Како да направите резервна копија на iPhone со скршен екран (4 решенија)

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Забележувам многу испукани екрани на iPhone. Често тие корисници продолжуваат да ги користат своите телефони и покрај фрагментите од стакло. Но, ако премногу го оштетите екранот, нема да можете воопшто да го користите телефонот. Ќе треба да го замените екранот или целиот телефон.

Пред да ја направите некоја од овие работи, препорачливо е да направите резервна копија на телефонот за да не ги изгубите вашите вредни фотографии и датотеки. Премногу често, нема сериозно да размислувате за резервните копии додека не е предоцна. Тоа е исто како да размислувате за автомобилско осигурување откако сте доживеале несреќа.

Но, тоа е искуство на многумина. Еве еден пример што го најдов на Apple Discussions. Можете ли да се поврзете?

Ако имате среќа, вашите податоци и понатаму ќе бидат на вашиот телефон по поправката. Но, ниту еден вработен во Apple или човек за поправка од трета страна не го гарантира тоа. Подобро е прво да направите резервна копија за вашите податоци да бидат безбедни.

Во оваа статија, ќе претпоставиме дека сериозно сте го оштетиле екранот за да не можете да читате што пишува или да користите екран на допир . Детално ќе опфатиме четири различни методи за резервна копија што ќе ви помогнат да ја зачувате безбедноста на содржината на вашиот телефон. Но, прво, ќе покриеме некои од блокадите на кои ни се потребни за да најдеме заобиколувања наоколу.

Резолуциите што ќе ги користиме

Речиси е невозможно да се користи iPhone со тешко оштетен екран. Не можете да видите што има на него, да се движите или да внесувате информации со екранот на допир.

Се влошува. Apple се затегнакако.

Притиснете го копчето Десен курсор двапати за да го изберете копчето Trust и допрете го со притискање Ctrl-Alt-Space (Control-Option-Space на Mac) на тастатурата Bluetooth. Следно, потврдете дека сакате да му верувате на компјутерот користејќи го за да го напишете PIN-кодот или лозинката на телефонот.

Сега можете да направите резервна копија од вашиот iPhone на вашиот компјутер. На поновите Mac компјутери со macOS Catalina или понова верзија, тоа се прави со помош на Finder. На компјутерите и постарите Mac, ќе користите iTunes. Еве ги чекорите што треба да ги следите со помош на Finder.

Отворете го Finder и во левата лента за навигација, изберете го вашиот iPhone.

Под Backups , проверете дали Избрано е „направете резервна копија од сите податоци на вашиот iPhone на овој Mac“. Потоа притиснете го копчето Sync и почекајте да заврши резервната копија. Готово!

Ако треба да користите резервна копија по поправка или замена на вашиот iPhone, поврзете го телефонот и притиснете го копчето Врати го iPhone… за да започнете.

Решение 4: Користете софтвер за обновување податоци на iPhone од трета страна

Што ви треба:

 • УСБ тастатура
 • Молња на USB адаптер
 • Тастатура со Bluetooth
 • Компјутер (Mac или PC)
 • софтвер за обновување податоци на iPhone (ќе ги покриеме вашите опции подолу)

Можете да користите и трето - софтвер за забави дизајниран за катастрофи како што е вашиот напукнат екран. Во нашиот преглед, Најдобар софтвер за обновување податоци на iPhone, споредуваме десет од водечките апликации. Таа статија се фокусира на податоциобновување наместо резервна копија, но сепак треба да ви биде корисно.

Во повеќето случаи, ќе можете да направите резервна копија на вашиот компјутер бесплатно. За да ги вратите вашите податоци, ќе треба да го купите софтверот, кој обично чини 60 долари или повеќе. Во вашата ситуација, тоа не е лоша зделка.

Постои разумна шанса вашите податоци сè уште да бидат недопрени по замената на екранот и треба да платите за софтверот само ако навистина сте ги изгубиле податоците. Можете да прочитате за силните страни на секоја програма, како и за другите конкурентни апликации во прегледот.

Значи, што треба да направите?

Пред да го замените екранот на телефонот — или само да го замените целиот телефон — мудро е да направите резервна копија. Во случај на поправка, резервната копија е заштита - постои можност вашите датотеки и фотографии сè уште да бидат на вашиот телефон кога ќе го вратите, но ниеден сервисер нема да ви го гарантира тоа. Ако добиете нов телефон, резервната копија ќе ви овозможи да го поставите како стариот.

