Како да се истакне текстот во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Идејата за истакнување на текстот е да се даде фокусна точка, но тоа е корисно и на други начини. На пример, кога имате сложена позадина, тешко е да се одлучите за бојата на текстот што одговара и е читлива, додавањето на нагласување е решение!

Истакнувањето на текст може да го направи текстот да изгледа постилски во многу дизајни. Секогаш кога правам постер базиран на текст, секогаш сакам да си играм со стиловите на текстот, да додавам нагласувања, сенки и да го искривувам текстот, итн.

За разлика од работата на Word doc, нема означен текст опција за боја во Adobe Illustrator. Ако сакате да означите текст, треба да го додадете означувањето рачно и има неколку различни начини да го направите тоа.

Во ова упатство, ќе ви покажам три начини за означување на текстот во Adobe Illustrator. Можете да додадете боја на заднина на текстот со тоа што ќе ја уредите на панелот Изглед, ќе создадете ефект на текст со означување со помош на Офсетна патека или едноставно со додавање на обоен правоаголник зад вашиот текст.

Да започнеме со најлесниот начин.

Забелешка: сликите од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows и другите верзии може да изгледаат поинаку.

Метод 1: Означете текст со правоаголник

Ова е најбрзиот и најлесниот начин за означување на текст во Adobe Illustrator. Сè што треба да направите е да креирате правоаголник и да го распоредите зад текстот.

На пример, на оваа слика, текстот е тврдда читате на оваа позадина, па би било добра идеја да го истакнете текстот за да биде почитлив.

Чекор 1: Кликнете со десното копче на текстот и изберете Распоредете > Донесете напред .

Чекор 2: Изберете ја Алатката правоаголник (M) од лентата со алатки и креирајте правоаголник малку поголем од полето за текст.

Чекор 3: Изберете боја за нагласување и пополнете го правоаголникот.

Совет: ако не сте сигурни за совпаѓањето, погледнете го водичот за боја 😉

Ако сакате да ја промените бојата на осветлувањето, едноставно сменете ја бојата на правоаголникот.

Недостаток на овој метод е тоа што текстот и нагласувањето се одвоени. Ви препорачувам да ги групирате текстот и правоаголникот за да можете да ги поместувате и размерите заедно.

Метод 2: Додајте позадина во боја на текстот

Иако не постои стил на текст за нагласување, можете да го направите со уредување на неговиот изглед.

Чекор 1: Отворете го панелот Изглед од надземното мени Прозорец > Изглед .

Чекор 2: Изберете го текстот и кликнете на копчето Додај ново пополнување .

Ќе видите копија од вашиот текст и можете да кликнете на Пополни за да изберете боја.

Ја сменив бојата на полнење во виолетова.

Чекор 3: Кликнете на копчето Додај нов ефект ( fx ).

Изберете Конвертирај во облик > Правоаголник .

Чекор 4: Прилагодете го Дополнителна висина и Дополнителна тежина на полето за дијалог во зависност од големината на полето за обележување што го сакате и кликнете OK . Можете да го видите полето за ограничување на типот како референца.

Чекор 5: Одете на панелот Изглед, кликнете на знакот со правоаголно полнење и повлечете го под Тип.

Сега треба да го видите текстот означен во новата боја за полнење што сте ја избрале.

Ефектот на истакнување изгледа слично на методот на правоаголник, но добрата поента на овој метод е што можете слободно да го преместувате текстот заедно со неговото истакнување, бидејќи тие се во еден, наместо во два посебни објекти .

Метод 3: Создадете ефект на текст за означување

Ајде да направиме нешто поинаку за овој метод. Што велите за додавање на нагласување во текстот наместо на позадината? Звучи добро? Следете ги чекорите подолу.

Чекор 1: Нацртајте го текстот, одете во надземното мени и изберете Објект > Сложена патека > Направете или користете ја кратенката на тастатурата Команда / Ctrl + 8 .

Чекор 2: Изберете боја за полнење.

Чекор 3: Одете повторно во менито над глава и изберете Објект > Патека > Офсетна патека .

Внесете негативна вредност на Offset, така што патеката за поместување ќе се креира во оригиналниот текст.

Чекор 4: Изберете боја на офсет патеката и притиснете Command / Ctrl + 8 да се направи тоа асложена патека. Тука избрав посветло сина боја.

Чекор 5: Држете го копчето Опција / Alt и повлечете за да ја дуплирате новата офсет патека и малку оддалечете ја од оригиналниот пат.

Изберете ги двете и кликнете Minus Front од панелот Pathfinder . Ќе ја видите посветлата сина боја како нагласување во текстот.

Ако сакате да направите подраматичен ефект на нагласување, кога ја дуплирате патеката за офсет, можете да ја преместите подалеку од оригиналот и можете да изберете посветла боја за патеката за офсет.

Завршни зборови

Имајте на ум дека кога додавате правоаголник или поместена патека за да го означите текстот, треба да ги групирате објектите за да го преместите текстот и заедно да го истакнете ефектот . Единствениот начин на кој не треба да групирате објекти за да означите текст е со додавање ново пополнување од панелот Изглед.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.