Како да превртите или ротирате слика во Canva (брзи чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

За да ги приспособите вашите проекти уште повеќе, постои опција за превртување или ротирање на кој било елемент во Canva со кликнување на елемент и користејќи ја рачката на ротаторот или копчето за превртување.

Моето име е Кери и со години работам во светот на графичкиот дизајн и дигиталната уметност. Canva беше една од главните платформи што ги користев за да го правам ова, бидејќи е толку достапна, и возбуден сум што можам да ги споделам сите совети, трикови и совети за тоа како да креирате прекрасни проекти!

Во овој пост, ќе објаснам како можете да превртите или ротирате кој било вид додаден елемент на Canva. Ова може да биде корисно кога ги приспособувате вашите дизајни во рамките на проект и е многу едноставно да се направи.

Подготвени сте? Одлично - ајде да научиме како да ротираме и превртуваме слики!

Key Takeaways

  • Можете да ротирате слика, текстуално поле, фотографија или елемент во Canva со кликнување на него и користење на алатката rotator за да ја вртите до одреден агол.
  • За превртување елемент, ќе го користите копчето Преврти што се прикажува на дополнителната лента со алатки што се појавува кога ќе кликнете на елемент.

Додавање Граница на вашата работа во Canva

Иако ова се прилично едноставни задачи за извршување во Canva, можноста за превртување или ротирање на елемент во рамките на вашиот проект навистина овозможува дополнително прилагодување. Во зависност од вашиот распоред и она што се обидувате да го направите, можноста да го направите ова го прави градењето дизајн многу полесно.

Виеможе да ги користи овие алатки на секаков вид елемент, вклучувајќи текстуални полиња, фотографии, елементи, видеа и во основа која било компонента за дизајн на вашето платно!

Како да ротирате елемент во вашиот проект

ротирање функција во Canva ви овозможува да ја промените ориентацијата на различни делови од вашиот проект. Додека го користите, ќе се појави и симбол за степен за да можете да ја знаете специфичната ориентација на ротацијата во случај да сакате да ја дуплирате.

Следете ги овие чекори за да научите како да ротирате елемент во Canva:

Чекор 1: Отворете нов проект или проект на кој моментално работите.

Чекор 2: Вметнете кое било поле за текст, фотографија, или елемент на вашето платно. (Можете да погледнете некои од нашите други објави за да научите како да го направите ова.)

Забелешка: Ако видите мала круна прикачена на елементот, ќе можете да користите само тоа е во вашиот дизајн ако имате сметка на Canva Pro што ви дава пристап до премиум функции.

Чекор 3: Кликнете на елементот и ќе видите копче што се појавува што изгледа како две стрелки во круг. Ова ќе се појави само кога ќе кликнете на елементот. Ова е вашата рачка на ротатор!

Чекор 4: Кликнете на рачката на ротаторот и завртете ја за да ја промените ориентацијата на елементот. Ќе видите дека симболот за мал степен ќе се промени врз основа на вашата ротација. Ова ќе ви помогне ако сакате да се уверите дека различните елементи го имаат истотопорамнување!

Чекор 5: Кога сте задоволни со ориентацијата, едноставно откликнете го елементот. Можете да се вратите назад и да го ротирате во која било точка!

Како да превртите елемент во Canva

Исто како што можете да ротирате елемент на различни степени на проект, можете исто така да го превртувате хоризонтално или вертикално.

Следете ги овие чекори за превртување на кој било елемент во вашиот проект:

Чекор 1: Отворете нов проект или на кој моментално работите. Вметнете кое било поле за текст, фотографија или елемент на вашето платно.

Чекор 2: Кликнете на елементот и дополнителна лента со алатки ќе се појави на врвот на вашето платно. Ќе видите неколку копчиња кои ќе ви овозможат да го уредите вашиот елемент, вклучително и едно со ознака Преврти .

Чекор 3: Кликнете на Превртете копче и паѓачкото мени со две опции ќе се појави што ќе ви овозможи да го превртите вашиот елемент хоризонтално или вертикално.

Изберете која опција ви е потребна за вашиот дизајн . Можете да се вратите назад и да ги промените во кој било момент додека работите на платното!

Завршни мисли

Да можете да манипулирате со елементите на вашиот проект преку ротација или превртување е одлична можност кога користите Canva. Тие специфични прилагодувања навистина ќе помогнат да ги подигнете вашите проекти и да ги направат единствени!

Кога ќе откриете дека користењето на алатката ротатор и опцијата превртување е најкорисно при дизајнирање воКанва? Споделете ги вашите размислувања и идеи во делот за коментари подолу!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.