Како да изберете повеќе слоеви во Procreate (2 чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Процесот на избор на повеќе слоеви во Procreate е лесен, ако не и интуитивен. Како и многу задачи на Procreate, постои крива на учење дури и ако сте запознаени со друг софтвер за цртање. Овој процес ќе работи исто на секоја верзија на Procreate.

Со редовна употреба, избирањето и работата со повеќе слоеви ќе стане инстинктивно додека дизајнирате. Во моето долгогодишно искуство како илустратор, почнав да ја користам оваа едноставна алатка многу често за да направам брзи промени во мојата работа.

Во ова упатство, ќе ви покажам како да изберете повеќе слоеви во Procreate заедно со неколку совети за работа со слоеви.

Брзи чекори за избор на повеќе слоеви во Procreate

Избирањето повеќе слоеви ќе ви овозможи да заштедите време со уредување на сите потребни компоненти на вашето уметничко дело одеднаш . Да се ​​биде во можност да се работи со повеќе слоеви истовремено е неопходност за секој дигитален уметник. Ќе научите брзо да експериментирате со композициите и да правите детални уредувања.

Чекор 1: Отворете го менито со слоеви

Лоцирајте го менито со слоеви - втората икона горе десно од екранот и погледнете како два квадрати кои се преклопуваат. Отворете го менито со избирање на оваа икона. Кој слој е моментално избран ќе биде означен со сино.

Чекор 2: Изберете слоеви со влечење надесно

Едноставно ставете го прстот или пенкалото на саканиот слој и лизгајте го кон правото. Не кликнувајтеи отпуштете или ќе го поништите изборот на другите слоеви.

Секој избран дополнителен слој ќе биде означен со пригушено сино. Примарниот слој ќе остане оригиналната живописна сина боја.

Тоа е тоа! Ако само избравте несакани слоеви, можете да ги отселектирате.

Како да се поништи селекцијата на слоеви во Procreate

Кога треба да го поништите изборот, ви се достапни две опции. Може да допрете на еден слој на кој сакате да работите, со што ќе го отселектирате секој друг слој.

Или ако сакате да задржите избрани повеќе од еден слој, поништете го изборот на еден слој со повторно влечење надесно.

Работа со повеќе слоеви избрани во Procreate

Се разбира , само одредени алатки ќе бидат достапни при работа на повеќе слоеви. Цртежите ќе одат во примарниот слој, додека алатките горе лево ќе ги уредуваат сите избрани слоеви.

Под менито за прилагодувања, означено со магично стапче, ќе можете да користите liquify за брзо да направите промени на вашето уметничко дело. Ниту едно од другите прилагодувања нема да биде достапно.

Исто така, ќе можете да ја користите алатката за избор, означена со лента во форма на S, за да правите избори како што би правеле со еден слој.

Само опцијата за полнење во боја нема да биде достапна. Копирај и вметни ќе копираат само од примарниот слој.

Алатката за движење, означена со икона на курсорот, е многу корисна ако сакате да преместите повеќе слоеви.

Можете и да ги групиратеслоеви заедно за поудобно уредување или избришете ги сите. Овие опции се наоѓаат под менито со слоеви горе десно.

Заклучок

Со користење на едноставниот трик за избор на повеќе слоеви, ќе можете брзо да ја трансформирате вашата работа. Запомнете дека секој цртеж направен пред поништувањето ќе оди во примарниот слој. Погрижете се прво да ги отселектирате слоевите бидејќи е лесно случајно да се нацрта на погрешен слој.

Дали ви беше корисна оваа техника? Дали ви беше интуитивен во споредба со друг софтвер за цртање? Дозволете ми да знам дали овој напис ви бил корисен и слободно оставете коментар доколку ви треба какво било појаснување.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.