Како да направите мрежа во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Почекајте малку, дали сакате да ја прикажете мрежата или да направите мрежа? Ако зборувате за прикажување на решетката како водич, можете да го направите тоа за неколку секунди. Едноставно одете во надземното мени Преглед > Прикажи мрежа .

Тоа е тоа? Не, ние одиме подлабоко од тоа.

Во ова упатство, ќе одам на тоа како да направам уредувачка векторска мрежа во Adobe Illustrator. Можете да направите поларна мрежа и правоаголна мрежа користејќи ги Алатката за поларна мрежа и алатката за правоаголна мрежа . Исто така, ќе ви покажам што можете да направите со двата типа мрежи.

Ако не сте ги виделе алатките за решетката претходно, можете да ги најдете и двете алатки за мрежа во истото мени како и Сегментот на линијата Алатка (кратенка на тастатура \ ).

Забелешка: сликите од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да бидат различни.

Како да се користи алатката за правоаголна мрежа

Буквално се потребни два чекори за да се создаде правоаголна мрежа. Во чекор 2, можете или да креирате слободна мрежа или да ја напишете точната вредност ако веќе ја знаете големината на мрежата.

Па кои се двата чекори?

Чекор 1: Изберете ја Алатката за правоаголна мрежа од лентата со алатки. Ако ја користите основната лента со алатки, можете да ја пронајдете алатката од опцијата Уреди алатник или едноставно да ја смените лентата со алатки во Напредно од надземното мени Прозорец > Алатки > Напредно .

Чекор 2: Кликнете и повлечете на уметничката табла за да креирате мрежа.

Алтернативно, можете да кликнете на уметничката табла за да ги отворите поставките и да го внесете бројот на хоризонтални & вертикални разделувачи и големина на решетката (ширина и висина).

Колку е поголем бројот, толку повеќе решетки ќе се создаваат и повеќе мрежи значи дека секоја мрежа е помала отколку кога би имале помалку решетки.

Очигледно, можете да додадете искривување за да ја прилагодите и традиционалната мрежа. Поместете го лизгачот Skew лево или десно за да го испробате.

Што можете да направите со правоаголна мрежа

Алатката е лесна за употреба, но трикот е што правите со неа. Еве неколку идеи. Можете да направите табела, да ја користите како позадина или да направите пикселна уметност.

Направете табела

Знам дека има и други начини за правење табела, но ова не е лоша идеја, плус можете слободно да ја уредувате. Бидејќи решетката е направена од линии, можете да ја одгрупирате мрежата за да ги преместите линиите или да ја користите Алатката за директно избирање (кратенка на тастатура A ) за да ги преместите.

Направете мрежна заднина

Обичните линии или боја, мрежна позадина даваат ретро чувство на дизајнот. Можете да ја користите промената на непроѕирноста и да ја користите како декорација на позадината или да ја направите задебелена. Зависно од вас и вашиот креативен ум.

Што е со карирана позадина?

Направете пикселна уметност

Кога создавате уметност со пиксели користејќи ја правоаголната мрежа , погрижете се да го зголемитеброј на делители затоа што сакате прилично мали мрежи. Потоа можете да ја користите Live Paint Bucket за да сликате на решетките.

Како да се користи алатката Polar Grid

Во основа е ист начин како и правењето правоаголна мрежа. Едноставно изберете ја Алатката за поларна мрежа , кликнете и повлечете за да креирате поларна мрежа.

Ако веќе го знаете бројот на линии што сакате да ги креирате, продолжи и кликнете на уметничката табла за да ја внесете вредноста во прозорецот Опции на алатката Polar Grid. Наместо хоризонтални и вертикални делители, опциите за поларната мрежа се концентрични и радијални делители.

Бонус совет

Еве еден трик за кратенки на тастатурата. Кога влечете за да ја креирате поларната мрежа, пред да го отпуштите глувчето, можете да кликнете на левата и десната стрелка за да ги зголемите или намалите концентричните разделувачи. Покрај тоа, горната и долната стрелка го контролираат бројот на радијални разделувачи.

Што можете да направите со поларната мрежа

Искрено, сè што сакате. Можете да го наполните со боја за да направите нешто сосема различно, како што е вртена бонбона или која било друга кружна шема, икона или позадина.

Направете вртена бонбона

Сè што треба да направите е да создадете поларна мрежа, да додадете боја на неа со помош на Live Paint Bucket и да го користите ефектот Twist за да направите вртена бонбона.

Пс. Сакам да го поставам концентричниот делител на 0 бидејќи ефектот на извртување ќе изгледа подобро.

Направетепозадина

Позадината на обликот никогаш не застарува. Секогаш кога ќе почувствувате дека вашата позадина на сликата е премногу празна, фрлањето на неколку кружни форми може да додаде забава во дизајнот.

Направете пајакова мрежа

Ќе треба да додадете неколку точки за прицврстување на поларната мрежа, користете го Pucker & Bloat ефект за да ја направите формата и додадете линии за да направите пајакова мрежа.

Ефектот на издувување работи добро.

Завршни мисли

Двете алатки за мрежа се лесни за употреба и можете да направите многу работи со нив. Познавањето на кратенката на копчињата со стрелки исто така помага многу. „Тешкиот“ дел е како играте со алатката и доаѓате до креативни идеи.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.