Како да ги превртите боите на Procreate (3 чекори + професионален совет)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Додадете нов слој на врвот на списокот со слоеви и пополнете го со боја со вистинско бело. На активниот бел слој, допрете го режимот за мешање (симбол N покрај насловот на слојот). Скролувајте надолу и изберете Разлика. Ова ќе ги преврти сите бои во целото ваше платно.

Јас сум Керолин и го користам Procreate за да го водам мојот бизнис со дигитални илустрации повеќе од три години. Ова значи дека повеќето часови од мојот ден ги поминувам истражувајќи и искористувајќи ја секоја функција што ја нуди оваа апликација, па затоа сум доста запознаен со техниката на инверзија на бои.

Има многу причини зошто можеби сакате да ги превртите боите на вашата платно. Можеби ќе сакате да го зачините вашиот моментален избор на бои или дури и да стекнете одредена перспектива за вашето уметничко дело воопшто. Денес, ќе ви го покажам најлесниот начин за превртување бои на Procreate.

Забелешка: сликите од екранот се преземени од Procreate на iPadOS 15.5.

Key Takeaways

  • Кога ги превртувате боите во Procreate, тоа ќе влијае на боите на целото платно.
  • Ова е брз и непостојан начин за експериментирање со боите во Procreate.
  • Инвертирањето бои во Procreate е одличен начин за експериментирање со различни палети.

Како да ги превртите боите на Procreate – чекор по чекор

Овој метод е брз, лесен и непостојани. Понекогаш резултатите може да ве задоволат, но понекогаш резултатите може да ве исплашат. Но, не паничете, едноставното лизгање може да донесебоите на вашето платно се враќаат во нивната оригинална форма. Еве како:

Чекор 1: Создадете нов слој на врвот на списокот со слоеви со допирање на симболот плус. Потоа пополнете го вашиот слој со бело со влечење и пуштање бело од тркалото за боја или со избирање Пополнете го слојот во опциите на вашиот слој.

Чекор 2: Допрете на Blend поставување на вашиот активен бел слој. Ова ќе биде симболот N помеѓу насловот на вашиот слој и полето за избор на вашиот слој. Ќе се појави опаѓачко мени. Изберете ја поставката Разлика .

Чекор 3: Со избирање на поставката Разлика , Procreate автоматски ќе ги преврти сите бои во вашето платно. Во оваа фаза, можете или да ги задржите боите превртени или да ги вратите, можете да отштиклирате за да го деактивирате или повлечете за да го избришете активниот бел слој.

Професионален совет: Може да биде тешко да се рачно изберете солидна бела боја во тркалото за боја. Можете двапати да допрете на белата област на тркалото за бои и Procreate автоматски ќе ја активира вистинската бела боја за вас.

Зошто да ги превртувате боите на Procreate

Кога првпат ја открив оваа алатка на Procreate , првото нешто на што помислив беше зошто би требало некогаш да го направам ова? Така направив истражување и малку експериментирав за да видам што можам да направам од оваа алатка. Ова е она што го открив:

Перспектива

Како да го превртувате вашето платно,превртувањето на боите во вашето платно е одличен начин да стекнете перспектива и да ги видите вашите уметнички дела на поинаков начин. Ова може да поттикне нови идеи или да ви помогне да идентификувате какви било промени што треба да ги направите ако некогаш се чувствувате заглавени и го барате вашиот следен потег.

Експериментирање

Ако создавате нови обрасци или психоделични уметнички дела, експериментирањето со инверзија на бои навистина може да ја поттикне вашата имагинација и да ви помогне да откриете кои бои се комбинираат или кои бои можат да создадат позитивен контраст во вашето уметничко дело.

Тонални студии

Доколку работите со фотографии, особено, превртувањето на боите може да ви помогне да ги идентификувате тоновите и нијансите, особено ако работите на фотографии од човечки облик. Ова е одличен начин да се идентификуваат нагласените и слабите точки на сликата.

Кул ефекти

Кога креирате мандали или шарени обрасци, алатката за инверзија на бои може да создаде навистина интересни и контрастни ефекти на боја. Вреди да се обидете да експериментирате со оваа алатка ако сакате да испробате некои нови бои или стилови во вашите уметнички дела.

Работи што треба да се забележат

Има неколку мали нешта за кои треба да знаете кога ја користите оваа алатка што може да биде корисно да се знае.

Сите бои на платно ќе бидат засегнати

Кога го користите овој метод за да ги превртите боите на вашето платно, ова автоматски ќе ги преврти боите на сите активни слоеви . Ако се обидувате самопревртете одредени слоеви, проверете дали ги деактивирате слоевите што не сакате да ги промените така што ќе ги отштиклирате во менито Слоеви .

Превртувањето на боите не е трајно

Овој метод ви овозможува да ги превртите боите на вашето платно без да создавате никакви трајни промени. Можете лесно да ја вратите оваа промена со бришење на белиот слој или деактивирање со отштиклирање на полето во менито Слоеви.

Користењето црниот слој нема да работи

Ако го наполните горниот слој со црно наместо бело, ова нема не да ги преврти боите на вашето платно. Секогаш погрижете се да го пополните горниот слој со вистинско бело за овој метод да работи правилно.

Непроѕирност на превртена боја

Можете да ја прилагодите непроѕирноста на вашите превртени бои со лизгање на копчето за вклучување на врвот на платното додека не го постигнете процентот што го сакате. Ова ви дава моќ да го зголемите или намалите интензитетот на бојата на вашето платно.

ЧПП

Има неколку често поставувани прашања за оваа тема на интернет. Накратко одговорив на мал избор од нив подолу:

Како да ги превртите боите во Procreate Pocket?

Можете да го следите истиот метод погоре за да ги превртите боите во платно во вашата апликација Procreate Pocket. Ова е една од многуте функции што ги споделуваат и апликациите компатибилни со iPad и iPhone.

Каде е Blend Mode во Procreate?

За да пристапите до режимот на мешање, ви требаза да го отворите вашето мени Слоеви . Десно од името на вашиот слој, ќе видите симбол N . Допрете на ова N за да пристапите и да го видите паѓачкото мени Blend Mode на секој поединечен слој.

Како да ги замените боите во Procreate?

Можете да го користите методот погоре за да ги превртите боите, а потоа да ги промените нивоата на непроѕирност на вашиот слој за да ги замените и да создадете различни нијанси на бои во вашето платно.

Како да ги превртите боите на слика во Procreate?

Без разлика дали сакате да ги превртите боите на фотографијата или цртежот во Procreate, можете да го следите методот погоре, освен да се осигурате дека е активен само слојот што сакате да го промените. Отштиклирајте ги сите слоеви што не сакате да ги промените.

Заклучок

Ако сте како јас на почетокот на откривањето на оваа карактеристика и размислувате, зошто побогу дали треба да знам како да ја користам оваа алатка? Силно препорачувам да одвоите малку време за да експериментирате со него денес. Никогаш не знаете кога навистина може да ви биде корисно.

Често ја користам оваа алатка кога поминав премногу време гледајќи и работејќи на одредено уметничко дело со кое сè уште не сум задоволен и можам не разбирам зошто. Значи, за мене, оваа алатка е неверојатна за менување на работите и ми дозволува да ги видам промените што треба да ги направам.

Дали ги превртувате боите во Procreate? Додадете ги вашите повратни информации во делот за коментари подолу ако имате други совети и трикови за споделувањекај нас.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.