Дали е Google Drive безбедно за складирање фотографии и датотеки?

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Google Drive е безбеден за складирање фотографии и доверливи информации. Големите и малите компании и поединците ширум светот се потпираат на Google Drive за складирање на нивните доверливи информации и други лични информации како фотографии, документи и други датотеки.

Јас сум Арон, технолошки професионалец и ентузијаст со повеќе од 10 години работа во сајбер безбедноста и технологијата. Се потпирам на Google Drive како една од неколкуте облак опции што ги користам секојдневно за складирање на моите лични информации.

Во оваа објава, ќе објаснам зошто Google Drive е безбеден за складирање лични и доверливи датотеки. Исто така, ќе објаснам што можете да направите за да бидете сигурни дека вашите информации ги гледаат само вие и оние што сакате да ги видат тие информации.

Key Takeaways

 1. Google Drive е безбедно!
 2. Начинот на кој ја обезбедувате вашата сметка на Google е исто толку важен, ако не и поважен од она што го прави Google за да ја заштити вашата сметка за да ги зачува вашите информации безбедни.
 3. Автентикација со два фактори - со користење на два работи за најавување на вашата сметка - одлично е.
 4. Споделувајте и давајте дозвола или пристап само на луѓе што ги познавате и им верувате.
 5. Никогаш не оставајте ја вашата сметка најавена без надзор — особено на јавен компјутер!

Дали Безбедно на Google Drive?

Накратко: да.

Гугл троши стотици милиони долари годишно за да обезбеди сопствен хардвер и софтвер и издвојува над 10 милијарди долари годишно за унапредување на сајбер безбедносташирум светот. Да се ​​каже дека Google сериозно ја сфаќа безбедноста е потценување. Над милијарда луѓе користат Google Drive ширум светот…и тоа беше во 2018 година!

Всушност, Google го курира Центарот за безбедност на Google, кој обезбедува ресурси и објаснувачки материјали за корисниците на Google за тоа како безбедно да го користат пакетот производи на Google и да ја одржуваат приватноста и безбедноста на интернет. Некои од информациите се општи, додека други информации се фокусирани на производот.

Центарот за безбедност на Google наведува и некои безбедносни мерки што Google ги спроведува за да ги зачува вашите податоци безбедни. Тие вклучуваат:

 • Шифрирање на податоци во транзит и во мирување - „парцелата“ што ги содржи вашите податоци е шифрирана така што нејзината содржина не е лесно читлива.
 • Безбеден пренос - „цевка “ преку која патува вашите податоци „парцелата“ е исто така шифрирана, што го отежнува гледањето низ што патува.
 • Скенирање на вируси – кога датотеката е на Google Drive, Google ја скенира за злонамерен код.
 • Други безбедносни мерки.

Тоа е само за бесплатни сметки за лична употреба. Училишните и работните сметки имаат многу поактивна и пасивна заштита за податоците.

Значи, како што можете да видите, Google Drive како платформа е безбедна. Вашето следно прашање треба да биде…

Дали моите информации се безбедни?

Ова е многу погрдно прашање бидејќи одговорот се потпира на вас, корисникот.

Кога повеќето луѓе прашуваат: „Дали моите информации се безбедни?“ јас сумоткриле дека она што тие навистина значат е: „Дали можам да контролирам кој пристапува, користи и дистрибуира мои информации?

Клучна е контролата. Не сакате некој да пристапува до вашите информации, да ги краде и да ги злоупотребува. Ако не ги контролирате податоците, не можете да спречите некој да го прави тоа.

Вашите информации се безбедни само како што ги правите. Google Drive содржи бројни функции за дружење и споделување податоци со вашето семејство, пријатели и други. Во зависност од тоа како споделувате, може да ја изгубите контролата врз тие податоци, со што тие податоци ќе бидат помалку безбедни.

Сакам да забележам и дека кога велам дека информациите се безбедни, не мислам дека се целосно безбедни. Безбедноста е поврзана со веројатностите ; лизгачка скала на зголемен или намален ризик. Значи, „безбедно“ во овој контекст значи дека сте го минимизирале ризикот од загрозување на вашите податоци до степен до кој можете.

Да започнеме со наједноставната хипотетика. Имате сметка на Google: користите Gmail, Google Photos и Google Drive за е-пошта, резервна копија на фотографии и складирање информации. Додека испраќате е-пошта со други луѓе, вие разменувате информации со други само преку прилозите за е-пошта. Не споделувате фотографии или информации користејќи ја вградената функционалност на Google Photos или Google Drive.

Врз основа на таа хипотетика, вашите информации се безбедни колку што може да бидат во вообичаениот тек на употреба. Единствените податоци што ги споделувате се оние што конкретно ги избиратеза споделување. Дополнително, не ги споделувате изворните информации, туку само копија од информациите. Веројатно, вие сте во ред со тие информации што се споделуваат, препраќаат и користат.

Ајде да одиме на другиот крај на спектарот. Имате тони слики на Google Drive и Google Photos со повеќе папки. Некои папки се јавни, додека други се приватни, но споделени со многу луѓе.

