Зошто Adobe Illustrator постојано паѓа

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Користем Adobe Illustrator од 2012 година и наидов на многу замрзнати и падови на патот. Некогаш не реагираше, други пати програмата само продолжуваше да се откажува/паѓа сама по себе. Не е забавно.

Меѓутоа, морам да кажам дека Adobe прави одлична работа во развивањето на програмите бидејќи едвај доживувам падови денес. Па, сепак се случи еднаш или двапати, но барем нема да продолжи да паѓа како порано.

Како да се поправат падовите навистина зависи од тоа зошто програмата се урна на прво место. Затоа е важно да се откријат причините.

Постојат неколку причини поради кои Adobe Illustrator се замрзне или паѓа. Набројувам само некои од проблемите на кои наидов заедно со можните решенија.

Содржина

 • Причина бр. 1: грешки или застарен софтвер
  • Како да се поправи
 • Причина бр. 2 : Некомпатибилни датотеки или приклучоци
  • Како да се поправи
 • Причина бр. 3: нема доволно RAM (меморија) или складирање
  • Како да се поправи
 • Причина бр. 4: тежок документ
  • Како да се поправи
 • Причина бр. 5: погрешни кратенки
  • Како да се Поправете
 • Причина #6: Оштетени фонтови
  • Како да се поправат
 • ЧПП
  • Зошто Adobe Illustrator постојано паѓа при зачувување?
  • Дали на Adobe Illustrator му треба многу RAM?
  • Можете ли да го вратите падот на датотеката Adobe Illustrator?
  • Како да го ресетирам Adobe Illustrator?
  • Што да направите ако Adobe Illustrator не еодговарате?
 • Заклучок

Причина бр. 1: грешки или застарен софтвер

Ако вашиот Adobe Illustrator паѓа при стартувањето, еден од најголемата причина може да биде тоа што е застарена.

Всушност, овој проблем се случуваше доста често кога ја користев верзијата на Adobe Illustrator од 2019 година во 2021 година, кога мојата датотека продолжи да се прекинува сама по себе, или не можев ни да ја отворам додека се затвора кога ја започнав програмата .

Како да го поправите

Ажурирајте го софтверот кога ќе излезат поновите верзии. Не само затоа што поновата верзија има подобри карактеристики и перформанси, туку има развиено и поправени грешки. Затоа едноставно ажурирањето и рестартирањето на Adobe Illustrator треба да го реши проблемот.

Можете да проверите дали вашиот софтвер е ажуриран или не на Adobe CC.

Причина бр. 2: Некомпатибилни датотеки или приклучоци

Иако Adobe Illustrator е компатибилен со повеќето датотеки или слики со векторски формат, сè уште има шанси некои датотеки да предизвикаат паѓање, дури и само едноставна слика. Adobe Illustrator има толку многу верзии, што дури и датотеката .ai или објектите во датотеката може да бидат некомпатибилни едни со други.

Приклучоците од трета страна или додатоците што недостасуваат исто така може да предизвикаат падови. Овој проблем почесто се случуваше со верзиите на Adobe Illustrator CS.

Како да се поправи

Проверете дали датотеките што ги отворате во Adobe Illustrator се компатибилни со вашата тековна верзија на Illustrator. Ако тоа е предизвикано од надворешни приклучоци, можетеотстранете ги или ажурирајте ги надворешните приклучоци до нивната најнова верзија и повторно стартувајте го Adobe Illustrator или стартувајте го Adobe Illustrator во безбеден режим.

Причина бр. 3: Нема доволно RAM (меморија) или простор

Ако добиете порака дека немате доволно меморија, во моментот кога ќе кликнете OK, Adobe Illustrator паѓа.

Не разбрав зошто мојот колеџ постави услов за уред додека не сфатам колку е важен хардверот за водење тешка програма како Adobe Illustrator. Недостатокот на RAM и ограниченото складирање на вашиот компјутер не само што ќе ја забави програмата, туку може да предизвика и падови.

Минималната потреба за RAM меморија за да работи Adobe Illustrator е 8 GB, но препорачливо е да имате 16 GB меморија, особено ако работите професионални проекти и користите и друг софтвер за дизајн.

Треба да имате околу 3 GB достапен простор за складирање за користење на Adobe Illustrator и се претпочита вашиот лаптоп или десктоп компјутер да е опремен со SSD бидејќи има предност во брзината.

