19 најдобри апликации за пишување за Mac во 2022 година (бесплатни + платени алатки)

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Содржина

Низ историјата, писателите пронајдоа многу начини како да ги пренесат своите зборови за потомството: машини за пишување, пенкало и хартија и пенкала на глинени табли. Компјутерите сега ни даваат можност за лесно уредување и преуредување на содржината, отворајќи сосема нови работни текови. Современите професионални апликации за пишување имаат за цел да го направат искуството со пишување што е можно повеќе без триење и да понудат корисни алатки кога е потребно.

Две моќни и популарни апликации за писатели се непречено модерните Ulysses , и богатиот со функции Scrivener . Тие се фаворизирани од писатели ширум светот, а нивните пофалби се пеат во многу прегледи на апликации за пишување. Јас ги препорачувам. Тие не се евтини, но ако ги заработите вашите пари пишувајќи, тие се инвестиција која лесно се проголтува.

Тие не се единствените опции, а ние ќе опфатиме голем број други пишувања со целосни карактеристики апликации. Но, не секој има потреба од многу функции. Можеби ќе сакате да размислите за поминималистичка апликација за пишување која е дизајнирана само да ве држи во зоната штом зборовите ќе почнат да течат. Многу од нив првично беа развиени за iPad, а сега го најдоа својот пат до Mac.

Алтернативно, можете да го направите она што многу писатели го правеа со децении. Заштедете ги парите и само користете го процесорот на текст или текстуалниот уредувач што е веќе инсталиран на вашиот компјутер. Microsoft Word се користи за пишување многу книги, а еден популарен автор го користи античкиот Wordstar базиран на DOS.

Ако париScrivener

Scrivener е напишан од писател кој не можел да ја најде вистинската апликација. Ова е една сериозна програма и ако вашите потреби и преференции се слични на оние на развивачот, ова може да биде совршена алатка за пишување за вас.

Апликацијата е малку камелеон и може да се прилагоди до одреден степен да работиш како што работиш. Не мора да ги користите сите негови функции или нужно да го менувате работниот тек за да ја користите апликацијата. Но, тие функции се таму кога ви се потребни и се особено корисни за пишување со долги форми што вклучува многу истражување, планирање и реорганизирање.

Оваа апликација ќе ве води низ секој чекор од процесот на пишување, од бура на идеи до објавување. Ако барате апликација со сите ѕвона и свирки, ова е тоа.

45,00$ од веб-локацијата на развивачот. Достапен е бесплатен пробен период кој трае 30 дена користење. Достапно и за iOS и Windows.

Ако Ulysses е Porsche, Scrivener е Volvo. Едниот е елегантен и реагира, другиот е изграден како резервоар, и двете се квалитетни. Било кој било одличен избор за сериозен писател. Иако никогаш не сум користел Scrivener за сериозно пишување, тој го привлекува моето внимание. Внимателно го следам неговиот напредок и сакам да читам критики за него. До неодамна, неговиот интерфејс изгледаше малку застарен, но сето тоа се промени минатата година кога беше објавен Scrivener 3.

Вака изгледа кога првпат ќе го отворите. На„врзивно средство“ кое ги содржи вашите документи лево и големо окно за пишување на десната страна. Ако претпочитате распоред со три панели на Ulysses, Scrivener го поддржува. За разлика од Ulysses, не можете да ја видите целата ваша библиотека на документи одеднаш - врзивото содржи само документи поврзани со проектот за пишување што моментално го имате отворено.

Апликацијата може да изгледа како нормална апликација за обработка на текст, но беше наменета за писатели од врвот до дното, а особено за писателите кои не почнуваат само од почетокот и пишуваат систематски до крај. Има повеќе функции од Ulysses, а особено е погодна за пишување во долги форми.

Апликацијата прави се за да ги спречи тие функции додека не ви требаат и се обидува да не наметнува процес на пишување на ти. За оние моменти кога треба да се фокусирате само на пишување, ќе најдете Режим на композиција што крие сè освен вашите зборови за да ви помогне да се фокусирате.

Ако сте писател кој сака да го мапира вашето парче наместо само да започне на почетокот, ќе го најдете Scrivener како добар натпревар. Тој нуди две функции кои ви даваат преглед на вашиот документ и ви дозволуваат да ги преуредите деловите како што сакате.

Првата од нив е Плутаната табла. Ова ви прикажува група на индекси картички кои го содржат насловот на делот заедно со краток преглед. Можете лесно да ги преместувате картичките со влечење и пуштање, а вашиот документ ќе се преуредисе совпаѓа со новиот редослед.

