат да го оптимизирате работниот тек, а функцијата за преглед ви овозможува периодично да ги проверувате вашите проекти.

  Power корисниците ќе ги сакаат Pro верзиите и на апликациите за Mac и iOS, кои доаѓаат до неверојатни 139,98 долари. Ако и придавате голема вредност на продуктивноста, можеби ќе го најдете поволно.

  39,99 долари од Mac App Store или од веб-локацијата на развивачот. 14-дневна пробна верзија е достапна од веб-страницата на развивачот. OmniFocus Pro е достапен за 79,99 долари од веб-страницата на развивачот, или можете да го надградите преку купување во апликација. Достапно е и за iOS.

  OmniFocus може да направи сè што можат да направат Things и многу повеќе. Тоа е моќна и флексибилна алатка која може да се прилагоди на вашиот начин на вршење на работите. За најдобри резултати, ќе треба да ја купите и внимателно да ја конфигурирате верзијата Pro. Така ќе ве чини повеќе и ќе бара повеќе труд за поставување.

  Можете да ги прегледате вашите задачи на OmniFocus сопроект или според контекст. Преглед на проектот ви овозможува детално да го организирате она што треба да го направите. Можете да креирате онолку папки и потпапки колку што ви треба за да дадете категории во кои ќе ги поставите вашите задачи и проекти.

  Проектите можат да бидат паралелни или последователни. Паралелен проект има задачи што може да се завршат по кој било редослед, каде што задачите на секвенцијалниот проект мора да се завршат по редоследот на кој се наведени. Можете да ја користите функцијата за преглед за да креирате хиерархија на подзадачи. Ми се допаѓа идејата, но најди го интерфејсот малку непредвидливо и посакувам да функционира повеќе како OmniOutliner.

  Context View честопати е најдобриот начин да работите на вашите задачи. Може да го подигнете контекстот „Телефон“ ако сте расположени за разговор или контекстот „Налози“ кога купувате. Сите релевантни задачи од сите ваши проекти ќе бидат таму. Сепак, иако Things ви дозволува да примените неограничен број ознаки, секоја задача на OmniFocus може да се поврзе со еден и само еден контекст.

  Редовните прегледи се важни. Во OmniFocus, можете да дефинирате колку често секој проект треба да се прегледува. Приказот за преглед ви ги прикажува сите проекти што треба да се направат.

  Но, вистинската моќ на OmniFocus Pro се неговите Перспективи , каде што можете да креирате онолку приспособени прегледи колку што ви треба. Може да создадете перспектива за да го имитирате приказот на Things' Today кој ги наведува сите задачи што се означени или доспеваат денес.

  Можете да поставите „Дома“ и „Работа“перспективи, имајте една за задачите што доспеваат наскоро и друга за задачите што се на чекање. Оваа функција е само во верзијата Pro и навистина ви овозможува да ја персонализирате апликацијата.

  Конкуренција и споредби

  Има многу алтернативи. Еве неколку високо оценети апликации што можеби би сакале да ги земете во предвид.

  2Do се препорачува во многу рецензии и високо оценети на App Store. Има многу од карактеристиките на нашите победници и чини исто како и Things.

  Апликацијата нуди ознаки и известувања, списоци и проекти, мобилни апликации и синхронизација. Иако изгледа прилично едноставно, има многу моќ под хаубата, вклучувајќи паметни списоци, кои се слични на перспективите на OmniFocus. Тие се зачувани пребарувања што може да се конфигурираат што можат да извлечат задачи од сите ваши списоци, на пример, сите задачи што доспеваат во следните три дена, а кои се означени како „сметка“.

  2Do е 49,99 $ од Mac App Store или 9,99 $ / месец на Setapp. Достапно е и за iOS и Android.

  GoodTask 3 се базира на стандардната апликација Mac Reminders and Calendar и додава функционалност. Тоа го прави добар избор ако веќе ги користите апликациите за продуктивност на Apple, но посакувате тие да бидат поспособни.

  Како 2Do, GoodTask има паметни списоци, кои бараат задачи од одредени списоци или вклучи (или исклучи) одредени ознаки. Оваа функција не е толку моќна како перспективите на OmniFocus, но сепак е корисна.Другите функции вклучуваат подзадачи, задачи кои се повторуваат, рачно сортирање и брзи дејства.

  GoodTask 3 чини 19,99 долари од Mac App Store или 9,99 долари/месечно на Setapp. Достапна е пробна верзија. Достапно и на iOS.