Како да го поправите

Ако не заменувате мемориска картичка (што веројатно нема да се случи), можете да ги ресетирате поставките на Adobe Illustrator од Illustrator > Preferences > Општо и кликнете Ресетирај ги параметрите за да го рестартирате Adobe Illustrator.

Или одете на Illustrator > Преференци > Приклучоци & Изгребете ги дисковите и изберете диск што има доволно простор.

Причина бр. 4: Тежок документ

Кога вашиот документ на Adobe Illustrator има многу слики или сложени објекти, тој ја зголемува големината на датотеката, што го прави тежок документ. Кога документот е „тежок“, тој не реагира брзо и ако направите многу дејства додека се обработува, може да се замрзне или да падне.

Како да се поправи

Намалувањето на големината на датотеката може да биде решение. Израмнувачките слоеви исто така може да бидат корисни. Во зависност од тоа кои се „тешките“ предмети во вашето уметничко дело. Ако треба да дизајнирате проект со голема големина за печатење, можете пропорционално да ја намалите големината на документот додека работите и да ја испечатите оригиналната големина.

Ако имате многу слики што предизвикуваат паѓање на Adobe Illustrator, можете да користите поврзани слики наместо вградени слики.

Причина #5: Погрешни кратенки

Некои случајни комбинации на копчиња може да предизвикаат ненадеен пад. Искрено, не можам да се сетам кои копчиња ги притиснав, но тоа се случи веќе неколку пати кога случајно ги погодив погрешните копчиња и Adobe Illustrator се откажа.

Како да се поправи

Лесно! Користете ги вистинските кратенки на тастатурата за секоја команда. Ако не можете да запомните некои од стандардните копчиња, можете исто така да ги приспособите вашите сопствени кратенки на тастатурата.

Причина #6: Оштетени фонтови

Точно е. И фонтовите можат да бидат проблем. Ако вашиот Adobe Illustrator паѓа додека работите со алатката за текст, како што е лизгање до преглед на фонтови, тоа е проблем со фонтот.Или фонтот е оштетен, или е кеш на фонтот.

Како да се поправи

Постојат неколку решенија за поправање паѓања предизвикани од проблеми со фонтот. Можете да го отстраните приклучокот за управување со фонтови од трета страна, да го исчистите кешот на системскиот фонт или да ги изолирате оштетените фонтови.

Најчесто поставувани прашања

Еве повеќе прашања и решенија поврзани со паѓањето на Adobe Illustrator.

Зошто Adobe Illustrator постојано паѓа при зачувување?

Најможна причина зошто вашата датотека .ai паѓа при зачувување е тоа што големината на вашата датотека е преголема. Ако користите macOS, веројатно ќе видите како се замрзнува кругот на вчитување на виножитото или програмата само што се откажува сама.

Дали на Adobe Illustrator му треба многу RAM меморија?

Да, така. Минималната потреба од 8 GB работи добро, но се разбира, колку повеќе RAM, толку подобро. Ако често работите на „тешки“ проекти, неопходно е да имате најмалку 16 GB RAM меморија.

Дали можете да го вратите падот на датотеката Adobe Illustrator?

Да, може да ја вратите паднатата датотека на Adobe Illustrator. Всушност, Illustrator автоматски ќе ја врати урнатата датотека. Кога ќе го стартувате Adobe Illustrator по паѓањето, тој ќе ја отвори урнатата датотека означена како [обновена], но некои претходни дејства може да недостасуваат. Ако не, можете да користите алатки за обновување податоци од трета страна, како што е Recoverit.

Како да го ресетирам Adobe Illustrator?

Можете да го ресетирате Adobe Illustrator од менито Preferences. Оди до Илустратор > Преференци > Општо (или Уреди > Преференци за корисници на Windows) и кликнете Ресетирање параметри . Или можете да ги користите кратенките на тастатурата Alt + Ctrl + Shift (Windows) или Опција + Команда + Shift (macOS).

Што да направите ако Adobe Illustrator не реагира?

Најдоброто нешто што треба да направите е да седите и да чекате. Ако НАВИСТИНА морате, можете принудно да ја напуштите програмата. Рестартирајте го Adobe Illustrator и ќе ви покаже ваква порака.

Кликнете OK .

Заклучок

Може да има толку многу причини зошто вашата датотека Adobe Illustrator паѓа и решението зависи од причина. Највообичаеното решение е да се ресетира и рестартира, па секогаш кога вашата програма ќе падне, прво пробајте ја.

Некои други ситуации или причини што не ги опфатив? Оставете коментар и известете ме.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.