Во таа ситуација, вашите информации се значително помалку безбедни: сте споделиле и повторно споделивте и додадовте пристап со потенцијално преклопувачки јавен и индивидуален пристап. Без детален преглед на дозволите, можеби не сте свесни за нивото на контрола врз вашите информации.

Понатаму, можеби не сте свесни колку се безбедни податоците, што е ризично место ако се грижите за безбедноста.

Како да ги направам моите информации безбедни?

Како што е нагласено од Центарот за безбедност на Google, постојат бројни начини да додадете безбедносна функционалност на вашата сметка. Јас лично би препорачал да го сторите тоа - има мало влијание врз леснотијата на користење и големо влијание врз безбедноста на вашите податоци.

Стратегија 1: Отстранете или управувајте со дозволите

Би Ви препорачуваме да управувате и потенцијално да ги отстраните дозволите. Да се ​​направи ова е едноставно, иако има некои чекори до тоа. Ќе ве прошетам низ процесот и ќе истакнам како можете да ја подобрите контролата на информациите. Што правишсо знаење зависи од вас.

Чекор 1 : Отворете го Google Drive и одете до датотеката или папката што сакате да ја прегледате. Кликнете на Прегледај детали за да добиете повеќе информации за датотеката или папката.

Чекор 2 : Кликнете на Управување со пристап на во право.

Чекор 3 : Овде, ќе видите екран со повеќе опции за управување со пристапот до вашите информации.

 • Можете да ја задржите датотеката споделена, но да го промените нивото на пристап што некој го има до неа. Google обезбедува три ескалирачки нивоа на пристап: Уредувач, Коментатор и Прегледувач. Гледачите можат само да ја погледнат датотеката. Коментаторите можат да гледаат и да даваат коментари или предлози, но не можат да ја менуваат или споделуваат датотеката. Уредниците можат да ја гледаат, да даваат коментари или предлози, да ја менуваат и споделуваат датотеката.

  Дали сакате некој да ја види, но да не ја менува? Можеби размислете за промена на нивниот пристап од „Уредувач“ на нешто поограничено. Стандардно, Google доделува дозволи за „Уредувач“ кога споделувате датотека во Google Drive.

 • Кога споделувате датотека, таа стандардно е „Ограничена“, што значи дека само оние на кои им е одобрен пристап од вас или „Уредник“ може да ја отворат врската. Може да има некои информации што сте ги споделиле каде „Секој со врската“ може да пристапи до нив. Размислете дали сакате или не сите да имаат пристап до вашите информации.
 • Кажете дека сакате некој да може да уредува, но не да ја сподели врската. Ти можешкликнете на малиот запчаник во горниот агол и оневозможете ја можноста за споделување на врската или контролните дозволи на датотеката.

Стратегија 2: Додадете мултифакторска автентикација

Повеќефакторска автентикација или MFA , е начин да додадете уште еден слој за безбедност на пристапот на вашата сметка. Мултифакторската автентикација ви овозможува да додадете нешто над вашето корисничко име и лозинка за да го отежнете пристапот до вашата сметка; некому му треба повеќе од само вашето корисничко име и лозинка за да пристапи до вашата сметка.

За да овозможите повеќефакторска автентикација, одете на Google.com и кликнете на значката на вашата кружна сметка во горниот десен агол. Потоа кликнете Управувајте со вашата сметка на Google .

На следниот екран, кликнете Безбедност во менито лево.

Скролувајте надолу до Потврда во 2 чекора , кликнете на лентата и следете го многу корисното водено поставување MFA на Google!

ЧПП

Еве некои други прашања што можеби ги имате за безбедноста на Google Drive, накратко ќе одговорам овде.

Дали Google Drive е безбеден од хакери?

Google Drive како услуга најверојатно е. Вашиот специфичен Google Drive е многу побезбеден користејќи сложена и единствена лозинка. Треба да го вклучите и MFA. Сè што можете да направите за да им го отежнете на хакерите ќе помогне во обезбедувањето на вашиот Google Drive.

Дали Google Drive е безбеден за даночни документи?

Може да биде! Повторно, ова е навистиназависи од тоа што споделувате и како плус како ја обезбедувате вашата сметка. Ако ги ставите вашите даночни документи во споделена папка, имате едноставна и лесна за погодување лозинка и немате овозможено MFA, тогаш тоа нема да биде безбедна ситуација за вашите даночни документи.

Дали Google Drive е побезбеден од е-пошта?

Интересно прашање. Дали јаболката е повкусна од портокалот? Тоа се два различни случаи на употреба. И двете може да се користат многу безбедно. И двете може да се користат многу несигурно. Ако ги следите моите препораки во ова упатство и другите, можете да ги сметате и двете за „безбедни“ методи на комуникација.

Заклучок

Google Drive е безбеден. Вашата употреба на тоа можеби не е .

Размислете што споделувате, со кого и дали сте во ред со тоа што повторно се споделува. Ако не, можеби ќе сакате да исчистите некои од вашите дозволи за споделување. Исто така, можеби ќе сакате да размислите како најдобро да ја заштитите вашата сметка, како на пример додавање MFA.

Би бил воодушевен да слушнам што мислите за оваа статија. Ве молиме оставете коментар подолу и известете ми дали ви се допадна оваа статија или не.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.