Другата карактеристика за преглед е Контура . Ова го зема прегледот на документот што го гледате на левата страница и го репродуцира во панелот за уредување, но подетално. Можете да го видите синопсисот на секој дел, како и етикетите, статусот и типовите на делови. Двоен клик на иконата на документот ќе го отвори тој документ за уредување.

Повлекувањето на контурите наоколу исто така ќе го преуреди вашиот документ, без разлика дали го правите тоа од врзувачот или од прегледот.

Една одлика на Scrivener која ги надминува сите негови конкуренти е Research. Секој проект за пишување има посветена област за истражување што не е дел од конечниот проект за пишување на кој работите, туку место каде што можете да пишувате и прикачите референтен материјал.

Во овој пример од упатството на Scrivener, вие ќе видите лист со знаци и локација каде што авторот ги следи нивните мисли и идеи, како и слика, PDF и аудио датотека.

Како Ulysses, Scrivener ви овозможува да креирате цели за пишување за секој проект и документ. Scrivener оди малку подалеку со тоа што ви дозволува да одредите колку долго или кратко може да ја надминете целта и да се појави известување кога ќе ја погодите целта.

Кога ќе завршите со пишувањето и ќе дојде време да креирајте го вашиот последен документ, Scrivener има моќна функција за компајлирање која може да го печати или извезе целиот документ во широк опсег на формати соизбор на распоред. Не е толку лесна како функцијата за извоз на Ulysses, но е многу поконфигурирана.

Друга разлика помеѓу Scrivener и Ulysses е начинот на кој тие ракуваат со документите. Во левата страна, Ulysses ви ја прикажува целата библиотека со документи, додека Scrivener прикажува само документи поврзани со тековниот проект за пишување. За да отворите друг проект, треба да користите File/Open за да ги видите вашите други проекти или да ги користите ставките од менито Неодамнешни проекти или Омилени проекти.

Синхронизацијата помеѓу компјутерите и уредите не е толку добра како Ulysses. Додека вашите документи генерално ќе се синхронизираат во ред, не можете да го отворите истиот проект на повеќе од еден уред без да ризикувате проблеми. Еве едно предупредување што го добив кога се обидов да го отворам проектот за упатство на мојот iMac кога веќе го имав отворено на мојот MacBook. Прочитајте повеќе од мојот детален преглед на Scrivener овде.

Преземете го Scrivener

Други одлични апликации за пишување за Mac

Алтернативи на Ulysses за Mac

Популарноста на Ulysses инспирираше други апликации да го имитираат. LightPaper и Write се најдобри примери и ви даваат можност за многу од придобивките на Ulysses по поевтина цена и без претплата. Сепак, да бидам искрен, ниту еден не нуди толку непречено искуство за пишување како што го прави Ulysses, така што цената би била единствената причина да се разгледаат овие апликации.

LightPaper (14,99 долари) има неверојатна сличност на Улис кога типрегледајте слики од екранот, како онаа подолу од веб-страницата на развивачот. Конкретно, начинот на кој дава преглед во живо на синтаксата Markdown е речиси идентичен, сепак, може да има малку доцнење пред правилно да се изведе текстот, што се чувствува малку незгодно.

Начинот на кој функционира левиот панел на библиотеката е исто така сосема различен. Не е толку пријателски или лесно. LightPaper се базира на датотеки, а новите документи не се појавуваат автоматски во библиотеката, а папките се додаваат само кога рачно ги влечете и пуштате од вашиот хард диск.

Апликацијата има неколку интересни карактеристики кои му недостигаат на Улис. Првиот е прозорец Markdown preview кој покажува како ќе изгледа вашиот документ без да се прикажуваат знаците Markdown. Лично, не сметам дека ова е вредно и благодарен сум што прегледот може да биде скриен. Втората карактеристика што ја сметам за многу покорисна: Повеќе јазичиња , каде што можете да имате повеќе документи одеднаш во интерфејс со јазичиња, сличен на веб-прелистувач со јазичиња.

Сенка а функцијата Scratch Notes е најинтересна. Ова се брзи белешки што ги внесувате од иконата на лентата со мени и автоматски се додаваат на вашата странична лента. Забелешките за гребење се само брзи белешки за сè што сакате да запишете. Забелешките во сенка се поинтересни - тие се поврзани со апликација, датотека или папка или веб-страница и автоматски се појавуваат кога ќе ја отворите таа ставка.

LightPaperе 14,99 долари од веб-страницата на развивачот. Достапен е бесплатен пробен период од 14 дена.

