Si të bëheni një ilustrues

  • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

Përshëndetje! Emri im është June, jam një dizajner grafik që i pëlqejnë ilustrimet. Më pëlqen të krijoj ilustrime si hobi dhe ndonjëherë bëj ndonjë punë të pavarur.

Gjithmonë e konsideroj të qenit ilustrues një nga punët më interesante, sepse mund të tregosh anën tënde artistike dhe të jesh kreativ duke ofruar zgjidhje. Sigurisht, kjo është vetëm nëse ju pëlqen të vizatoni.

Është kënaqësi të ilustrosh, si hobi, por nëse dëshiron të bëhesh ilustrues, është më e vështirë nga sa duket. Ju ndoshta mendoni se nëse jeni të mirë në vizatim, ju jeni një ilustrues i mirë. Megjithatë, ka më shumë për të.

Në këtë artikull, do të mësoni më shumë rreth të qenit ilustrues si karrierë, duke përfshirë hapat dhe aftësitë thelbësore për t'u bërë ilustrues.

Çfarë është një Illustrator

Një ilustrues krijon imazhe origjinale që ndihmojnë në shpjegimin e kontekstit për reklamat, modën ose botimet si librat, revistat dhe gazetat për fëmijë.

Duke qenë një ilustrues, ju do të përdorni mediume të shumta duke përfshirë media tradicionale si stilolaps, laps dhe furça. Disa ilustrime krijojnë ilustrime grafike, kështu që përveç mjeteve të vizatimit me dorë, ju përdorni edhe programe dixhitale si Adobe Illustrator, Photoshop, Sketch, Inkscape, etj.

Në baza të rregullta, një ilustrues punon me ekipin e marketingut dhe dizajnerët për të promovuar një biznes ose bashkëpunon me botuesit dhe redaktorët për të krijuarilustrime për qëllime edukative, politike ose të tjera jokomerciale.

Po, një ilustrues vizaton shumë, por nuk është njësoj si të jesh artist. Sepse një ilustrues punon për klientët sipas kërkesës, ndërsa një artist zakonisht krijon bazuar në ndjenjën e tij/saj.

Çfarë bën një ilustrues si karrierë

Ka kaq shumë gjëra që mund të bësh si ilustrues sepse ka lloje të ndryshme ilustruesish.

Për shembull, shumë ilustrues pëlqejnë të punojnë si ilustrues librash për fëmijë. Zgjedhje të tjera të njohura të karrierës përfshijnë ilustrues të modës, ilustrues mjekësor, ilustrues reklamash ose ilustrues të tjerë botues.

Shumë prej jush do të punojnë si dizajnerë grafikë të specializuar në ilustrim. Disa prej jush mund të punojnë si ilustrues mjekësorë duke krijuar imazhe të trupit të njeriut, modelim 3D, e kështu me radhë.

Të tjerët mund të punojnë në një fushë më kreative si marka, apo edhe dizajnimi i menuve të restoranteve të vizatuara me dorë. Shumë ilustrues të pavarur punojnë për ushqimin & industria e pijeve sepse stili i vizatuar me dorë është shumë i kërkuar dhe zakonisht është punë një herë.

4 hapa për t'u bërë një ilustrues

Nëse po e konsideroni ilustruesin si një karrierë profesionale, ndiqni hapat e mëposhtëm për t'u përgatitur.

Hapi 1: Studioni bazat e ilustrimeve

Ju nuk keni nevojë domosdoshmërisht të merrni një diplomë kolegji katërvjeçare për t'u bërë njëilustrator, veçanërisht për punë të pavarur, por është padyshim një ide e mirë të ndiqni disa kurse për të kuptuar konceptet dhe bazat. Marrja e një diplome të asociuar ose kryerja e një programi trajnimi janë gjithashtu opsione të njohura.

Ndjekja e një kursi aktual ka më shumë përparësi sesa ta mësoni atë vetë, sepse jeni më i orientuar dhe do të keni mundësi të bëni projekte të ndryshme dhe të merrni ndihmë nga profesorët ose shokët e klasës.

Një avantazh tjetër është se do të mësoni aftësi dhe teknika për ndërtimin e një portofoli, gjë që është vendimtare për karrierën tuaj. Disa punëdhënës kërkojnë një diplomë kur po aplikoni për një pozicion më të lartë.

Hapi 2: Gjeni stilin tuaj

Ndërsa bëni lloje të ndryshme ilustrime, duhet të gjeni një stil me të cilin jeni më të kënaqur dhe më të mirë. Ju nuk duhet të jeni të mirë në gjithçka. Disa ilustrues janë më të mirë në ilustrime të stilit me bojëra uji, ndërsa të tjerët mund të jenë më të mirë në ilustrime dixhitale ose vizatime me stilolaps/lapsa.

