Si të dizajnoni për verbërinë e ngjyrave

  • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

Përshëndetje! Unë jam qershori. Më pëlqen të përdor ngjyra të gjalla në dizajnin tim, por kohët e fundit vura re një gjë: nuk e konsideroja mjaftueshëm një audiencë të vogël në grup.

Ngjyra është një nga elementët më të rëndësishëm të dizajnit, kështu që dizajnerët shpesh përdorin ngjyrat për të tërhequr vëmendjen. Por, çka nëse një pjesë e audiencës sonë janë të verbër nga ngjyra? Është një faktor vendimtar për t'u marrë parasysh për dizajnin e uebit ose vizualizimin e të dhënave, sepse mund të ndikojë në aksesin dhe navigimin për shikuesit me ngjyra të verbër.

Mos më keqkuptoni, kjo nuk do të thotë se nuk duhet të përdorim ngjyrat në dizajnin tonë ose nuk mund të jeni stilist nëse jeni verbër për ngjyrat. Kohët e fundit, takova disa stilistë të verbër për ngjyrat dhe u interesova shumë se si funksionon për ta të shohin dhe të krijojnë dizajne.

Kisha kaq shumë pyetje si ngjyrat që funksionojnë më mirë, çfarë kombinimesh ngjyrash të përdor, çfarë mund të bëj për të përmirësuar dizajnet për audiencën me ngjyra të verbër, etj.

Kështu që kalova ditë duke bërë kërkime dhe bashkimi i këtij artikulli si për dizajnerët verbër ngjyrash, ashtu edhe për dizajnerë që nuk kanë probleme me ngjyrat, të cilët mund të përmirësojnë dizajnin e tyre për audiencën e verbër.

Çfarë është verbëria e ngjyrave

Një shpjegim i thjeshtë: Daltonizmi do të thotë kur dikush nuk mund t'i shohë ngjyrat në mënyrën e zakonshme. Njerëzit me verbëri ngjyrash (ose mangësi ngjyrash) nuk mund të dallojnë ngjyra të caktuara, më së shpeshti, jeshile dhe e kuqe, por ka edhe lloje të tjera të verbërisë së ngjyrave.

3 Llojet e zakonshme të ngjyraveVerbëria

Daltonizmi kuq-jeshile është lloji më i zakonshëm i verbërisë së ngjyrave, i ndjekur nga verbëria blu-verdhë dhe verbëria e plotë e ngjyrave. Pra, çfarë shohin të verbërit?

Imazhi nga r/Sciences

1. Daltonizmi kuq-jeshile

Ata nuk mund të bëjnë dallimin midis jeshiles dhe të kuqes. Ekzistojnë gjithashtu katër lloje të verbërisë së ngjyrave kuq-jeshile.

Vizioni normal me ngjyra duhet ta shohë Babadimrin e parë me ngjyrë të kuqe dhe jeshile, por verbëria e ngjyrave mund të shohë vetëm versionin e Santa të dytë ose të tretë.

Deuteranomaly është lloji më i zakonshëm i verbërisë së ngjyrave kuq-jeshile dhe e bën ngjyrën e gjelbër të duket më e kuqe. Nga ana tjetër, Protanomalia e bën të kuqe të duket më e gjelbër dhe më pak e ndritshme. Dikush me Protanopia dhe deuteranopia nuk mund të bëjë fare dallimin mes të kuqes dhe jeshiles.

2. Daltonizmi blu-verdhë

Dikush me verbëri blu-verdhë zakonisht nuk mund të bëjë dallimin midis blusë dhe jeshiles, ose të verdhës dhe të kuqes. Ky lloj daltonizmi blu-verdhë njihet si Tritanomali .

Një lloj tjetër i të verbërve blu-verdhë (i quajtur edhe Tritanopia ), përveç blusë dhe jeshiles, ata gjithashtu nuk mund të bëjnë dallimin midis vjollcës dhe të kuqes, ose të verdhës dhe rozës.

3. Daltonizmi i plotë

Daltonizmi i plotë njihet edhe si monokromaci . Për fat të keq, dikush meverbëria e plotë e ngjyrave nuk është në gjendje të shohë asnjë ngjyrë, por nuk është shumë e zakonshme.

Jeni verbër për ngjyrat?

Një mënyrë e shpejtë për ta zbuluar është se mund të bëni një test të shpejtë të verbërisë së ngjyrave të quajtur pllaka ngjyrash Ishihara, të cilat mund t'i gjeni në internet. Këtu janë disa shembuj të testit Ishihara. A mund t'i shihni numrat (42, 12, 6 dhe 74) brenda pllakave rrethore midis pikave?

Por nëse vërtet po merrni një rezultat të ulët për mungesën e shikimit të ngjyrave nga teste të ndryshme në internet të verbërisë së ngjyrave, është një ide e mirë të vizitoni një okulist sepse testet në internet nuk janë gjithmonë 100% të sakta.

Tani që dini pak rreth llojeve të ndryshme të verbërisë së ngjyrave, gjëja tjetër për të mësuar është se si të dizajnoni për verbërinë e ngjyrave.

Si të dizenjoni për verbërinë e ngjyrave (5 këshilla)

Ka mënyra të ndryshme për të përmirësuar dizajnin për verbërinë e ngjyrave, si p.sh. përdorimi i paletave miqësore ndaj ngjyrave, shmangia e disa kombinimeve të ngjyrave, përdorimi i më shumë simboleve, etj.