Write for Mac (9,99 долари) уште повеќе наликува на Ulysses. Апликацијата не нуди пробна верзија, така што сликата од екранот подолу е од веб-страницата на развивачот. Но, иако не ја користев верзијата за Mac, запознаена сум со верзијата на iPad, бидејќи ја користев некое време кога беше првпат објавена. Како и LightPaper, тој не го дава целосното искуство на Ulysses, но е многу поевтин.

Како Ulysses, Write користи распоред со три колони, а вие го користите Markdown за да додадете форматирање на вашите документи. Оваа апликација се фокусира на тоа да биде елегантна и без одвраќање и успева. Библиотеката со документи работи и се синхронизира добро, а документите може да се означат. (Вашите ознаки се додаваат и на датотеките во Finder.) Како LightPaper, Write обезбедува подлога за гребење во лентата со мени на Mac.

Write чини 9,99 долари од Mac App Store. Не е достапна пробна верзија. Достапна е и верзија на iOS.

Алтернативи на Scrivener за Mac

Scrivener не е единствената апликација за Mac погодна за пишување долги форми. Вреди да се разгледаат и две алтернативи: Storyist и Mellel. Сепак, бидејќи и двете чинат 59 долари (14 долари повеќе од Scrivener) и сметам дека Scrivener е подобро искуство по поевтина цена, не можам да им ги препорачам на повеќето писатели. Сценаристите и академиците можеби ќе сакаат да ги разгледаат.

Storyist (59$) се смета себеси како „амоќна средина за пишување за романсиери и сценаристи“. Дизајниран за професионалци, неговата конечна цел е да ви овозможи да произведувате ракописи и сценарија подготвени за поднесување.

Како и Scrivener, Storyist е базиран на проекти и вклучува преглед и преглед на картички за да ви даде птичја перспектива . Вашите документи се зачувани во облакот за да се достапни насекаде.

Storyist чини 59 долари од веб-локацијата на развивачот. Достапен е бесплатен пробен период. Достапно и за iOS.

Додека Storyist е приближно на иста возраст како Scrivener, Mellel (59 долари) е околу пет години постар и изгледа. Но, иако интерфејсот е доста застарен, апликацијата е стабилна и доста моќна.

Многу од функциите на Mellel ќе им се допаднат на академиците, а апликацијата добро се интегрира со референтниот менаџер Bookends на програмерите, што ја прави погодна за тези и трудови. Математичките равенки и обемната поддршка за други јазици ќе им се допаднат и на академиците.

Mellel чини 59 долари од веб-страницата на развивачот. Достапен е пробен период од 30 дена. Достапно е и за iOS.

Минималистички апликации за писатели

Опсег други апликации за пишување се фокусираат на тоа да бидат без триење, наместо да имаат целосни функции. Тие користат Markdown синтакса за форматирање на текст и нудат темен режим и интерфејс без одвлекување. Нивниот недостаток на карактеристики е всушност карактеристика, што доведува до помалку гужвања и повеќе пишување. Тиефокусирајте се на тоа да ве натера да пишувате, а не на целиот процес од почеток до крај.

Bear Writer (бесплатно, 1,49 $/месец) е мојот омилен од нив, и го користам на на дневна основа. Го користам како моја платформа за земање белешки наместо за пишување, но дефинитивно може да се справи со двете работи.

Bear ги чува сите свои документи во база на податоци што може да се организира по ознаки. Стандардно, користи изменета верзија на Markdown, но достапен е режим на компатибилност. Апликацијата е привлечна и го претставува Markdown со соодветно форматирање во белешката.

Bear е бесплатен од Mac App Store, а претплатата од 1,49 долари/месечно отклучува дополнителни функции, вклучувајќи синхронизација и теми. Достапно и за iOS.

iA Writer се фокусира на делот за пишување од вашиот работен тек и има за цел да продолжи да пишувате со отстранување на одвлекувањата и обезбедување пријатна средина. Тоа дури и го отстранува искушението да се занимавате со апликацијата со отстранување на поставките - не можете ни да го изберете фонтот, но оној што го користат е прекрасен.

Употребата на Markdown, темна тема и „режим на фокусирање ” ќе ви помогне да останете нурнати во искуството за пишување, а истакнувањето на синтаксата може да ви помогне да го подобрите пишувањето со посочување на слабото пишување и бесмисленото повторување. Библиотеката со документи ја синхронизира вашата работа помеѓу вашите компјутери и уреди.

iA Writer чини 29,99 долари од Mac App Store. Не е достапна пробна верзија.Достапно и за iOS, Android и Windows.

