Како да се дизајнира за слепило во боја

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Здраво! Јас сум јуни. Обожавам да користам живописни бои во мојот дизајн, но неодамна забележав една работа: не сметав доволно за мала група публика.

Бојата е еден од најважните елементи на дизајнот, па дизајнерите често ги користат боите за да привлечат внимание. Но, што ако дел од нашата публика е далтонист? Тоа е клучен фактор што треба да се земе предвид за веб-дизајнот или визуелизацијата на податоците бидејќи може да влијае на пристапноста и навигацијата за гледачите со слепи бои.

Не ме сфаќајте погрешно, тоа не значи дека не треба да користиме бои во нашиот дизајн или дека не можете да бидете дизајнер ако сте далтонисти. Неодамна, наидов на неколку дизајнери со слепи далтонисти и навистина се заинтересирав за тоа како функционира за нив да гледаат и креираат дизајни.

Имав толку многу прашања како што се боите најдобро функционираат, какви комбинации на бои да користам, што можам да направам за да ги подобрам дизајните за публиката со слепи бои, итн.

Затоа, поминав денови истражувајќи и составување на овој напис и за дизајнери со слепи бои и за дизајнери кои не се далтонисти кои можат да го подобрат својот дизајн за публиката со слепи бои.

Што е слепило во боја

Едноставно објаснување: Слепило во боја значи кога некој не може да ги види боите на вообичаен начин. Луѓето со слепило во боја (или недостаток на боја) не можат да разликуваат одредени бои, најчесто зелена и црвена, но има и други видови на далтонизам.

3 вообичаени типови на боиСлепило

Црвено-зелено слепило за далтонизам е најчестиот тип на далтонизам, проследено со сино-жолта боја слепило и целосно далтонизам. Значи, што гледаат далтонистите?

Слика од r/Sciences

1. Црвено-зелено слепило во боја

Тие не можат да направат разлика помеѓу зеленото и црвеното. Исто така, постојат четири типа на црвено-зелено слепило за бои.

Нормалното гледање во боја треба да го види првиот Дедо Мраз во црвено и зелено, но слепилото во боја може да ја види само верзијата на вториот или третиот Дедо Мраз.

Деутераномалија е најчестиот вид на црвено-зелено слепило за боја и го прави зеленото да изгледа поцрвено. Од друга страна, Протаномалија прави црвеното да изгледа повеќе зелено и помалку светло. Некој со Protanopia и deuteranopia воопшто не може да направи разлика помеѓу црвено и зелено.

2. Сино-жолта боја слепило

Некој со сино-жолта боја слепило обично не може да разликува помеѓу сино и зелено, или жолто и црвено. Овој тип на сино-жолта далтонист е познат како Тританомалија .

Друг тип на сино-жолти далтонисти (исто така наречени Тританопија ), освен сината и зелената, тие исто така не можат да направат разлика помеѓу виолетова и црвена, или жолта и розова.

3. Целосно далтонизам

Целосно слепило во боја е познато и како монохроматија . За жал, некој соцелосното далтонизам не може да види ниедна боја, но не е многу честа појава.

Дали сте далтонисти?

Брз начин да дознаете е дека можете да направите брз тест за далтонизам наречен Ishihara color plates, кој можете да го најдете на интернет. Еве неколку примери на тестот Ишихара. Можете ли да ги видите броевите (42, 12, 6 и 74) внатре во кружните плочи помеѓу точките?

Но, ако навистина добивате ниска оценка за недостаток на вид на боја од различни онлајн тестови за далтонисти, добра идеја е да посетите офталмолог бидејќи онлајн тестовите не се секогаш 100% точни.

Сега кога знаете малку за различните видови на далтонизам, следното нешто што треба да научите е како да дизајнирате за слепило во боја.

Како да дизајнирате за слепило во боја (5 совети)

Постојат различни начини за подобрување на дизајнот за слепило во боја, како што се користење палети погодни за слепило, избегнување одредени комбинации на бои, користење на повеќе симболи, итн.