  Todoist започна како веб-апликација, но сега има апликации за повеќето платформи, вклучувајќи го и Mac. Го користев долгорочно пред повеќе од една деценија, и оттогаш помина долг пат.

  Бесплатната верзија вклучува сè што ви треба за да започнете, но не ги вклучува сите карактеристики на нашите победници. Ви овозможува да снимате и организирате задачи, да запомните рокови и да ја прегледате неделата што претстои. Можете да ги мапирате вашите задачи со проекти и цели и да ги истакнете задачите што се важни со нивоата на приоритети кодирани во боја, па дури и да го визуелизирате вашиот напредок со атрактивни графикони и графикони.

  Има некои ограничувања за бесплатната верзија. Може да имате најмногу 80 проекти, а до пет луѓе можат да пристапат до проект. Да, тоа е апликација за повеќе корисници. Премиум претплатата ќе ги зголеми овие бројки на 200 и 50 и ќе отклучи уште повеќе функции, како шаблони, етикети, теми и приспособени прикази.

  Преземете го Todoist од Mac App Store. Бесплатен е за основен план и 44,99 долари/годишно за премиум.

  TaskPaper 3 е сосема различен од другите апликации што ги наведовме. Тоа е апликација за обичен текст и многу минималистичка. Исто така е доста паметно, нудејќи многу поинаков начин на работа со вашите задачи. Виеорганизирајте ги вашите проекти, задачи и подзадачи во преглед, и сметам дека е поинтуитивен од карактеристиките на OmniFocus. Можете да користите ознаки на секоја ставка и брзо да го филтрирате целиот список по одредена ознака.

  Кога семејството на ќерка ми се пресели кај нас пред неколку години, преуредувањето на куќата беше огромна задача. Затоа, користев датотека TaskPaper во Editorial на мојот iPad за да го организирам и следиме нашиот напредок. Само што се обидов да ја отворам таа датотека во TaskPaper за Mac за прв пат и работеше совршено.

  TaskPaper чини 24,99 долари од Mac App Store или 9,99 долари/месечно на Setapp. Достапна е пробна верзија од 7 дена.

  Бесплатни алтернативи

  Еве неколку начини да управувате со вашата листа со задачи без да потрошите пари.

  Користете пенкало и хартија

  Апсолутно не треба да користите апликација за да управувате со списокот со задачи. Има нешто задоволувачко во префрлањето на завршените задачи од списокот на хартија. Може да чкртате на задниот дел од пликот со молив или да купите стилски Moleskine или Daytimer, зависи целосно од вас.

  Има одредена количина на вишок и дуплирање кога користите пенкало и хартија. Можеби ќе го најдете тоа фрустрирачко, или можеби ќе го најдете добар начин да ги прегледате вашите задачи секој ден. Се чини дека системите за продуктивност на хартија повторно почнуваат да се развиваат и се развиваат нови методологии како Bullet Journal.

  Бесплатни апликации со листа на задачи за Mac

  Apple Reminders евеќе е инсталиран на вашиот Mac, iPhone и iPad и ви овозможува да креирате задачи со потсетници и споделени списоци. Пред извесно време ја префрлив нашата семејна листа за купување од Wunderlist во Reminders, и таа работи добро. Мојата сопруга и јас можеме да додаваме ставки на списокот и тие автоматски се ажурираат на двата наши телефони. Работи добро.

  Интеграцијата на Siri е многу корисна. Нема да верувате колку пати и реков на Сири: „Потсети ме да ја проверам машината за перење за 90 минути“. Тоа создава задача за потсетници за мене и ме известува 90 минути подоцна без неуспех.

  Бесплатни веб-услуги со список со задачи

  Наместо да користам апликација за Mac, има неколку веб-апликации кои ќе управува со вашата листа на задачи. Ќе може да пристапите до вашите задачи од кој било уред без да инсталирате нешто.

  Toodledo не е најатрактивната веб-апликација таму, но е бесплатна и ги вклучува сите функции што некогаш ќе ги посакате. Мобилните апликации се достапни.

  Google Tasks е едноставен и нема многу функции, но ако користите други апликации на Google како Gmail или Google Calendar, тој е добро интегриран и може да ви се најде.

  Asana е одличен начин за споделување и доделување задачи со вашиот тим и е бесплатен за најмногу 15 членови на тимот. Достапен е Pro план за 9,99 УСД/месечно што овозможува повеќе членови и вклучува повеќе функции.