Но, со скршен екран, резервните копии се тешки. Ако можете да го отклучите телефонот користејќи Touch ID или Face ID, можете да користите надворешна тастатура или две за да направите резервна копија на iCloud; мигрирајте ги вашите податоци на нов телефон; или направете резервна копија на вашиот компјутер користејќи Finder, iTunes или софтвер за обновување податоци од трета страна.

Ако не можете да го отклучите телефонот, имате проблем. Во тој момент, треба да одлучите колку се вредни вашите информации за вас. Може да искористите шанса и да се надевате на вашите податоцисè уште е недопрена по поправката.

Конечно, погрижете се да научите од ова искуство. Отсега, редовно правете резервна копија на телефонот! Јас лично правам резервна копија на iCloud. Тоа чини мала сума пари секој месец, а резервните копии се вршат автоматски секоја вечер. Алтернативно, стекнете навика да правите резервна копија на вашиот iPhone со тоа што редовно ќе го приклучувате на компјутерот.

неговата безбедност, така што ако вашиот телефон е украден, крадецот нема да може да пристапи до вашите податоци. За жал, истите тие заштитни мерки ќе го отежнат создавањето резервна копија на телефонот сега. Сепак, тоа може да биде можно со заобиколување. Ќе ги наведеме подолу. Во крајна линија: ако не можете да го отклучите телефонот, нема да можете да направите резервна копија.

Овие решенија може да предизвикаат трошоци. Ако веќе не поседувате адаптер Lightning to USB или имате резервни тастатури, ќе мора да ги купите. И користењето софтвер за обновување од трета страна чини пари кога ќе дојде време да се обноват податоците на вашиот телефон.

Еве ги решенијата што ќе ги користиме за да можете да кажете што е на вашиот екран и да се движите телефон:

1. Допрете ID или Face ID

Првото нешто што мора да направите е да го отклучите телефонот. Внесувањето на вашиот PIN или лозинка на заклучениот екран е тешко бидејќи не можете да видите што има на вашиот екран или да го користите екранот на допир.

За среќа, со воведувањето на Touch ID и Face ID, ова е еден проблем што всушност стана податлив. Биометриката го направи отклучувањето на iPhone толку погодно што повеќето корисници ги прифатија и можат да го отклучат телефонот само со еден допир или поглед.

Погрижете се да не го рестартирате вашиот iPhone или да дозволите батеријата да изумре! По рестартирање, Touch ID и Face ID нема да бидат опција. Ќе треба да ја внесете лозинката пред Touch ID или Face IDќе работи.

Ако не можете да го отклучите телефонот, нема да може да правите резервна копија. Најдобра опција е да го замените екранот и да се надевате дека податоците се уште се таму.

2. VoiceOver

Како можете да препознаете што има на вашиот екран ако не можете да го видите? Слушнете го наместо тоа. VoiceOver е функција за пристапност наменета за оние со оштетен вид. Тоа е читач на екран кој автоматски ќе ја чита содржината на екранот на глас и ќе ја олесни навигацијата на вашиот iPhone со надворешна тастатура.

Како го вклучувате VoiceOver? Најлесен начин е да побарате од Siri да „овозможи VoiceOver“.

3. Siri

Со скршен екран, Siri е покорисен од кога било. Можете да го користите за многу други задачи. За жал, иницирањето резервна копија не е еден од нив, но ќе ви помогне полесно да пристапите до поставките што ви се потребни.

4. USB тастатура

Без работен екран на допир, ќе потребен ви е друг начин за навигација по поставките на телефонот и внесување информации: USB тастатура. Можеби веќе имате еден, или можеби позајмувате. За да го поврзете со телефонот, ќе ви треба и адаптер Lightning to USB, кој вообичаено чини помалку од 30 долари.

Доколку не сте ги промениле поставките пред несреќата, нема да можете да ја користите тастатурата освен ако вашиот телефон не е отклучен. Ова е точно од iOS 11.4.1; тоа значи дека нема да можете да ја користите тастатурата за да го напишете вашиот PIN или лозинка. затоа титреба да имате поставено Touch ID или Face ID.

Штом ќе се овозможи VoiceOver, ќе можете да ја користите тастатурата за да допирате копчиња користејќи комбинација на копчиња:

 • Ctrl-Alt-Space на тастатури со распоред на Windows
 • Control-Option-Space на тастатури со распоред на Mac

Од повеќето USB тастатурите користат распоред на Windows, ние само ќе го наречеме Ctrl-Alt-Space до крајот на статијата.