Byword е сличен, што ви помага да останете фокусирани на пишувањето нудејќи пријатна средина без одвлекување. Апликацијата нуди дополнителни преференции, а исто така додава можност за директно објавување на голем број платформи за блогирање.

Byword чини 10,99 долари од Mac App Store. Не е достапна пробна верзија. Достапно и за iOS.

Некои бесплатни апликации за Mac за писатели

Сè уште не сте сигурни дали треба да потрошите пари на професионална апликација за пишување? не мора. Еве неколку бесплатни начини да го напишете вашиот блог пост, роман или документ.

Користете го Word Processor што веќе го имате

Наместо да научите нова апликација, можете да заштедите време и пари со користење на текстуален процесор кој веќе го поседувате и веќе сте запознаени. Може да користите апликација како Apple Pages, Microsoft Word и LibreOffice Writer или веб-апликација како Google Docs или Dropbox Paper.

Иако не се дизајнирани специјално за писатели, текстуалните процесори вклучуваат голем број функции што ќе ги најдете корисни:

 • оцртување карактеристики кои ви дозволуваат да го планирате вашиот документ, да добиете брз преглед и лесно да ги преуредите деловите.
 • способноста да дефинирате наслови и да додавате форматирање.
 • проверка на правопис и граматика.
 • броење на зборови и друга статистика.
 • способност да ги синхронизирате вашите документи помеѓу компјутерите со Dropbox или iCloud Drive.
 • ревизијаследењето може да помогне кога некој друг ќе ја докажува или уредува вашата работа.
 • извезете во различни формати.

Ако сметате дека не ви се потребни сите карактеристики на процесорот на текст , апликациите за земање белешки како Evernote, Simplenote и Apple Notes, исто така, може да се користат за пишување.

Користете го Уредувачот на текст што веќе го имате

Слично, ако веќе сте задоволни со текстот уредник за вашето кодирање, можете да го користите и за вашето пишување. Лично, го правев ова неколку години пред да го откријам Улис, и ми се чинеше дека искуството е прилично добро. Популарните уредувачи на текст на Mac вклучуваат BBEdit, Sublime Text, Atom, Emacs и Vim.

Овие апликации имаат тенденција да имаат помалку одвлекување на вниманието од процесорот на текст и ги содржат сите функции за уредување што ви се потребни. Општо земено, можете да ја проширите нивната функционалност со приклучоци, за да ги додадете токму функциите за пишување што ви се потребни, на пример:

 • подобрено форматирање Markdown со истакнување на синтаксата, копчиња за кратенки и панел за преглед.
 • извоз, конверзија и објавување функции кои ја трансформираат вашата текстуална датотека во HTML, PDF, DOCX или други формати.
 • режим без одвраќање со уредување на цел екран и темен режим.
 • word броење, резултати за читливост и друга статистика.
 • библиотека со документи за организирање на вашата содржина и синхронизирање на вашата работа помеѓу компјутерите.
 • напредно форматирање, на пример, табели и математички изрази.
 • Бесплатное проблем, ние исто така ќе ве известиме за голем број бесплатни апликации за пишување Mac и веб-услуги кои се достапни.

  Зошто да ми верувате за овој водич

  Моето име е Адријан и Доволно сум возрасен за да почнам да пишувам со пенкало и хартија пред да се префрлам на машина за пишување, и конечно на компјутери во доцните 80-ти. Сметките ги плаќам со пишување од 2009 година, а на патот тестирав и користев доста апликации.

  Користев текстуални процесори како Lotus Ami Pro и OpenOffice Writer и земање белешки апликации како Evernote и Zim Desktop. Извесно време користев уредувачи на текст, користејќи голем број корисни макроа кои ми овозможија да пишувам и уредувам за веб директно во HTML.

  Потоа го открив Ulysses. Го купив на денот кога беше пуштен во продажба, и брзо стана моја алатка на избор за моите последни 320.000 зборови. Кога апликацијата се пресели во модел на претплата минатата година, ја искористив можноста повторно да ги проверам алтернативите. Сè уште, не сум нашол нешто што ми одговара подобро.

  Сепак, тоа не е единствената апликација што ме импресионира, а можеби и не е онаа што најмногу ви одговара. Така, во овој водич, ќе ги покриеме разликите помеѓу главните опции за да можете да направите информиран избор за алатката што ќе ја користите за сопственото пишување.

  Што треба да знаете за апликациите за пишување

  Пред да дојдете до точка да се обидете да изберете една од овие апликации, еве неколку работи штоСофтвер за писатели

  Вреди да се разгледаат голем број бесплатни апликации за Mac дизајнирани за писатели.