Совет бр. 1: Користете палети погодни за слепи бои

Ако ви се допаѓа жолтата боја, имате среќа! Жолтата е боја погодна за слепите и прави добра комбинација со сината. Ако не, постојат алатки за боја како Coolers или ColorBrewer кои можете да ги користите за да ви помогнат да изберете бои за слепи бои.

На пример, можете лесно да генерирате палети погодни за слепи бои на ColorBrewer.

На кулери, можете да изберете тип на слепило за боја ипалетата соодветно ќе ги приспособи боите.

>

Можете да проверите дали боите што ќе ги изберете се безбедни за далтонизам.

Adobe Color Blind Simulator за различни типови на далтонизам

Можете да направите мал тест, да го испечатите дизајнот во црно-бело, можете да ги прочитате сите информации, а потоа далтонист може да ги прочита.

Совет #2: комбинации на бои што треба да се избегнуваат

Изборот на вистинската боја е од суштинско значење кога вашата публика е слепа во боја. Некои комбинации на бои едноставно не би функционирале.

Еве шест комбинации на бои што треба да се избегнуваат при дизајнирање за слепило во боја:

  • Црвена и засилувач; Зелена
  • Зелена & засилувач; Браун
  • Зелена & засилувач; Сина
  • Сина & засилувач; Сиво
  • Сино & засилувач; Виолетова
  • Црвена & засилувач; Црното

Би рекол дека многу непријатности доаѓаат од графиконите и графиконите. Шарените статистички графикони и графикони се проблематични за гледачите со слепи бои бидејќи можеби нема да ги видат соодветните бои за податоците.

Веб дизајн, поконкретно, копчиња и линкови е друга работа. Многу копчиња се или црвени или зелени, врските се сини или кликнуваните врски се виолетови. Ако нема подвлечено под сидро текстот, корисниците со слепи бои нема да ја видат врската.

На пример, Red-Зеленото слепило за далтонизам е најчестиот тип на слепило во боја, така што користењето на двете бои заедно може да биде проблематично.

Но, тоа не значи дека не можете да ги користите двете бои заедно, бидејќи можете да користите други елементи за да го разликувате дизајнот, како текстура, форми или текст.

Совет бр. 3: Користете силен контраст

Користењето бои со висок контраст во вашиот дизајн може да им помогне на гледачите со слепите бои да го разликуваат контекстот.

Да речеме дека правите графикон со различни бои. Кога користите висок контраст, дури и ако гледачот со слепи бои не може да ја види истата боја, барем тој/таа може да разбере дека податоците се различни.

Кога користите слични бои, може да изгледа збунувачки.

Совет #4: Користете текстури или форми за графикони и графикони

Наместо да користите различни бои за прикажување податоци, можете алтернативно да користите форми за да го означите датумот. Употребата на различни типови линии за претставување на различни податоци е исто така добра идеја.

Совет #5: Користете повеќе текст и икони

Ова е корисно кога креирате инфографици. Кој вели дека инфографиките мора да бидат секогаш шарени? Можете да користите графика за да им помогнете на визуелните слики. Користењето задебелен текст може исто така да ја прикаже фокусната точка и да привлече внимание.

Не сте сигурни како да ја проверите верзијата за далтонизам на вашето уметничко дело во Adobe Illustrator? Продолжете да читате.

Како да се стимулира слепило во боја во Adobe Illustrator

Создадов дизајн во Adobe Illustrator исакате да проверите дали е пријателски за далтонистите? Можете брзо да го префрлите режимот на преглед од надземното мени.

Одете во надземното мени Преглед > Поставување доказ и можете да изберете помеѓу два режима на слепило во боја: Слепило во боја – тип на протанопија или Слепило во боја – тип на Деутеранопија .

Сега можете да видите што гледаат слепите лица во вашите уметнички дела.

Заклучок

Видете, не е толку тешко да се дизајнира за слепило за далтонизам и дефинитивно можете да создадете извонреден дизајн кој работи за лица кои не се далтонисти и далтонисти. Бојата е важна, но и други елементи. Користењето текст и графика за подобрување на визуелноста е најдоброто решение.

Извори:

  • //www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/color -слепило/видови-далтонизам
  • //www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-color-blindness
  • //www.colourblindawareness.org/

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.