Како да ја избришете Artboard во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

За време на креативниот процес, најверојатно ќе имате неколку уметнички табли за различни верзии на вашите идеи. Кога конечно ќе одлучите за конечната верзија и ќе треба да ја испратите датотеката до клиентите, тогаш ќе ја задржите само конечната верзија, а остатокот ќе го избришете.

Избриши, мислам на целата уметничка табла наместо објектите на таа табла. Ако сè уште се мачите и се прашувате зошто кога ги избирате сите и бришете, но уметничката табла е сè уште таму, вие сте на вистинското место.

Во оваа статија, ќе го најдете решението. Можете да избришете уметнички табли од панелот Artboards или користејќи ја алатката Artboards.

Без понатамошно одложување, ајде да се нурнеме!

2 начини за бришење на Artboard во Adobe Illustrator

Било кој метод што ќе го изберете, буквално потребни се само два чекора за да се избрише уметничка табла во Illustrator. Ако го изберете методот 1 и не сте сигурни каде да го најдете вашиот панел Artboards, проверете дали е отворен со одење во менито над глава и избирање Window > Artboards .

Забелешка: сите слики од екранот се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2021 Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

1. Панел Artboards

Чекор 1: Изберете ја уметничката табла што сакате да ја избришете на панелот Artboards.

Чекор 2: Кликнете на иконата за корпа за отпадоци и тоа е тоа.

Друга опција е да кликнете на скриеното мени за да видите повеќе опции. Изберете го Избришете табли за слики опција.

Кога ќе ја избришете уметничката табла, ќе видите дека уметничкото дело останува на работниот простор. Нормално. Само изберете го дизајнот и притиснете го копчето Избриши на тастатурата.

Ако претходно сте ги преместиле вашите уметнички табли наоколу, нарачките на уметничките табли на панелот Artboards може да се променат.

Кликнете на уметничката табла на работниот простор и ќе ви покаже која ја избирате на панелот. На пример, јас кликнувам на уметничката табла во средината, и на панелот се покажува дека е избрана Artboard 2, така што артичката во средината е Artboard 2.

2. Artboard Tool (Shift + О)

Чекор 1: Изберете ја алатката Artboard од лентата со алатки или активирајте ја алатката користејќи кратенка на тастатура Shift + O .

Ќе видите испрекинати линии околу избраната уметничка табла.

Чекор 2: Притиснете го копчето Избриши на тастатурата.

Исто како и погоре, дизајнот ќе остане на работниот простор, само изберете го и избришете го и ќе бидете подготвени.

Други прашања

Можеби ќе сакате да ги проверите и одговорите на овие прашања што ги имаат другите дизајнери.

Зошто не можам да го избришам Artboard во Illustrator?

Претпоставувам дека ја гледате иконата за корпа за отпадоци сива? Тоа е затоа што ако имате само една уметничка табла, нема да можете да ја избришете.

Друга можност е да не сте ја избрале таблата. Ако кликнете на самата уметничка табла и притиснете наИзбриши клуч, ќе ги избрише само објектите на уметничката табла, а не самата уметничка табла. Мора да ја користите алатката Artboard или да ја изберете уметничката табла на панелот Artboard за да ја избришете.

Зошто не можам да избришам објекти на уметничката табла што штотуку ја избришав?

Проверете дали вашите објекти се заклучени. Најверојатно се, па ќе мора да ги отклучите. Одете во надземното мени и изберете Објект > Отклучи ги сите . Потоа треба да можете да ги изберете објектите и да ги избришете.

Како да се сокријат уметнички табли во Illustrator?

Кога креирате серија дизајни, можеби ќе сакате да ги прегледате за да видите како изгледаат заедно на бела позадина наместо на посебни табли. Можете да ги скриете уметничките табли користејќи ја кратенката на тастатурата Command ( Crtl за корисници на Windows) + Shift + H .

Последно, но не и најмалку

Бришењето објекти на уметничките табли и бришењето на уметничките табли се различни работи. Кога ја извезувате или зачувувате датотеката, ако не сте ја избришале уметничката табла што не сакате дури и да е празна, таа сепак ќе се прикажува. Сигурно не сакате вашите клиенти да видат празна страница на вашата работа, нели?

Сè што сакам да кажам е дека е важно да ги избришете непотребните табли и да го одржувате работниот простор чист 🙂

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.