Како да направите Pixel Art во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Содржина

Креирате слика со пиксели во Adobe Illustrator? Тоа звучи ретко затоа што Illustrator најдобро функционира со вектори, но ќе се изненадите колку е одлично и за правење пикселна уметност. Всушност, добар избор е да се направи пикселна уметност во Illustrator затоа што можете да го размерите векторот без да го изгубите неговиот квалитет.

Некои од вас можеби веќе се обиделе да дуплираат квадрати за да направат уметност со пиксели, во ред, би можеле да ги користите решетките и квадратите за да го направите тоа, и всушност, така почнав.

Но, како што создавам повеќе, најдов многу полесно решение и ќе го споделам методот со вас во ова упатство.

Двете основни алатки што ќе ги користите се Правоаголна мрежа и Live Paint Bucket . Овие алатки може да ви звучат ново, но не грижете се, ќе ве водам со користење на едноставен пример.

Да направиме пикселна уметничка верзија на овој вектор за сладолед следејќи ги чекорите подолу.

Забелешка: сликите од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Чекор 1: Создадете нов документ и поставете ги Width и Height на 500 x 500 пиксели.

Чекор 2: Изберете ја Алатката за правоаголна мрежа од лентата со алатки, која треба да биде во истото мени како и алатката за сегменти на линии. Ако ја користите основната лента со алатки, можете да ја пронајдете алатката за правоаголна мрежа од менито Уреди лента со алатки .

Изберете гоRectangular Grid Tool и кликнете на уметничката табла. Поставете ја ширината & засилувач; Висина до иста големина како вашата уметничка табла и зголемете го бројот на хоризонтални & засилувач; вертикални разделувачи. Бројот го одредува бројот на решетки во вертикален или хоризонтален ред.

Колку е поголем бројот, толку повеќе мрежи ќе создаде и повеќе мрежи значат дека секоја мрежа е помала отколку ако имате помалку решетки. На пример, ако ставите 50 за Хоризонтални делители и 50 за Вертикални делители , вака би изгледало:

Чекор 3 : Порамнете ја решетката до центарот на уметничката табла. Изберете ја мрежата и кликнете на Хоризонтален центар за порамнување и Центар за вертикално порамнување од Својства > Порамнување .

Чекор 4: Направете палета од боите што ќе ги користите за уметноста со пиксели.

На пример, да ги користиме боите од векторот за сладолед. Затоа, користете ја алатката Eyedropper за примерок на бои од сликата и додадете ги на панелот Swatches.

Чекор 5: Користете ја алатката Изборна алатка (V) за да кликнете на мрежата и активирајте ја алатката Live Paint Bucket користејќи го копчето K или пронајдете го на лентата со алатки.

Треба да видите мал квадрат на решетката на која лебдите, што значи дека можете да почнете да цртате или едноставно да кликнете на решетките за да ги пополните решетките.

Чекор 6: Изберете боја и почнете да цртате. Ако сакате да ги менувате боите од истатапалета, едноставно притиснете ги копчињата со стрелки на левата и десната страна на вашата тастатура.

Ако не сте сигурни да ја нацртате слободна рака, можете да ја поставите сликата на задниот дел од решетката, да ја намалите непроѕирноста и да ја користите Live Paint Bucket за да го следите прегледот.

Откако ќе завршите, избришете ја сликата на задната страна.

Чекор 7: Десен-клик на мрежата и изберете Одгрупирај .

Чекор 8: Одете во надземното мени Објект > Live Paint > Прошири .

Чекор 9: Изберете ја Алатката Magic Wand (Y) на лентата со алатки.

Кликнете на мрежата и притиснете го копчето Избриши . Така правите уметност со пиксели од вектор!

Можете да го користите истиот метод за да креирате слика со пиксели од нула. Наместо да ја следите сликата, едноставно цртајте слободно на решетките.

Тоа е тоа

Така да! Дефинитивно можете да направите слика со пиксели во Adobe Illustrator и најдобрите алатки за користење се Live Paint Bucket и Rectangular Grid Tool. Погрижете се да ги одгрупирате уметничкото дело и мрежата штом ќе завршите и да ја проширите Live Paint за да го добиете конечниот резултат.

Најдобриот дел од изработката на уметност со пиксели во Illustrator е тоа што секогаш можете да се вратите на пребојување на уметнички дела или да ги размерите за различни намени.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.