Këshillë #1: Përdorni paleta miqësore me ngjyrat e verbëra

Nëse ju pëlqen ngjyra e verdhë, jeni me fat! E verdha është një ngjyrë miqësore ndaj ngjyrave dhe bën një kombinim të mirë me blunë. Nëse jo, ka mjete me ngjyra si Coolers ose ColorBrewer që mund t'i përdorni për t'ju ndihmuar të zgjidhni ngjyrat pa ngjyra.

Për shembull, mund të gjeneroni lehtësisht paleta të përshtatshme për verbërinë në ColorBrewer.

Në ftohësit, mund të zgjidhni llojin e verbërisë së ngjyrave dhepaleta do të rregullojë ngjyrat në përputhje me rrethanat.

Adobe Color ka gjithashtu një simulator për ngjyrat dhe ju mund të zgjidhni modalitetin e sigurt Color Blind kur zgjidhni ngjyrat.

Mund të kontrolloni nëse ngjyrat që zgjidhni janë të sigurta ndaj ngjyrave.

Adobe Color Blind Simulator për lloje të ndryshme të verbërisë së ngjyrave

Mund të bëni një test të vogël, të printoni dizajnin bardh e zi, mund të lexoni të gjithë informacionin, pastaj mund ta lexojë edhe një i verbër me ngjyra.

Këshilla #2: kombinimet e ngjyrave për të shmangur

Zgjedhja e ngjyrës së duhur është thelbësore kur audienca juaj është e verbër. Disa kombinime ngjyrash thjesht nuk do të funksiononin.

Këtu janë gjashtë kombinime ngjyrash që duhen shmangur kur dizajnoni për verbërinë e ngjyrave:

  • E kuqe & amp; E gjelbër
  • E gjelbër & Kafe
  • E gjelbër & Blu
  • Blu & Gri
  • Blu & vjollcë
  • E kuqe & E zezë

Unë do të thoja se shumë shqetësime vijnë nga grafikët dhe grafikët. Grafikët dhe grafikët me ngjyra statistikore janë problematike për shikuesit me ngjyra të verbër, sepse ata mund të mos shohin ngjyrat përkatëse për të dhënat.

Dizajni i uebit, më konkretisht, butonat dhe lidhjet është një tjetër gjë. Shumë butona janë ose të kuq ose jeshil, lidhjet janë blu ose lidhjet e klikuara janë vjollcë. Nëse nuk ka nënvizim poshtë tekstit të ankorimit, përdoruesit pa ngjyra nuk do ta shohin lidhjen.

Për shembull, Red-Daltonizmi i gjelbër është lloji më i zakonshëm i verbërisë së ngjyrave, kështu që përdorimi i dy ngjyrave së bashku mund të jetë problematik.

Por kjo nuk do të thotë që nuk mund t'i përdorni të dy ngjyrat së bashku, sepse mund të përdorni elementë të tjerë për të dalluar dizajnin, si p.sh. tekstura, format ose teksti.

Këshilla #3: Përdorni kontrast të fortë

Përdorimi i ngjyrave me kontrast të lartë në dizajnin tuaj mund t'i ndihmojë shikuesit që nuk kanë ngjyra të dallojnë kontekstin.

Le të themi se po bëni një grafik me ngjyra të ndryshme. Kur përdorni kontrast të lartë, edhe nëse një shikues me ngjyra të verbër nuk mund të shohë saktësisht të njëjtën ngjyrë, të paktën ai/ajo mund të kuptojë se të dhënat janë të ndryshme.

Kur përdorni ngjyra të ngjashme, mund të duket konfuze.

Këshillë #4: Përdorni tekstura ose forma për grafikët dhe grafikët

Në vend që të përdorni ngjyra të ndryshme për të treguar të dhënat, mund të përdorni në mënyrë alternative forma për të shënuar datën. Përdorimi i llojeve të ndryshme të rreshtave për të paraqitur të dhëna të ndryshme është gjithashtu një ide e mirë.

Këshilla #5: Përdorni më shumë tekst dhe ikona

Kjo është e dobishme kur krijoni infografikë. Kush thotë se infografika duhet të jetë gjithmonë me ngjyra? Ju mund të përdorni grafikë për të ndihmuar pamjet. Përdorimi i tekstit të trashë mund të tregojë gjithashtu pikën e fokusit dhe të tërheqë vëmendjen.

Nuk jeni i sigurt se si të kontrolloni versionin pa ngjyra të veprës suaj artistike në Adobe Illustrator? Vazhdoni të lexoni.

Si të stimuloni verbërinë ndaj ngjyrave në Adobe Illustrator

Krijova një dizajn në Adobe Illustrator dhedëshironi të kontrolloni dy herë nëse është miqësor ndaj ngjyrave? Mund ta ndërroni shpejt modalitetin e shikimit nga menyja e sipërme.

Shko te menyja e sipërme Shiko > Konfigurimi i provës dhe mund të zgjedhësh midis dy mënyrave të verbërisë së ngjyrave: Verbëria e ngjyrave – Lloji Protanopia ose Daltonizmi – Tip Deuteranopia .

Tani mund të shihni se çfarë shohin të verbërit në veprat tuaja artistike.

Përfundim

Shiko, nuk është aq e vështirë të dizenjosh për verbërinë e ngjyrave dhe padyshim që mund të krijosh një dizajn të mrekullueshëm që funksionon për personat që nuk kanë të verbër dhe ngjyra. Ngjyra është e rëndësishme, por edhe elementë të tjerë. Përdorimi i tekstit dhe grafikës për të përmirësuar pamjen është zgjidhja më e mirë.

Burimet:

  • //www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/color -verbëri/llojet-daltonizmi
  • //www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-color-blindness
  • //www.colourblindawareness.org/

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.