  Ракописите се сериозна алатка за пишување која ви овозможува да ја планирате, уредувате и споделувате вашата работа. Вклучува шаблони, преглед, цели за пишување и функции за објавување. Има карактеристики особено прилагодени за пишување академски трудови.

  Typora е минималистичка апликација за пишување базирана на Markdown. И покрај тоа што е во бета верзија, тој е доста стабилен и целосно опремен. Поддржува теми, прегледен панел, дијаграми и математички формули и табели.

  Manuskript е бесплатна и отворена алатка за пишување за писатели со карактеристики слични на Scrivener. Сè уште е во тежок развој, затоа бидете внимателни кога го користите за сериозна работа. Тоа е една од оние на кои треба да внимавате во иднина.

  Бесплатни веб-апликации за писатели

  Исто така, постојат голем број бесплатни веб-апликации дизајнирани за писатели.

  Amazon Storywriter е бесплатна онлајн алатка за пишување сценарија. Тоа ви овозможува да споделувате нацрти со доверливи читатели, автоматски да го форматирате вашето сценарио додека пишувате и може да се користи офлајн.

  ApolloPad е целосно опремена онлајн околина за пишување што е бесплатна за користење додека е во бета верзија. Како и Scrivener, тој е дизајниран за пишување со долги форми и вклучува табла од плута, вградени белешки (вклучувајќи ги и задачите), временски линии на проекти и контури.

  Бесплатни комунални услуги за писатели

  Постојат исто така голем број на бесплатни онлајн комунални услуги записатели.

  Typely е бесплатна онлајн алатка за лекторирање која работи добро. Тој е потполно бесплатен - нема професионална верзија за која треба да платите.

  Хемингвеј е онлајн уредник кој нагласува каде може да се подобри вашето пишување. Жолтите нагласувања се премногу долги, црвените се премногу комплицирани. Виолетовите зборови може да се заменат со пократки, а слабите фрази се означени со сино. Конечно, фразите во страшниот пасивен глас се означени зелено. Во левата колона е прикажан водич за читливост.

  Gingko е нов вид алатка за пишување што ви овозможува да ги обликувате вашите идеи со списоци, контури и картички. Бесплатно е доколку креирате не повеќе од 100 картички секој месец. Ако сакате да го поддржите развивачот, можете да платите што сакате.

  Создавачот на приказната е алатка за пишување за автори на раскази и романи. Тоа ви помага да ги следите вашите заговори и ликови. Основната верзија е бесплатна и има многу функции, но има и две платени планови ако сакате повеќе.

  Grammarly е точна и популарна граматичка проверка и ја користиме овде на SoftwareHow. Основната верзија е бесплатна и може да земете премиум претплата за 29,95 $/месечно.

  Како ги тестиравме и избравме овие апликации за пишување Mac

  Апликациите за пишување се сосема различни, секоја со своја јаки страни и целна публика. Вистинската апликација за мене можеби не е вистинската апликација за вас.

  Така што ја споредувамеконкуренти, не се обидуваме толку да им дадеме апсолутен ранг, туку да ви помогнеме да ја донесете најдобрата одлука за тоа кој ќе ви одговара. Еве што гледавме при оценувањето:

  Дали апликацијата нуди средина за пишување без триење?

  Писателите не сакаат да пишуваат, туку сакаат да пишуваат. Процесот на пишување може да се чувствува како тортура, што доведува до одложување и страв од празната страница. Но, не секој ден. Други денови зборовите течат слободно, а штом ќе се случи тоа, не сакате ништо да го спречи. Значи, сакате процесот на пишување да биде што е можно потечен. Вашата апликација за пишување треба да биде пријатна за употреба, додавајќи што е можно помалку триење и што е можно помалку одвлекување на вниманието.

  Кои алатки за пишување се вклучени?

  Покрај тоа што го поттикнува писателот да продолжи пишување, некои дополнителни алатки се корисни, но тие треба да се држат настрана колку што е можно додека не бидат потребни. Последното нешто што му треба на писателот е нередот. Потребните алатки зависат од пишувачот и од задачата за пишување.

  Постои потреба од основно форматирање, како што се задебелени и подвлечени, точки, наслови и друго, а на некои писатели им се потребни дополнителни опции, вклучувајќи табели, математички и хемиски формули и поддршка за странски јазици. Проверката на правописот и бројот на зборови се корисни, а може да се ценат и други статистички податоци (како што се резултатите за читливост).

  Дали апликацијата ви помага да управувате со вашата референцаМатеријал?