Nuk ka rëndësi se cilin medium përdorni, gjëja më e rëndësishme është të identifikoni stilin tuaj dhe të dalloheni nga turma, sepse kjo do të ndikojë në hapin tjetër, ndërtimin e portofolit tuaj.

Hapi 3: Ndërtoni një portofol të fortë

Pra, çfarë duhet të vendosni në portofolin tuaj? Zakonisht, ilustruesit vendosin stile të ndryshme ilustrime në portofol. Është mirë të tregoni diversitet, por përpiquni ta mbani stilin e përgjithshëm të qëndrueshëm dhe jo"shfaqje e tepërt". Do të thotë, mos vendosni një pjesë që tregon "dobësinë" tuaj.

Për shembull, nëse nuk jeni veçanërisht i mirë në bojëra uji, nuk keni pse të vendosni një projekt me bojëra uji në portofolin tuaj, sepse të punosh kaq shumë vetëm për të treguar se mund ta bësh, është nuk do të ndihmojë.

Duhet të vendosni pjesët që përfaqësojnë stilin tuaj në portofolin tuaj sepse do t'ju ndihmojë të afroheni më shumë me atë që kërkoni dhe mund të tregoni aftësinë tuaj më së miri.

Një këshillë tjetër është ta bëni portofolin tuaj të aksesueshëm në internet ose të keni një kopje dixhitale në mënyrë që të mund të ndani portofolin tuaj në mediat sociale ose faqet e profesionistëve të pavarur.

Hapi 4: Gjeni një punë

Gjetja e një pune si ilustrator kërkon shumë rrjetëzim. Nuk është aq e lehtë sa gjetja e një pune si dizajner grafik, kështu që është e rëndësishme të krijoni lidhjet e duhura. Kjo është arsyeja pse aftësitë e rrjetëzimit/komunikimit si një nga aftësitë e domosdoshme.

Bashkohu në disa ngjarje botuese nëse dëshiron të bëhesh një ilustrues librash, shko te rishikimi i portofolit nëse je i sapodiplomuar ose krijoni lidhje me biznese në internet. Agjencitë e reklamave shpesh punësojnë gjithashtu ilustrues, mos harroni ta provoni.

Nëse dëshiron të bëhesh një ilustrues i pavarur, mund të përdorësh gjithashtu disa sajte të pavarura si Fiverr, Upwork, freelancer, etj. Ka shumë kërkesa, por nga përvoja ime, shkalla e pagesës nuk është ideale.

6 aftësi që duhet të keni si ilustrues

Të jesh ilustrues nuk ka të bëjë vetëm me aftësitë e vizatimit. Është gjithashtu e rëndësishme të kesh aftësi të tjera si kreativiteti, aftësia e rrjetëzimit, menaxhimi i kohës, trajtimi i stresit dhe disa aftësi softuerike. Unë do të shpjegoj më tej pse është e rëndësishme që një ilustrues të ketë këto gjashtë aftësi.

1. Kreativiteti

Unë do të thoja se tregimi është një nga pjesët më të rëndësishme të krijimtarisë. Si e tregoni një histori përmes imazheve? Kjo është ndoshta pjesa më e vështirë e procesit krijues.

Shumë njerëz besojnë se kreativiteti është një dhuratë, por unë mendoj se secili është krijues në mënyrën e vet, dhe kreativiteti mund të mësohet dhe zhvillohet.

Disa njerëz janë të mirë në idetë e stuhisë së ideve, ndërsa të tjerët kanë më shumë njohuri në aftësitë praktike. Sa më shumë mediume/mjete të dini, aq më mirë do t'i shprehni idetë tuaja krijuese. Në fakt, duke bërë më shumë me dorë, truri juaj bëhet më aktiv.

Pra, nëse dini të përdorni mjete të ndryshme, por e konsideroni veten më pak kreativ, mund të filloni të vizatoni, pastroni, spërkatni, etj pa menduar shumë. Është një mënyrë e mirë për të trajnuar të menduarit tuaj krijues.

2. Vizatimi

Shkathtësia e vizatimit është e rëndësishme sepse kjo është ajo që bëni ju si ilustrues. Nuk ka rëndësi nëse jeni duke bërë ilustrime dixhitale apo të printuara, ju duhet të dini se si të vizatoni. Disa njerëz janë më të mirë në vizatimin me furça, të tjerët janë të mirë në skicimin me laps ose përdorimin e vizatimittableta.

Varet gjithashtu nga lloji i ilustruesit që dëshironi të jeni, për shembull, aftësia e skicimit është thelbësore për ilustrimin e modës, dhe nëse ilustroni për libra për fëmijë, duhet të dini gjithashtu se si të vizatoni me ngjyra lapsa, shkumësa me ngjyra, bojëra uji, etj.