  Основниот план за Запомни го млекото е бесплатен и вклучува многу функции. Ако сакате повеќе, можетенадградете го планот Pro за 39,99 $/годишно.

  GQueues Lite ги вклучува сите основни функции што ви се потребни бесплатно. Надградете и добијте дополнителни функции за 25 долари/годишно.

  Таблите, списокот и картичките на Trello ви дозволуваат вам и на вашиот тим да ги организирате и да им дадете приоритет на вашите проекти. Основната верзија е бесплатна, а ако ви требаат дополнителни функции, бизнис класата чини 9,99 долари/корисник/месец.

  Toodledo.

  Откако се преселив во Mac, се заљубив во Cultured Code’s Things и успешно го користев во последната деценија. Но, сакам да играм, па чувам пет или десет од овие апликации инсталирани на мојот Mac, iPhone и iPad. Некои ги користам, а со други играм одвреме-навреме. Имам голем интерес за OmniFocus и го користев како мој главен менаџер на задачи неколку години. Ги користам и Apple Reminders и Wunderlist за споделување задачи со моето семејство. Ќе споделам дел од моите искуства во текот на прегледот.

  Што треба да знаете за управувањето со задачи

  Пред да ги разгледаме поединечните апликации, еве неколку работи што прво треба да ги знаете.

  1. Само инсталирањето нова апликација нема да ве направи попродуктивни

  Апликациите се алатки и ќе ви бидат покорисни ако знаете како ефективно да ги користите. Во моментов, има многу совети за тоа како да станете попродуктивни и да извлечете повеќе од вашите апликации. Не можете сето тоа да го прочитате, но некои студии ќе дадат голем поврат на вашата инвестиција. Започнете со читање на материјалот што доаѓа со вашиот софтвер за управување со задачи.

  Многумина пронајдоа вредност во читањето и практикувањето на книгата на Дејвид Ален „Getting Things Done“. Во него, тој покрива низа корисни техники, вклучително и снимање задачи и идеи како што ви се случуваат, чување на списоци на проекти каде што ќе ја идентификувате следната акција што треба да се направи, земајќи ги предвид повисоките хоризонти на фокус.како вашата визија и цели, и прегледување на сите ваши списоци секоја недела. Го препорачувам.

  2. Има простор за личен избор

  Не сме сите исти. Имаме различни задачи за управување и различни пристапи кон начинот на кој ги организираме. Има многу простор за лични преференци, а апликацијата што најмногу ми одговара можеби нема да ви одговара. Побарајте ја апликацијата што работи како што вие.

  3. Списоците не се само за задачи

  Дали сте чувар на список? Тие се корисни за многу работи во животот. Немојте само да ја користите вашата апликација за да ги наведете вашите дневни обврски - можете да ја користите за да следите многу повеќе! Еве неколку идеи:

  • Водете список со книгите што сакате да ги читате и филмовите што сакате да ги гледате.
  • Снимајте ги местата што сакате да одите и луѓето што ги би сакал да ја посетите.
  • Водете евиденција за сметките што треба да се платат и датумите на нивното доспевање.
  • Создајте листа на кофа со достигнувања што би сакале да ги постигнете додека сте сè уште дише.

  4. Други типови апликации кои помагаат при управувањето со задачи

  Во овој преглед ќе ги опфатиме менаџерите на списоци, но имајте на ум дека постојат и други типови на апликации кои можат да ви помогнат да бидете продуктивни и да ги надополнат вашите -листа за извршување:

  • календари за управување со вашето време (Apple Calendar, BusyCal, Fantastic),
  • тајмери ​​и Pomodoro апликации за да бидете фокусирани и одговорни (Бидете фокусирани, тајминг),
  • апликации за управување со проекти (Merlin Project,OmniPlan, Pagico),
  • апликации за белешки за следење на референтниот материјал (Apple Notes, Evernote, Google Keep, Microsoft OneNote, Bear),
  • outliners за структурирање на вашиот живот и информации (OmniOutliner, Outlinely, Workflowy, Dynalist),
  • Kanban табли за следење на напредокот на вашиот тим (Trello, Any.Do, Freeter).

  Кој треба да го добие ова?