  Дали треба да управувате со информации различни од вистинскиот текст на вашиот документ? Пред да почнат да пишуваат, многу писатели сакаат да остават време да ги остават идеите да почнат да се маринираат. Можеби ќе треба да се направат бура на идеи и истражување. Планирањето на структурата на документот може да биде важно. Често е корисно да се дојде до преглед на главните точки. За фикцијата, од суштинско значење е следењето на вашите ликови. Различни апликации за пишување може да обезбедат функции кои ќе ви помогнат со некои или сите овие задачи.

  Дали апликацијата ви дозволува да ја организирате и распоредувате содржината?

  Посебно за подолги документи , може да биде многу корисно да се види преглед на структурата. Контурите и картичките со индекс се два начини да се постигне ова. Тие, исто така, го олеснуваат преуредувањето на структурата на вашиот документ со влечење делови од едно место до друго.

  Дали апликацијата вклучува опции за извоз и објавување?

  Што се случува кога ќе завршиш со пишување? Можеби ќе треба да креирате објава на блог, е-книга или печатен документ, или можеби ќе треба прво да го предадете вашиот документ на уредник. Извозот во формат на Microsoft Word може да биде корисен - многу уредници ќе ги користат неговите алатки за ревизија за да го придвижат документот напред кон објавување. Извезувањето во HTML или Markdown е корисно ако пишувате за блог. Некои апликации можат директно да објавуваат на повеќе платформи за блогирање. Или можеби ќе сакате да го споделите или продадете вашиот документ преку Интернетвообичаен формат на е-книги или како PDF.

  Дали апликацијата вклучува библиотека со документи што се синхронизира помеѓу уредите?

  Живееме во мулти-платформа, мулти-уреди светот. Може да почнете да пишувате на вашиот iMac, да додавате материјал на вашиот MacBook Pro и да дотерувате неколку реченици на вашиот iPhone. Може дури и да пишувате на компјутер со Windows. Колку платформи поддржува апликацијата? Дали има библиотека со документи што се синхронизира помеѓу компјутери и уреди? Дали ги следи претходните ревизии на вашиот документ во случај да треба да се вратите назад?

  Колку чини?

  Многу апликации за пишување се бесплатни или многу разумно цени. Нема потреба да трошите многу пари овде. Сепак, најисполираните и најмоќните апликации се и најскапи. Ваше е да одлучите дали таа цена е оправдана.

  Еве ги трошоците за секоја апликација што ја споменуваме во овој преглед, подредени од најевтина до најскапа:

  • Typora (бесплатно додека е во бета)
  • Write for Mac $9,99
  • Byword $10,99
  • Bear $14,99/year
  • LightPaper $14,99
  • iA Writer $29,99
  • Ulysses 39,99 $/годишно (или 9,99 $/месечна претплата на Setapp)
  • Scrivener $45
  • Storyist $59
  • Mellel $59

  Тоа го завршува овој водич за најдобрите апликации за пишување за Mac. Сите други добри апликации за пишување добро функционираа за вас? Оставете коментар и известете ни.

  треба прво да знае.

  1. Пишувањето е составено од пет различни задачи

  Задачите за пишување можат да бидат сосема различни: фикција или нефикција, проза или поезија, долга или кратка форма , пишување за печатење или веб, пишување професионално, за задоволство или за вашите студии. Заедно со другите фактори, типот на пишување ќе влијае на вашиот избор на апликација.

  Но, и покрај тие разлики, повеќето пишувања ќе вклучуваат пет чекори. Некои апликации за пишување ќе ве поддржуваат во сите пет, додека други ќе се фокусираат само на една или две. Можеби ќе сакате да користите различни апликации за различни чекори или едната апликација да ве одведе од почеток до крај. Еве ги:

  • Претпишување , што вклучува избор на тема, бура на идеи и истражување и планирање што да се напише. Овој чекор е за собирање, складирање и распоредување на вашите мисли.
  • Пишување на вашиот прв нацрт , кој не мора да биде совршен и може да биде сосема различен од конечната верзија. Вашата главна грижа овде е да продолжите да пишувате без да се расејувате или да се погодувате.
  • Ревизијата го придвижува вашиот прв нацрт кон финалната верзија со додавање или отстранување содржина и преуредување на структурата. Подобрете ја формулацијата, разјаснете сè што е нејасно и отстранете сè што е непотребно.
  • Уредувањето е дотерување на вашето пишување. Проверете дали има точна граматика, правопис и интерпункција, како ијасност и повторување. Ако користите професионален уредник, тие можеби ќе сакаат да користат посебна апликација која може да ги следи промените што ги прават или предлагаат.
  • Објавување на хартија или на интернет. Некои апликации за пишување можат да објавуваат на голем број веб-платформи и да создаваат е-книги и целосно форматирани PDF-датотеки.

