Како да ја зачувате датотеката Adobe Illustrator како PDF

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Запомнете, уште на колеџот, мојот професор секогаш бараше да ја зачуваме нашата работа како PDF за презентирање на часовите. На почетокот, имаше секакви грешки како што недостасуваат фонтови, погрешни пропорции, зачувани како страници наместо индивидуални уметнички дела итн.

Дали е навистина толку комплицирано? Не навистина. Ќе треба само да ја изберете вистинската опција за конкретната потреба. На пример, кога ја презентирате вашата работа, веројатно не сакате да ги прикажувате вашите нацрт-датотеки, можете селективно да ги изберете страниците (мислам уметнички табли) да се прикажат во PDF.

Како функционира тоа?

Во ова упатство, ќе ви покажам три начини за зачувување на датотеките на Adobe Illustrator како PDF, вклучително и како да зачувате избрани страници и поединечни табли за уметнички слики.

3 начини за зачувување датотека Illustrator како PDF

Можете да зачувате датотека Illustrator како PDF од Зачувај како , Зачувај копија , или опцијата Извези за екрани .

Забелешка: сите слики од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2021 Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Зачувај како

Зачувај како и Зачувај копирај звучат слично, но има голема разлика. ќе навлегувам во тоа.

Чекор 1: Одете во надземното мени и изберете Датотека > Зачувај како . Имате опција да ја зачувате датотеката како документ во Cloud или да ја зачувате на вашиот компјутер.

Чекор 2: Кога ќе кликнете Зачувај на вашиот компјутер , ќе го видите овакутија. Изберете Adobe PDF (pdf) од опцијата Формат. Можете да изберете каде сакате да ја зачувате датотеката и да ја преименувате.

Ако сакате да зачувате опсег на страници, можете да го внесете опсегот. На пример, ако сакате да ги зачувате страниците 2 и 3, внесете 2-3 во опцијата Опсег . И ако сакате да ја зачувате целата датотека, изберете Сите .

Чекор 3: Кликнете Зачувај и ќе се отвори прозорец за поставки за зачувување на Adobe PDF. Овде можете да изберете различни опции за претходно поставени PDF.

СОВЕТ: Ако треба да печатите датотеки, изберете Висококвалитетно печатење . Секогаш е добра идеја да додавате крварења кога ги испраќате за печатење.

Кликнете на Зачувај PDF и самиот документ на Illustrator ќе биде зачуван како PDF-датотека. Ова е разликата помеѓу Зачувај како и Зачувај копија. Кога ќе зачувате копија, таа ќе ги зачува и форматите .ai и .pdf.

Зачувај копија

Слични чекори како методот погоре, наместо тоа, одете во Датотека > Зачувај копија .

Ќе отвори прозорец Зачувај копирање, изберете формат Adobe PDF (pdf) и ќе видите како името на датотеката покажува xxx copy.pdf.

Кога ќе кликнете Зачувај , ќе се прикаже истиот прозорец за поставки за PDF и можете да ги следите истите чекори како горенаведениот метод за да ја зачувате вашата датотека .ai како .pdf.

Извези за екрани

Веројатно веќе сте ја користеле опцијата Извези како многу пати кога зачувувате уметнички делакако jpeg и png, но не ги видов опциите за PDF од таму, нели?

Погрешно место! Извоз за екрани е местото каде што можете да ги зачувате вашите уметнички дела како PDF.

Оваа опција ви овозможува да зачувате поединечни уметнички табли како PDF. Дури и кога ќе изберете Сите, секоја уметничка табла ќе биде зачувана како индивидуална .pdf датотека.

Чекор 1: Одете во менито над глава и изберете Датотека > Извези > Извези за екрани .

Чекор 2: Изберете ги уметничките табли што сакате да ги извезете, на пример, ќе одберам Artboard 2, 3, 4. Кога ќе го отштиклирам Artboard 1 на левиот панел, опсегот автоматски се менува на 2-4.

Чекор 3: Во опцијата Формати изберете PDF .

Чекор 4: Изберете каде сакате да ја зачувате датотеката и кликнете Извези уметничка табла .

Уметничките табли што ги избравте ќе бидат зачувани во фолдерот PDF. Кога ќе ја отворите папката, ќе ги видите поединечните .pdf-датотеки на секоја табла што сте ја избрале.

Значи, ако не сакате да прикажувате страници со работа, овој метод не е лоша опција.

Завршување

Мислам дека опциите се убави лесно да се разбере. Кога ќе изберете Зачувај како, самиот документ ќе се зачува во PDF формат. Зачувајте копија, буквално зачувува копија од вашиот документ на Illustrator како PDF, така што ќе ја имате и оригиналната датотека .ai и копија од .pdf. Опцијата Export for Screens е добра кога сакате да ги зачувате страниците (artboard).одделно како .pdf.

Сега кога ги знаете методите, во зависност од тоа што ви треба, изберете соодветно.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.