Како да пополните текст со слика во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Содржина

Немате идеја што да правите со текстот кога ќе добиете проект кој е многу заснован на текст? Еве го мојот трик. Користете фенси позадина за да пополните клучен збор и да го направите главен елемент на дизајнот.

Моето име е јуни. Работев за компании за настани четири години и дневниот дизајн вклучуваше многу текстуални содржини, што го комплицираше создавањето графики бидејќи на крајот, фокусот треба да биде текстот. Така, јас всушност ја развив мојата „вештина“ за дизајнирање на текстуални постери од таму.

Во ова упатство, ќе ви покажам како да го пополните текстот со позадина на слика, заедно со неколку совети кои ќе направат вашиот текст да изгледа подобро.

Основната идеја е да се создаде маска за клипинг. Следете ги чекорите подолу!

Забелешка: сликите од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 Mac. Корисниците на Windows го менуваат копчето Command во Ctrl .

Чекор 1: Додајте текст во Adobe Illustrator. Препорачливо е да користите подебел фонт или задебелен текст бидејќи подобро ќе ја прикаже сликата на текстот кога ќе го пополните.

Чекор 2: Изберете го текстот што сакате да го пополните со слика, користете ја кратенката на тастатурата Command + Shift + O за да креирате преглед.

Забелешка: можете да го промените стилот на знаците на исцртаниот текст бидејќи кога креирате текстуален преглед, текстот станува патека. Ако не сте 100% сигурни за фонтот што го користите, виеможе да го дуплицира текстот пред да создаде преглед само во случај да сакате да го промените.

Чекор 3: Одете во надземното мени и изберете Објект > Комплицирана патека > Направи или користете ја кратенката на тастатурата Команда + 8 .

Оригиналната боја за полнење на текстот ќе исчезне. Може да додадете пополнување, засега, само за да следите каде е патеката. Кога подоцна ќе го пополните текстот со слика, бојата за пополнување ќе исчезне.

Чекор 4: Ставете ја и вметнете ја сликата со која сакате да го пополните текстот.

Совети: изборот на вистинската слика е од суштинско значење, не сите слики можат да направат пополнувањето да изгледа добро. На пример, обидете се да најдете слика што нема многу празен простор. Од моето искуство, мислам дека 90% од случаите, сликите во позадина се најдобри за пополнување текст.

Чекор 5: Изберете ја сликата, кликнете со десното копче и изберете Испрати назад бидејќи не можете да креирате преглед ако сликата е на врвот на текстот.

Чекор 6: Преместете го текстот во областа на сликата што сакате да ја пополните. Променете ја големината на текстот доколку е потребно.

Чекор 7: Изберете и текст и слика, кликнете со десното копче и изберете Направете маска за клипирање .

Еве ти!

Заклучок

Изборот на вистинската слика и фонт се клучот за правење убав текстуален ефект. Општо земено, подебелиот текст е подобар за прикажување на сликата. Запомнете гоТекстот секогаш треба да биде на врвот кога правите маска за клипинг, инаку, позадината на сликата нема да се прикаже.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.