  2. Процесорите на текст и уредувачите на текст не се професионални апликации за пишување

  Тоа е можно е писателите да користат процесор на текст или текстуален уредувач за да ја завршат својата работа. Илјадници го направија тоа! Тие едноставно не се најдобрите алатки за оваа работа.

  Преработувачот на текст е дизајниран да направи вашите зборови да изгледаат убаво и да контролира како ќе изгледа конечниот документ на печатената страница. Уредувач на текст е дизајниран да им помогне на програмерите да пишуваат и тестираат код. Програмерите немаа на ум писатели.

  Во оваа статија ќе се фокусираме на апликациите што се дизајнирани за писатели и ќе им помогнеме во петте чекори на пишување.

  3. Писатели Дали треба да се одвои стилот од содржината

  Проблемот со користењето процесор на текст е што многу од функциите го одвлекуваат вниманието. Не можете да се фокусирате на создавање зборови ако сте опседнати како тие ќе изгледаат во финалниот документ. Тоа е принципот на одвојување на формата и содржината.

  Работата на писателот е да пишува - сè друго го одвлекува вниманието. Тешко е, така што ние премногу лесно ги поздравуваме пренасочувањата како што се мафтање со фонтови како начин на одложување. Сите тие интересни карактеристикиможе да го попречат нашето пишување.

  Про апликациите за пишување се различни. Нивниот главен фокус е да му помогнат на писателот да пишува, и штом тоа ќе почне да се случува, да не му пречи. Тие не смеат да го одвлекуваат вниманието или да додаваат непотребно триење во процесот на пишување. Сите дополнителни функции што ги имаат треба да бидат корисни за писателите и да останат настрана додека не бидат потребни.

  Кој треба да го добие ова

  Значи, имате што да напишете. Ако штотуку почнувате, апликацијата за професионално пишување е веројатно непотребна. Користењето на апликација со која веќе се чувствувате удобно ќе ви овозможи да се фокусирате на вашето пишување повеќе отколку да научите нова апликација. Тоа може да биде процесор на текст како Microsoft Word, Apple Pages или Google Docs. Или можете да користите апликација за белешки, да речеме Evernote или Apple Notes, или вашиот омилен уредувач на текст.

  Но, ако сте сериозни во пишувањето, силно размислете да ги потрошите вашето време и пари на апликација дизајнирана да ви помогне направете го токму тоа. Можеби добивате плата за да пишувате зборови или работите на важен проект или задача што бара вашата најдобра работа. Без разлика дали ја подготвувате вашата прва објава на блог, на половина пат од вашиот прв роман или во седмата книга, апликациите за пишување се дизајнирани да ви помогнат да се фокусирате на работата што ја имате и да понудат дополнителни алатки кога ви се потребни, без да влезете во вашата начин.

  Ако е така, гледајте го купувањето на апликација за пишување како инвестиција во добро завршена работа. Без разлика дали стеавтор или истражувач, новинар или блогер, сценарист или драматург, една од апликациите што ги покриваме во оваа статија веројатно ќе одговара на вашиот работен тек, ќе ви помогне да продолжите да изговарате зборови додека не завршите и да го доведете вашиот документ во вистинскиот формат за споделете со вашиот уредник или публика.

  Најдобри апликации за пишување за Mac: Нашите најдобри избори

  Најдобар избор за повеќето писатели: Ulysses

  Ulysses е рационализирана апликација за пишување Mac и iOS која ве одржува фокусирани нудејќи мазен и минимален кориснички интерфејс и со користење на Markdown. Нејзината библиотека со документи ќе го одржува целото ваше портфолио синхронизирано на вашите компјутери и уреди за да можете да работите каде било, во секое време.

  Откако ќе завршите со пишувањето, Ulysses го олеснува пренесувањето на вашиот текст во следната фаза. Може да објавува во голем број формати за блогирање или да извезува во HTML. Можете да извезувате во формат на Microsoft Word, PDF или голем број други популарни формати. Или можете да креирате правилно форматирана и стилизирана е-книга директно од апликацијата.

  Плаќањето за апликацијата е преку претплата. Додека некои претпочитаат целосно да плаќаат за апликациите, цената е сосема разумна и ги задржува сметките на програмерите платени помеѓу верзии.

  Преземете од Mac App Store. Вклучува бесплатен пробен период од 14 дена, а потоа за тековната употреба е потребна претплата од 4,99 УСД/месечна. Достапно и со други апликации на Setapp од 9,99 $/месечно.