  Пред неколку години мојот пријател Даниел ми рече: „Мислев дека само неорганизираните луѓе правеа списоци“. Не се согласував, но тоа искуство ми помогна да разјаснам дека не секој го цени користењето на списокот со задачи. Тој сигурно не е човек кој би потрошил 80 долари на апликација! Можеби и вие го чувствувате истото. Во секој случај, ве охрабрувам да и дадете сериозен обид на апликацијата за управување со задачи.

  Во тоа време уредував неколку блогови, раководев со неколку десетици писатели и морав да ги почитувам роковите повеќето денови. Не можев да преживеам без да го извлечам максимумот од најдобриот софтвер за управување со задачи што можев да си го дозволам. Ако сте исти, тогаш сте продадени на идејата да користите список со задачи и само треба да ја идентификувате вистинската апликација за вас.

  Во „Да ги завршите работите“, објаснува Дејвид Ален дека обидот да се сетите на сите работи што треба да ги правите само додава стрес во вашиот живот. Штом ќе ги запишете и ќе ги извадите од глава, можете да се опуштите и да се фокусирате на задачата што ја имате и да станете попродуктивни.

  Речиси секој ќе биде подобро организиран со користење на апликација за список со задачи. Откако ќе иматенаведено сè што треба да направите може да станете објективни. Ќе ви биде полесно да добиете идеја за тоа колку долго ќе трае сето тоа, кои задачи се најважни и кои воопшто не треба да се прават. Можете да почнете да го поставувате она што треба да го направите во некој вид редослед.

  Запомнете дека клучот за управување со времето е навистина да бидете сигурни дека трошите колку што е можно повеќе време на вашите проекти со највисока вредност . Повеќе се работи за ефективност отколку за ефикасност. Ако имате премногу на списокот со задачи, ќе треба да научите ефективно да делегирате задачи со помала вредност.

  Како ги тестиравме и избравме овие апликации

  Споредување апликации што можат да управуваат вашата листа на задачи е незгодна. Секој од нив има свои силни страни и има широк спектар на цени, карактеристики и техники. Еве што баравме при оценувањето.

  Колку е лесно да се снимаат задачи?

  Штом сте помислиле нешто да направите — или некој ве прашал да направите нешто - треба да го внесете во вашиот систем на задачи што е можно поскоро, или може да го заборавите. Тоа треба да биде што е можно полесно. Многу апликации имаат сандаче, каде што можете брзо да внесете повеќе ставки без да морате однапред да ги организирате. Интеграцијата со други апликации е исто така корисна, па можете да додадете задача од, на пример, е-пошта директно во вашата апликација.

  Колку е разновидна организацијата на апликацијата?

  Сите ние имаме различни улоги и категории на задачи, такави треба апликација која може да ги организира работите на начин што ви има смисла. Можеби ќе сакате да ги одделите работните задачи од вашите лични и да креирате голем број списоци што ќе одговараат на вашите обврски. Папки, ознаки, приоритети и знаменца се некои од начините на кои апликацијата ќе ви дозволи да креирате структура.

  Дали апликацијата обезбедува различни начини за прегледување на вашите задачи?

  Кога организирате задачи, корисно е да ги видите деталите за секој проект. Кога правите задачи, корисно е да ги групирате на различни начини. Можеби ќе сакате да видите список со сите задачи што треба да се доспеат наскоро, брзо да ги проверите сите телефонски повици што треба да ги остварите или да креирате потесен список на задачите што сакате да ги постигнете денес. Многу апликации ви дозволуваат да ги прегледате вашите задачи според контекст, да ги филтрирате по ознаки или да ве известуваат за задачите што доспеваат денес. Некои апликации дури ви дозволуваат да креирате приспособени прикази.

  Како апликацијата се справува со датумите?

  Некои задачи се поврзани со датум - најчесто краен рок, како домашна задача. Корисно е да видите список на задачи кои треба да се доспеат денес (или во следните неколку дена), а некои задачи можеби заслужуваат скокачко известување за да ве потсетат. Некои задачи се повторуваат и треба да се прават на одреден ден секоја недела, месец или година, на пример, да се исфрли ѓубрето. Можеби имате некои задачи што сè уште не можете да ги започнете. Тие не треба да ја затнуваат вашата листа, така што некои апликации ќе ви овозможат да ги скриете од вашата листа додекаиден датум — функција што ја сметам многу корисна.

  Дали апликацијата е за поединец или тим?

