Како да направите фонт во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Типографијата е еден од најважните елементи на графичкиот дизајн. Adobe Illustrator веќе има колекција на претходно поставени фонтови, но се чини дека тие се „премногу стандардни“ и понекогаш не привлекуваат доволно око.

Не ме сфаќајте погрешно. Ги користам претходно поставените фонтови во 90% од мојата работа, особено за информативната содржина како текстот на телото. Сепак, секогаш барам поуникатен фонт за наслови или големи наслови за да привлечам внимание.

Се разбира, мојот прв избор би бил преземање фонтови, но понекогаш едноставно не можам да го најдам точно она што го сакам. Секогаш кога не можам да го најдам фонтот што ми се допаѓа за некој проект, би го приспособил оригиналниот фонт или би создал свој фонт.

Во ова упатство, ќе ви покажам два начини како да направите сопствен фонт во Adobe Illustrator.

Забелешка: сите слики од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Метод 1: Изменете го постоечкиот фонт

Овој метод е најлесниот начин да се направи нов фонт, но треба да ги проверите авторските права на оригиналниот фонт што го менувате. Ако користите Adobe Fonts, тие се во основа бесплатни за лична и комерцијална употреба со вашата претплата за Creative Cloud.

Кога правите фонт со менување на постоечки фонт, прво мора да го нацртате текстот. Друга важна работа што треба да се има на ум е дека изборот на фонт што е сличен на она што сакате да го креиратеќе ви заштеди време и ќе добиете подобар резултат.

На пример, ако сакате да креирате подебел фонт, изберете подебел фонт за менување и ако сакате да креирате сериф фонт, изберете сериф фонт.

Ќе изберам дебел сан сериф фонт за да ви покажам пример со чекори.

Чекор 1: Додајте текст во Adobe Illustrator, вклучувајќи букви од A до Z (и големи и мали букви), броеви, интерпункциски знаци и симболи.

Забелешка: ова е само за да ви покажам пример, затоа не ги наведувам сите букви, бројки или интерпункциски знаци. Ако сакате да го направите употреблив фонт за иднината, треба да ги вклучите сите.

Ако треба да имате само приспособен фонт за проект со лого, тогаш можете само да ги напишете буквите од логото.

Чекор 2: Изберете го целиот текст и изберете фонт што е близок до она што сакате да го креирате од панелот Карактер .

Чекор 3: Изберете го целиот текст и користете ја кратенката на тастатурата Command + O (или Ctrl + O за корисници на Windows) за креирање текстуален преглед.

Штом текстот ќе биде скициран, одгрупирајте го за да можете да ги уредувате буквите поединечно.

Чекор 4: Користете ја Алатката за директен избор (кратенка на тастатура A ) за да ја уредите буквата. На пример, можете да ги заокружите аглите.

Или отсечете одредени делови користејќи ја алатката за бришење или самата алатка за директно избирање. Овде има многу можности. Вашиот повик.

Повторете го истиот процес за сите букви, бројки и интерпункциски знаци. Обидете се да го одржите форматот конзистентен. Силно препорачувам да ги користите водичите кога ги форматирате фонтовите.

Чекор 5: Изберете го вашиот омилен создавач на фонтови и направете ги векторските букви во формати на фонтови како TTF или OTF.

Ако ви треба препорака за создавач на фонтови, мислам дека Fontself е добар избор бидејќи е супер лесен за употреба и е екстензија на Adobe Illustrator. Значи, штом ќе го инсталирате Fontself, можете да го отворите во менито Window > Extension на Adobe Illustrator.

Ќе ја отвори таблата за наставки Fontself. Сè што треба да направите е да го повлечете фонтот што сте го направиле во панелот и да го категоризирате по големи букви, мали букви итн.

На пример, ќе повлечам голема буква, мала буква, број и симбол.

Самите фонтови вообичаено би ја идентификувале категоријата, а вие исто така можете да изберете автоматско прилагодување на кернингот и растојанието.

Штом ќе завршите, кликнете Зачувај . Толку едноставно.

Метод 2: Креирајте фонт од нула

Ова е методот што го користам за креирање фонтови за ракопис/скрипта. Мислам дека тоа е најдобриот начин да креирате оригинални фонтови со вашиот личен допир. Сепак, процесот може да потрае некое време бидејќи треба да ги скицирате, векторизирате и рафинирате буквите. Еве ги чекорите.

Чекор 1: Скицирај ги твоите идеи на хартијаили користете графички таблет за скицирање во Adobe Illustrator. Последната опција ќе ви заштеди време од векторизирање (чекор 2), но препорачувам скицирање на хартија особено ако креирате фонт во стилот на ракопис.

Ова е само случајна скица за да ви го прикаже примерот.

Чекор 2: Векторизирајте ја вашата скица користејќи слика Trace или Pen Tool. Ако имате доволно време, користете ја алатката за пенкало бидејќи можете да добиете попрецизни линии и рабови на фонтот.

Земете ја буквата „S“ како пример. Еве ги векторизираните резултати од алатката за пенкало и трагата на сликата.

Изберете кој било метод за векторизирање на сите букви, бројки и симболи. Можеби ќе треба да користите други алатки за да ја допрете патеката.

Чекор 3: Користете водичи за организирање на фонтот. Овој чекор е да ги одржувате буквите организирани. На пример, горниот дел од буквата не треба да го надминува горното упатство, а долниот дел не треба да оди покрај упатството до дното.

Значи, кога го користите фонтот, нема да има ситуации како оваа:

Чекор 4: Откако ќе го организирате фонтот , користете создавач на фонтови за да ги конвертирате векторските фонтови во формат на фонтови. Следете го Чекор 5 од Метод 1 горе.

Чекор 4 е изборен ако сакате да го користите фонтот само за еднократен проект.

Најчесто поставувани прашања

Еве повеќе прашања поврзани со правење фонт во Adobe Illustrator.

Како да креирате фонт воилустратор бесплатно?

Постојат неколку бесплатни создавачи на фонтови што можете да ги користите за да го конвертирате вашиот дизајн во фонтови што може да се преземат, како што е Font Forge, но тоа не е толку погодно како некои приклучоци на Illustrator.

Како да манипулирате со фонтот во Adobe Illustrator?

Има многу што можете да направите со фонтот/текст во Illustrator. На пример, можете да ја промените бојата, да ја користите алатката за директно избирање за да ја уредите формата, да го промените стилот на знаците или дури и да пополните текст со позадина на слика.

Како да направите фонт за ракопис во Illustrator?

Најдобриот начин да креирате фонт за ракопис е дефинитивно со рачно пишување на фонтот со своја рака наместо да менувате фонт на некој друг. Можете да го следите Методот 2 погоре за да креирате сопствен фонт за ракопис.

Како да зачувам фонт како PNG?

Можете да зачувате фонт како PNG во два чекори. Изберете го фонтот, одете до Датотека > Извези како и изберете PNG како формат. Ако сакате да имате проѕирна позадина, сменете ја бојата на позадината во Транспарентна .

Wrapping Up

Adobe Illustrator е совршен избор за правење векторски фонтови бидејќи има толку многу алатки за векторско уредување достапни за манипулирање со стилот на фонтот. Ако сакате да креирате фонт за идна употреба или за преземање, ќе треба да користите креатор на фонтови за да го форматирате фонтот.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.