  Улис е моето омилено пишувањеапликација. За мене е поубаво да пишувам од другите апликации и ме одржува да пишувам подолго. Голем дел од привлечноста за мене е колку се чувствува модерно и рационализирано.

  Апликацијата се отвора во распоред со три колони, при што првата колона ја прикажува вашата организациска структура, втората колона ги прикажува вашите „листови“ ( Пофлексибилен концепт на документи на Ulysses), а третиот ја прикажува областа за пишување на листот на кој моментално работите.

  Ulysses користи обичен текст, а форматирањето се додава со помош на Markdown. Ако не сте запознаени со Markdown, тоа е пренослив начин за додавање форматирање на текстуален документ што не се потпира на сопствени стандарди или формати на датотеки. Форматирањето се додава со помош на интерпункциски знаци (како што се ѕвездички и хеш-симболи), како што се гледа на горната слика од екранот.

  Апликацијата не вклучува само број на зборови, туку и пишување цели. На пример, можете да поставите минимален број на зборови за секој лист и зелен круг ќе се појави веднаш до насловот на документот штом ќе го сретнете. Го користам ова цело време и сметам дека е многу корисно. И тоа е флексибилно. Ако сум напишал премногу зборови, можам да ја сменам целта во „најмногу XX“, а светлото ќе светне зелено кога ќе се симнам до мојата цел.

  Ако соберете референтен материјал кога истражува, Ulysses може да помогне, иако референтните карактеристики на Scrivener се многу посеопфатни. Лично, најдов многу карактеристики на Улискорисна за следење на моите мисли и истражувања.

  На пример, функцијата за прикачувања на Улис е многу корисна за истражување. Можам да пишувам белешки и да прикачувам слики и PDF-датотеки. Кога сакам да снимам информации од веб-локација, или ќе создадам PDF и ќе го прикачам, или ќе додадам врска до страницата во белешка.

  Алтернативно, можам да го користам пристапот на Scrivener и да создадам посебна група во дрвото за моето истражување, пишување цели документи за да ги пратите моите мисли кои се чуваат одвоени од делот што го пишувам. Други времиња воопшто не ги држам разделени. Јас често ќе размислувам и ќе ги истакнам идеите токму таму во документот. Можам да додадам приватни коментари на документот за да се потсетам на што целим, а тие коментари нема да се печатат, извезуваат или објавуваат.

  За долги написи (како оваа), сакам да имајте посебен лист за секој дел од статијата. Можам да го преуредим редоследот на тие делови со едноставно влечење и пуштање, а секој лист може да има и свои цели за пишување. Обично го претпочитам темниот режим кога пишувам.

  Откако ќе го завршите вашето парче, Ulysses дава доста флексибилни опции за споделување, извоз или објавување на вашиот документ. За објавување на блог, можете да зачувате HTML верзија на документот, да копирате Markdown верзија на таблата со исечоци или да објавите право на WordPress или Medium. Ако вашиот уредник сака да ги следи промените воMicrosoft Word, можете да извезувате во тој формат или во различни други.

  Алтернативно, можете да креирате правилно форматирана е-книга во формат PDF или ePub директно од апликацијата. Можете да изберете од голем број стилови, а библиотеката со стилови е достапна на интернет доколку ви треба поголема разновидност.

  Никогаш не сум имал проблем да ја синхронизирам библиотеката со документи помеѓу моите Mac и iOS уреди. Секој документ е секогаш ажуриран, подготвен за мене да го направам следниот чекор каде и да сум. Може да се создадат ознаки и флексибилни паметни папки („филтри“) за автоматско одржување на вашата работа организирана. Имињата на датотеките се избегнуваат за нештата да бидат едноставни.

  Улис никогаш не бил евтин, и јасно е дека е наменет за професионалци кои заработуваат за живот со пишување зборови. Минатата година програмерите се префрлија на модел на претплата, што се покажа како контроверзна одлука за многу корисници, особено за оние кои ја користеа апликацијата поопуштено. Верувам дека за повеќето луѓе на кои им е потребна професионална апликација за пишување, ова е нивниот најдобар избор, а цената на претплатата е вредна за користа што ја добивате од апликацијата. Многу од моите пријатели пишувачи се согласуваат. Дознајте повеќе од мојот преглед на апликацијата Ulysses.

  Преземете Ulysses (бесплатен пробен период од 7 дена)

  Сепак, ако сакате да не користите софтвер базиран на претплата или сакате да не користете Markdown или пишувате содржина со долга форма, а потоа погледнете го нашиот друг победник, Scrivener.

  Најдобар избор за пишување во долга форма:

  Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.