Како да направите опрема во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Сакате да нацртате опрема за велосипед или да создадете форма на запчаник во тркалото на автомобилот? Постојат различни начини да се создаде форма на запчаник/запчаник во Adobe Illustrator, а јас ќе ви ги покажам двата најлесни начини да го направите тоа. Ќе ги користите основните алатки за обликување за да креирате форми и ќе ги користите пронаоѓачите на патеки за комбинирање форми.

Да, звучи комплицирано со сите алатки, но верувајте ми, многу е полесно отколку да ја користите алатката за пенкало за да следите слика на запчаникот, што го правев кога првпат почнав да го користам Adobe Illustrator. Алатката Pen се чинеше дека е решение за сè додека не научив повеќе за создавање форми во Adobe Illustrator.

Во секој случај, да преминеме директно на темата!

Како да нацртате облик на запчаник/запчаник во Adobe Illustrator

Постојат два лесни начини за цртање на контурите на запчаникот. Можете или да креирате ѕвезда или неколку правоаголници, а потоа да ги користите алатките Pathfinder за да ја направите формата на запчаникот/запчаникот.

Пред да изберете метод, отворете го панелот Pathfinder од надземното мени Window > Pathfinder .

Метод 1: Направете опрема од ѕвезда

Чекор 1: Изберете ја Алатката Ѕвезда од лентата со алатки, кликнете и влечете на таблата за уметност , и притиснете го копчето стрелка нагоре повеќе пати (околу 5 пати би требало да биде добро) за да го зголемите бројот на точки на ѕвездата.

Чекор 2: Користете ја алатката Ellipse Tool ( L ) за да направите совршен круг и преместете го во центарот на ѕвезда. Дветеформите треба да се преклопуваат.

Чекор 3: Изберете ги двете форми, одете на панелот Pathfinder и кликнете Unite .

Чекор 4: Направете друг круг и поставете го на новата форма што штотуку ја создадовте. Новиот круг треба да биде поголем од првиот круг и помал од обликот на ѕвездата.

Совет: можете да ги изберете двете форми за да ја видите преклопената област.

Претпоставувам дека веќе можете да ја видите формата на запчаник, па следниот чекор е да ги отстраните несаканите области.

Чекор 5: Изберете го новиот круг и обликот што претходно го направивте со алатката Unite, повторно одете на панелот Pathfinder и овој пат, кликнете Пресече .

Ќе видите форма на запчаник.

Следниот чекор е да додадете дупка во центарот.

Чекор 6: Направете круг и преместете го до центарот на обликот на запчаникот.

Јас користам друга боја за подобро да ја покажам позицијата.

Изберете ги двете форми и користете ја кратенката на тастатурата Команда + 8 (или Ctrl + 8 за корисници на Windows) за да се направи сложена патека.

И направивте форма на запчаник/запчаник!

Ако сакате да го имате контурите на запчаникот, едноставно сменете ја бојата на полнењето и тактот.

Метод 2: Направете запчаник од правоаголници

Чекор 1: Изберете ја Алатката правоаголник ( М ) од лентата со алатки и креирајте правоаголник. Умножете го правоаголникот три пати за да имате четири правоаголници внатревкупно.

Чекор 2: Завртете го вториот правоаголник за 45 степени, третиот правоаголник за 90 правоаголници, четвртиот правоаголник за -45 степени и порамнете ги четирите правоаголници во центарот.

Чекор 3: Изберете ги сите правоаголници и изберете Unite од панелот Pathfinder за да ги комбинирате сите правоаголници во една форма.

Чекор 4: Изберете ја обединетата форма и одете во надземното мени Ефект > Стилизирај > Кружни агли .

Поставете го радиусот на кружниот агол и проверете го полето Преглед за да видите како изгледа.

Можете да ја користите и Алатката за директен избор ( A ) за да ги уредите аглите.

Чекор 5: Додајте круг во центарот и направете сложена патека.

Како да направите 3D опрема во Adobe Illustrator

Сакате да ја направите опремата малку поубава? Како да направите 3D опрема? Бидејќи веќе сте ја направиле формата погоре, ќе ви бидат потребни само неколку минути за да направите 3D опрема.

Еве ги двата едноставни чекори за примена на 3D ефекти.

Чекор 1: Одете во надземното мени Прозорец > 3D и материјали за да го отворите панелот за 3D.

Чекор 2: Изберете ја брзината и кликнете Исклучи .

Забелешка: веројатно не можете да видите очигледен 3D ефект ако бојата на вашиот објект е црна. Променете ја бојата и ќе го видите ефектот.

Тоа е тоа. Ова е многу основен 3D ефект. Можете исто така да додадете откос или да ја променитематеријал и осветлување. Слободно истражете го панелот и бидете креативни 🙂

Завршни мисли

Да се ​​направи опрема во Adobe Illustrator е исто како да правите која било друга форма. Векторските форми почнуваат од најосновните форми и се создаваат со помош на други алатки за векторско уредување како што се Pathfinder, Shape Builder, Direct Selection Tool итн. ќе се изненадите што можете да создадете!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.