Како да станете илустратор

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Здраво! Моето име е Џун, јас сум графички дизајнер кој сака илустрации. Сакам да создавам илустрации како хоби и понекогаш се занимавам со некоја хонорарна работа.

Секогаш сметам дека да се биде илустратор за една од најкул работи бидејќи можеш да ја покажеш својата уметничка страна и да бидеш креативен додека даваш решенија. Се разбира, тоа е случај само ако уживате во цртањето.

Забавно е да се илустрира, како хоби, но ако сакате да станете илустратор, потешко е отколку што изгледа. Веројатно мислите дека ако сте добри во цртање, тогаш сте добар илустратор. Сепак, има повеќе за тоа.

Во оваа статија, ќе дознаете повеќе за тоа да се биде илустратор како кариера, вклучувајќи ги основните чекори и вештини за да станете илустратор.

Што е илустратор

Илустраторот создава оригинални слики што помагаат да се објасни контекстот за реклами, мода или публикации како детски книги, списанија и весници.

Како илустратор, ќе користите повеќе медиуми, вклучително и традиционални медиуми како пенкало, молив и четки. Некои илустратори создаваат графички илустрации, па покрај алатките за рачно цртање, користите и дигитални програми како Adobe Illustrator, Photoshop, Sketch, Inkscape итн.

Редовно, илустратор работи со маркетинг тимот и дизајнери да промовираат бизнис или соработуваат со издавачи и уредници за да креираатилустрации за едукативни, политички или други некомерцијални цели.

Да, илустраторот црта многу, но тоа не е исто како и уметникот. Бидејќи илустраторот работи за клиенти на барање, додека уметникот обично создава врз основа на неговото/нејзиното чувство.

Што прави илустраторот како кариера

Има толку многу работи што можете да ги правите како илустратор бидејќи постојат различни типови на илустратори.

На пример, многу илустратори сакаат да работат како илустратори на детски книги. Други популарни избори за кариера вклучуваат моден илустратор, медицински илустратор, илустратор за рекламирање или други илустратори за издаваштво.

Многу од вас ќе работат како графички дизајнери специјализирани за илустрација. Некои од вас можеби работат како медицински илустратори создавајќи слики од човечкото тело, 3Д моделирање итн.

Другите би можеле да работат во покреативна област како брендирање, па дури и дизајнирање рачно нацртани менија на ресторани. Многу хонорарни илустратори работат за храна & засилувач; индустријата за пијалоци бидејќи рачно цртаниот стил е многу баран и обично е еднократна работа.

4 чекори за да станете илустратор

Ако размислувате за илустратор како професионална кариера, следете ги чекорите подолу за да се подготвите.

Чекор 1: Проучете ги основите на илустрациите

Не мора нужно да стекнете четиригодишна факултетска диплома за да станетеилустратор, особено за хонорарна работа, но дефинитивно е добра идеја да земете некои курсеви за да ги разберете концептите и основите. Добивањето вонреден степен или правење програма за обука се исто така популарни опции.

Посетувањето вистински курс има повеќе предности отколку да го научите самостојно затоа што сте повеќе ориентирани и ќе можете да правите различни проекти и да добивате помош од професори или соученици.

Друга предност е тоа што ќе научите вештини и техники за градење портфолио, што е од клучно значење за вашата кариера. Некои работодавци бараат диплома кога аплицирате за повисока позиција.

Чекор 2: Најдете го вашиот стил

Додека правите различни типови на илустрации, треба да најдете стил со кој најмногу ви одговара и ви е најдобар. Не мора да бидете добри во сè. Некои илустратори се подобри во илустрациите во стилот на акварел, додека други можат да бидат подобри во дигитални илустрации или цртање со пенкало/моливи.

Не е важно кој медиум го користите, најважно е да го идентификувате вашиот стил и да се издвоите од толпата, бидејќи тоа ќе влијае на следниот чекор, градењето на вашето портфолио.

Чекор 3: Изградете силно портфолио

Па што треба да ставите во вашето портфолио? Обично, илустраторите ставаат различни стилови на илустрации во портфолиото. Добро е да се покаже различност, но обидете се да го одржувате општиот стил конзистентен и не„преглед“. Што значи, не ставајте парче што ја покажува вашата „слабост“.

На пример, ако не сте конкретно добри во акварел, не мора да ставате проект со акварел на вашето портфолио затоа што ставате толку работа само за да покажете дека можете да го направите тоа, е нема да помогне.

Треба да ги ставите парчињата што го претставуваат вашиот стил во вашето портфолио бидејќи тоа ќе ви помогне да се приближите до она што го барате и најдобро да ја покажете вашата способност.

Друг совет е да го направите вашето портфолио достапно онлајн или да имате дигитална копија за да можете да го споделите вашето портфолио на социјалните медиуми или страниците за хонорарци.

Чекор 4: Најдете работа

Наоѓањето работа како илустратор бара многу вмрежување. Не е толку лесно како да се најде работа како графички дизајнер, па затоа е важно да се направат вистинските врски. Затоа, мрежните/комуникациските вештини се една од задолжителните вештини.

Придружете се на некои настани за објавување ако сакате да станете илустратор на книги, одете на преглед на портфолио ако сте новодипломиран или воспоставете врски со бизниси преку Интернет. Рекламните агенции често ангажираат и илустратори, не заборавајте да пробате.

