Како да користите стилови на пасуси во Adobe InDesign

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

InDesign може да креира документи кои се движат од една страница до повеќе тома, така што има неколку уникатни алатки за забрзување на процесот на поставување огромни количини текст.

Стиловите на пасуси се една од најважните алатки за работа со долги документи, бидејќи тие лесно можат да ви заштедат часови на мачна работа, а истовремено да спречат какви било срамни грешки при форматирање.

Тие се малку сложена тема, така што ќе имаме само време да ги покриеме основите за тоа како да ги користиме стиловите на пасуси во InDesign, но тие дефинитивно вреди да се научат.

Key takeaways

  • Стиловите на пасуси се стилски шаблони за повеќекратна употреба кои го контролираат форматирањето на текстот низ цели пасуси.
  • Стиловите на пасуси се креираат и применуваат со помош на панелот Стилови на пасуси.
  • Уредувањето стил ќе го промени форматирањето на целиот текст што го користи тој стил низ документот.
  • Документот на InDesign може да има неограничен број стилови на пасуси.

Што е стил на параграф во InDesign

Стилот на пасус делува како стилски шаблон за форматирање текст во InDesign. Можете да конфигурирате стил на пасус да има своја единствена комбинација на фонт, тежина, големина на точка , боја, стил на вовлекување и кое било друго својство за форматирање што го користи InDesign.

Можете да креирате различни стилови колку што сакате и да го доделите секој на различен дел од текстот во вашиот документ на InDesign.

Заедничкометодот е да се создаде еден стил на параграф за вашиот текст за наслов, друг стил за поднаслови, а уште еден за копирање на текстот, натписи, влечење наводници и така натаму за секој тип на повторувачки текстуален елемент во вашиот документ.

Секој стил на став се применува на релевантниот дел од текстот, а потоа ако подоцна одлучите дека треба да го промените форматирањето на насловот низ целиот документ, можете само да го уредувате стилот на ставот на насловот наместо да го уредувате секој еден наслов поединечно.

Ова може да заштеди навистина неверојатен износ на време и напор кога работите на долги документи и ве спречува да правите грешки при форматирање со тоа што ќе обезбеди конзистентност низ целиот документ.

За пократки документи, можеби нема да сакате да трошите време за креирање стилови на пасуси, но тие се суштинска алатка за нешто подолго од неколку страници, па затоа е добра идеја да се запознаете со нив што е можно поскоро. Има дури и неколку прилагодувања на форматирањето на текстот што можете да ги направите само користејќи стилови на пасуси!

Панелот за стил на пасус

Централното место за работа со стилови на пасуси е Стилови на пасуси панел. Во зависност од вашиот работен простор на InDesign, панелот може стандардно да не е видлив, но можете да го стартувате со отворање на менито Window , избирање на подменито Стилови и кликнување на Стилови на параграф . Можете исто така да го користитекратенка на тастатура Команда + F11 (само користете F11 ако сте на компјутер).

Секогаш кога ќе креирате нов документ, InDesign го создава стилот Основен параграф и го применува на целиот текст во вашиот документ освен ако не креирате други стилови. Можете да го уредите и да го користите како и секој друг стил на пасуси, или едноставно да го игнорирате и да креирате свои дополнителни стилови на пасуси.

Панелот Стилови на пасуси ви овозможува да креирате нови стилови, да ги организирате и да ги примените, па ајде внимателно да погледнеме како можете да ги користите во вашиот следен проект.

Како да креирате стил на пасус во InDesign

За да креирате нов стил на пасус, кликнете на копчето Креирај нов стил на дното на Стилови на пасуси панел, како што е нагласено подолу.

InDesign ќе создаде нов стил на пасус во списокот погоре. Кликнете двапати на новиот запис во списокот за да го отворите прозорецот Опции за стил на параграф за да можете да ги конфигурирате опциите за форматирање на стилот.

Започнете со давање име на вашиот нов стил на пасус во полето Име на стил . Можеби изгледа како губење време, но кога ќе имате 20 различни стилови во вашиот документ, ќе ви биде мило што почнавте да градите добри навики од самиот почеток!

По должината на левата страна на панелот, ќе видите многу долг список на различни делови кои контролираат различни опции за форматирање. Можете да поминете низ вашиот патсекој дел додека не ги приспособите сите аспекти на вашиот стил што ви се потребни.

Бидејќи ги има толку многу, нема да ве одведам низ секој дел еден по еден, а повеќето од нив сепак се прилично самообјаснети. Веројатно веќе знаете како да ги конфигурирате фонтовите, големината на точката, бојата итн. за вашиот текст, а процесот е ист во секој релевантен дел.

Кога сте задоволни со вашите поставки, кликнете копчето OK и вашите поставки за стилот на пасус ќе бидат зачувани.

Можете да го повторувате овој процес онолку пати колку што сакате додека не ги креирате сите потребни стилови на пасуси за вашиот документ и може да се вратите и да ги приспособите постоечките стилови во секое време со двоен клик на името на стилот во панелот за стилови на пасуси.

