Како да се користи алатката Shape Builder во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Постојат многу начини за креирање форми во Adobe Illustrator. Можете да ги користите облиците за цртање од нула, да ја користите алатката Pen Tool за да следите слика за да креирате форми, да групирате предмети за да направите нова форма и секако, да ја користите алатката Shape Builder.

Значи, што е алатката Shape Builder и како функционира?

Shape Builder Tool обично се користи за комбинирање на повеќе форми кои се преклопуваат. Покрај тоа, можете исто така да спојувате, бришете и одземате форми. Прилично е лесен за употреба. Сè што треба да направите е да ги изберете формите и да ја користите алатката Shape Builder за да цртате низ формите.

Во ова упатство, ќе научите што можете да правите со Shape Builder Алатка и како да ја користите.

Забелешка: сликите од екранот од ова упатство се преземени од Adobe Illustrator CC Mac.

Како да се користи алатката Shape Builder во Adobe Illustrator

Пред да започнете, имајте предвид дека алатката Shape Builder работи само со затворени патеки, затоа проверете дали формите и линиите се вкрстуваат /преклопување. Можете да го вклучите режимот за преглед додека го дизајнирате за да го видите јасно.

Ако не знаете каде се наоѓа алатката Shape Builder во Adobe Illustrator, можете да ја најдете на лентата со алатки и вака изгледа.

Или можете да ја користите Алатката за градење форми кратенка на тастатура Shift + M за да ја активирате.

Ќе ви покажам неколку примери за тоа како да ја користите алатката Shape Builder.

СпојувањеФорми

Еве едноставен, но практичен пример. Сите ние треба да користиме балон за говор или меур за разговор во одреден момент нели? Наместо да барате икона со балон за говор на акции, можете да потрошите исто време за правење своја.

Чекор 1: Креирајте ги формите што сакате да ги споите или комбинирате. Во зависност од обликот на вашиот меур, креирајте правоаголник, заоблен правоаголник или круг (или што било друго).

На пример, ќе создадам правоаголник и триаголник со заоблени агли.

Чекор 2: Преместете ги и поставете ги облиците за да ја формирате формата што сакате да ја креирате. Повторно, патеките/контурите на обликот мора да се преклопуваат.

Можете да притиснете Command + Y или Ctrl + Y за да прегледате дали линиите се преклопуваат и само повторно притиснете ја истата кратенка за да се вратите во нормалниот режим на работа.

Чекор 3: Изберете ги формите што сакате да ги комбинирате, изберете ја Алатката за градење форми на лентата со алатки, кликнете на првата форма и повлечете ја низ остатокот од форми што сакате да ги споите.

Ќе знаете каде цртате врз основа на областа со сенка. На пример, почнувам од заоблениот правоаголник и ќе цртам низ заоблениот правоаголник.

Откако ќе го ослободите глувчето (или пенкалото ако користите графички таблет), ќе видите споени две форми и ќе добиете поле за разговор/балон за говор.

Совет: Ако случајнопрецртајте ја областа, држете го копчето Опција или Alt за да се повлечете наназад од местото каде што сте почнале.

Можете да го пополните со боја, да додадете текст или други елементи на оваа нова форма.

Кога создавате посложени форми, не се работи само за спојување, понекогаш можеби ќе сакате да избришете дел од формата или одземете форма и преместете ја на друго место.

Погодете што се обидувам да создадам овде.

Нема поим? Ќе го видите подоцна. Прво ќе објаснам како да ја користите алатката Shape Builder за бришење и сечење форми.

Одземање/сечење на форми

Ако сакате да исечете дел од формата што се преклопува, едноставно изберете ги облиците, активирајте ја алатката Shape Builder и кликнете на делот што сакате да го одземете/сечете . Кога ќе кликнете на област, таа станува индивидуална форма.

На пример, ќе ги пресечам и поместувам двата големи кругови, па едноставно кликнам на нив. Како што можете да видите, сега можам да ги преместувам деловите на кои кликнав.

Претпоставувам дека можете да видите што се обидувам да создадам сега, нели? 😉

Сега, ќе спојам некои делови.

Потоа можам веднаш да го избришам или да го тргнам само во случај да сакам да ја користам формата подоцна.

Бришење облици

Покрај користењето на Бришачот, можете да ја користите и алатката Shape Builder за да исечете дел од обликот со притискање на копчето Избриши .

Изберете ги одземените делови и не треба повеќе да ги користите, едноставно притиснете го копчето за бришењеза да ги избришете.

Ова е она што остана откако ја избришав несаканата област.

Знам дека сè уште не личи на риба. Сега едноставно изберете ја формата што треба да биде опашката и превртете ја хоризонтално. Репозиционирајте малку и можете повторно да ги споите облиците.

Еве одиме. Ако сакате да направите силуета, можете да го одземете и окото за да не исчезне кога ќе ја пополните бојата. И, се разбира, слободно додадете повеќе форми.

Завиткување

Лесно е да се користи алатката Shape Builder за да се создадат нови форми. Запомнете дека облиците или патеките мора да се преклопуваат кога ја користите алатката Shape Builder. Мора да има повеќе од една форма, инаку, иако ја покажува областа на сенка кога ја избирате алатката, таа не би комбинирала или одзема облици.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.