8 алтернативи на Time Machine на Apple за Mac во 2022 година

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

На ѕидот на мојот стоматолог виси знак: „Не треба да ги четкате сите заби, само оние што сакате да ги задржите“. Истото важи и за резервната копија на компјутерот. За жал, проблемите со компјутерот се неизбежен дел од животот (се надеваме дека е помал дел за нас корисниците на Mac), и треба да бидете подготвени. Затоа, направете резервна копија на сè на вашиот компјутер што не можете да си дозволите да го изгубите.

Кога Apple сфати дека многу корисници на Mac не го прават тоа редовно, тие ја создадоа Time Machine и таа е претходно инсталирана на секој Mac оттогаш 2006. Тоа е доста добра апликација за резервни копии и се надевам дека ќе ја користите - јас секако ја користам!

Но, не секој е обожавател. Некои корисници на Mac сметаат дека е стар и застарен. Други се жалат дека не функционира како што сакаат. Некои сметаат дека не ги нуди сите карактеристики што им се потребни. А има и некои на кои едноставно не им се допаѓа.

За среќа, постојат алтернативи, а во оваа статија ќе ве запознаеме со некои од најдобрите.

Што не е во ред со времето Машина?

Time Machine е ефикасна програма за резервна копија и јас самиот ја користам како дел од мојата стратегија за резервна копија. Но, тоа е проблемот: тоа е само дел од мојот систем. Ги нема сите функции што ви се потребни во сеопфатно решение за резервна копија.

Не мора нужно да ја замените Time Machine за да ги добиете тие дополнителни функции. Може да го користите заедно со други резервни апликации со различни предности. Или можете да престанете да го користите и да го заменитесо апликација која прави се што ви треба.

Во што е добра Time Machine?

Time Machine е одлична за правење резервна копија на вашите датотеки и папки на диск поврзан на вашиот компјутер или мрежа. Тоа ќе го прави автоматски и континуирано, а обновувањето на вашите податоци е лесно, без разлика дали се работи за само една изгубена датотека или целиот ваш диск. Бидејќи постојано се прави резервна копија на вашиот диск, веројатно нема да изгубите многу информации ако вашиот хард диск изумре.

Вашата резервна копија ќе содржи различни верзии на вашата датотека, а не само најновата. Тоа е од помош. Ако треба да се вратите на претходна верзија на табела или документ за обработка на текст, на пример, можете. Уште подобро, бидејќи Time Machine е интегриран во macOS, можете да го направите тоа лесно со која било апликација на Apple со избирање File / Revert To од менито. Еве како изгледа кога се враќате на постара верзија на една од моите табели.

Значи, кога правите резервна копија и обновувате датотеки, Time Machine има многу работи за тоа. Тој е автоматски, лесен за користење, веќе инсталиран и интегриран со macOS. Во нашето пребарување за најдобар софтвер за резервни копии за Mac, го нарековме „Најдобар избор за дополнителни резервни копии на датотеки“ . Но, тоа не прави се што ви треба.

Што недостасува на Time Machine?

Иако Time Machine е добар избор за еден тип на резервна копија, ефективната стратегија за резервна копија оди понатаму. Еве што не е доброна:

  • Time Machine не може да го клонира вашиот хард диск. Сликата на дискот или клонот на хард дискот е уште еден ефикасен начин за правење резервна копија на вашиот диск. Прави точна копија која ги вклучува датотеките и папките што сè уште постојат, како и трагите од датотеките што можеби сте ги изгубиле. Ова е корисно не само за резервни копии, туку и за обновување податоци.
  • Time Machine не создава бутабилна резервна копија. Ако вашиот хард диск изумре, вашиот компјутер нема ни да се вклучи нагоре. Резервната копија што може да се подигне може да биде спас. Откако ќе го приклучите на вашиот Mac, можете да го користите за да го подигнете вашиот систем, а бидејќи ги содржи сите ваши апликации и документи, ќе можете да продолжите да работите нормално додека не го поправите компјутерот.
  • Time Machine не е добро решение за резервни копии надвор од локацијата . Некои катастрофи што можат да го отстранат вашиот компјутер може да ја отстранат и вашата резервна копија - освен ако не е зачувана на друга локација. Тоа вклучува закана од пожар, поплава, кражба и многу повеќе. Затоа погрижете се да чувате резервна копија надвор од локацијата. Препорачуваме користење на услуга за резервна копија во облак, но исто така ќе функционира и одржувањето на една ротација на резервната копија од клоновите на друга адреса.

Сега кога ги знаете слабите точки на Time Machine, еве неколку резервни апликации кои може да го зафати опуштеното или целосно да го замени.