Пред да продолжиме со примената на вашиот нов стил на пасус, има неколку уникатни делови во прозорецот Опции за стил на пасус кои заслужуваат посебно објаснување, па затоа прочитајте за некои напредни трикови за стилови на пасус.

Специјални карактеристики на стилот на пасуси

Овие специјални делови нудат уникатна функционалност што не се наоѓа во стандардното форматирање на текст во InDesign. Нема да ви требаат за секоја ситуација, но вреди да се знае за нив.

Функцијата за следен стил

Технички тоа не е посебен дел, бидејќи се наоѓа во делот Општо, но дефинитивно е посебна карактеристика.

Ова е аалатка за заштеда на време која е наменета да го забрза процесот на поставување текст. Најдобро функционира кога ги креирате сите ваши стилови на пасуси пред да додадете текст во документот, бидејќи тоа ќе ви помогне автоматски да ги примените за вас.

Во овој пример, создадов стил на наслов и текст на текстот стил. Во рамките на стилот Headline, ќе ја поставам опцијата Следен стил на мојот стил на Body Copy. Кога пишувам наслов, го доделувам стилот на насловот, а потоа притискам Enter / Return , на следниот текст што ќе го внесам автоматски ќе му се додели стилот Body Copy.

Потребно е малку внимателно управување и конзистентна структура на документи, но може да заштеди многу време кога се користи правилно.

Drop Caps и вгнездени стилови

Drop caps се големи почетни големи букви кои вообичаено се користат на почетокот на новите поглавја или делови во книгата, што е доволно едноставно за конфигурирање. Но, исто така е можно да се создадат вгнездени стилови што го следат капачето за специфичен број зборови или линии.

1>

GREP Style

GREP кратенка за Општи Регистарски изрази, и тој заслужува цел туторијал само по себе. Брзата верзија е тоа што ви овозможувакреирајте правила кои динамично применуваат стилови на знаци врз основа на конкретниот текст што се внесува.

На пример, ако мојот текст содржи многу нумерички датуми и сакав сите да ја користат опцијата за форматирање на пропорционален стар стил, би можел да создадам стил на знаци што ги содржи соодветните опции за форматирање, а потоа автоматски примени го на сите броеви во мојот текст.

Ова само ја гребе површината на она што можете да го направите со GREP, но како што реков претходно, тој навистина заслужува цел туторијал само за себе.

Извозно означување

На крај, но не и најмалку важно, Извозното означување е одлична карактеристика за извоз на вашиот текст како е-книга или каков било друг формат базиран на екран кој има опции за стилови што може да ги менува гледачот . Форматот EPUB е популарен избор за е-книги и следи слична структура за означување на текст со HTML: ознаки на пасуси и неколку различни хиерархиски ознаки за наслови.

Користејќи го извозното означување, можете да ги усогласите вашите стилови на пасуси со хиерархиските ознаки што ги користат овие формати на документи. На пример, можете да го совпаднете вашиот стил на пасус Body Copy со ознаката, да го усогласите вашиот стил на наслови со ознаката за наслов

, поднаслови во

и така натаму.

Користејќи Вашиот нов стил на пасус во InDesign

Сега кога креиравте стил на пасус, време е всушност да го примените на вашиот текст! За среќа, овој процес е многу побрз отколку всушностпоставување на стилот на прво место.

Префрлете се на алатката Type и изберете го текстот што сакате да го стилизирате со вашиот нов стил на пасус. Кликнете на соодветниот стил во панелот Стилови на пасуси и тој веднаш ќе биде форматиран користејќи ги опциите што сте ги навеле во прозорецот Опции за стил на пасуси .

Тоа е сè што има во тоа!

Ако треба да се вратите назад и да го уредите стилот на пасус додека го имате активен курсорот за текст, не можете само да кликнете двапати на записот во панелот Стилови на пасус, бидејќи тоа може случајно да примени погрешно стил на погрешен текст. Наместо тоа, можете да кликнете со десното копче на името на стилот и да изберете Уреди без случајно да го примените.

Увезување стилови на пасуси

Можно е и увоз на стилови на пасуси од постоечки документи, што може да помогне да се поедностави процесот на создавање конзистентен визуелен изглед на повеќе документи.

Во панелот Стилови на пасус, кликнете на иконата од менито на панелот и изберете Вчитај стилови на пасус од скокачкото мени. InDesign ќе отвори стандарден прозорец за дијалог за избор на датотеки и можете да прелистувате за да го изберете документот InDesign што ги содржи стиловите што ги сакате.

Завршен збор

Кој ги опфаќа основите за тоа како да се користат стилови на пасуси во InDesign! Има уште неколку важни алатки кои треба да ги научите ако сакате да станете вистински експерт за InDesign, па затоа најдобриот начин навистинада ги разберете е да започнете да ги користите во вашиот следен проект за дизајн.

На почетокот можеби изгледаат малку досадно, но брзо ќе почнете да сфаќате колку се вредни.

Среќен стајлинг!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.