5. Bluetooth тастатура

Ако планирате да го поврзете вашиот iPhone со вашиот компјутер за резервни цели, таа врска ќе бара вашата порта Lightning. Тоа значи дека нема да имате простор да ја приклучите вашата USB тастатура. Решението: наместо тоа користете Bluetooth тастатура.

За жал, освен ако не сте ја спариле тастатурата пред несреќата, ќе биде тешко да се поврзете. Ќе треба да ја користите USB тастатурата за да го направите спарувањето, потоа исклучете ја и користете ја тастатурата Bluetooth за остатокот од постапката.

Решение 1: Направете резервна копија на iCloud со помош на USB тастатура

Што ќе ви треба:

 • USB тастатура
 • Адаптер Lightning to USB
 • Сметка iCloud со доволно простор
 • Поврзување на Wi-Fi мрежа

За да започнете, отклучете го телефонот користејќи Touch ID или Face ID и побарајте од Siri да овозможи VoiceOver. Прикачете го адаптерот Lightning на USB на вашиот iPhone, а потоа приклучете ја USB тастатурата.

Побарајте од Siri да да ги отвори поставките за iCloud . Нема да можете да го видите екранот, затоаЌе вклучам слики од екранот за да ви помогнат да визуелизирате што се случува.

Забележете дека копчето „Apple ID“ е моментално избрано. Се движите надолу во списокот со поставки со притискање на Десно копче на курсорот на тастатурата. Во моментот на пишување, треба да го притиснете 22 пати за да стигнете до iCloud Backup . Секој запис ќе се чита гласно додека се движите.

Допрете на ставката iCloud Backup со притискање Ctrl-Alt-Space (Control-Option-Space на Mac) на тастатурата .

На мојот телефон, iCloud Backup е веќе вклучен. За да дознаете дали вашето е вклучено, притиснете го копчето Десен курсор три пати. Потоа ќе слушнете „iCloud Backup on“ или „iCloud Backup off“. Ако твоето е исклучено, притиснете Ctrl-Alt-Space (Control-Option-Space на Mac) .

За да направите резервна копија, треба да бидете поврзани со Wi-Fi мрежа. Ќе претпоставам дека тоа го правите од дома и веќе сте успешно поврзани. За да го притиснете копчето Направи резервна копија сега , притиснете го копчето десно копче на курсорот двапати, потоа Ctrl-Alt-Space ( повторно , Control-Option-Space на Mac).

Ќе се прикаже лента за напредок заедно со проценка на преостанатото време. Нема да можете да ги видите информациите, но ќе можете да ги означите тие информации со помош на Десно копче на курсорот за да слушнете како VoiceOver ги чита.

Штом вашиот резервната копија е завршена, ќе се прикаже времето на последната успешна резервна копија иобјавено од VoiceOver кога ќе го изберете со копчето на курсорот.

Ако треба да ги копирате тие податоци назад на телефонот откако ќе се поправи или замени, Брзиот почеток ќе ви овозможи да ги преземете вашите податоци од облакот кога го поставувате.

Решение 2: Мигрирајте ги вашите податоци на нов телефон

Што ви треба:

 • USB тастатура
 • A Lightning to USB адаптер
 • Поврзување со Wi-Fi мрежа
 • Нов iPhone со iOS 12.4 или понова верзија

Ако го заменувате телефонот наместо да го поправате вашиот екран, втората опција е да ги префрлите вашите податоци директно од стариот телефон на новиот без претходно да направите резервна копија. Двата телефони треба да работат со iOS 12.4 или понова верзија и да имаат вклучен Bluetooth за ова да функционира. Доколку е потребно, можете да овозможите Bluetooth на вашиот стар телефон со тоа што ќе му кажете на Siri да „вклучи Bluetooth“.

Ќе ви биде понуден избор да ја извршите постапката со жична или безжична врска, но бидејќи ќе ви треба за да имате вклучена тастатура, изберете ја опцијата за безжична мрежа. За жал, немам стар телефон на кој да го тестирам ова, така што не можам да понудам слики од екранот или да дадам исто толку детали како и другите решенија.

Започнете со овозможување VoiceOver и приклучување на вашиот Lightning на USB адаптер и USB тастатура.

Откако ќе започнете да го поставувате новиот телефон, ќе дојдете до Брз почеток , процедура која ќе го постави вашиот нов телефон исто какотвојата стара. Изберете да го направите ова директно од стариот телефон наместо од iCloud: „Префрлете директно за овој iPhone да биде подготвен со вашите податоци кога ќе завршите со поставувањето“. Постапката веројатно ќе потрае неколку часа.