Në fazën fillestare, unë do të thoja të provoni të gjitha mediumet për të kuptuar se në cilin prej tyre jeni më të mirët. Personalisht, unë vizatoj më mirë në mënyrë dixhitale, por më pëlqen të skicoj idetë e mia në letër fillimisht.

3. Menaxhimi i kohës

E di që është vërtet e vështirë të kontrollosh kur të godasin idetë, prandaj duhet të filloni procesin krijues sapo të merrni një projekt. Zvarritja nuk është një zakon i mirë nëse doni të jeni një ilustrues si karrierë.

Menaxhimi i kohës është jashtëzakonisht i rëndësishëm për përkthyes të pavarur. Pa një orar fiks, është e lehtë të humbasësh gjurmët e kohës ose të shpërqendrohesh. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të zhvilloni aftësi të mira të menaxhimit të kohës. Ju nuk dëshironi të humbisni afatin.

Përpiquni të bëni një listë detyrash çdo ditë dhe vendosni një kujtesë disa ditë përpara afatit të fundit të një projekti. Do t'ju duhet të lini vend për kontaktet përfundimtare. Puna krijuese kërkon rregullime.

4. Softueri

Njohja e disa aftësive bazë të softuerit të dizajnit është thelbësore për ilustruesit sepse në fund, ju duhet të krijoni një version dixhital të punës suaj. Ju nuk duhet të jeni mjeshtër në softuer, por duhet të jeni në gjendje të bëni bazat, si p.shgjurmimi, shtimi i tekstit, etj.

Mendoni vetëm për menutë ose botimet e restoranteve, si mund të kenë klientët një kopje fizike dhe të printojnë kopje të shumta të menusë ose librit? Kështu që ju duhet të dixhitalizoni vizatimet tuaja me dorë.

Plus, çdo gjë po bëhet dixhitale këto ditë, kështu që kërkesa për ilustrim grafik është më e lartë. Shpesh ju duhet të skanoni ilustrimin tuaj në kompjuter dhe ta gjurmoni për të marrë versione të ndryshme për printim ose ueb.

Disa softuer të njohur që përdorin ilustruesit janë Adobe Illustrator, Photoshop, CorelDraw dhe Procreate.

5. Rrjetëzimi/komunikimi

Shkathtësia e rrjetëzimit ose socializimit është e lidhur ngushtë me aftësitë e mira të komunikimit. Rrjeti është jashtëzakonisht i rëndësishëm. Pse? Sepse kështu një ilustrues merr një punë në shumicën e rasteve.

Bashkimi i ngjarjeve të rrjeteve në qarqet e industrisë dhe biseda me personin e duhur është thelbësore. Përgatituni për ngjarjet e rrjeteve, dini si të promovoni veten dhe krijoni lidhje të mira! Kjo kërkon aftësi të mira komunikimi.

Pasi të merrni një punë, aftësia e komunikimit është edhe më e rëndësishme. Ju duhet të punoni me klientët, kështu që duhet të jeni në gjendje të kuptoni nevojat e tyre dhe t'u paraqisni qartë idetë tuaja.

6. Trajtimi i stresit

Kjo është një aftësi e rëndësishme për çdo karrierë. Të jesh një ilustrues duket të jetë e lezetshme dhe pa stres, por siç thashë më herët, nuk është aq e lehtë sa mund të duket.

Mund të ketë stresnga menaxhimi i keq i kohës, mosmarrëveshjet me bashkëpunëtorët ose klientët, mbarimi i ideve, etj.

Unë i përjetova pothuajse të gjitha dhe nuk ishte e lehtë. Pra, si të përballeni me stresin?

Marrja e një pushimi të shpejtë është ajo që më ndihmonte më shumë. Jepini mendjes tuaj një pushim kur ju mbarojnë idetë, dhe jepini vetes një pushim, ndoshta merrni disa minuta për të ecur ose për të marrë frymë kur keni mosmarrëveshje.

Përfundimi

Pra, i keni aftësitë e mësipërme? Mos u shqetësoni nëse nuk i keni të gjitha aftësitë në listë, sepse ato mund të trajnohen me kohë, dhe në varësi të llojit të ilustruesit që dëshironi të jeni, disa aftësi janë më të rëndësishme se të tjerat në atë fushë specifike.

Për shembull, aftësitë e komunikimit janë jashtëzakonisht të rëndësishme për publikimin e ilustruesve, sepse ata duhet të komunikojnë mirë me autorët gjatë krijimit të ilustrimeve. Ndërsa aftësitë e vizatimit dhe kreativiteti janë thelbësore për ilustruesit e modës dhe reklamave për të krijuar dizajne tërheqëse.

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.