  Многу од апликациите што ќе ги опфатиме во овој преглед се само за едно лице. Други ви дозволуваат да споделувате списоци и да делегирате задачи со други. Која ви е потребна? Многу луѓе претпочитаат да користат две различни апликации, една за лична употреба (која другите членови на тимот не можат да ја збркаат) и една за заеднички задачи и проекти.

  Дали апликацијата може да се синхронизира со мобилен ?

  Се наоѓам себеси како ја проверувам мојата листа со задачи на мојот телефон и iPad повеќе отколку на мојот компјутер. Честопати ги прегледувам моите задачи во движење и додавам нови задачи штом ќе помислам на нив. Мобилните апликации се корисни и треба брзо и сигурно да се синхронизираат со вашиот Mac.

  Колку чини?

  Најдобрите апликации од списокот со задачи не се евтини и според мене тој трошок е оправдан. Нема сите да се согласат, па затоа вклучивме апликации низ опсегот на цените, сè до бесплатно. Еве колку чинат апликациите што ги покриваме, сортирани од најевтини до најскапи:

  • Apple Reminders – бесплатни
  • WeDo – бесплатно
  • GoodTask 3 – 19,99 $
  • 2Do – 24,99 $
  • TaskPaper – 24,99 $
  • OmniFocus – 39,99 $
  • Todoist – 44,99 $/година
  • Работи 3 – 49,99 $
  • OmniFocus Pro – 79,99 долари

  Сега да дојдеме до списокот на победници.

  Најдобрите апликации за список со задачи за Mac: Нашите најдобри избори

  Најдобар избор за повеќето Луѓе: Работи 3

  Културен код Работи еелегантен, модерен менаџер на задачи и неодамна е повторно изграден од темел. Задачите се логично организирани по област на одговорност, проект и ознака, и може да се гледаат на повеќе начини - задачи што треба да се направат денес или во блиска иднина, задачи што може да се завршат во секое време и задачи што може да ги постигнете еден ден.

  49,99 долари од Mac App Store. Целосно функционална 15-дневна пробна верзија е достапна од веб-страницата на развивачот. Достапно е и за iOS.

  Things е мојот главен менаџер на задачи од 2010 година - речиси онолку долго колку што користев Mac. Добро ми одговара. Можеби тоа е добро и за вас.

  Погоре е слика од екранот на проектот за упатство. Апликацијата изгледа чисто и има чувство на логика во начинот на кој е поставена. Левиот панел содржи листа на вашите области на одговорност и проекти, а над нив, некои кратенки за паметни папки кои ви даваат корисни прегледи на вашите задачи.

  Областите на одговорност се категориите што ги сумираат вашите главни улоги и интереси. Може да биде едноставно како „Работа“ и „Дома“, но сметам дека е корисно да се вклучат дополнителни области како „Велосипедизам“, „Техника“ и „Финансии“.

  Додавате задачи во секоја од овие области , или можете да додавате проекти за работни места кои бараат повеќе задачи. На пример, под „Семејство“ имам проект што ги наведува местата што би сакале да ги посетиме додека живееме меѓудржавно за следната година, а под „Работа“ имам проектповрзани со пишувањето на оваа рецензија.

  Паметните папки на топ-листата се задачи според нивото на посветеност што го имате кон нив:

  • Денес ги содржи задачите треба да завршиш денес. Тоа ги вклучува задачите што треба да се доспеат денес и оние што ги означивте дека сакате да работите денес. Можете исто така да наведете одделно задачи што треба да ги правите навечер.
  • Претстојните задачи имаат датуми за започнување или рокови што доаѓаат. Овие се наведени по датум заедно со настани од вашиот календар.
  • Во секое време содржи важни задачи на кои можете да работите сега, но немате краен рок.
  • Некогаш е список на задачи што сè уште не сте се обврзале да ги правите. Тие може да бидат ставки од списокот желби или задачи за кои немате време во моментов.

  Другите папки го вклучуваат Inbox каде што можете брзо да внесувате нови задачи, Дневник кој ги содржи сите ваши завршени задачи и Ѓубре .

  Things нуди два дополнителни методи на организација. Првиот е наслови . Голем проект може да стане тежок, а насловите ви дозволуваат да го поделите на помали делови. Тоа е појасно отколку да имате една голема збркана листа и поедноставно отколку да креирате два различни проекти.

  Работите исто така ви овозможуваат да ги категоризирате вашите задачи по ознаки. На една задача може да и се доделат повеќе ознаки и тие може да се користат за различни наши цели. Еве неколку примери:

  • Контекст , за

  Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.