Ставете ја во близина на вашиот стар телефон. Кога ќе го вклучите стариот телефон, ќе се појави порака што нема да ја видите. Тоа ви дава до знаење дека ќе поставите нов телефон и нуди копче Отклучи за да продолжи .

Не можете да знаете дали копчето е веќе избрано, па можеби ќе треба да користете го лево или десно копче на курсорот додека VoiceOver не ве извести дека копчето е избрано, а потоа допрете го со притискање Ctrl-Alt-Space (Control-Option-Space на Mac) на тастатура. Потоа ќе треба да користите Touch ID или Face ID за да го отклучите телефонот.

Следно, ќе се појави друг скокачки прозорец. Го прикажува вашиот Apple ID и нуди копче Продолжи . Користете ги копчињата на курсорот лево и десно (ако е потребно) за да го изберете тоа копче, а потоа допрете го со притискање Ctrl-Alt+Space (Mac: ја знаете вежбата) на тастатурата.

Следниот чекор е малку незгоден. На вашиот нов телефон се прикажува шема и треба да ја скенирате во стариот телефон користејќи ја неговата камера. Ова ќе потрае неколку обиди и грешки бидејќи не можете да видите кон што покажува камерата. Со стариот телефон поставен околу една нога над новиот, полека движете го додека не се скенира шаблонот. Со среќа! Кажете ни вокоментарите ако сте откриле какви било трикови за да го олесните ова.

Алтернатива е да ја изберете опцијата Рачно автентикација , а потоа следете ги инструкциите. Страницата за поддршка на Apple не опишува што следува, но претпоставувам дека ќе можете да ја користите приложената тастатура (и многу трпение) за да одговорите на какви било прашања.

Потоа, Брзиот почеток ќе продолжи на вашиот нов iPhone. Ќе има неколку потсетници и прашања на кои треба да одговорите, а кога ќе стигнете до страницата Пренеси ги твоите податоци , изберете „Пренеси од iPhone“. Миграцијата ќе потрае некое време, во зависност од тоа колку податоци имате за стариот. Очекувајте да почекате неколку часа.

Решение 3: Направете резервна копија на вашиот компјутер користејќи тастатури USB и Bluetooth

Што ви треба:

 • USB тастатура
 • Адаптер Lightning to USB
 • Bluetooth тастатура
 • Компјутер (Mac или PC)

Трета опција е да направите резервна копија на вашиот iPhone на вашиот компјутер. Ако сте го приклучиле телефонот на вашиот компјутер во минатото, ова е лесно - целата интеракција ќе се случи на вашиот компјутер. Ако не сте, тоа е покомплицирано од кое било од нашите други решенија.

Тоа е затоа што треба да допрете на едно копче за да потврдите дека му верувате на тој компјутер. Бидејќи телефонот е приклучен на компјутерот, не можете да имате вклучено и USB тастатура. Наместо тоа, ќе треба да користите тастатура со Bluetooth. Но, за да функционира тоа, ќе ви требаза да ја користите USB тастатурата - под претпоставка дека не сте ја спариле во минатото.

За да започнете, отклучете го телефонот користејќи Touch ID или Face ID и вклучете VoiceOver со тоа што ќе му кажете на Siri да „овозможи VoiceOver“. Поврзете го адаптерот Lightning на USB со телефонот и приклучете ја тастатурата во него.

За да ја спарите тастатурата со Bluetooth, треба да отидете во делот Bluetooth од апликацијата Поставки. Најлесен начин е да му кажете на Siri да Отвори поставки за Bluetooth . Ако Bluetooth е вклучен, побарајте од Siri да „вклучи Bluetooth“.

Вклучете ја тастатурата Bluetooth и ставете ја во режим на спарување доколку е потребно. Сега, треба да отидете на таа тастатура во списокот. Притиснете го десното копче на курсорот на USB-тастатурата додека не можете да одите понатаму - би требало да можете да го откриете со слушање на аудио потсетниците на VoiceOver.

Сега треба да бидете на дното на листата каде што се неспарените уреди лоциран. Bluetooth тастатурата треба да биде означена, а VoiceOver треба автоматски да го потврди ова со звучно известување.

Притиснете Ctrl-Alt-Space (Control-Option-Space на Mac) за да се поврзете уредот.

Сега кога е поврзана вашата Bluetooth тастатура, можете да ја исклучите USB тастатурата и да го поврзете телефонот со компјутерот користејќи го нејзиниот кабел за полнење. Ќе се прикаже порака на вашиот iPhone; ќе ве праша дали му верувате на компјутерот. Нема да можете да го видите, па еве слика од екранот како ќе изгледа

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.