Најдобри кратенки на тастатурата на Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Користењето кратенки може да го забрза вашиот работен тек и понекогаш да ја избегне гужвата за одење напред-назад за да изберете. Ако можете да ги користите кратенките, зошто би кликнете неколку пати за да постигнете дејство?

За среќа, Adobe Illustrator има многу претходно поставени кратенки кои можете да ги користите за да ја зголемите вашата продуктивност. Многу алатки веќе имаат клуч за негово активирање, а можете да го видите веднаш до името на алатката.

На пример, можете да видите (P) до алатката за пенкало, така што можете да ја изберете алатката за пенкало едноставно со притискање на копчето P наместо да одите во лентата со алатки за да ја изберете.

Покрај кратенките на алатката, има и други кратенки кои многу ќе ги користите додека ги креирате во Adobe Illustrator, а јас ќе споделам со вас неколку корисни кратенки на Illustrator за Windows и Mac корисници.

10 корисни кратенки на тастатурата на Adobe Illustrator

Ова се некои вообичаени и основни кратенки што секој графички дизајнер ги користи за да го забрза процесот на дизајнирање.

1. Врати

Команда + Z за Mac и Контрола + Z за Windows.

Речиси можам да гарантирам дека ќе ја користите оваа кратенка секогаш кога работите на Illustrator. Направи погрешен чекор? Едноставно поништете го и обидете се повторно. Посакувам да ја имаме оваа опција во животот кога правиме грешки.

2. Група/Одгрупи

Група: Command + G за Mac и Control + G за Windows.

Одгрупирај: Команда + Shift + G за Mac и Control + Shift + G за Windows.

Можете да правите нови форми со групирање на објекти заедно, а тоа го олеснува групното уредување. Од друга страна, ако сакате да промените нешто специфично од објектите што сте ги групирале, ќе треба да ги одгрупирате објектите и потоа да ги направите уредувањата.

3. Копирајте и залепете

Копирај: Command + C за Mac, и Control + C за Windows.

Залепете: Command + V за Mac и Control + V за Windows .

Претпоставувам дека сите ја знаете оваа основна кратенка која работи исто во скоро сите компјутерски софтвери, но сепак, би сакал да ја споменам затоа што е навистина корисна особено кога работите со текст во Illustrator.

4. Изберете ги сите

Command + A за Mac и Control + A за Windows.

Понекогаш вашето уметничко дело може да биде малку преблиску до границата, ова е моментот кога оваа кратенка ќе ви се најде. Можете да ги изберете сите предмети и да ги размерите заедно за да ја задржите истата пропорција.

5. Заклучи/Отклучи

Заклучи: Команда + 2 за Mac и Контрола + 2 за Windows.

Отклучи: Command + Опција + 2 за Mac, и Control + Опција + 2 за Windows.

Кога објектот е заклучен, нема да можете да го уредувате. Тоа е одличен чекор да се направи кога ќе завршите со дел од уметничкото делои не сакате случајно да го уредувате. Можете да ги заклучите слоевите со директно заклучување на објектите и на тој слој.

6. Дупликат

Држете го копчето Опција , кликнете и повлечете го објектот за Mac, задржете Alt и повлечете за Windows. Ако сакате да дуплирате хоризонтално порамнување, држете го копчето Shift додека влечете налево или надесно, вертикално порамнување влечете нагоре или надолу.

7. Копче Shift

Правење квадрат, совршен круг, цртање права линија, пропорционално скалирање итн. Копчето Shift може многу да направи!

На пример, ако сакате да направите круг, изберете ја алатката Ellipse, држете го копчето Shift, кликнете и повлечете за да направите круг. Ако сакате да ја размерите сликата пропорционално, изберете ја замислата и задржете Shift додека влечете еден од аглите на рамката.

8. Загради

Левата и десната заграда се супер корисни кога ја користите алатката за четка или алатката за бришење и сакате да ја прилагодите големината на четката. Притиснете ја левата заграда за да ја намалите големината и десната заграда за да ја зголемите големината.

9. Зумирајте/одмалете

Зумирајте: Команда + + за Mac и Контрола + + за Windows.

Зумирање: Команда + за Mac и Контрола + за Windows.

Веќе е супер лесно, но има уште еден трик. Ако користите глушец, можете да го држите копчето Опција / Alt и скролувајте го глувчето нагоре и надолу за да зумирате и одзумирате 😉

10. Зачувај /ЗачувајКако

Command + S за Mac и Control + S за Windows.

Силно ви препорачувам да притиснете Command / Control + S во сите важни чекори што ги правите, бидејќи не се чувствува добро кога ја губите напорната работа што ја создавате поради паѓање на Illustrator или без батерија на вашиот лаптоп.

Завршување

Знајте ги кратенките за алатки и основите за време на вашиот креативен процес помага да се зголеми продуктивноста бидејќи можете да заработите повеќе за пократко време! Што е најважно, нема да бидете расеан затоа што ја прескокнувате гужвата на кликнување овде и таму, што може да го промени вашиот фокус.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.