8 Алтернативи на Time Machine

1. Carbon Copy Cloner

Bomdich Software's Carbon Copy Cloner чини 39,99 долари за алична лиценца и ќе создаде слика на дискот што може да се подигне на надворешен диск и ќе ја одржува актуелна со паметни постепено ажурирања. Во нашиот најдобар софтвер за резервни копии за Mac smackdown, откривме дека е најдобриот избор за клонирање на хард дискот. Ние го препорачуваме.

Прочитајте исто така: Windows Алтернативи на Carbon Copy Cloner

2. SuperDuper!

Shirt Pocket's SuperDuper! v3 ги нуди повеќето од своите функции бесплатно, а вие плаќате 27,95 долари за да ги отклучите напредните функции како закажување, паметно ажурирање и скриптирање. Како Carbon Copy Cloner, може да создаде бутабилен клон на вашиот диск, но по поприфатлива цена. Исто така, може да одржува синхронизирани две папки. Програмерите го продаваат како добро дополнување на Time Machine.

3. Mac Backup Guru

MacDaddy's Mac Backup Guru чини 29 $ — само малку повеќе од SuperDuper! - и како таа апликација може да прави бутабилно клонирање и синхронизација на папки. Но, има повеќе. Иако вашата резервна копија ќе изгледа како клон, таа исто така ќе вклучува различни верзии на секоја датотека и ќе биде компресирана за да заштеди простор.

4. Земете Backup Pro

Belight Software's Get Backup Pro е најприфатливиот софтвер вклучен во нашата статија, кој чини 19,99 долари. Вклучува функции за резервна копија, архива, клонирање на диск и синхронизација на папки. Вашите резервни копии можат да бидат бутабилни и шифрирани, а програмерите ги продаваат како совршен придружник за Time Machine.

5. ChronoSync

Econ Technologies ChronoSync 4 се претставува како „се-во-едно решение за синхронизација на датотеки, резервни копии, бутабилни резервни копии и складирање облак“. Тоа звучи како многу функции и чини 49,99 долари. Но, за разлика од Acronis True Image (подолу), ќе треба да организирате сопствено складирање за резервни копии во облак. Amazon S3, Google Cloud и Backblaze B2 се поддржани и ќе треба да се претплатите и да платите за нив посебно.

6. Acronis True Image

Acronis True Image for Mac е вистинско резервно решение се-во-едно. Стандардна верзија (која чини 34,99 долари) ефективно ќе создаде локални резервни копии на вашиот диск (вклучувајќи клонирање и сликање во огледало). Плановите Advanced (49,99 $/годишно) и Premium (99,99 $/година) исто така вклучуваат резервна копија во облакот (со 250 GB или 1 TB вклучен простор за складирање соодветно). Ако барате една апликација која ќе го направи сето тоа, ова е вашата најдобра опција.

Прочитајте го нашиот целосен преглед на Acronis True Image за да дознаете повеќе.

7. Backblaze

Backblaze е специјализиран за резервна копија во облак, нудејќи неограничен простор за еден компјутер за 50 долари годишно. Сметаме дека е најдоброто вредно решение за онлајн бекап. Прочитајте го нашиот целосен преглед на Backblaze за повеќе.

8. IDrive

IDrive исто така е специјализиран за резервна копија во облак, но има поинаков пристап. Наместо да нудат неограничено складирање за еден компјутер, тие обезбедуваат простор за складирање од 2 ТБ за сите вашикомпјутери и уреди за 52,12 долари годишно. Сметаме дека е најдоброто онлајн резервно решение за повеќе компјутери.

Прочитајте го нашиот целосен преглед на IDrive за повеќе.

Значи, што треба да направам?

Ако сте задоволни со начинот на кој Time Machine работи за вас, слободно продолжете да го користите. Можете да го надополните со други апликации што ги надополнуваат неговите карактеристики што недостасуваат, градејќи сопствен систем со повеќе апликации.

Еве еден пример:

  • Продолжете со вашите автоматски, континуирани, дополнителни резервни копии на надворешен хард диск користејќи Time Machine (бесплатно).
  • Креирајте редовни неделни резервни копии на сликата на дискот на вашиот диск со помош на апликација како Carbon Copy Cloner (39,99 $) или Get Backup Pro (19,99 $).
  • За резервна копија надвор од локацијата, можете да чувате резервна копија од една слика на дискот во вашата ротација на друга адреса или да се претплатите на Backblaze (50 $/годишно) или iDrive (52,12 $/година) за резервна копија во облакот.

Значи во зависност од апликациите што ќе ги изберете, тоа ќе ве чини помеѓу 20 и 40 долари однапред, со можна постојана претплата од околу 50 долари годишно.

Или ако сакате да имате само една апликација која се грижи за многу , користете Acronis True Image. Со тековната промоција, слична претплата од 50 долари ќе ви даде доверлив локален бекап, како и резервна копија во облакот.

Која патека и да ја изберете, проверете дали редовно правите резервна копија на вашиот Mac. Никогаш не знаете кога ќе ви треба.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.