Ако сакате да станете хонорарен илустратор, можете да користите и некои страници за хонорарци како Fiverr, Upwork, freelancer итн. Има многу барања, но од моето искуство, стапката на плата не е идеална.

6 вештини кои мора да ги имате како илустратор

Да се ​​биде илустратор не е само вештини за цртање. Исто така, важно е да имате други вештини како креативност, вештина за вмрежување, управување со времето, справување со стресот и некои софтверски вештини. Понатаму ќе објаснам зошто е важно илустраторот да ги има овие шест вештини.

1. Креативност

Би рекол дека раскажувањето е еден од најважните делови на креативноста. Како да раскажете приказна преку слики? Ова е веројатно најтешкиот дел од креативниот процес.

Многу луѓе веруваат дека креативноста е подарок, но мислам дека секој е креативен на свој начин, а креативноста може да се научи и развие.

Некои луѓе се добри во бура на идеи, додека други имаат повеќе знаење за практични вештини. Колку повеќе медиуми/алатки знаете, толку подобро ќе ги изразите вашите креативни идеи. Всушност, со правење повеќе со рака, вашиот мозок станува поактивен.

Значи, ако знаете како да користите различни алатки, но се сметате себеси за помалку креативни, можете да започнете да цртате, четкате, прскате итн. без да размислувате премногу. Тоа е добар начин да го тренирате вашето креативно размислување.

2. Цртање

Вештината за цртање е важна затоа што тоа е она што го правите како илустратор. Не е важно дали правите дигитални или печатени илустрации, треба да знаете како да цртате. Некои луѓе се подобри во цртање со четки, други се добри во скицирање со молив или цртањетаблети.

Зависи и од тоа каков тип илустратор сакате да бидете, на пример, вештината на скицирање е од суштинско значење за модната илустрација, а ако илустрирате за книги за деца, треба да знаете и да цртате со обоени моливи, боички, акварел итн.

Во почетната фаза, би рекол да ги испробате сите медиуми за да дознаете во кој сте најдобри. Лично, подобро цртам дигитално, но сакам прво да ги скицирам моите идеи на хартија.

3. Управување со времето

Знам дека е навистина тешко да се контролира кога ќе ве погодат идеите, затоа треба да го започнете креативниот процес веднаш штом ќе добиете проект. Одложувањето не е добра навика ако сакате да бидете илустратор како кариера.

Управувањето со времето е исклучително важно за хонорарците. Без фиксен распоред, лесно е да се изгуби чувството за времето или да се одвлече вниманието. Затоа е важно да развиете добри вештини за управување со времето. Не сакате да го пропуштите крајниот рок.

Обидете се да направите список со задачи секој ден и ставете потсетник неколку дена пред крајниот рок на проектот. Ќе треба да направите простор за последните допири. Креативната работа бара прилагодувања.

4. Софтвер

Познавањето на некои основни вештини за софтвер за дизајн е од суштинско значење за илустраторите бидејќи на крајот треба да креирате дигитална верзија на вашата работа. Не мора да бидете мајстор во софтверот, но треба да бидете способни да ги правите основите, како на прследење, додавање текст, итн.

Само размислете за менијата или публикациите на рестораните, како можат клиентите да имаат физичка копија и да испечатат повеќе копии од менито или книгата? Значи, мора да ги дигитализирате цртежите со раце.

Плус, сè станува дигитално овие денови, така што побарувачката за графичка илустрација е поголема. Честопати треба да ја скенирате вашата илустрација на компјутерот и да ја следите за да добиете различни верзии за печатење или веб.

Некои популарни софтвери што ги користат илустраторите се Adobe Illustrator, Photoshop, CorelDraw и Procreate.

5. Вмрежување/комуникација

Вмрежувањето или дружењето е тесно поврзано со добрите комуникациски вештини. Вмрежувањето е исклучително важно. Зошто? Затоа што така илустраторот добива работа во повеќето случаи.

Приклучувањето на настаните за вмрежување во круговите на индустријата и разговорот со вистинската личност е од клучно значење. Подгответе се за настани за вмрежување, знајте како да се промовирате и воспоставете добри врски! За тоа се потребни добри комуникациски вештини.

Штом ќе се вработите, комуникациската вештина е уште поважна. Треба да работите со клиенти, па мора да бидете способни да ги разберете нивните потреби и јасно да им ги презентирате вашите идеи.

6. Справување со стресот

Ова е важна вештина за секоја кариера. Да се ​​биде илустратор се чини дека е кул и без стрес, но како што реков претходно, не е толку лесно како што може да изгледа.

Може да има стресод лошо управување со времето, несогласувања со соработниците или клиентите, снемувањето идеи итн. Па, како да се справите со стресот?

Најкорисно ми беше да направите брза пауза. Оставете го вашиот ум одмор кога ќе ви снема идеи и дајте си одмор, можеби одвојте неколку минути за да одите или да дишете кога имате несогласувања.

Завршување

Значи, ги имате горенаведените вештини? Не грижете се ако ги немате сите вештини на списокот, бидејќи тие можат да се обучат со време, а во зависност од тоа каков тип на илустратор сакате да бидете, некои вештини се поважни од другите во таа специфична област.

На пример, комуникациските вештини се исклучително важни за објавување на илустраторите бидејќи тие треба добро да комуницираат со авторите при креирањето на илустрациите. Додека вештините за цртање и креативноста се од суштинско значење за модните и рекламни илустратори да создаваат привлечни дизајни.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.