Како да додадете маргини и водичи за колони во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Adobe Illustrator не е познат по дизајнирање распоред или страници како InDesign, но постои начин да функционира со додавање маргини и колони во Adobe Illustrator.

Искрено, ако креирам дизајн на една страница или едноставна брошура, понекогаш не се мачам да се префрлам помеѓу програми, па наоѓам начин како да функционира во Adobe Illustrator со додавање на некои „ маргините“.

Веројатно веќе забележувате дека нема „маргини“ во Adobe Illustrator. Како и во, никаде не гледате поставка за „маргина“. Па, затоа што тие имаат друго име во Adobe Illustrator.

Што се маргините во Adobe Illustrator

Но, кога зборуваме за функционалноста, можете да додадете маргини во Adobe Illustrator и сигурен сум дека повеќето од вас веќе знаат што се тие. Маргините се познати како водичи во Adobe Illustrator бидејќи тие практично функционираат како водичи.

Обично, дизајнерите создаваат маргини за да обезбедат позиции на уметничките дела и да спречат отсекување на важни информации кога го испраќаат уметничкото дело за печатење. Во многу случаи, создаваме и водичи за колони кога работиме со текстуална содржина во Adobe Illustrator.

Сè е јасно? Ајде да скокнеме во упатството.

Како да додадете маргини во Adobe Illustrator

Нема да можете да поставите маргини кога го креирате документот, наместо тоа, ќе создадете правоаголник и ќе го направите водич. Звучи толку лесно, но има неколку работи на кои треба да обрнете внимание. јас ќепокријте ги во чекор подолу.

Чекор 1: Откријте ја големината на уметничката табла. Брз начин да ја дознаете големината на уметничката табла е со избирање на алатката Artboard и можете да ги видите информациите за големината на панелот Properties .

На пример, големината на мојата уметничка табла е 210 x 294 mm.

Причината да се знае големината на уметничката табла е тоа што ќе треба да креирате правоаголник со иста големина како и уметничката табла во следниот чекор.

Чекор 2: Создадете правоаголник со иста големина како и уметничката табла. Изберете ја Алатката правоаголник (кратенка на тастатура M ) кликнете на артичката , и внесете ги вредностите Width и Height.

Во овој случај, ќе создадам правоаголник кој е 210 x 294 mm.

Кликнете OK и ќе создадете правоаголник со иста големина како и вашата уметничка табла.

Чекор 3: Порамнете го правоаголникот до центарот на уметничката табла. Изберете Horizontal Align Center и Вертикално порамнување центар на панелот Порамни . Проверете дали е штиклирана опцијата Порамнете се на Artboard .

Чекор 4: Направете офсет патека од правоаголникот. Изберете го правоаголникот, одете во надземното мени и изберете Објект > Патека > Офсетна патека.

Ќе отвори дијалог прозорец каде што можете да ги промените поставките за патеката за офсет. Во основа, единствената поставка што треба да ја промените е вредноста Offset .

Кога вредноста е позитивна, патеката ќе биде поголема одоригинален објект (како што можете да видите од сликата погоре), и кога вредноста е негативна, патеката ќе биде помала од оригиналниот објект.

Создаваме маргини во уметничката табла, па затоа треба да внесеме негативна вредност. На пример, ја сменив вредноста на поместувањето на -3mm и сега патеката за офсет спаѓа во оригиналната форма.

Кликнете на OK и ќе се создаде нов правоаголник (поместување патека) на врвот на оригиналниот правоаголник. Ако сакате, можете да го избришете оригиналниот правоаголник.

Поместувањето на патеката ќе биде маргините, така што следниот чекор е правоаголникот да се направи водилка наместо форма.

Чекор 5: Претворете го правоаголникот во водилки. Изберете го правоаголникот (патека за поместување) и одете во надземното мени Преглед > Водичи > Направете водичи . Обично ја користам кратенката на тастатурата Команда + 5 за да направам водичи.

Стандардните водичи ќе се прикажат во светло сина боја како оваа. Може да ги заклучите водичите од Преглед > Водичи > Заклучување водичи за да не ги преместите случајно.

Значи, на тој начин ги поставувате маргините во Adobe Illustrator. Ако сакате да додадете водичи за колони како маргини за распоредот на текстот, продолжете да читате.

Како да додадете водичи за колони во Adobe Illustrator

Додавањето водичи за колони функционира слично како и додавањето маргини, но има уште еден чекор, кој е делење на правоаголникот на неколку мрежи.

Можете да следитечекори од 1 до 4 погоре за да се создаде офсет патека во центарот на уметничката табла. Пред да го конвертирате правоаголникот во водилки, изберете ја патеката за поместување и одете до Објект > Патека > Поделете во мрежа .

Изберете го бројот на колони што ги сакате и поставете го олукот (просторот помеѓу колоните). Проверете го полето Преглед за да видите како изгледа.

Кликнете OK и користете ја кратенката на тастатурата Command + 5 (или Ctrl + 5 за корисници на Windows) да ги направи водичи.

Најчесто поставувани прашања

Еве повеќе прашања поврзани со маргините и водичите во Adobe Illustrator.

Како да се отстранат маргините во Adobe Illustrator?

Ако не сте ги заклучиле водичите за маргините, можете едноставно да го изберете правоаголникот и да го притиснете копчето Избриши за да го отстраните. Или можете да отидете на Преглед > Водичи > Скриј водичи за да ги скриете маргините.

Како да додадете крварење во Adobe Illustrator за печатење?

Можете да го поставите крварењето кога го креирате документот или да отидете во менито над глава Датотека > Поставување документ за да го додадете.

Како да додадете олук помеѓу колоните во Adobe Illustrator?

Можете да додадете олук помеѓу колоните од поставките Split Into Grid . Ако сакате различно растојание помеѓу колоните, треба рачно да го прилагодите.

Заклучок

Маргините се водичи во Adobe Illustrator. Можете да го поставите стандардно, но можете да го креирате од aправоаголник. Погрижете се да изберете минус вредност кога ќе ја направите патеката за офсет. Кога вредноста е позитивна, таа создава „крварење“ наместо „маргини“.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.