2 начини да ја промените бојата на слојот во Procreate

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Сè што треба да направите за да ја промените бојата на слојот во Procreate е да ја повлечете и пуштите саканата боја директно на слојот. Осигурете се дека слојот што сакате повторно да го обоите е активниот слој. Потоа повлечете го тркалото за боја во горниот десен агол и спуштете го на вашето платно.

Јас сум Керолин и основав сопствен бизнис со дигитални илустрации пред повеќе од три години. Оттогаш, го користам Procreate за да создавам дигитални уметнички дела на апликацијата речиси секој ден од мојот живот, така што добро сум запознаен со секоја кратенка што може да ја понуди Procreate.

Оваа алатка за влечење и спуштање ви овозможува брзо да ја менувате бојата не само на слоевите, туку и на поединечните форми. Ова не е една од првите работи што ги научив на Procreate, но навистина посакувам да беше затоа што е сериозно заштеда на време. Денес ќе ви покажам како да го користите овој едноставен и брз метод.

Key takeaways

  • Постојат два начини да ја промените бојата на слојот во Procreate.
  • Можете и да ја промените бојата на одредена форма или дел од вашиот слој.
  • Спуштањето боја на различни нијанси на шема или слој ќе ви обезбеди различни резултати во бојата.

2 начини да ја промените бојата на слојот во Procreate

Постојат два начини да ја промените бојата на слојот во Procreate. Отворете го вашиот iPad и следете го чекор по чекор подолу. Ќе започнам со прикажување на најосновниот метод за покривање на целиот слој во една боја.

Метод 1: Тркало во боја

Чекор 1: Осигурете се дека слојот на кој сакате да ја промените бојата е активниот слој. Можете да го направите ова со едноставно допирање на слојот и ќе забележите дека слојот е означен со сино откако ќе биде активен.

Чекор 2: Откако ќе ја изберете бојата што сакате да ја користите ќе биде активен во вашето тркало во боја во горниот десен агол на вашето платно. Повлечете ја и спуштете ја на слојот.

Чекор 3: Оваа боја сега ќе го исполни целиот слој. Во овој момент, можете или да ги вратите или да ги повторите чекорите 1 и 2 со различна боја додека не сте задоволни со резултатот.

Метод 2: Нијанса, заситеност, осветленост

Ова следниот метод одзема повеќе време, но може да ви даде поголема контрола врз вашиот избор на боја без да мора да го влечете и испуштате тркалото за боја повеќе пати.

Чекор 1: Обезбедете го слојот што сакате да го промена на бојата на е активен. Во горниот лев агол на вашето платно, допрете ја алатката Прилагодувања (икона со магично стапче). Изберете ја првата опција во паѓачкото мени со ознака Нијанса, заситеност, осветленост .

Чекор 2: Алатичката ќе се појави на дното на вашето платно. Овде можете рачно да ја прилагодите нијансата, заситеноста и осветленоста на целиот слој. Приспособете ја секоја картичка додека не сте задоволни со резултатите.

Како да ја промените бојата на обликот – чекор по чекор

Можеби не сакате да ја обоите целатаслој, само специфична форма или дел од слој. Еве како:

Чекор 1: Осигурете се дека формата на која сакате да ја промените бојата е Алфа заклучена . Ова ќе осигури дека само вашата избрана форма е пополнета наместо целиот слој на кој е.

Чекор 2: Откако ќе ја изберете бојата што сакате да ја користите, таа ќе биде активна во вашиот тркало во боја во горниот десен агол на вашето платно. Повлечете го и пуштете го на обликот.

Чекор 3: Обликот сега ќе се пополни со која било боја што сте ја ставиле врз неа.

Забелешка: Можете исто така да го користите методот 2 прикажан погоре за да ја промените бојата на одредена форма или избор.

Професионален совет: Кога влечете и пуштате боја на слој со повеќе нијанси на боја, тој различно ќе ја промени бојата на слојот во зависност од тоа на која нијанса ја испуштате бојата.

Погледнете го мојот пример подолу. Кога ќе ја испуштам истата боја сина на светлиот или темниот дел од мојата шема, тоа ќе ми даде два различни резултати.

Најчесто поставувани прашања

Подолу одговорив на мал избор од вашиот често поставувани прашања во врска со промената на бојата на слојот во Procreate:

Може ли повторно да обојам една ставка во Procreate?

Да, можеш. Користете го методот прикажан погоре. Проверете дали вашата форма е на Alpha Lock и повлечете ја и испуштете ја саканата боја директно на вашата форма.

Како да ја смените бојата на линиите на Procreate?

Можете да ги користите двата методи 1 & засилувач;2 наведени погоре за да го направите ова. Ќе треба да зумирате на вашето платно за да се осигурате дека ќе можете да го испуштите тркалото за боја во линијата што сакате да ја обоите.

Како да ја смените бојата на текстот во Procreate?

Можете да ја промените бојата на вашиот текст додека сè уште го додавате на вашето платно. Или можете да ги користите двата методи 1 & засилувач; 2 прикажано погоре за да го направите ова ако сте предалеку од фазата Уреди текст .

Како да затемните слој во Procreate?

Следете го методот 2 прикажан погоре, но само приспособете го копчето Brightness на дното на алатникот. Овде можете да ја промените темнината на вашата боја без таа да влијае на нејзината нијанса или заситеност.

Како да ја смените бојата на пенкалото во Procreate?

Допрете на тркалото за боја во горниот десен агол на вашето платно. Штом ќе го отвори тркалото за целосна боја, повлечете го прстот над боите додека не ја пронајдете онаа што сакате да ја користите. Ова сега ќе ја активира бојата на вашето пенкало во Procreate и вие сте подготвени да цртате.

Заклучок

Како што споменав претходно, ова не беше една од првите работи што научив да ги правам на Procreate, туку Би сакал да го направив. Тоа заштедува толку многу време, а исто така ви дава можност да го истражите вашето тркало во боја до полн обем. Ова е одличен начин да ја научите вашата теорија на бои на апликацијата Procreate.

Ако веќе не сте го направиле, топло ви препорачувам да ја додадете оваа вештина во вашиот репертоар Procreate ако сакате навистина да го подобрите вашиот цртежигра. Ова апсолутно ќе ви заштеди време на долг рок и посакувам да го научив порано. Не ги правете истите грешки што ги направив јас!

Дали го користите овој метод за да ја промените бојата на слојот во Procreate? Кажете ни во коментарите подолу за да можеме да учиме еден од друг.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.